Aloitin blogin kesällä 2015, ja siitä lähtien blogini ja somekanavani ovat päivittyneet joka ikinen viikko. Ajankohta oli sopiva blogin aloitukselle, sillä minulla oli sopivasti aikaa valmistumiseni jälkeen, ja bloggaaminen tuntui luontevalta kanavalta innostua ja innostaa vegaanisesta kosmetiikasta. Sitä se on vieläkin! Ja omaan tietooni olen yhä ainoa suomenkielinen bloggaaja, jonka blogin pääaihe on vegaaninen kosmetiikka.
Aloitin bloggaamisen melkoisella DIY-asenteella, ja on ollut mielenkiintoista seurata, miten blogiskene on mennyt koko ajan ammattimaisempaan suuntaan.
Tällä kertaa kerron siis ihan jostain muusta kuin kosmetiikasta, sillä valotan niitä asioita, joihin bloggaajana käytän aikaani. Jos olet miettinyt bloggaamisen aloittamista, tästä postauksesta saat hieman osvittaa työstä sen taustalla. Ja sanon sen heti alkuun: kyllä, työstä – säännöllinen blogin pyörittäminen on aivoja ja aikaa oikeasti vaativaa puuhaa.
Teen blogia rakkaana harrastuksena iltaisin, viikonloppuisin ja milloin ikinä järjestänkään aikaa. Pääelantoni saan siis muualta kuin blogista eli päivätöistäni, joiden jälkeen iltaisin yleensä avaan vielä tietokoneen.
Tässä postauksessa en käsittele paljon puhututtavia bloggaajien tuloja, ja suosittelen lukaisemaan Virven ajatuksia aiheesta, jos haluat lukea aiheesta fiksuja sanoja.

Bloggaajan ajankäyttö – 5 tärkeintä asiaa
Listaamalla tekemiä asioitani en tietenkään valita kohtaloani tai muuta sellaista, sillä bloggaaminen on minulle merkityksellinen harrastus. Mutta on ihan fakta, että bloggaamiseen kuluu aikaa ja työtä, jonka laatua voi olla aluksi haastava hahmottaa.
Hymähdin eräänä päivänä työkaverilleni, joka kysyi, teenkö vielä blogia. Joo, teen – ihan noin vain blogia en voi laittaa on/off-tauolle.
Jos haluan pitää ”lomaa”, teen joko postaukset etukäteen tai hyväksyn sen faktan, että sivustollani vieraillaan vähemmän ja lukijat saattavat ”unohtaa” postaukseni, jos blogi ei ole päivittynyt viime vierailusta, eikä siellä ole mitään uutta luettavaa.
1. Suunnittelu ja taustatyö
Mitä julkaisen, milloin, ja kenelle. Entä teenkö vain blogiin, Instagramiin vai molempiin? Entäs muut somekanavat?
En tarkoita suunnitelulla kovaa strategiaa, mutta säännöllistä sisällöntuotantoa helpottaa kovasti se, että sitä on suunnitellut edes pikkuisen päähän tai vaikka ruutupaperille. Talvella on turha postailla aurinkovoiteista, saati kesällä kirjoittaa joulukalenterikosmetiikasta.
Tällä hetkellä esimerkiksi tiedän, mitä seuraavien kahden viikon aikana mahdollisesti julkaisen. Toki yllättävät uutiset, alevinkit tai muut inspiraatiot voivat sotkea suunnitelmiani postausten aiheissa, mutta tärkeintä on, että sen tietää itse.
Suunnitteluun liittyy myös se, että osaan kalenteroida viikon menoni siten, että minulla on edes yksi päivä tai ilta ilman velvollisuuksia, jotta voin keskittyä blogiin.
2. Kirjoittaminen
Olen tykännyt kirjoittamisesta jo ala-asteesta saakka, ja pidän siitä edelleen (en varmaan muuten tekisi sitä työkseni ja kirjoittaisi vielä illat blogia), mutta pelkkä kirjoittamisen ilo ei riittäisi blogin pyörittämiseen.
Postauksen pitäisi kertoa olennainen, olematta liian pitkä, lyhyt tylsä tai nokkela, ja uskon, että jokainen bloggajaa jossain vaiheessa kyseenalaistaa kirjoitustaitonsa.
Kirjoittaminen on ehkä se työläin osa blogia, ja riippuen postauksesta, kirjoittamiseen voi vierähtää keskimäärin noin kolme tuntia. Usein reilusti enemmän. Lauseen voi aina kirjoittaa paremmin, mutta itselleen täytyy myös olla vähän armollinen. Eli pahoittelut, jos olet nähnyt kirjoitusvirheitä!
Kirjoittamiseen toki kuuluu myös taustatyö tuotteesta, josta olen kirjoittamassa. Googlaan lisätietoa, tsekkaan nettisivuja, etsin jälleenmyyjiä, joista voin vinkata. Tätä ennen olen toki jo testannut tuotetta, josta kirjoitan.
Blogipostauksen työmäärä on myös syy sille, miksi en yleensä postaa erikseen itselleni huonoista tuotteista. Kun blogipostaus voi viedä kaikkiaan esimerkiksi kuusi tuntia aikaa, tuntuisi kurjalta tehdä kaikki se vain siksi, että voin kertoa, kuinka kehno jokin tuote oli. Jos jokin tuote ei sovi minulle (mutta voi sopia jollekulle toiselle), luultavasti kerron siitä Instan stooreissa tai muuten nopeasti.
Tavallaan ymmärrän, miksi niin moni vaikuttaja haluaa postailla mieluiten Instagramiin, sillä se on blogin kirjoittamiseen verrattuna ketterämpi kanava (vaikka Instakin on täynnä jo upeita, ammattimaisia vaikuttajia).
3. Valokuvaaminen
Jos olisin blogia aloittaessani miettinyt, olenko tarpeeksi hyvä valokuvaaja, tuskin olisin lähtenyt bloggaamaan. Onneksi en miettinyt!
Olen kyllä kehittynyt tuotekuvaajana, mutta valokuvaaminen ei vieläkään ole itselleni sellaista tekemistä, jota tekisin innosta hihkuen. Tämä voi johtua siitä, että en ole koskaan kokenut itseäni tekniseksi ihmiseksi, ja valokuvauksessa tekniikan opettelu on olennaista. Nyt kuitenkin sommittelu, valaistuksen säätäminen ja editointi menevät aika rutiinilla, kun olen vakiinnuttanut tyylini.
Valokuvaamisen oman mausteensa tuovat Suomen vuodenajat, eli toisin sanoen pimeä syksy ja talvi. Kuvaan mieluiten luonnonvalossa, joka uhkaavasti alkaa viimeistää lokakuussa heiketä. Siksi talvella aamut ja päivät on varattava valokuvaukselle, kun taas kesällä voi nauttia siitä, että kuvia voi räpsiä vielä kymmenen aikaan illalla.
Lue myös: 25 kysymystä ihonhoidostani

4. Sometus ja vuorovaikutus
Kun blogi ei tuota minulle täyttä elantoa ja tuntuu vievän paljon aikaakin, yksi tärkeimmistä syistä säännölliselle sisällölle ja inspiroitumiselle löytyy vuorovaikutuksesta. Eli juuri sinusta, joka jaksat klikkailla, lukea, tykätä ja kommentoida Rabbit Glow -somekanavia.
Uskokaa pois, jokainen positiviinen kysymys, kommentti ja viesti on mukava lukea!
Vuorovaikutus kattaa lukijoiden viesteihin vastaamisen ohella myös toisten bloggaajien julkaisujen kommentointia, yhteistyökumppanien ja pr-toimistojen kanssa viestintää ja erinäisiin maileihin vastaamista.
Tämä lista on vaihtelevainen, mutta en koe viestintää työllistävänä, vaan kivoimpana bloggaamiseen liittyvänä asiana.
Olen kiitollinen siitä, että blogin kautta olen päässyt tutustumaan samanhenkisiin vaikuttajiin ja saanut heistä ystäviä. Meillä Suomessa on äärimmäisen ihana kauneusbloggajien skene, jossa ilmapiiri on kannustava ja sopivan rento. Jo nyt odotan syksyn I love me-messuja, missä pääsen toivottavasti moikkaamaan moni nettituttuja!
Pr-tapahtumissa minua sen sijaan näkee harvoin jos koskaan, ihan logistisista syistä. Kun matkaa Helsinkiin ja takaisin kertyy sen 7 tuntia, tällaiset piipahdukset eivät useinkaan ole mahdollisia keskellä arkiviikkoa, jolloin kiinnostavia lanseerauksia ja muita tapahtumia pidetään.
![]() |
Kampaajakäynnillä vegaanisessa Karma Helsinki-ekosalongissa |
5. Tekninen sälä ja opiskelu
Ja tätähän riittää, aivan niin paljon kun on itse valmis oppimaan ja ottamaan aiheita haltuun. Blogini alusta ei ole kovin tekninen, mutta jotain pientä päivitettävää ja paranneltavaa löytyisi vaikka joka päivälle.
Normaalisti ns. teknisistä asioista päivitän esimerkiksi vanhoja postauksiani, korjailen vanhentuneita linkkejä tai tietoja, otan varmuuskopioita tai säädän blogimalllin asetuksia. Olen myös lapsellisen ylpeä siitä, että osasin siirtää blogini alkuvuodesta omalle domainille ihan itse!
Opiskelu liittyy puolestaan siihen, että olen suunnilleen kartalla siitä, mitä blogi- ja kosmetiikkaskenessä tapahtuu. Vaikkapa somen algoritmeihin, blogiliikenteen analytiikan tulkintaan tai hakukoneoptimointiin perehtyessä vierähtää helposti tunti jos toinenkin. Suosittelen muuten jokaista bloggaajaa opiskelemaan SEOn eli hakukoneoptimoinnin perusteet, sillä se on oiva tapa kasvattaa blogin lukijamäärää orgaanisesti.
Bloggaaja, mihin sinun aikasi kuluu? Tai oletko kenties suunnitellut oman blogin perustamista?
Psst – lisäsin blogini vähän aikaa sitten Pinterestiin, tervetuloa seuraamaan!
14 Kommentit
Kiinnostava postaus ja täyttä asiaa. Odotan jo kauhulla pimenevää syksyä kun pitää alkaa säätää lisävalojen ja kikka kolmosten kanssa että saa kuvista julkaisukelpoisia.
Ja juu, se että postauksen saa julkaistua niin kyllä siihen monia tunteja menee kuvaamisen, kuvien muokkausten ja kirjoittamisen kanssa yhteensä. Siihen vielä taustatiedot niin puolen päivän työ on tehty ?
Kiitos kommmentista! Mä koitan talvella kuvata lähinnä päivisin, kun lisävalojen asettelu ei oikein nappaa, vaikka nekin löytyy kyllä. 🙂 Ja totta kyllä, bloggaamiseen saa just niin paljon aikaa, mitä on valmis käyttämään.
Oli tosi hyvä postaus, tuli esiin hyvin se, kuinka paljon tähän kuluu aikaa, vaikka tekisi vain harrastuksena. Ei todellakaan niitä juttuja, että käytänpä pari tuntia…
Mulla henkilökohtaisesti ottaa aina eniten aikaa kirjoittaminen ja talvella sitten kuvaus, koska se on niin haasteellista. Tykkään käyttää luonnonvaloa ja sitä saattaa olla päivällä vain tunnin verran saatavilla, jossa ajassa sitten koittaa ottaa pinon kuvia. Joita on tietenkin pitänyt ideoita etukäteen, että kaikki kävisi sitten H-hetkenä ripeästi siinä tunnissa. 😀
Kiitoksia! Ja todellakin, mulla voi mennä pari tuntia nopeasti vaikka postausten suunnitteluun tai johonkin muuhun "pikkujuttuun" yhtäkkiä. Mulla on samat aikasyöpöt kuin sullakin, ja vähän sama metodi myös! 😀
Hyviä juttuja nostit esille! Mulla menee helposti yksi kokonainen työpäivä yhden postauksen tekemiseen, mutta toisaalta tää on mun päätyö, niin saa mennäkin. Tosin myönnän, että välillä oon aivan liian tarkka ja oikoluen postauksen kymmeniä kertoja 😀 Välillä onneksi julkaisen vähän keveämpiäkin postauksia, joihin ei tarvitse käydä läpi kaikenmaailman artikkeleita ja etsiä kauheasti taustatietoa 🙂
On hyvä taktiikka vähän jaotella sisältöä, että välissä on kevyempiä julkaisuja. 🙂
Itse taas en töiden jälkeen jaksa yleensä enää avata konetta. Siksi teen viikon aiheet viikonloppuna valmiiksi luonnoksiksi ja julkaisen ne puhelimen kautta.?Välillä saatan myös ajastaa tekstit.
Kätevää! Mä en saa oikein tatsia bloggeriin mobiililla, joten vanha kunnon tietokone on hyvä. 🙂
Bloggaaminen vie tosiaan aikaa. Siksi oma blogi onkin ollut hiljaisemmalla vauhdilla, koska haluan kunnolla keskittyä hommaan enkä viitsi vaikka vain puoleksi tunniksi jäädä kirjoittamaan, koska haluan saada tekstit kerralla lähes valmiiksi. Joten isot hurraat kaikille bloggaajille, jotka jaksavat töiden jälkeen vielä blogin parissa puurtaa 🙂
Ymmärrän täysin, että bloggaamiseen haluaa panostaa rauhassa – se kertoo jo jotain siitä, että hommaan suhtautuu vakavuudella. 🙂
Hyvä postaus! Haasteellisinta bloggaamisessa on kuvien ottaminen. Kohta loppuu luonnonvalo ja viikonloput on ainut aika ehtiä ottaa kuvia. Jos et silloin saa kuvattua, et välttämättä saa blogiin materiaalia ja postausten teko viivästyy. Mulla ei ole enää kuvauspaikkaa sisällä enkä ala sitä viritellä, ei ole tilaa tai paikkaa tehdä rauhassa. Harmi tietysti että kalliit kuvausvalot lojuvat nyt käyttämättömänä. Mulle bloggaaminen on sellainen harrastus joka täytyy saada tehdä rauhassa eikä niin että joku häärää kokoa jan selän takana ;D
Jep, viikonloput ovat talvella varattu pitkälti valokuvien ottamiseen. 😀 Ja boggaaminen vaatii kyllä oman rauhansa, että voi keskittyä koko prosessiin!
Ihana postaus, mua kiinnostaa aina kaikki rehelliset behind the scenes-menot. Itse koen SEO ja analyytikka-jutut mielenkiintoisiksi, mutta toisaalta haastaviksi, sillä haluan kirjoittaa englanniksi ja kuitenkin saada osan liikenteestä Suomesta. Uskallan ehkä paljastaa inhonneeni äikkää (ja usein kieliäkin), sillä en ole koskaan ollut hirvittävän hyvä kirjoittamisessa. Postauksiin menee useampi päivä, koska yritän oikolukea ja opiskella aina kirjoittamaani aihetta. Jaottelenkin kuvaus- ja kirjoitussessiot aina eri päiville ja pidän taulukkoa, johon merkitsen mihin aiheisiin on otettu kuvat tai aloitettu teksti, sen status yms. Ylipäätään Google Sheets on paras työkaluni! 🙂
xx Laura / Laura Loukola Beauty Blog
Wow, arvostan järjestelmällisyyttäsi! Myönnän, että en ole koskaan avannut Google Sheetsiä itse. 😉 Uskon kyllä, että postauksiin menee useampi päivä, etenkin kun tekee englanniksi. Itse en taipuisi päivittämään blogia myös enkuksi, joskus IG-postauksissa olen englantia käyttänyt, mutta se ei ole kohderyhmäni kannalta niin relevanttia enää.