*sis. mainoslinkin
Jos ihonhoito ei muuten kiinnostaisi, aurinkovoide kannattaa ottaa käyttöön. Tänä kesänä ulkoilu tulee olemaan minulle monen muun tavoin yhä tärkeämpää, ja samalla kiinnitän yhä enemmän huomiota kunnon aurinkosuojakertoimiin. Ymmärrän teitä, jotka haluatte pysytellä sisätiloissa päivän kirkkaimpina tunteita, mutta itse en tätä vielä ”osaa”. Etenkin nyt, kun kesäloma tulee vietettyä lähinnä kotosalla, ja ulkoilu on silloin päivän parasta sisältöä.
Ja silloin, kun ulos pitää päästä, alla pitää myös olla kunnon kertoimet. Käytän tunnollisesti aurinkosuojaa keväästä alkaen, mutta vaikeinta on ollut löytää tarpeeksi korkeakertoiminen fysikaalinen aurinkosuoja. Sellainen, jossa olisi SPF 50 -kerroin ja koostumus, joka ei jätä iholle valkoista jälkeä.
Paras aurinkovoide on sellainen, jota oikeasti käytät, mutta itse en halua tehdä kompromissia fysikaalisen ja kemiallisen aurinkovoiteen välillä. Aurinkovoiteeni tulee olla vegaaninen, fysikaalinen (luonnonkosmetiikkaa) sekä koostumukseltaan sellainen, joka imeytyy nopeasti ilman valkoisuutta. Huh, melkoiset vaatimukset, mutta kylläpäs näihinkin löytyy ratkaisuja!
Luonnonkosmetiikassa korkeammat suojakertoimet ovat pitkään olleet haaste. Nyrkkisääntönä fysikaaliset aurinkosuojat ovat sitä valkoisempia, mitä korkeampi suojakerroin on. Tämä johtuu siitä, että niiden tehokkuus perustuu titaani- ja sinkkioksidiin, joissa on normaalisti vaalea väri.
Luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden koostumukset eivät kuitenkaan aina tarkoita vitivalkoista koostumusta. Kerron postauksessa esimerkiksi uudesta suosikistani, jonka SPF50-koostumus imeytyy iholleni täysin.
Olen kertonut aiemmin parhaista luonnonkosmetiikan kasvojen aurinkosuojista sekä luonnonkosmetiikan aurinkorasvoista vartalolle, mutta näissä en ole arvioinut tarkemmin SPF 50-kertoimisia aurinkosuojia – korjataan asia nyt.

Mikä on fysikaalinen aurinkosuoja?
Jos et ole ennen käyttänyt luonnonkosmetiikkaa ja ostat summassa uuden luonnollisen aurinkovoiteen, sen koostumus voi tulla yllätyksenä – iik, valkoista.
”Tavallisissa kaupan aurinkovoiteissa” eli kemiallisissa aurinkovoiteissa on kevyempi koostumus ja ihoon imeytyvä ominaisuus. Voiteiden perustuu nyrkkisääntönä siihen, että ne ikään kuin imevät auringonsäteet itseensä. Mutta ainesosiltaan kemialliset aurinkosuojat eivät ole mielestäni mikään ekologinen valinta – kemiallisten aurinkosuojien kemikaalit ovat haitallisia vesieliöille, ja niiden niiden vaikutuksia hormonitoimintaan tutkitaan parhaillaan.
Mikään aurinkovoide ei ole ”kemikaaliton”, mutta fysikaaliset aurinkovoiteet ovat siinä mielessä lempeämpiä, että ne eivät imeydy ihoon, vaan blokkaavat säteet luonnollisten mineraalifilttereiden avulla. Auringolta suojaavia ainesosia ovat tällöin mm. titaanidioksidi ja sinkkioksidi. Fysikaalinen aurinkosuoja on usein luonnonkosmetiikkaa ja todennetusti sellaista, joka ei vahingoita esim. koralleja.
Koenkin fiksuksi, että vegaanina valitsen nimen omaan fysikaalisia luonnonkosmetiikan aurinkosuojia, jotka ovat parempia myös ympäristölle.

Kuinka paljon aurinkovoidetta on tarpeeksi?
Syy, miksi kiinnostun korkean kertoimen aurinkosuojista on selvä: harva meistä, minä mukaan lukien, levittää aurinkovoidetta tarpeeksi. Tällöin voiteen lupaama SPF-kertoimen suoja myös pienenee.
Nyrkkisääntönä tämänhetkisen tiedon perusteella kasvoille suositellaan noin yhtä kokonaista teelusikallista aurinkovoidetta kasvoille, ja kropalle noin kuutta teelusikallista.
Jos kasvoille ei levitä aurinkovoidetta suosituksen mukaan, tällöin todellinen SPF-suoja voi olla pienempi, mitä purkin kyljessä lukee. Esimerkiksi SPF 30 -kerroin voi antaakin vain SPF 10-kertoimisen suojan, mikäli voidetta levittää liian vähän tai sinne päin.
Suojakertoimista kannattaa myös tietää, kuinka paljon kukin suojakerroin suodattaa auringon UVB-säteitä. SPF tarkoittaa Sun Protection Factor-lukua.
- SPF 15 suodattaa noin 93% auringon säteistä
- SPF 30 suodattaa 97%
- SPF 50 suodattaa eniten, 98% UVB-säteistä
Vaikka SPF 50 voisi tuntua liioittelulta, jos on tottunut esim. SPF20-kertoimeen, kannattaa muistaa, että esimerkiksi hikoilu, aika ja levitys vaikuttavat kaikki vähentävästi voiteen oikeaan suojakertoimeen.
Siksi olisikin hyvä, että olisi mahdollisimman paljon hyviä fysikaalisia aurinkosuojia, joissa olisi korkea SPF 50-kerroin. Sillä eihän kukaan käytä aurinkosuojaa, jos se tarjoaa liian valkoisen pinnan.
Korkea aurinkosuoja ei vapauta vastuusta levittää aurinkosuojaa suositusten mukaisesti, mutta se tarjoaa minulle ainakin henkisesti turvallisemman olon oleskella auringossa lenkkeillessä tai kaupungilla!
Käytän keväästä syksyyn sekä aurinkovoidetta että meikkipohjaa, jossa on SPF-kerroin – luottovalintani on helteellä Lily Lolon mineraalimeikki, ja muutoin esimerkiksi Essen SPF30 -meikkivoide.
Korkean kertoimen fysikaaliset aurinkosuojat – SPF 50 -tuotevinkit
Kun etsit korkean kertoimen luonnollista aurinkosuojaa ilman valkoista koostumusta, suosittelen tutustumaan seuraavien brändien valikoimaan. Kaikki mainitut tuotteet ovat tietenkin vegaanisia.

Biosolis SPF 50 kasvoille – uusi suosikkini
Biosoliksen SPF 50 -kertoiminen kasvojen aurinkosuoja on heittämällä parhaita aurinkovoiteita, joissa on korkea kerroin. Tutustuin tähän voiteeseen vasta tänä kesänä, joten voiteen hyvyys on mennyt täysin ohi!
Olen aiemmin julistanut *Hynt Beautyn aurinkovoiteen parhaaksi luonnonkosmetiikan aurinkosuojaksi, mutta Biosolis hakkaa Hyntin suojakertoimissa – ja on yhtä näkymätön kasvoilla.
Ja syy, miksi pidän Biosoliksen SPF50-aurinkovoiteesta, on simppeli: siinä on korkea suojakerroin, mutta helposti levittyvä ja kasvoilla väritön koostumus. Biosoliksen aurinkovoide näyttää purkista tullessaan kellertävältä, mutta se ihan imeytyy kasvoille nopeasti ja ilman valkoisuutta. Koostumus muistuttaa paljon Biosoliksen Melt in -aurinkovoidetta, joka niin ikään asettuu hyvin iholle.
Biosoliksen aurinkosuoja jättää kasvoille hieman kuultavan ja valoa heijastavan pinnan, ja sen päälle voi huoletta laittaa myös meikkiä. Suosittelen koko perheelle!
Hieman yli 20 euron hinta on myös todella kohtuullinen luonnonkosmetiikan tuotteesta.
- Ecocert-sertifioitu
- Kosteuttava tuntu: sisältää mm. aloe veraa
- Ohuehko, notkea koostumus
Tuote netissä suomalaisissa verkkokaupoissa:
*Biosolis SPF 50 -aurinkovoide TwistBessä
*Biosolis kasvojen aurinkosuoja SPF 50 Joliessa
*Biosoliksen SPF 50 -aurinkosuoja Natural Goods Companyssa
Biosolis SPF 50 -aurinkovoide kädellä ennen ja jälkeen:

Ey! – kropan aurinkosuoja SPF 50 -kertoimella
Ey! on kenties vähän tuntemattomampi tapaus, mutta oikein pätevä sellainen.
Ey! -aurinkovoiteet ovat sekä kohtuuhintaisia että nopeasti imeytyviä, siitä huolimatta, että niiden luomuprosentit ovat suuria. Voide on purkista tultuaan vitivalkoista, mutta iholle se levittyy siten, ettei valkoista haamu-ihoa erota, ellei tiedä aurinkovoiteesta.
Voiteissa on mieto tuoksu, joka on nenääni paljon huomaamattomampi kuin Algamariksen Biosoliksen tuotteissa.
Voit lukea kokemuksiani Ey! -tuotemerkin aurinkosuojista myös tästä postauksesta.
- Imeytyy kohtuuajassa ihonsävyyn sulautuen
- Vegan- ja Cosmebio-sertifioitu + hiilineutraali
- Valikoimassa myös lasten aurinkovoiteita
Tuote netissä:
*Ey! -aurinkovoide SPF 50 TwistBessä

Algamaris – fysikaalisten aurinkosuojien bestseller
Moni vannoo Algamariksen aurinkovoiteiden nimeen, sillä notkeat koostumukset, vaniljan ja kookoksen tuoksu ja monipuolinen koko perheen tuotevalikoima vetää puoleensa.
Algamariksella on valikoimassaan useampi SPF50-kertoimen aurinkosuoja, joista löytyy kasvoille ja kropalle omat valinnat.
Tällä hetkellä en omista Algamariksen SPF50 -kertoimista aurinkosuojaa, mutta kasvojen SPF50 -aurinkosuoja imeytyy kohtuullisessa ajassa, jättäen vain aavistuksen vaaleamman pinnan. Tähän vaikuttaa myös kasvojen pintakuivuus tai rasvaisuus – rasvaisemmalle iholle voiteet ovat levittyneet itselläni paremmin. Oma kikka kolmoseni hieman valkoisuutta jättävien aurinkosuojien kanssa on se, että käytän niitä meikin alla, jolloin mitään ei kuulla läpi. Ilman meikkiä sitten menen SPF30-kertoimella, joka imeytyy jo hyvin imeytyen.
Algamariksen SPF 30 -spray on muuten suosikkini kropan aurinkovoiteista, sillä se imeytyy maitomaisen kepeästi (löydät tästä videomatskua Instagramin stories-kohokohdista).
- Valikoimassa useita SPF50-aurinkovoiteita
- Luonnonkosmetiikkasertifioitu
- Vaniljan ja kookosen tuoksu
Maahantuojan eli House of Organicin verkkokaupasta voit katsoa kaikki *Algamariksen aurinkosuojat.
Onko sinulla kokemuksia fysikaalisista aurinkosuojista? Millaista suojakerrointa käytät kesällä?
2 Kommentit
Teelusikallinen aurinkovoidetta on jo turhan paljon kasvoille. Ihotautilääkärien ja testien suosittelema määrähän on vähän yli millilitra, joka sekin on jo toki paljon. Kaulalle, korviin ja niiden taakse sitten vielä sama määrä. Kaikkihan riippuu tietenkin kasvojen koosta ja siitä, kuinka paljon pinta-alaa on tarkoitus suojata. Eli noin puoli teelusikallista on keskimäärin määritelty sopivaksi määräksi yhteensä kasvoille ja kaulalle. Toki aurinkovoiteen kanssa vetää mieluummin överit kun vajarit, mutta jos teelusikallisen koittaa väkisin saada imeytymään kasvoille, voi melkein mikä tahansa koostumus tuntua epämiellyttävältä ja hankalalta ?
Moikka, kiitti kommentista! Lähteistäessäni artikkelia löysin useamman suosituksen yhdestä teelusikallisesta kasvoille. Totta kyllä, että se on aika paljon! Muokkaan tekstiin pienen maininnan vielä. 🙂