Ihonhoidon virheet voivat kuulostaa raffilta, mutta uskallan väittää, että jokainen haksahtaa jossain vaiheessa ihonhoidon trendiin tai tapaan, joka ei tuotakaan toivottuja tuloksia.
Mielestäni kaikista yleisimpiä ihonhoidon virheitä on se, että halutaan mahdollisimman tehokasta lopputulosta yhdeltä tuotteelta tai ratkaisulta. Esimerkiksi mitä enemmän kuorinta nipistelee iholla tai mitä pesevämpi kasvoputsari on, sitä enemmän se ”vaikuttaa”. Todellisuudessa ihonhoito on paljon monimutkaisempaa, eikä sitä kannata ulkoistaa vain yhdelle tuotteelle – tai tuotteettomuudelle. Tämän olen oppinut aikoinaan myös itse kantapään kautta, joten tiedän vaikutukset. Siksi uskallan myös tuulettaa mokiani täällä, ehkä se auttaa jotakuta toista! En suosittele kokeilemaan seuravia vinkkejä kotona, haha.

Ihonhoidon virheet, joihin olen sortunut
”En koskaan pala, joten en tarvitse aurinkovoidetta”
Joka vuosi se yllättää – aurinko, joka ei polta, mutta joka tekee iholle salakavalaa tuhoa. Jos ihosyövän riski kuulostaa kaukaiselta, voi koittaa muistella, että rusketus tekee iholle aina DNA-vaurion. Ja tämä ikäännyttää ihoa ennenaikaisesti ja kenties kaikista tehokkaimmin. Vaikutukset iholla voivat näkyä vuosien päästä, joten asian vakavuutta voi olla vaikea hoksata jo nyt.
Minun maksaläiskät ovat näkyviä muistutuksia niistä ajoista, kun ajattelin ettei aurinkorasva tarvitse kuin todella kuumalla, ja että suojakertoimellinen meikkivoide riittäisi aurinkosuojaksi. Mutta todennäköisesti meikki ei suojaa ihoa tarpeeksi auringolta, ja kesällä SPF:ää tulisi pitää kasvoilla joka päivä. Auringon UV-säteet ovat todella voimakkaita, ja ne läpäisevät hyvin myös pilvet.
Tiedän, että etenkin kauneusbloggaajille jokavuotinen aurinkovoiteesta muistuttaminen on tuttua, mutta mutu-tuntumani on, ettei Suomessa oteta vielä kovin vakavasti auringon haittoja iholle. Aurinkovoiteen tehtävä on vähän kuin näkymätön niillä jotka eivät pala herkästi, joten suojakertoimet on helppo unohtaa.
Kasvoveden skippaaminen ”turhana ekstrana”
Minä ymmärrän, että minimalistinen ihonhoito on in, mutta se ei tarkoita aidosti hyödyllisten tuotteiden skippaamista. Jos olet käyttänyt kasvovettä vanulappuun imeytettynä kitsaana tippana, et todennäköisesti ole saanut siitä tarpeeksi hyötyä. Etenkin, jos kasvovetesi on toimittanut ihon puhdistajan virkaa.
Kun huomasin, että kasvovesi on ennen kaikkea ihon kosteutukseen tarkoitettu tuote, johan silmät avautuivat. Kun kasvovettä käyttää reilusti ilman vanulappua ja jopa kerrostaa iholle, johan pintakuivuus saa kyytiä.
Kasvovettä kannattaa lotrata, sillä se on parhaita ihon vesikosteuttajia, joka myös valmistelee ihon vastaanottavammaksi kasvovoiteille ja muille hoitotuotteille. Kasvovesi kannattaa aina laittaa ennen kosteusvoidetta, joka lukitsee kasvoveden kosteuden iholle.
Kosteusvoiteiden korvaaminen kokonaan öljyllä
Etenkin moni kuivaihoinen suosii kasvoöljyä ihonhoidossaan, mikä on ehdottomasti hyvä asia. Kunhan muistaa, että öljyn ja kosteusvoiteen tehtävät ovat erilaiset, eikä niitä voi noin vain vaihtaa päikseen. Öljy tukee kasvovoidetta ja päin vastoin, eli ne elävät parhaiten symbioosissa.
Se miksi moni ei saa kasvoöljyltä toivomaansa vaikutusta, on se, että öljy ei kosteuta, vaan sitoo jo olemassaolevaa kosteutta iholle. Jos tätä vesikosteutta ei ole iholla, sitä ei öljystä myöskään tule. Paras hyöty ihonhoidon öljystä tulee, jos levität sitä kasvoveden ja kosteusvoiteen jälkeen iholle, joka on saanut vesikosteutta edellä mainituista tuotteista. Öljy lukitsee muiden tuotteiden kosteuden iholle, mutta ei tee yksin kosteutustaikoja.
Monesti kasvovoiteet korvataan öljyllä, koska öljy ehkä vaikuttaa paksummalta, tehokkaammalta ja kosteuttavammalta kuin vesipohjainen voide. Öljyn pehmentävä vaikutus voi luoda kosteuttavan tunnun, vaikka iho öljyn alla olisi kuiva. Ja en edes aloita siitä, että kasvoille laitetaan ruokaöljyä sen sijaan, että otettaisiin käyttöön laadukas kasvojen iholle optimoitu kasvoöljy.
Käytän itsekin kasvoöljyä osana ihonhoitoa, ja kannatan ehdottomasti öljyn käyttöä osana ihonhoitorutiinia – kunhan perusteet ovat kunnossa. Kasvovoide tuo kosteutta, öljy auttaa sitomaan sen ihoon vielä paremmin. Voit lukea lisää ihon kosteutuksen ABC:sta tästä postauksesta.
Nyt vuosia myöhemmin kehtaan myöntää, että oma virheeni oli kokeilla öljyä silmänympärysvoiteen tilalla säästösyistä. Kas kummaa, kun ohut ja herkkä sy-iho ei tästä kosteutunut.

Ihon kuoriminen liian usein, ja liian vahvoilla tuotteilla
Monet rakastavat tehokasta ja tuntuvaa ihonhoitoa. Mikä olisikaan parempi tuote tähän kuin kuorinta? Ja parempaa vastinetta rahalle kuin iholla kipristelevä hedelmähappokuorinta tai rouhea mekaaninen kuorinta? Luonnollisia hedelmähappoja sisältävät kuorinnat ovat myös minun suosikkejani, mutta eivät herkällä ihokaudella tai edes viikottain. Nykyään tunnen jo hedelmähappoja sisältävästä kasvovedestäkin, mikäli se on liian tuhtia tavaraa jatkuvaan käyttöön pintakuivalle iholleni.
Iholle liian tehokas kuorinta voi tuntua tekevän iholle jotain, mutta mikäli iholla on vähänkään herkkyyttä tai kuivuutta, se voi ärtyä kuorinnasta vain lisää. Ihon tulisi palautua kuorinnasta pian, mutta jos se on vielä seuraavana päivänä herkkä tai ärtynyt, käsittely on todennäköisesti liian tehokas.
Toisaalta myös ihon kokonaan kuorimatta jättäminen ei ole ratkaisu. Epäpuhdas iho voi lykätä lisää tukkeumia, ja pintakuiva iho alkaa kiristellä ja hilseillä, mikäli kuolleen ihosolukon poistumista ei avita mekaanisella tai kemiallisella kuorinta-aineella. Kultainen keskitie siis pitää paikkansa kasvokuorintojen maailmasasa!
Käytät tuotteita liikaa tai tietämättä niiden tarkoitusta
Huomaan lähes joka viikko somessa kaksi ääripäätä: kosmetiikkatuotteeseen tartutaan sen trendiarvon vuoksi, tai sitten skipataan lähes kaikki ihonhoito siksi, ettei tiedetä, onko tuote tarpeellinen tai vain markkinointipuhetta.
Kaikkiin ihonhoidon trendeihin ei kannata lähteä mukaan, se on selvä. Esimerkiksi jos et tiedä missä vaiheessa levittäisit iholle kallista uutuusseerumia tai miten käyttäisit korealaisen kosmetiikan uutta hauskannäköistä tuotetta, et hyödy näistä ihonhoidon stepeistä.
Uskon, että moni kokeili esimerkiksi sheet mask -buumissa monenlaisia hassuja kangasnaamioita, vaikka ei aivan tiennyt, mikä niiden vaikutus on iholla. Kokeillako kosteuttavaa, puhdistavaa vai virkistävää? Jos pohdit ihotyypillesi sopivia tuotteita, suosittelen käymään säännöllisesti kosmetologilla, joka osaa vinkata ihotyyppisi tarvitsemia hoitotuotteita parhaiten.
Saippuapesu kasvoille ja nitisevän puhtaat kasvot – not
Kannatan palasaippuoita ja -shampoita, mutta kasvojen pesuun en ole löytänyt saippuaa, jota voisin rehdisti suositella. Niin paljon kuin haluaisinkin pestä kasvot ekologisella palatuotteella, kokeiluni ovat tuoneet vain liian narskuvan ja kiristävän hipiän.
Kasvosaippua voi kuulostaa tehokkaalta tavalta puhdistaa kasvot ,mutta todennäköisesti saippuapesu on kasvoille liian pesevä. Kun peset kasvot saippualla, olet vaarassa pestä ihoasi suojaavan happovaipan eli hydrolibidikalvon. Mitä emäksisempi pH puhdistusaineella on, sitä varmemmin se pesee pois ihoasi luontaisesti suojelevan happovaipan. Ja saippua on tunnetusti emäksistä tavaraa.
Liian tehokas saippuapesu ei sovi millekään ihotyypille, edes rasvoittuvalle tai epäpuhtaalle. Pahimmassa tapauksessa ihon voi pestä pintakuivaksi ja silti kärsiä epäpuhtauksista ja tukkeumista, joita kuivunut iho pukkaa. Kuivalla iholla saippuapesu voi lisätä hilseilyä, kuivuudesta johtuvia tukkeutumia ja ärtymistä.
Ihon ei tarvitse olla pesun jäljiltä narskuvan kuiva, vaan sen saa puhtaaksi meikistä ja muusta laadukkailla puhdistusaineilla, jotka eivät turhaan rasita ja kuivata ihoa. Mutta jos sinä olet löytänyt oikeasti toimivan palamuotoisen kasvoputsarin, huikkaathan siitä kommenteissa!
Oletko sinä sortunut ihonhoidon virheisiin? Kuulostiko mikään ylläolevista tutuilta?
Lue myös: meikkisäännöt, joita en noudata
9 Kommentit
Joskus nuorempana pesin kasvot vain vedellä ja saippualla. Onneksi nykyään on vanhempi ja viisaampi! 😀
Hehe, vesi ja saippua -pesu on yllättävän yleinen. 😀
Noista öljyjen käytöistä voisi kyllä kirjoittaa romaanin. Silmiin oikein sattuu kun lukee, miten porukka tunkee iholleen voiteiden, seerumien ja kasvovesien sijaan esimerkiksi pelkkää kookosöljyä, kun ”se kosteuttaa niin hyvin eikä muuta tarvita”. Ei välttämättä tosiaan ihan se paras vaihtoehto tuo.. Samoin liian usein kuulee, että öljy laitetaan ensin ja sen päälle sitten se kasvovoide. En tiedä toki millaisia öljyjä ja voiteita tällaiset henkilöt käyttävät, mutta omien tuotteiden kanssa se voide ei siitä kyllä ihoon enää imeytyisi ja olisi täysin tarpeeton, mikäli tunkisin sen vasta viimeisenä kasvoille 😀
Vesi-saippuapesu kasvoille on myös jotain, mitä kammoksun itse viimeiseen asti. Se narskuva tunne kasvoilla on erittäin epämiellyttävä ja kuivaihoiselle sellaisen saa helposti aikaan ihan monien kasvoille tarkoitettujen putsarienkin kanssa. Saati sitten, että käyttäisi oikeasti saippuaa! En tosin ymmärrä pelkkää vesipesuakaan, mitä monet harrastavat, mutta jokainen toki tyylillään 🙂
Joo, kookosöljyn ihmeellisyydestä puhutaan paljon, mutta todelisuudessahan se ei edes kosteuta… Ja jos öljyä laittaa ennen kasvovoidetta, eipä se voide pääse minnekään imeytymään. 😀
Oma virheeni voisi olla se eträ käytän öljyjä koska kaikki sanoo että pitäisi ja ne tekee hyvää. No ei mulle :/ jos käytän öljyä kaksoispuhdistuksessa tai kasvoilla, silmät rähmivät aamuisin, ovat turvonneet ja vuotavat vettä. Enkä hankaa öljyä silmiin tai käytä silmien lähellä mutta silti. Eikä väliä onko luonnonkosmetiikkaa vai ei. Jotenkin vaan öljyt ei mulle sovi koska on superherkät silmät.
Joskus 15v sitten virheeni oli akne väärien ihonhoitotuotteiden ja meikkien seurauksena. Käytin tyyliin Clearasilia ja kaikkia mustapää kasvovesia ja kuorin ihoa ihan korpuksi. Yritin jyystää niitä finnejä pois ja polttaa naamaa kasvovesillä. Käytin monesti viikossa hirmu ytyjä savinaamioita poistamassa rasvaisuutta. Peitin kaiken kilolla pakkelia. Olen varmasti ollut tosi nätti <3 🙁 tuli netti ja tietoa mineraalimeikeistä. Iho helpotti kun vaihdoin mineraalimeikkiin ja kaikki synteettiset pois. Lääkärin suosittelema Humektan vaan teki paukamia ja iho parani luonnonkosmetiikan voiteilla. Mineraaliöljy oli pahin ihon tukkija.
Nykyään pystyn käyttämään synteettisiä meikkejä mutta voiteissa mieluummin luonnonkosmetiikkaa. Propyleeniglykolille, mineraaliöljylle ja öljyille ainakin olen kuitenkin yliherkkä. Iho voi nyt tosi hyvin ja kaikki jäljet arvista ovat kadonneet. Suurin tekijä on hoitovesi joka on ihan supertuote kauniiseen ihoon <3
Totta, yksilöllisesti löytää ne parhaat tuotteet ja hyvä että olet valinnut oman linjan öljyissä. 😀 Aika rankalta kuulostaa tuo sinun lääkärin suosittelema hoitorutiini, mutta ihana että löysit paremmat tuotteet itse tilalle. 🙂
Hyvä postaus! Omiin pahimpiin ihonhoitovirheisiini kuuluu ehdottomasti aurinkosuojan käyttämättömyys. Parikymppisenä käytin aurinkosuojaa ehkä muutaman kerran kesässä, niinä kertoina kun tuli vietettyä auringossa todella pitkiä aikoja putkeen. Onneksi viisastuin asian suhteen myöhemmin ja nyt 37-vuotiaana aurinkosuoja on päivittäisessä käytössä ihan kaupunkiolosuhteissakin. 🙂
Olen syyllistynyt pelkkään öljyyn (osaksi myös siksi, että en pidä siitä, miltä voiteet tuntuu esim. käsissä), onneksi Laponien milk+hoitovesi+öljy+kuorinta-kombolla ihoni voi nykyään enimmäkseen hyvin. Äitini esimerkin takia käytin kauan kasvovettä niin, että tippa vanulappuun ja kasvojen pyyhintä.
Onneksi aurinkosuojan käyttö on ollut luontevaa jo siksi, etten pidä siitä, miltä ihoni näyttää ruskettuneena (jotenkin laikukas), mutta myönnän intuitiivisesti ajattelevani usein että jos ei ole kuuma niin ei se aurinkokaan niin polta. 😀
Sari: aurinkosuojan käyttämättömyys kuulostaa myös minulta parikymppisenä. 😀
LV: Mulle oli myös tuttu tuo kasvoveden käyttötapa, jossa sitä vain sipaistiin kasvoille. Niin varmasti jokainen on tehnyt aiemmin!