Hamppupaita ja donitsit pr-tuotteita
Sisältää *mainoslinkin

Kun puhutaan ekologisista vaatemaateriaaleista, hamppu on yksi parhaimmista valinnoista. Mielikuva hampusta voi olla monella nukkavieru, mutta todellisuudessa hamppu on monipuolinen, kestävä ja moneen vaatteeseen sopiva luonnonmateriaali.
Hamppuun kannattaa tutustua etenkin siksi, että sillä voi korvata vaateteollisuudessa ylikäytettyjä ja paljon luonnonvaroja kuluttavia materiaaleja, kuten puuvillaa ja villaa.
Vaikka olen tiennyt hampusta pitkään, olen vasta viime aikoina tutustunut siihen käytännössä ensimmäisen hamppuvaatteeni, kotimaisen Pixie Dust -neuleen kautta. Onkin sopiva aika ottaa pieni katsaus hampun ominaisuuksiin ja käytännön kokemuksiin.
Heti alkuun kerrottakoon, ettei vaatekuitu-hampulla ole mitään tekemistä huumaavien aineiden kanssa, eikä kuitu sisällä mitään päihdyttävää!
Hamppu on pätevä korvaaja puuvillalle
Vertaan hamppua paljon puuvillaan, koska molemmat ovat kasvikuituja ja luonnonmateriaaleja. Siinä missä puuvilla on ympäristön kannalta yksi huonoimpia vaihtoehtoja etenkin ei-luomuna, hamppu on ekologiselta jalanjäljeltään parhaimmasta päästä. Puuvillalle onkin hyvä etsiä korvaajia, sillä sen osuus on ylikorostunut vaateteollisuudessa.
Lue myös: Materiaaliopas: vegaaniset vaatemateriaalit


Hamppukuitu kasvaa ekologisemmin
Vaikka hamppu ei ole tänä päivänä kovin yleinen vaatteissa, hamppukuitua on viljelty varovasti arvioiden jo satoja vuosia eri puolilla maailmaa. Hamppu onkin yksi vanhimpia kasvikuituja.
Hampun pitkäikäisyyttä voi selittää se, että sen kasvatusprosessi on melko simppeli ja ekologinen. Hamppu kasvaa karussakin maaperässä, eikä se vaadi merkittävästi lannoitteita tai torjunta-aineita kasvaakseen. Nopeakasvuinen hamppu ei myöskään rasita maaperää, ja hampun viljelyyn käytettävää maata voidaan käyttää uudelleen nopealla syklillä.
Hampun vesijalanjälki on myös puuvillaan verrattuna vähäinen; monen arvion mukaan hampun vaatima vesimäärä on alle puolet puuvillakilon viljelyn vaatimasta vedestä. Yhden puuvillapaidan tuottaminen vaatii vettä jopa 1400 litraa, joten ero on merkittävä!
Mutta erityisen hienoa hampussa on se, että sen viljely sitoo hiilidioksidipäästöjä ilmakehästä, eli lähtökohtaisesti hampun viljely on hiilinegatiivista. On laskettu, että hamppu on kaikista tehokkain viljelykasvi sitomaan CO2-päästöjä, ja sen kyky toimia hiilinieluna on parempi kuin metsillä.
Hamppua viljellään ympäri maailmaa ja paljon myös Euroopassa. Kannattaakin suosia eurooppalaista tai muualla valvotusti viljeltyä hamppua, kun haluaa varmistua sen eettisestä alkuperästä.
Monesti viimeistään värjäysprosessi vaatii kankaaseen lisättäviä kemikaaleja, mutta hamppu on tässäkin poikkeus. Hampun voi värjätä helposti kasviväreillä, tai jättää kokonaan värjäämättä (kuvissa näkyvä paita on värjäämätöntä hamppua). Kuvissa näkyvä ruskea hiusdonitsi on värjätty kuusen kävyillä – enpä olisi uskonut!

Vaikka hamppu on ekologinen kuitu, sitä on kuitenkin mahdollista käsitellä luontoa rasittavalla tavalla. Kun hamppukuidusta tehdään kangasta, pitkät kuidut täytyy erotella ja käsitellä kankaaksi.
Hamppukuidun mekaaninen käsittely on perinteinen, kemikaaliton ja ekologisempi tapa käsitellä hamppukuidut. Sen sijaan kemiallinen käsittely sisältää nimensä mukaisesti enemmän kemikaaleja, ja tällöin valmistusprosessin ekologisuus kärsii. Kemiallisesti käsitelty hamppu on usein ”hamppuviskoosia”, joka on pehmeämpää ja puuvillamaisempaa. Voit lukea lisää aiheesta Good on You -sivustolta.
Hamppu on helppohoitoinen, kestävä ja käytössä paraneva kangas
Hamppu ei ole pelkästään ekologinen, vaan myös mukavan tuntuinen päällä.
Hamppu on luonnonmateriaali, ja sen tuntee kankaasta helposti. Hamppu on kuin sekoitus rapsakkaa pellavaa ja paksua puuvillaa. Toki tuntuma riippuu paljon siitä, onko kyseessä esimerkiksi 100% hamppuneule vain osittain hamppua sisältävä vaate. Jos olet tottunut pellavaan, totut varmasti myös hamppuun.
Pesun ja käytön myötä hamppukangas pehmenee, eli se muuttuu enemmän puuvillamaiseksi. Usein hamppukangasta yhdistetään puuvillaan, jotta kangas olisi joustavampi ja pehmeämpi.
Luonnonmateriaalina hamppu on ihanteellinen ympärivuotisessa käytössä, sillä kangas on ns. hengittävä – eli kesällä viileämpi, talvella lämmittävämpi. Hampulla on myös kyky suojata UV-säteiltä luonnollisesti (ethän silti unohda aurinkovoiteita), ja siinä on myös luontainen suoja homeita vastaan.
Erityisesti tykkään siitä, että hamppu ei nukkaannu kuten puuvilla!
Kangas on myös helppohoitoinen. Luonnonmateriaalille riittää usein pelkkä tuuletus, mutta hampun voi pestä normaalisti 40 asteessa. Ohuemmat hamppukankaat rypistyvät pellavamaisesti, joten silitysvälineet kannataa kaivaa esille.


Yhteenveto
Hampun ominaisuudet kuulostavat niin hienoilta, että ihmettelen, miksi sitä ei käytetä enemmän. Ehkä syynä on vanhentunut mielikuva, hinta, tai se, että puuvillan kaltaiset materiaalit ovat saaneet yliotteen markkinoilta? Mitä mieltä sinä olet?
En oikein keksi hampusta muuta negatiivista kuin sen, että mielelläni näkisin kankaita eri väreissä ja kuoseissa enemmänkin (mutta en tiedä, onko se mahdollista tai kannattavaa).
- Hamppu säätelee lämpöä, eli se tuntuu kesällä viileältä ja talvella lämpimältä.
- Hamppu ei nukkaannu, se säilyttää muotonsa hyvin ja pehmenee käytössä.
- Hamppu on vahvimpia kasvikuituja, ja sen voi pestä normaalisti 40 asteessa.
- Vaatevalinnoissa kannattaa suosia eurooppalaista tai muualla valvotusti tuotettua hamppua.
Mistä hankkia hamppuvaatteita?
- Kotimainen Pixie Dust valmistaa hamppuvaatteita eurooppalaisesta hampusta. Kuvissa Henni-paita, 5 cm normimitoitusta pidempänä.
- Kotimainen Otus Ateljee valmistaa hampusta mm. toppeja ja housuja. Katso valikoima Weecosista.
- Urheilullisia hamppuvaatteita löytyy vastuullisen urheilumuodin verkkokaupasta *Weekendbeestä täältä ja *Partioaitasta.
- Kotimainen Pitkäkuitu valmistaa myös muutamia hamppuvaatteita, kuten kauluspaitoja – katso valikoima nettikaupasta.
- Nudgessa myytävällä Thinking MU-brändillä on valikoimassaan hamppuvaatteita.
- Jos etsit hampputekstiilejä ja vuodevaatteita, hyvä valinta on *kotimainen Hempea.
Lue seuraavaksi: Kierrätysmateriaalista valmistetut vaatteet: vinkit vastuullisista valmistajista