Viime viikkoina olen ahertanut blogin taustalla suurinta muutosta, minkä olen koko viisivuotisen blogin olemassaolon aikana tehnyt. Pohdin pitkään Blogger-blogini siirtoa WordPress-alustalle, jonka toteutin viimein heinäkuun alussa.
Yli 600 blogipostauksen migraatio toiselle alustalle oli rehellisesti sanottuna stressaava projekti, mutta uskon, että WordPressin hyödyt kompensoivat tämän kaiken tulevaisuudessa. Siirto oli lopulta paljon kivuttomampi homma mitä kuvittelin, sillä moni asia, jonka luulin olevan todella monimutkainen, selvisi pienellä testailulla ja opiskelulla. Olin varovaiseen tapaani blogin siirtoaikeista hissukseen somen puolella, sillä halusin ensin varmistella, että homma hoituu jokseenkin hyvin, ennen kun hiiskun siitä. Mutta nythän se muutos on kaikkien näkyvillä.
En varsinaisesti moiti Bloggeria, sillä se tarjosi matalan kynnyksen aloittaa bloggaaminen ja kehittää blogin hakukonenäkyvyyttä reippaasti. Mutta tiesin, että aikani Blogger-bloggajana tulee ennen pitkää loppumaan. Noin vuosi sitten mielessäni alkoi kypsyä ajatus siitä, että Blogger/Blogspot-blogialusta ei vaan tarjoa tarpeeksi mahdollisuuksia blogin ammattimaisempaan kehittämiseen ja optimointiin.
Blogger on maksuton Googlen omistama palvelu, jossa on helppo aloittaa bloggaus ja tuottaa monipuolista sisältöä, mutta sen kehittämismahdollisuudet jäävät auttamatta jälkeen maailman suosituimmalle julkaisualustalle WordPressille. En puhu nyt vain ulkoasusta, vaan monesta ”koodista” ja optimointimahdollisuudesta, mitkä WP:ssä on hoidettu paremmin. Mutta en myöskään parjaa itseäni siitä, että aloitin blogin Bloggerissa, sillä se oli sillä hetkellä minulle paras tapa aloittaa bloggaus matalalla kynnyksellä.
Seuraavaksi kerron, mitä sinun tulee seuraajana huomioida siirrosta, ja mitä plussia ja miinuksia blogin siirrossa WordPressiin oli.

Miten blogin siirto vaikuttaa blogin seuraajiin?
Blogini osoite säilyy samana ja olen uudelleenohjannut liikenteen, joten todennäköisesti blogisiirto ei vaikuta sinuun seuraajana mitenkään. On kuitenkin pari juttua, millä varmistat, että saat päivitykset uusista postauksistani jatkossakin.
Bloggerin Lukuluettelo -seuraajana pyydän sinua lisäämään blogini manuaalisesti uudelleen näkymääsi. On todennäköistä, että blogini ei päivity luetteloosi ilman tätä uudelleen lisäämistä. Onneksi tämä lisäys on alle minuutin homma.

Blogipostaukseni päivittyvät jatkossakin samaan tapaan somekanaviini: julkaisen aina uuden blogitekstin linkin Facebookissa ja ilmoitan uusista postauksista myös Instagramissa. Myös Blogloviniin ja Blogit.fi-palveluun blogini päivittyy tuttuun tapaan normaalisti.
Uudella sivustollani voit tilata ilmoitukset uusista postauksistani myös etusivulla olevan pop-upin kautta. Tätä kautta saat selaimeesi uuden ilmoituksen aina, kun julkaisen uuden postauksen. Voit perua tilauksen milloin vain, enkä lähetä tätä kautta kuin ilmoituksia postauksista (ei spämmiä).
Ilmoitusten tilaaminen on oiva etenkin silloin, jos postaukset meinaavat hukkua somen fiidivirtaan. Huomaathan, ettei tämä ominaisuus toimi incognito-tilassa.

Lukijana huomaat myös blogissani uusia ulkonäkömuutoksia. Koen, että blogini ulkoasu kertoo nyt paremmin koko sivustoni teemasta. Lisäksi sivustolla on nyt helpompi navigoida ja löytää sisältöjä – joten lukijat mielessä tämän siirron tein! Blogin uuden bannerin on toteuttanut Laura Loukola, joka pitää myös upean visuaalista kauneusblogia.
Blogi Bloggerista (Blogspot) WordPressiin – plussat ja miinukset
+ Ammattimaisempi blogialusta WordPressissä. Blogger-blogin ulkoasua voi muokata hienoilla ostetuilla malleilla ja ammattimaista sisältöä tuottaa Bloggeriinkin, mutta lopulta lisäominaisuuksien osalta WordPress voittaa.
+ Paremmat mahdollisuudet optimoida sisältöä ja blogia. WordPress on ylivertainen Bloggeriin nähden teknisen optimoinnin kannalta. Esimerkiksi hakukoneoptimointiin, kuvien pienentämiseen ja analytiikkaan löytyy omat lisäosat. Nämä voi hoitaa Bloggerissa manuaalisesti, mutta WordPress sujuvoittaa tätä.
+ Sisältöjen omistaminen ja varma blogialusta. Blogger on Googlen palvelu, jonka kehittämisen Google tuntuu unohtaneen viime vuosina. Ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen Google päivitti Bloggeria merkittävästi vuonna 2020. WordPress päivittää versioitaan säännöllisesti, jolloin ei jää kehityksestä jälkeen.
WordPressin blogipostausten etuja ovat mm. seuraavat: voit pakata kuvia suoraan käyttöliittymässä, voit valita tietyt kuvat FB-jakoon oletuksen sijaan, voit rakentaa postauspohjia ja visuaalisempaa ilmettä eri editoreilla, voit liittää Google-analytiikan suoraan WordPress-dashboardiin, kerätä sähköpostilistaa (advanced), löytää ja korjata rikkinäisiä linkkejä lisäosan kautta ja niin edelleen.
+ Lisäosat. WordPress-sivujen lisäosien viidakko on valtava, ja lähes jokaiseen asiaan on tehty lisäosa. Esimerkiksi Googlen Site Kit -lisäosan kautta voit seurata blogin liikennettä kätevästi, voit suodattaa roskapostikommentteja omalla lisäosalla, voit tarkastaa rikkinäisiä linkkejä omalla lisäosalla jne. Voit myös valita, minkä kuvan postauksesta haluat näkyvän Facebook-jaossa. Nämä kaikki tekevät ison blogin ylläpitämisestä helpompaa (ja tavallaan työläämpää, kun huomaat, mitä kaikkea voit sivustollasi kehittää).
— Blogger-blogin siirto Worpressiin vaatii jonkin verran teknistä osaamista. Tämä oli se (turhaan) pelottanut asia, jonka vuoksi lykkäsin blogin siirtoa pitkään. Onnistuin tässä vähintäänkin kohtalaisesti, ja positiivisesti ajateltuna sain myös paljon lisäoppia WP-alustan käytöstä. Sain myös todella hyviä vinkkejä itseäni viisaammilta työkavereilta, ja kysyin rohkeasti neuvoja myös mm. teeman kehittäjältä. Täysin ummikko WordPress-käyttäjä en ollut, sillä käytän päivätyössäni WP- alustaa jonkin verran
Mutta on totta, että jos blogin siirrossa kämmii isosti, voit menettää liikennettä ja SEO-sijoituksesi esim. virheellisten uudelleenohjausten takia. Käytännössä artikkelien, kuvien ja sivujen siirto onnistui lopulta hyvin Blogger Importer-lisäosalla, joka toimi itselläni erinomaisesti. Tämän jälkeen jäi kuitenkin paljon työmaata mm. uuden teeman muokkaamisessa, ulkoasusäätöjen ja sivustorakenteen kanssa. Todennäköisesti tulen vielä muuttamaan näitä jonkin verran, mutta sivusto on nyt 1.0 versiona parempi alusta kuin vanha Blogger-blogini.
— Blogin siirto vie aikaa ja suunnittelua, eikä homma onnistu yhdessä illassa. Teen blogia päivätyöni ohella, ja illat venyivät (ja venyvät) aika pitkiksi, kun samalla tulee tuottaa uutta sisältöä ja optimoida vanhaa. Pääsin itse muokkaamaan WP-sivustoa valmiimmaksi testiversiolla, joten suurimmat muutokset eivät päivittyneet livenä.
Blogialustan siirto jatkuu myös itse migraation ja liikenteen ohjauksen jälkeen. Olen käymässä läpi jokaista 600 + postaustani, joten työmaa jatkuu edelleen.
— Blogin siirto vie rahaa. Mutta tämähän on toisaalta melko selvä homma – jos aiot kehittää harrastusta tai ammattiasi, miksi olettaisit, että saat sen ilmaiseksi? Itse maksoin blogisiirron myötä esimerkiksi Blogger Importer -lisäosasta, uudesta blogiteemasta, uudesta bannerista ja toki hostingista. Kiitän myös, jos päätät tehdä ostoksia suosittelemista tuotteistani mainoslinkkieni kautta – näiden roposten avulla ylläpidän blogia jatkossakin.
+ / – Tarvitset viimeistään blogisiirron vaiheessa oman hostingin. Tämä minulla oli toki jo Blogger-blogin aikana. Uskottavalla blogilla kannattaa olla oma domain (eli osoite, joka ei pääty blogspot.com tai wordpress.com). Hyvästä hostauksesta kannattaa maksaa, sillä se varmistaa mm. WordPress-blogin nopeutta ja tietoturvaa. Käytän itse Zonerin WP-Cloudia, johon siirryin sujuvasti Blogger-blogini hostauksesta.
Yhteenveto – blogialustan siirto
Vaikka blogin siirto ei ollut varsinaisen nopea ja helpoin homma, olen kuitenkin positiivisella kannalla blogisiirrossa. Käytetty aika ja pieni stressi varmasti vielä tulevat kompensoitumaan jatkossa. Koen, että WordPressissa voin optimoida blogiani paremmin, ja siksi lähdin siihen ihan vapaaehtoisesti. Ja ennen kaikkea koen, että blogini on nyt lukijaystävällisempi!
Voin siis suositella blogialustan siirtoa Bloggerista WordPressiin, vaikka asia vähän hirvittäisi. Mutta niinhän se menee, että epämukavuusalue kasvattaa, eikä voi onnistua ilman kokeilua.
Ps. Blogin siirto onnistui hyvin, mutta optimointi ja pienet fiksailut jatkuvat. Olen parhaillaan käymässä blogini pieniä asetteluja ja muuta sälää läpi. Jos siis näet blogissani esimerkiksi rikkonaisen linkin tai jotain muuta toimimatonta, kuten klikkauksia, olen iloinen jos kerrot siitä vaikka kyseisen postauksen kommenttiosiossa! Näin ollen voin korjata asian nopeammin.
Oletko sinä ajatellut vaihtaa blogialustaasi, vai oletko tyytyväinen nykyiseen?
Lue myös: Millä perusteella valitsen blogissa ja somessa näkyvät tuotteet?
6 Kommentit
Arvon aina välillä, että vaihtaisinko mutta en sitten ikinä jaksa. Ihan ajankäytön ja toisaalta myös rahan takia. Nykyisellään kun en käytä blogiin rahaa muutoin kuin tuotteisiin, jotka ostan käyttööni ja esittelen niin en ole valmis panostamaan rahaa. Ja en siis ole tehnyt kaupallisia yhteistöitä tai käyttänyt affi-linkkejä niin en koe järkeväksi alkaa omasta pussistani maksamaan. Ja niin kuin näkyy, en ole edes omaa domainia viitsinyt ostaa.
Blogger on kyllä hyvä alusta edulliseen bloggaamiseen, ja se tuntuu juuri sinulle sopivalta vaihtoehdolta, joten miksipä sitä vaihtamaan. 🙂
Onnea uudelle ulkoasulle ja blogikodille <3 olin aikoinaan vähän aikaa wp:ssä mutta en ole kokenut ikävöineeni sitä. En jaksa mitään muuttorumbaa, saati että sellaista osaisin tehdä. En myöskään halua maksaa mistään koska en halua tätä edes lisätyönä tehdäkään 🙂 nim.merk Bloggerissa vuodesta 2008 :DD
Hehe, kiitoksia! Sulla on kyllä kunnioitettavan pitkä Blogger-ura, eli hyvää ei kannata vaihtaa. : D
Mulla ainakin päivittyi uusi blogisi osoite Bloggerin puolelle normaalisti.
Itsekin olen välillä miettinyt blogialustan vaihtamista, sillä niin kätevä kuin Blogger onkin, siinä on myös ärsyttäviä piirteitä. Toistaiseksi olen kuitenkin päättänyt vielä pysytellä Bloggerissa.
Kiva kuulla etää päivittyi suoraan, sillä itse kuulin, että uusi alusta ei välttämättä päivittyisi Bloggerin postauslistaan. 🙂 Tsemppiä blogialustan mietintään!