Sisältää *mainoslinkkejä ja pr-tuotteita
Akne on iholleni se kaikista epätoivotuin vieras, ja valitettavasti minulla on tämän viheliäisyyden kanssa pitkä historia. Kun olin selvinnyt teini-iän aknesta, epäpuhtauksia pukkasi iholleni on-off-tyylisesti pitkälle parikymppiseksi. Viimeiset pari-kolme vuotta ihoni on kuitenkin ollut normaalissa kunnossa, ja epäpuhtauksia on ollut vain silloin tällöin esim. hormonikierron mukaisesti.
Paitsi arvatkaapa vain, onko vuosi 2020 tuonut myös aknen takaisin riesakseni? Loppukesästä huomasin leukaperissä ja leuan alueella uusia epäpuhtauksia. Luulen, että myös maskin käyttö on lisännyt epäpuhtauksia eli ”masknea”, josta kirjoitin hetki sitten.
Vaikka uudet epäpuhtaudet harmittavat, tartuin toimeen ensimmäisenä tarkastamalla ihonhoitotuotteet uusiksi. Kerronkin nyt ihonhoidon ratkaisuista, joista olen saanut helpotusta tilanteeseen.
Vaikka nyt kerronkin kosmetiikkatuotteista, on äärimmäisen tärkeää tietää, että aknen hoito ei ole pelkkää kosmetiikkaa. Aknen ja epäpuhtauksien juurisyy voi löytyä esim. stressistä, hormoneista tai elämäntavoista, ja minulla on myös tämä selvitys käynnissä.
Mikäli kaipaat kokonaisvaltaista apua iho-ongelmiisi, suosittelen kosmetologikäyntiä. Ja jos aknesi ei rauhoitu pelkällä kosmetiikalla, on syytä marssia ihotautilääkärille.
Epäpuhtauksia ei kannata hoitaa vain yksittäisillä tuotteilla: tarkasta koko ihonhoitorutiinisi ja konsultoi tarvittaessa ihonhoidon ammattilaista.

Aknen hoito luonnonkosmetiikalla – tuotteet ja tavat, joista olen saanut apua
Epäpuhtaan ihon hoitaminen on kokonaisuus, jossa tulee huomioida ennen kaikkea ihotyypin tarpeet. Ihoni ei ole rasvainen tai ”nuori”, vaan enemmänkin pintakuiva, mikä on tuonut oman lisämausteensa epäpuhtauksien hoitoon. Tämän vuoksi en suosi perinteisiä ”teini-ihon” tuotteita, vaan astetta hoitavampia, sillä liian kuiva iho on myös kasvualusta epäpuhtauksille.
Seuraavista tuotteista olen saanut selvää helpotusta epäpuhtauksien nitistämisessä. Leuan alueen finnit eivät ole täysin poistuneet, mutta kaikista räjähdysherkin tilanne on onneksi toistaiseksi siirtynyt taka-alalle.
Kokemukseni ovat täysin subjektiivisia, mutta minulla on taustalla pitkä kokemusasiantuntijuus epäpuhtauksien hoidosta, hehe. Vain kokeilemalla voit lopulta selvittää, millainen ihonhoitorutiini sinulla toimii.
Kaikki mainitut tuotteet ovat vegaanista luonnonkosmetiikkaa.

Kasvojenpesu kaksoispuhdistuksella
Kaikki tietävät, että epäpuhtauksia pukkaavat kasvot tulee pestä huolellisesti. Mutta seuraava asia on tärkeä: ei missään nimessä tuotteilla, jotka pesevät ihoa liikaa, ja järkyttävät ihon omaa suojakerrosta ja happovaippaa. Jos iho pääsee kuivumaan, se voi kiihdyttää epäpuhtauksia ja boostata tukkeumia lisää.
En voisi nykyään kuvitella puhdistavani kasvoja millään muulla tavalla kuin kaksoispuhdistuksella. Sen avulla saan kasvot oikeasti puhtaaksi, mutta ilman kuivattavaa vaikutusta.
Kaksoispuhdistuksesa ensiksi käytettävä öljy liu’ottaa meikin ja rasvan iholta, ja heti öljyn perään käytettävä puhdistusmaito, -vaahto tai geeli poistaa öljyisyyden rippeet kasvoilta.
Kirjoitin kaksoispuhdistuksen ABC:sta hetki sitten kattavan postauksen, jossa avasin myös nykyisiä tuotevalintojani. On kymmeniä luonnonkosmetiikan puhdistusöljyjä ja puhdistusmaitoja, jotka sopivat kaksoispuhdistukseen!
Käyttötiheys: joka päivä!
Konjac Sponge tehostamaan kasvopesua
Konjac Sponge, tuo ihonhoidon ihmesieneksi kutsuttu epäesteettinen möhkäle, on luottokaverini ihokriiseissä.
Veden alla pehmenevä kasvojen pesusieni auttaa kuorimaan ihoa hellävaraisesti ja poistamaan kuollutta ihosolukkoa. Tuntuma ei ole yhtä rouhea kuin rakeisella kuorinnalla, vaan enemmän lempeän kuoriva. Juuri siinä taitaakin olla konjac spongen juju: sienimäinen rakenne auttaa stimuloimaan ihon pintakerrosta juuri sopivasti, ja eri tavalla kuin muut kuorinta-aineet.
Valitsin bambuhiiltä sisältävän konjac spongen, sillä hiilellä on epäpuhtauksia hillitsevä vaikutus. Konjac sponge kestää käytössä hyvänä muutamia viikkoja.
Käytän ”konjakkisientä” kasvojenpuhdistuksen tehostamisessa: levitän sen avulla esimerkiksi puhdistusmaidon kasvojen iltapesussa. Käytön jälkeen asetan sen narustaan roikkumaan ja kuivumaan.
Löysin edullisen konjac-sienen *House of Organicista täältä.
Käyttötiheys: useamman kerran viikossa.

Ihoa puhdistava ja kuoriva kasvovesi Mossa Skin Solutions Anti Blemish
Olen jo monesti hehkuttanut, miten Mossan mustaherukka-kasvovesi on yksi parhaista ikinä. Halpa, huippuainesosilla varustettu tehotuote!
Kasvovesi sisältää salisyylihappoa (BHA), joka auttaa kuorimaan ihoa ja estämään ihohuokosten tukkeutumista ja tulehduksia. Kasvoveden AHA-happo kuorii myös ihoa, ja auttaa sitä kirkastumaan. Lisäksi Mossan kasvovedestä löytyy antioksidanttipitoista mustaherukkaa ja mm. ruusuvettä.
Tuntuma kasvoilla on raikas, ja mukavan tuoksuva, mutta ei kipristelevä! Tuote on suunnattu varmasti enemmän nuorelle iholle, mutta minulla se toimii iättömänä.
Tuote netissä: Mossa epäpuhtaan ihon kasvovesi *House of Organicissa
Käyttötiheys: joka päivä.

Hellävarainen kasvoseerumi hillitsemään tulehduksia
Seerumi sisältää pelkkää kosteusvoidetta tehokkaamman kattauksen tulehdusta hillitseviä raaka-aineita, joten siksi sillä on vakaa paikka epäpuhtauksien hoidossa.
Laponie of Scandinavian epäpuhtaalle iholle tarkoitettu Clarifying Treatment -seerumi on nappivalinta ennen kaikkea siksi, että tämä tuote rauhoittaa epäpuhtauksia ilman kuivattavaa vaikutusta. Näin ollen se on ollut mainio ihollani, joka ei ole enää mikään teini-ikäinen.
Seerumin aineosat ovat myös täyttä tavaraa: mm. sinkki, xylitol ja ectoin auttavat hillitsemään tulehduksia, samalla kun seerumi tukee ihon suojavaipan kuntoa. Koostumus on itse asiassa niin antibakteerinen, ettei tämä tuote sisällä lainkaan säilöntäaineita. Tuote on kehitetty herkälle iholle, eikä se sisällä esim. tuoksuja, alkoholia tai vahvoja happoja.
Voit lukea lisää kokemuksiani Laponie of Scandinavian ongelmaihon luonnonkosmetiikasta aiemmasta postauksestani.
Epäpuhtaan ihon hellävaraisen seerumin löydät mm. *House of Organicista.
Käyttötiheys: joka päivä, kasvoveden jälkeen, ennen kosteusvoidetta.

Kevyempi kosteusvoide epäpuhtauksien alueelle
Kosteusvoiteen valinta on haastavimpia asioita akneihon hoidossa. Mistä löytää tuotteen, joka tuo iholle kosteutta, mutta ei tunnu liian paksulta?
Kuin vahingossa tulin testanneeksi Patykan Matte Perfecting Fluif -kasvovoidetta, jonka olin saanut joskus pr-paketista. Mintun tuoksuinen ja mattapintainen kosteusvoide on omiaan epäpuhtauksilla, jotka eivät kaipaa tuhtia voidetta, mutta kuitenkin kosteutusta. Voide on omiaan myös kasvomaskin alla, jolloin iho hyötyy kevyemmästä kosteusvoiteesta.
Koska epäpuhtaudet ovat paikallisesti vain leukani alueella ja ”kasvomaskialueella”, levitän Patykan kosteusvoidetta vain tälle alueelle. Muualla kasvoissani ei ole epäpuhtautta, ja niille alueille käytän kosteuttavampaa, pintakuivalle iholle sopivampaa kosteusvoidetta.
Patykan kosteusvoide on vesipohjainen. Tehoainesosina on mm. ihoa hoitavia prebiootteja ja tulehduksia hillitsevä pii sekä takiaisenjuuri.
Löydät Patykan mattapintaisen kosteusvoiteen esim. *täältä Joliesta ja *House of Organicista. Tuote on Patykan edullisemmasta linjasta.
Käyttötiheys: joka päivä, seerumin päälle.

Tyypilliset virheet aknen hoidossa on valita liian pesevä puhdistusaine ja jättää kosteuttavat tuotteet kokonaan pois.
Kasvoöljy arpeentumisen ehkäisyyn
Vaikka iholla on aknea, öljyjä ei tarvitse täysin vältellä. Käytän itse ruusunmarjaöljyä hoitamaan aknearpien nopeampaa parantumista ja kirkastumista. Luonnonkosmetiikan kasvoöljy on siis mitä parhainta ”jälkihoitoa” aknesta toipuvalle iholle!
Ruusunmarjaöljyn teho perustuu sen vahvaan antioksidanttipitoisuuteen sekä A- ja E-vitamiineihin, jotka yhdessä auttavat ihoa korjaamaan itseään nopeammin. Ruusunmarjaöljyn tehokkuudesta voit lukea lisää aiemmasta postauksestani.
Käytössäni on Neal’s Yard Remediesin puhdas ruusunmarjaöljy, joka ei sisällä muuta kuin itse luomulaatuista ruusunmarjaöljyä. Näin varmistan myös sen, ettei öljyssä vahingossakaan ole ainesosia, jotka voisivat ärsyttää epäpuhtauksiani turhaan.
Ruusunmarjaiho ei tuki ihohuokosia, minkä ansiosta se on sopiva myös rasvaiselle ja tukkeutuvalle iholle. Myös esim. arganöljy on ei-komedogeeninen, ei-tukkiva, ja ihoa korjaava.
Tuote netissä: *Ruusunmarjaöljy House of Organicissa
Käyttötiheys: muutaman kerran viikossa. Yötä vasten, kosteusvoiteen päälle.

Puhdistava mutta ei-kuivattava hiilikasvonaamio
Madaran aktiivihiiltä ja mutaa sisältämä kasvonaamio on luottotuotteeni tulehduksien hoidossa. Hiili on ylivertainen imemään itseensä ylimääräistä rasvaa ja puhdistamaan ihohuokosia, siinä missä muta on hellävaraisempi ihon tasapainoittaja.
Madaran tapaan tuotteella on myös hoitavampi vaikutus: kasviuutteet mm. sammaleesta, jäkälästä ja poimulehdestä toimivat vahvoina antioksidantteina. Kuulostaa hipiltä – ja näyttää myös jännältä, sillä naamio on pikimusta.
Kasvoilla Madaran naamio ei kuivata kuin esim. perinteiset savinaamiot, minkä ansiosta olen muhitellut epäpuhtauksia naamion alla huolettomammin noin vartin verran.
Löydät tuotteen mm. *Madaran verkkokaupasta.
Käyttötiheys: noin kerran viikkoon.
Villi kortti: suolasaippua kuuriluontoisena täsmähoitona aknelle
Suolan käyttö on kasvojen ihonhoidossa kuin eräänlaista hakkerointia ja asia, joka jakaa mielipiteitä. Toisten mielestä se on kauniin ihon salaisuus ja toisten mielestä silkkaa hulluutta. Itse olen suolan satunnainen ”kohtuukäyttäjä”, sillä siitä on ollut apua pahimpien tulehdusten nujertamisessa.
Jos suolan käyttöön ihonhoidossa ryhtyy, tulee luvata pari seikkaa. Ensiksi suola ei saa olla ainoa ihonhoitotuote, eikä sillä saa korvata mitään muuta ihonhoitotuotetta, kuten oikeaa puhdistusainetta (sillä suola ei esim. poista likaa tai meikkiä tehokkaasti). Toiseksi, suolapesun jälkeen on käytettävä ihotyypille sopivaa kasvovettä ja kosteusvoidetta. Kolmanneksi, suolaa kannattaa käyttää mieluummin kuuriluontoisena kuin jatkuvasti.
Suolan pH on myös emäksinen, mikä vaatii ihon tasapainottamista pian kasvovedellä. Siksi suolasaippuaa ei kannata käyttää, jos muut ihonhoitotuotteet eivät ole reilassa.
Jos kerran suola on näinkin monimutkaista, miksi sitten olen käyttänyt sitä? Siitä syystä, että olen huomannut sen rauhoittavan ja puhdistavan pahimpia finniryppäitä jo viikon käytön aikana. En ole huomannut sen kuivattavan, ärsyttävän tai tekevän hallaa iholleni muutoin, joten olen uskaltanut tehdä suolakuuria.
Suolalla kerrotaan olevan desinfioiva vaikutus, minkä arvelen vaikuttaneen tehokkaasti finnien karkotukseen. Mineraalisuolasaippua sisältää nimensä mukaisesti myös lukuisia mineraaleja, mutta en tiedä, miten ne ehtivät vaikuttaa suihkuhetkeni aikana.
Käytän suolasaippuaa näin: suihkussa pesen ensin kasvot meikistä oikealla puhdistusaineella, ja levitän suolasaippuaa hetkeksi kasvojen finnikohtiin vaikuttamaan (kosteille kasvoille). Huuhtelen suolan pois ja teen normaalin ihonhoitorutiinini.
Minulle suolasaippua on siis auttanut kuuriluontoisena epäpuhtauksien hillitsinä paikallisesti. Olen käyttänyt *edullista Infinita-suolasaippuaa, joka on käytännössä möhkäle himalajansuolaa – mutta toimiva möhkäle.
Edellä mainituissa vinkeissä jäi mainitsematta täsmätuote, mikä minulla ei itse asiassa ole luonnonkosmetiikkaa. The Ordinaryn salisyylihappo-täsmätuote nujertaa yksittäiset finnit tehokkaasti, ja sitä kannattaa käyttää vain paikallisesti tipoittain näppyjen päälle. Tietääkseni tuotteen valmistus on tauolla, joten saatan seuraavan kerran iskeä *Madaran salisyylihappo-täsmätuotteeseen, sillä myös sen salisyylihappopitoisuus on runsas.

Siinäpä tarkka, ja toistaiseksi toiminut arsenaalini luonnonkosmetiikasta aknea vastaan! Odotan myös innolla kalenteriin buukattua kosmetologiaikaa, jolloin saan ajankohtaisen katsauksen ihoni kuntoon ammattilaisen vinkkelistä.
Kun haluat lukea lisää aknen hoidosta luonnonkosmetiikalla, lukaise myös päivitetty postaukseni epäpuhtaan ihon pihistä ja panosta -luonnonkosmetiikasta.
Oletko sinä kamppaillut aknen kanssa? Millaisilla tuotteilla olet hoitanut ihoasi? Onko aknen hoito luonnonkosmetiikalla sinulle tuttu asia?
3 Kommentit
Itse ostin ton House of Organicin Konjac- sienen vähän aikaa sitten ja se haisi ihan järjettömän pahalle. Olis sellainen bensamainen haju. Oliko sun sienessä millainen haju, jos siis sulla on toi House of Organicin sieni?
Joo, mulla on juurikin tuo House of Organicin sieni, mutta tuollaista tuoksua en kyllä tunnista siitä! Mielestäni se ei tuoksu yhtään miltään. Onkohan sulle sattunut maanantaikappale?
Voi olla, että on :-/ Toisaalta niiden sivuilla tuotteen arvosteluissa moni muukin valitteli hajusta… Ei kyllä ollu toi musta sieni, mikä sulla on.