*mainoslinkki
Enhän ole ainoa, joka tuntee piston sydämessään, kun miettii aiempien vuosien vaatehankintojaan? Eettinen muoti on noussut rytinällä framille, ja toivon todella, että se lyö läpi myös massojen kulutustottumuksiin.
Vaikka en ole koskaan ollut kova shoppailemaan, on karua ajatella, miten huoletta vaatteita on tullut ostettua vaikkapa teini-iässä. Halvalla, nopeasti ja heikolla laadulla. Kymmenen vuoden takainen muutokseni vegaaniksi on avannut silmiäni myös vaatetuotannon osalta. Niin eläinperäisten materiaalien välttämisen, hyvien työolosuhteiden kuin vaatteiden ekologisuuden kannalta. Vaatekaappini ei ole täydellisen eettinen (okei, kenen olisi), mutta viime aikoina olen ottanut isompia askelia sen viilaamiseen kestävämpään suuntaan.
Mitä enemmän olen alkanut kiinnittämään huomiota eettiseen muotiin ja kestävimpiin vaatevalintoihin, sitä enemmän olen alkanut panostamaan arjen perusvaatteisiin.
Yksi eettisen muodin ohjenuoristani on se, että heti ostohetkellä täytyy tietää, että tätä tulen käyttämään, ja että se sopii muuhun tyyliini just eikä melkein. Nämä ehdot täyttyivät heti, kun hoksasin kotimaisen Papun kierrätyspuuvillasta tehdyn neuletakin verkkokaupassa.
Papun Patent Long -neuleessa kun yhdistyvät tärkeimmät eettisen muodin periaatteeni: ei eläinperäisiä materiaaleja, reilut työolosuhteet sekä ekologisuus. Siksi ekologisempi luottoneule ansaitsee maininnan samalla, kun avaan ajatuksiani eettisen muodin suhteen.
Edit: Papu saattaa nykyään käyttää tuotannossaan mm. värjäyksessä eläinperäisiä värejä, joten brändi ei ole välttämättä vegaaninen.


Miksi eettisen muodin tekijöitä tarvitaan kirppareiden ohelle?
Törmäsin vähän aika sitten nettikeskusteluun, jossa pohdittiin, voiko vaatetta väittää ekologiseksi tai eettiseksi, jos se on uusi, eikä kirpparilta hankittu. On totta, että kirppareilta ostetut vaatteet ovat ekologisempia kuin suoraan pikamuodin uutuusrekistä hankitut. On fiksua ostaa jo kerran tehtyä, kun resursseja ei mene uuden valmistamiseen.
Mutta toisaalta, jos haluamme vaateteollisuuden muuttuvan, myös niiltä uusilta vaatteilta tulee odottaa aiempaa enemmän ekologisuutta. Tarvitaan yrityksiä, jotka tekevät asiat niin hyvin, että niiltä voi ottaa mallia eettisen muodin suhteen. Esimerkiksi kierrätysmateriaalien hyödyntäminen uusissa vaatteissa on jo oikea askel ekologiseen muotiin.
Vaikka itse rakastan kirppareilla kiertelyä, pelkästään kirppikset eivät tee koko vaateteollisuudesta kestävämpää. Kaukainen ihannehan olisi, että kirppisten rooli olisi jatkossa pienempi.
Vaatteet olisivat kestävämpiä, niitä käytettäisiin useammin, ja muodin kulutusta ei ohjaisi tunne siitä, että joku kyllä ostaa vaatteen kirpparilta, jos itse siihen kyllästyy. Toki esimerkiksi kehon ja tyylin muutokset vaikuttavat vaatteiden uusintaan, ja kirppareita tulee varmasti aina olemaan. Mutta varmaan saitte pointista kiinni – kestävämpi tarkoittaisi sekä ekologisemmin tehtyä vaatetta sekä sellaista, joka kestäisi käytössä pidempään.
Ja en tietenkään kannata eettistenkään vaatteiden hankintaa ”kannatuksen vuoksi” kaapin perukoille, vaan säännölliseen käyttöön ja tarpeeseen. Onkin laskettu, että pelkästään useammat käyttökerrat tekevät vaatteesta ekologisemman. Itselläni kestävämpi vaateajattelu tarkoittaa vaikkapa sitä, että en hanki uusia vaatteita impulssina heti, vaikka pakko saada -reaktio meinaisi viedä jalat alta.
Heräteostojen sijaan olen tehnyt etukäteen listaa arjen tärkeimmistä vaatteista, jotka helpottaisivat sekä asukokonaisuuksieni mätsäystä, että sopivat vakiintuneeseen tyyliini. Rento, lämmin ja vegaaninen neuletakki olikin juuri sitä, mitä syksyn vaatekaappini kaipasi.
Lukuvinkki: Vastuullinen muoti: vinkkilista kotimaisista verkkokaupoista


Eettistä muotia kotimaiselta brändiltä – vegaaninen Papu Patent Long -neuletakki
Kotimainen Papu on esimerkki vaatevalmistajasta, jonka periaatteista moni voisi ottaa oppia. Tuotteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan EU:ssa (neuletakki on tehty Liettuassa), materiaaleissa painotetaan ekologisuutta ja tuotanto-olosuhteet varmistetaan. Hassua, että luulin pitkään Papun tekevän lähinnä mekkoja ja vaatteita lapsille.
Papun Patent Long -neuletakki on kovin eevamainen, sillä rento neule sopii hyvin farkut ja paita-tyyliini. Neuleen sävy on meleeratun oloista, ja luulen, että tarkoituksella pieni epätasainen väri johtuu myös kierrätyspuuvillan (95%) käytöstä. Hieman epätasaiset kookosnapit mätsäävät hyvin neuleeseen.

Valitsin koon XS-S, mikä ei normaalisti ole kokoni, mutta neule on tosi reilu ja vähän venyvä. Materiaali on pehmeää, lämmintä ja normaalia ”painavampaa”, mikä tarkoittaa juuri sellaista täydellistä syksyn käpertymisvaatetta toimistolle ja kotiin.
Papun neuletakki maksaa noin kolme kertaa enemmän kuin henkkamaukan ulkoisesti samantyyliset neuletakit. Miksi vaatteista tulisi maksaa näin paljon? Kun on tottunut siihen, että vaatteet ovat halpoja, vaatii paljon aivotyötä, että vaatteen isomman hinnan hyväksyy (ja ymmärrän, ettei kaikkien lompakko tähän taivu). Mutta perusmatikalla selviää, että kalliimpi ja eettisempi vaate tarkoittaa esimerkiksi reilua palkkaa vaatteiden ompelijoille.
Lue seuraavaksi:
Palmroth Vegtile – kestävämpi vaihtoehto nahkakengille
Onko nahka, villa, silkki tai untuva eettinen ja ekologinen?
4 Kommentit
Mä tilasin tuon saman neuleen jokin aika sitten. On kyllä kiva.
Itseäni on myös alkanut kiinnostaa ekologisemmat ja eettisemmät vaatteet. Ennen mulle riitti se, ettei sisältänyt eläinperäisiä aineksia, mutta nyt olen alkanut katsoa vähän laajemmin tuotannollisia seikkoja. Näistä vaateasioista lukisin mielelläni enemmän.
Ihana kuulla, että sullakin on tämä neule! Mun vaatetarina on myös vähän samanlainen kuin sulla, että nykyään koko tuotannon eettisyys on yhä tärkeämpää. Tarkoituksenani on kirjoitella jatkossakin vaatteista kun sopivia hetkiä tulee!:)
Todellakin tunnen piston sydämessäni takavuosien sikailusta. 😀 Vieläkin tulee sellaisia ihan mustia hetkiä, että tekisi mieli vaan ostaa jokin vaate tai muu asia kun se on niin kiva. Onneksi kaikenlainen shoppailu on vähentynyt radikaalisti. Siksi koenkin, että vähitellen minulla tulee olemaan mahdollisuus korvata vaatekaapin kulmakiviä eettisemmillä vaihtoehdoilla. Rakastan kirppiksiä, mutta kaikkea ei sieltä vaan löydä. Lähikuukausina edessä uuden pikkumustan hankinta. Jos en sellaista kirppikseltä löydä, yritän etsiä jonkin eettisen vaihtoehdon. Toki pluskokoiselle tässä on aika monta haastetta päällekkäin, mutta en ole toivoton. 😀
Tosi hyvä juttu ja aivan ihanat kuvat, etenkin tuo toinen hymykuva on superviehättävä!<3
Haha, sikailusta-sana nauratti. 😀 Mutta kiitos ihanasta kommentista!
Luulenpa, että kaikilla on noita "mustia hetkiä", kun tekisi mieli vaan ostaa jotain hetinyt.
Mä löysin itse tosi kivan mustan mekon Puuvillatehtaalta (Weecosissa sitäkin mm.), ja ensi viikolla tai milloinhan lähiaikoina Weecosiin oli tulossa ihan oma plussamallisto?