*sis. mainoslinkin
Kun päivisin lopetan etätyöt, lähden ulkoilemaan luurit korvissa. Lähes poikkeuksetta kuuntelen podcastia tai äänikirjaa, mistä olenkin kertonut enemmän Instagramin puolella aiemmin. Äänikirja napsahtaa usein päälle myös silloin, kun siivoan, tiskaan tai editoin kuvia.
Koska lukijani ovat myös ahkerasti kommentoineet äänikirjasuosituksiani Instassa, keräsin niitä tähän postaukseen enemmänkin.
Mutta ensin pieni kurkkaus historiaani kirjojen parissa – jos haluat lukea pelkät kirjavinkkini, skrollaa parin seuraavan kappaleen yli!

Fanitan äänikirjoja, sillä ne ovat pelastaneet kirjaharrastukseni. Siihen nähden, että kirjoitan työkseni ja näpyttelen illat vielä blogia, luen fyysisiä kirjoja olemattoman vähän. Tiedän, että monelle paperinen kirja on se ainoa oikea juttu, ja olkoon niin – mielestäni sekä äänikirjat että ”tavalliset” kirjat ovat yhtä katu-uskottavia, ja molemmille löytyy kohderyhmänsä.
Muutama vuosi sitten innostukseni kirjojen lukemiseen hiljalleen lopahti, vaikka olen rakastanut lukemista lapsesta saakka, ja olen juuri sellainen tyyppi, jota kuvaillaan lukutoukaksi. Kuitenkin silloin, kun valmistuin yliopistosta hyvin lukupainotteiselta linjalta, kaipasin selvää taukoa lukemiselta. Kirjojen lukeminen sai opinnoistani hyvin suorituskeskeiset ja analyyttiset raamit, mikä puolestaan aiheutti minussa pientä vastarintaa siinä mielessä, että en halunnut viettää enää vapaa-aikaani minkään kirjan parissa.
Vasta kun sain tarpeeksi etäisyyttä suorittavaan kirjojen kuluttamiseen ja uskalsin tarttua muuhunkin kuin tentti- tai tietokirjaan, innostukseni kirjoihin kasvoi takaisin.
Kirjaton hetkeni venyi sitten lähes kolmen vuoden mittaiseksi, ellei muutamaa nopeaa ja kevyttä pokkaria tai novellikokoelmaa lasketa. Monesti ruksin to-do-listalleni ”aloita lukemaan kirjaa”, mutta kynnys kirjan kannen aukaisuun oli korkea, sillä olin mieltänyt sen niin pitkään suorituskeskeiseksi asiaksi.
Kirjainnostukseni kipinä syttyi uudelleen, kun löysin äänikirjapalvelut. Äänikirjojen kuuntelulle oli paljon matalampi aloituskynnys kuin lähteä etsimään kirjastosta uutta luettavaa kirjoista, joiden top-listoja en ollut seurannut aikoihin.

Katsaus äänikirjasuosikkeihini yli genrerajojen
Äänikirjasovelluksista kokeilin ihan ensimmäisenä BookBeatia, jonka käyttäjäksi myös jäin jo parisen vuotta sitten. Valikoima on sopiva meikäläisen verkkaiselle äänikirjatahdille, joskin muutaman kirjan julkaisua olen joutunut odottelemaan, ennen kuin ne ovat löytyneet BookBeatista.
Palvelussa on toki myös e-kirjoja, joita voi lukea laitteen näytöltä. Tämä postaus ei siis ole sovittu yhteistyö, vaan vinkkaan jo pitkään käyttämästäni palvelusta.
Voit kokeilla *BookBeatia maksutta 14 pv ajan rekisteröitymällä täältä. Tämän jälkeen voit valita joko 9,99 e / kk tilauksen (20 h kuuntelua tai lukemista) tai premium-tilauksen, jossa kuunteluaikaa on rajattomasti ja hinta on 16.9 e.
BookBeat on toistaiseksi ollut riittävä tarpeisiini, mutta myös esimerkiksi suosittu *Storytel-äänikirjapalvelu tarjoaa maksuttoman kokeilujakson täällä ja Nextory niin ikään *täällä.
Jos tunnet minut vain blogin kautta, ehkä yllätyt siitä, että suurin osa kuluttamistani kirjoista käsittelee muuta kuin vegaani- tai kosmetiikka-aiheita. Olen tosin kirjoittanut kirja-arvion todella hyvästä kosmetiikkaa käsittelevästä kirjasta aiemmin blogiini, ja todennäköisesti julkaisen lähiaikoina vielä toisen.
Ja seuraavaksi itse asiaan: muutamat kirjasuosikit, joita olen viime aikona luukuttanut BookBeatin kautta.
Romaanit
Romaanimakuni on kallellaan historiaan, dekkareihin ja klassikoihin. En käsittele juonipaljastuksia tässä, jotta lukemisen juju säilyy.
Bolla – Pajtim Statovci. Uskomattoman hienosti kirjoitettu palkittu teos, joka käsittelee monikerroksisesti sotaa, rakkautta ja ulkopuolisuuden tunteita. Aina kun kuuntelen Statovcin kirjoja (suosittelen myös mm. Kissani Jugoslavia-teosta), ajattelen, että osaisinpa kirjoittaa edes yhden lauseen yhtä hyvin.
Kun kuningas kuolee – Elina Backman. Kirjassa selvitellään yli 30 vuotta vanhaa katoamistapausta, joka keskitty Hartolaan – ja myös raikkaasti vuoteen 2019. Tämä on harvoja kotimaisia dekkareita, joista olen todella pitänyt.
Tuhkaan piirretty maa – Petra Rautiainen. Vuoden 2020 uutuuskirja, jonka käännösoikeudet on myyty moneen maahan, ja jonka teatteri- ja leffaoikeuksista on myös hierottu päätöksiä. Ja aivan syystäkin, sillä kirjassa käsitellään taidokkaasti Lapin jälleenrakennuksesta, vankileireistä ja saamelaisten vaietusta historiasta. Olen aika tarkka lukemaan historiallisia romaaneita, mutta tässä faktat ovat kohdallaan ja juoni kulkee sulavasti niiden kanssa yksiin.

Camilla Läckbergin teokset. Täydellistä ja taitavasti kirjoitettu kesähömppää, myös syksyllä. Kun kerroin kesällä lukeneeni Läckbergin kirjoja, sain todella monta kommenttia niihin, ja huomasin, miten suosittu ruotsalainen dekkarikirjailja onkaan. Ihailen myös Läckbergin tuotteliaisuutta kirjailijana!
Missä kuljimme kerran – Kjell Westö. Kuuntelin tämän modernin klassikon vasta vähän aika sitten, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan. Kuten ehkä tiedätkin, teos nähdään helposti historiallisena romaanina, mutta minusta tämä on ennen kaikkea kuvaus ihmisistä, joihin sota ja rakennemuutokset jättävät jälkensä. Viimeisen lauseen kohdalla huomasin, miten vaikuttava lukukokemus kokonaisuutena oli.
Messukylän veriteko – Tuomas Rimpiläinen. Tämä teos ei ole ehkä niin tunnettu, mutta se yhdistää nerokkaasti dekkarin tarinallisuuden ja tosielämän rikostarinat. Kirjassa käsitellään muutamaa suomalaista rikostapausta, joista kerrotaan tarinalliseen sävyyn. Erityisesti Tampereella tapahtunut murhatapaus jäi mieleeni! Suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneet true crimesta.

Oppiminen, tietokirjat ja self help
Olen melko skeptinen mitä tulee self help -kirjallisuuteen, sillä pelkään että kuulokkeisiini eksyy epätieteellistä tai harhaanjohtavaa hömpötystä (en tiedä, onko pelko aiheellinen). Seuraavat ovat poimintoja, jotka ovat kuitenkin läpäisseet tiukkis-tutkani.
Tee itsestäsi mestariajattelija – Lauri Järvilehto. Kirjalla on ehkä mahtipontinen nimi, mutta se kätkee myös skeptikolle sopivia, arjenläheisiä vinkkejä omien ajatusten parempaan tunnistamiseen ja hallitsemiseen. Itse myönnän, että moni asia paisuu ihan vain omien ajattelumallieni vuoksi aivan liian suureksi omassa mielessäni, ja esimerkiksi tähän kuormittavaan ajattelumalliin sain perspektiiviä tästä kirjasta.
Uuvuksissa – Liisa Uusitalo-Aarola. Kattava kirja uupumuksesta, joka toimii työkalupakkina niille, jotka tunnistavat uupumuksen oireita itsestään. Vaikka en ole käynyt läpi uupumusta, aihe oli niin täyttä, perusteltua ja raskastakin asiaa, että kuuntelin kirjan pätkissä.
Elämän tarkoitus – kohti merkityksellistä elämää, Frank Martela. Tämä kirja ei oikeasti kerro mikä elämän oikea tarkoitus on, mutta se antaa itse asiassa vielä parempaa ajateltavaa. Kirjan tärkein oivallus on, miten elämän merkityksellisyyden järkeily on tärkeämpää kuin elämän tarkoituksen etsiminen. Ja jokainen meistä voi löytää elämästään merkityksellisyyttä. Suosittelen sinulle, joka pyöriskelet eksistentiaalisessa kriisissä.
Ikigai – Frances Miralles ja Löydä oma Ikigai – Ken Mogi. Japanilaisen pitkän ja onnellisen elämän taustalla ajatellaan olevan ikigai, jota voi verrata oman elämän merkityksen löytämiseen. Ikigaita on vaikea selittää lyhyesti, mutta se on ”syy nousta aamulla ja se intohimo, joka tuo elämään onnea ja merkitystä”. Ikigai-kirjallisuuden oivalluttavin ajatus minulle oli se, että oman elämän merkityksellisyyden voi löytää pienistä asioista, eikä oman ”ikigain” toteuttamisessa ei tarvitse tavoitella aina kultamitalia. Japanilaisen hyvän ja pitkän elämän perusteisiin kuuluu myös ajatus kohtuudesta: kasvissyöntiä, rauhallista liikuntaa ja perheen kanssa oleskelua.
Unelmaduunissa ja Unelmaduunarin tilipäivä – Hanne Valtari ja Satu Rämö. Suosittelen näitä kirjoja jokaiselle bloggaajalle ja someyrittäjälle, joka haluaa kehittyä työssään. Somemaailmasta tunnetut vaikuttajat ja menestyvät yrittäjät kertovat oman esimerkkinsä kautta, miten harrastuksesta voi tehdä työn, jolla myös tienaa.
Kaikki rahasta – Julia Thuren. Mikäli rahasta ei puhuta, se hyödyttää suurituloisia (miehiä), oli yksi fiksuista oivalluksista, joita tämän kattavan rahakirjan kautta sain. Kirja ei richsplainaa, vaan antaa kattavan tietopaketin mm. asuntolainasta, säästämisestä, sijoittamisesta ja palkkaneuvotteluihin valmistautumisesta!

Lukulistallani seuraavaksi
Historian jännät naiset – Maria Petterson. Kirja nostaa esille naisia, joiden ehdottomasti olisi pitänyt näkyä historian kirjoissa, mutta jotka ovat jääneet miesten varjoon tai tulleet ihan vain sivuutetuiksi sukupuolensa vuoksi, vaikka olisivat keksineet ydinfission, kuten Lise Meitner. Erityisen siistiä on se, että kirja nostaa esille myös naisia, jotka eivät ole ”esimerkillisiä” ja ”esikuvia” äitihahmon sädekehä ympärillään. Tämä teos on minulla kesken, ja se on aika helppoa kuunneltavaa lyhyiden tarinoidensa ansiosta.
Eeva Kolu – Korkeintaan vain vähän väsynyt. Minun sukupolveni naisista puhutaan jo ”burnout-kulttuurin” tuotoksina, ja kyllähän tunnistan riittämättömyyden tuntemukset myös itsessäni. Eeva Kolun uusin teos odottaa lukulistallani, sillä odotan, että tämä olisi pikkuisen samaistuttavampi kuin Uuvuksissa.
Zero Waste – Otso Sillanaukee. Olen kiinnostunut zero wastesta, vaikka en tavoittele täydellistä muovittomuutta tai zero waste-elämää. Haluan kutenkin tutustua lisää käytännön vinkkeihin siitä, miten roskattomuutta voi edistää, ja miten suurin ongelma maailman roskatilanne onkaan.
Me olemme ilmasto – Jonathan Safran Foer. Kirja, joka kuvauksensa mukaan ”ei syyllistä, mutta kutsuu nostattamaan yhteisen toiminnan aallon” oikeiden ilmastotekojen hyväksi. Vaikuttaa mielenkiintoiselta, sillä kirjailija perehtyy tässä arjen tekoihin, kuten siihen, miten jo seuraavalla (kasvis)aterialla voimme vaikuttaa positiivisemmin ilmastoon.
Suon villi laulu – Delia Owens. Tämä romaani on lukulistallani oikeastaan vain kirjan nostattaman hypen takia. Onko se oikeasti niin hyvä? Olen kuunnellut kirjaa muutaman minuutin, ja toivon, että verkkainen juoni vielä imaisee mukaansa.
Voit lunastaa *BookBeatin maksuttoman 14 päivän kokeilujakson täältä.
Kuunteletko sinä äänikirjoja? Vinkkaa kommenttikenttään omat kirjasuosikkisi!
Lue seuraavaksi: Podcast-suosikkini rahapuheesta ihonhoitoon
2 Kommentit
Kuuntelen! Kuuntelulistallani on ihan kaikkea Astrid Lindgrenistä Minna Canthiin. 😀
Myös mulla on Minna Canthia lukulistalla, ja useampi myös kuunnelluissa teoksissa. Novellikokoelmat on ainakin hyviä! 🙂