*mainoslinkki
Mikromuovia, pakkausjätettä, kierrätettävää kosmetiikkaa…Ilmastoheräämisen aikana myös kylpyhuoneen ekologisemmat valinnat saavat yhä enemmän palstatilaa, ja hyvä niin. Viime aikoina yhä useampi media on nostanut framille kosmetiikkavalintoja, jotka ovat vähän parempia ympäristölle, eläimille ja ihmisille.
Syyskuussa somessa voi nähdä muoviton syyskuu ja zero waste -syyskuu -haasteita, jotka kannustavat vähentämään arjen jätekuormaa niin kosmetiikan kuin muunkin kulutuksen kohdalla.
Vaikka koko ilmastokysymystä ei voi typistää pelkkään kosmetiikka-ajatteluun, pienetkin teot lasketaan tietenkin. Keräsin syyskuun jätehaasteista inspiroituneena muutaman matalan kynnyksen vinkin, minkä avulla kylpyhuoneen jätekuormaa voi hillitä ja ekotekoja lisätä. Usein luonnonkosmetiikka ja ekoteot liitetään yhteen, mutta näitä vinkkejä noudattaakseen ei tarvitse olla edes koskaan käyttänyt luonnonkosmetiikkaa. Kohti ekompaa kylppäriä!

Viisi vinkkiä vähentää kosmetiikkajätettä
1. Käytä tuotteet loppuun – vaikka sitten luovasti
Käytitpä luonnonkosmetiikkaa, tavanomaista kosmetiikkaa tai jotain siltä väliltä, tuotteiden käyttäminen loppuun on fiksuimpia ekotekoja, mitä kosmetiikassa voit tehdä. Nimittäin tällöin valmistukseen käytetyt resurssit eivät mene hukkaan. Jos en itse saa annettua jotain minulle epäsopivaa kosmetiikkatuotetta eteenpäin, pyrin käyttämään sen tavalla tai toisella loppuun.
Tarvitaan vähän luovuutta käyttää kosmetiikkaa loppuun, jos se ei ole parhaimmillaan oikeassa käyttötarkoituksessaan. Mutta esimerkiksi shampoo tai kosteusvoide toimii sheivausgeelinä, hajuvedet vessanraikastimena, hoitoaine suihkugeelinä ja suihkugeelit puolestaan vaikka käsisaippuana. Ja näin purnukat saa ajan mittaan käytettyä!
2. Kierrätä kosmetiikkapakkaukset oikein
Meille Suomessa kierrätys on meille tehty todella helpoksi, sillä jopa muovinkeräyspisteitä on viime vuosina noussut myös pikkupaikkakunnille.
Muovi, lasi ja metalli ovat yleisimmät kosmetiikkapakkausten materiaalit. Muovin voi kierrättää normaalisti huuhdeltuna muovinkeräyksessä, metalliosat voi noukkia omaan kierrätykseen ja kosmetiikan lasin sekajätteeseen.
Kynsilakat ja ponnekaasupullot ovat ongelmajätettä, joille löytyy myös omat keräyspisteensä. Aerosol-pullon, joka ei päästä enää pihaustakaan, voit laittaa metallikeräykseen. Kosmetiikan kartonkipakkaukset sujautetaan tietenkin pahvinkeräykseen.
Lue tarkemmat vinkit: Kosmetiikan kierrätys: Perusohjeet ja tarkkuutta vaativat poikkeukset

3. Bongaa ja heivaa mikromuovi
Se ilmeinen kohta kosmetiikan ekotekojen listalla on tietenkin heivata mikromuovi.
Mikromuovin huomaaminen kosmetiikkapakkauksen ainesosalistasta voi olla tosin melko haastavaa, sillä kaikki poly-alkuiset nimet eivät tarkoita mikromuovia. Siksi suosin luonnonkosmetiikkaa, joka oletuksena kieltää mikromuovin.
Jos ainesosissa näkyy jokin seuraava, se voi olla mikromuovia: Nylon-12, Methyl methacrylate (crosspolymer), Polyethylene, Polybutane, Polybutylene terephthalate.
On mahtavaa, miten kosmetiikkateollisuus on itse sisältä käsin lähtenyt muuttamaan mikromuovin tilannetta, ja usea brändi on ilmoittanut luopuvansa sen käytöstä.
Samaan hengenvetoon haluan muistuttaa, että vaikka kosmetiikan mikromuovin välttäminen on supertärkeää, vielä suuremmassa mittakaavassa mikromuovia irtoaa ympäristöön autonrenkaista, muovikasseista ja valtamerikalastuksesta.
Lue myös: Vinkkinä zero waste -kosmetiikka

4. Vaihda kertakäyttöistä kestotuotteisiin
Miltä kuulostaa kestovanulaput, -meikinpoistoliinat tai metallinen sheiveri? Puhumattakaan kätevästä kuukupista! Fiksuja juttuja sekä lompakolle että ympäristölle, sillä kestotuotteet maksavat itsensä takaisin ja kestävät paljon pidempään, mitä kertakäyttöserkkunsa. Ja tätä kautta taas jätteen määrä vähenee ilman, että itse tarvitsee tinkiä kauneudenhoidosta.
Ihan pienin juttu, mitä kannattaa kokeilla, on vaihtaa vanupuikot pahvisiksi, sillä vaikka ne eivät ole kestotuotteita, niiden vaihto biohajoaviksi vähentää roimasti kertakäyttömuovin määrää.
Supertrendaava kestokosmetiikan tuote on muoviton safety razor, eli vanhan mallinen partahöylä, joita saa nykyään yllättävän monessa eri koossa, värissä ja muodossa. Lue lisää kokemuksiani Geisha Shaverista ja nappaa vinkit muista safetey razoreista.
Lue myös: Esittelyssä vastuullisen kosmetiikan mallioppilas
5. Suosi fiksummin pakattua (tai pakkauksetonta) kosmetiikkaa
Jokainen varmasti tuntee Lushin pakkauksettomat tuotteet, luonnonkosmetiikkamerkkien palashampoot ja on kenties kuullut myös palahoitoaineesta? Kosmetiikka ilman pakkausta oli pitkään Lushin ja muutaman hippifirman heiniä, mutta nyt pakkauksetonta kosmetiikkaa löytää mukavasti eri ominaisuuksilla. Vielä on matkaa siihen, että pakkaukseton kosmetiikka lyö täysin läpi Suomessa ekokauppojen ulkopuolella, mutta kehitysaskelia on otettu.
Vaikka ei käyttäisi vain pakkauksetonta kosmetiikkaa, pakkausten alkuperään ja ympäristökokonaisuuteen kannattaakin kiinnittää huomiota.
Mainitsin aiemmin biohajoavia pakkauksia valmistavan kotimaisen Sulapacin, jonka ohella muun muassa kierrätysmuovista sekä kasviperäisestä muovista tehdyt pakkaukset ovat iskeneet markkinoille. Useampi luonnonkosmetiikan firma sujauttaa kosmetiikkansa metallipakkauksiin, jotka niin ikään voi kierrättää. Tällaiset uutuudet auttavat osaltaan vähentämään koko tuotteen elinkaaren ympäristövaikutuksia.
2 Kommentit
Hyvä postaus! Varsinkin Sulapac on niin huikea keksintö, että toivon todella sen leviävän laajaan käyttöön. 🙂
Kiitos kommentista! 🙂 Olen ihan samaa mieltä, Sulapacille olisi käyttöä ulkomaita myöten. 🙂