Globe Hope -vaatteet saatu pr-tuote
Sisältää *mainoslinkin

Kierrätysmateriaaleista valmistetut vaatteet eivät oikeastaan tarjoa mitään uutta, mutta ne edustavat kuitenkin uutta kestävämpää muotia, jossa vaatteiden vastuullisuus on keskiössä.
Kierrätysmateriaaleista kannattaa kiinnostua siksi, että nykyinen vaateteollisuus on tälle maapallolle liikaa. Kuulostaa karulta, mutta maailma hukkuu tekstiiliin, ja vaateteollisuus on yksi maailman pahimpia saastuttajia. Pikamuoti kuorimittaa ympäristöä jopa enemmän kuin lentoliikenne, ja yhden uuden puuvillapaidan valmistus kuluttaa arviolta ainakin 1400 litraa vettä. Jaiks!
Realistina ajattelen, että vaatteiden harkitulle ostamiselle on jatkossakin tarvetta, joten kierrätysmateriaalien hyödyntäminen on tärkeää vastuullisuuden kannalta. Jos voin valita kierrätetyn ja ei-kierrätetyn välillä, valitsen kierrätetyn.
Pelkkä kierrätetty materiaali ei toki pelasta maailmaa, sillä vaatteiden kulutusta tulisi vähentää, ennen kaikkea pikamuodin. Lisäksi nykyisten vaatemateriaalien laatuun tulisi panostaa, jotta ne olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä, sillä pikamuoodin jatkuva kierrätys ei sekään ole ratkaisu.
Materiaalin alkuperän lisäksi on tärkeää, että vaatteet valmistetaan läpinäkyvästi valvotuissa olosuhteissa, ja että valmistajaa aidosti kiinnostaa ympäristöasiat.
Kokosin vinkkejä vastuullisista kierrätysvaatteista, joita voi hankkia Suomesta.

Vaatteita kierrätysmateriaaleista vastuullisella otteella
Vaikka kierrätysmateriaalit eivät yksin pelasta muotimaailmaa, niiden käytölle on monta hyvää perustetta.
Miksi kierrätysmateriaali vaatteissa on järkevä valinta?
- Jo tuotetun materiaalin elinkaari pitenee (sen sijaan, että se joutuisi esim. polttoon tai kaatopaikalle).
- Luonnon resursseja säästyy uuden tuottamiselta (mm. puuvillan viljely, lannoitteiden käyttö).
- Vaatteen tuottaminen vaatii vähemmän päästöjä.
- Tekstiiliteollisuus edistyy kiertotalouden suuntaan.
Erityisesti eläinperäisten materiaalien, kuten nahkan, untuvan, villan ja silkin tuotanto aiheuttaa kärsimystä eläimille ja vie valtavasti luonnon resursseja, joten uuden eläinperäisen materiaalin suhteen kannattaa olla kriittinen.
Jos käyttäisin eläinperäisiä materiaaleja vaatteissani, käyttäisin niitä vain kirpparilta hankittuna tai selkeästi ylijäämänä, joka ei tukisi uuden tuottamista.
Mistä kierrätysmateriaalia saadaan vaatteisiin?
Tällä hetkellä vain murto-osa maailman tekstiileistä päätyy kierrätykseen, joten vaatteiden materiaaleja tulee paljon myös vaateteollisuuden ulkopuolelta.
Kierrätysmateriaalia saadaan mm. leikkuujätteestä, muovista kuten muovipulloista ja meristä kerätystä roskasta, tekstiiliteollisuuden ylijäämästä ja elintarviketeollisuudesta.
Erityisesti kierrätetyn polyesterin osuus on kasvamassa, sillä sitä on saatavilla paljon luonnonmateriaaleihin verrattuna, ja se lujittaa monia luonnonmateriaaleja ja pidentää täten vaatteen käyttöikää.
Näkeekö kierrätysvaatteen päällepäin?
Itse en huomaa eroa, jos en tiedä. Vaatekaapistani löytyy muutamia kierrätysmateriaalista tehtyjä vaatteita, joiden laatu on yhtä hyvää kuin neitseellisestä kankaasta tehdyistä. Joillekin kierrätysvaatteille on ominaista, ettei kankaan väri ole 100% tasaista, johtuen ylijäämämateriaalista tai kuidun ”erivärisyydestä”.
Vaatteita kierrätysmateriaaleista – vinkkejä vastuullisista valmistajista
Painotus on kotimaisissa toimijoissa, joiden vaatteita on helppo hankkia Suomesta kivijalasta tai netistä. Kierrätysmateriaaleja käyttäviä vaateyrityksiä on myös lukuisia muitakin, joten voit vinkata suosikkisi vaikka postauksen kommentteihin.
Olen aiemmin kertonut kierrätysmateriaaleista tehdyistä uimapuvuista ja ekologisista legginseistä, ja listannut myös vegaanisten kenkien yhteyteen brändejä, jotka suosivat kierrätysmatskuja.
Globe Hope
Kun puhutaan kierrätysvaatteista, Globe Hope ei juuri kaipaa esittelyä, sillä suomalainen brändi on toiminut kiertotalousmuodin edelläkävijänä jo vuodesta 2003.
Globe Hopen vaatteista käytännössä kaikki ovat kierrätys- tai ylijäämämateriaalia, kuten turvavöitä, tekstiilijätettä, messumattoja sekä polyesteria kierrätyspulloista ja muovijätteestä. Vuonna 2020 kierrätysmateriaalin käyttöaste oli 95% (kangasmaskit eivät ole kierrätysmateriaalista).
Globe Hopen uudet mallistot ovat ihanan raikkaita, rentoja ja kauniin värisiä. Mallistoista löytyy hyvät perus-t-paidat, hupparit ja collegekankaiset olovaatteet.
Globe Hopen tuotteita on myynnissä monessa verkkokaupassa ja kivijalkakaupassa; koko valikoima on näkyvillä Globe Hopen omassa verkkokaupassa.

Pure Waste
Pure Wastelta on helppo hankkia ekologisia vaatteita, sillä yritys valmistaa vaatteita 100 % kierrätetystä materiaalista, lähinnä puuvillasta. Suomalainen yritys hyödyntää tekstiiliteollisuuden leikkuujätettä, josta valmistetaan vaatteita ja asusteita niin Pure Wasten omiin mallistoihin kuin toisille yrityksille.
Pure Wastelta olen löytänyt ennnen kaikkea hyviä arkivaatteita; mustia t-paitoja paksusta kankaasta, collegehousut ja neuletakin. Olen tykännyt Pure Wasten t-paidoista, joiden kangas on paksua ja laadukkaan tuntuista – ja hinta on edullinen!
Pure Wasten vaatteita löytyy esim. Pure Wasten verkkokaupasta ja *Weekendbeestä. Jälkimmäisestä saa vielä pienen alennuksen ekasta tilauksesta, jos tilaa uutiskirjeen.

Tekoshirt
Tekoshirt on uudempi kotimainen brändi, jonka kaikki vaatteet valmistetaan täysin kierrätetyistä materiaaleista. Tällä hetkellä valikoimassa on t-paitoja, huppareita ja asusteita pienillä eläin- ja luontoaiheisilla printeillä, joissa on myös kantaaottavuutta.
Tekoshirtin vaatteet valmistetaan valvotusti, ja niillä on mm. Fair Wear Foundation -sertifkaatti.
Erityisen hienoa on, että Tekoshirt ajattelee myös eläineettisyyttä ja on täysin vegaaninen brändi Petan Vegan -sertifikaatilla. Lisäksi yritys lahjoittaa 2,5 % jokaisesta myydystä tuotteesta ympäristö- ja eläinjärjestöille.
Tekoshirtin tuotteita löytää ainakin brändin verkkokaupasta.
Tauko Design
Jos etsit astetta juhlavampaa vaatetta, kotimainen Tauko Design voi olla valintasi. Taukon konsepti on pelastaa muutoin poistoon joutuvat hotellitekstiilit ja loihtia niistä kauniita design-vaatteita, jotka toimivat niin juhlassa kuin arjessa.
Valikoimassa on mm. mekkoja, hameita, kangashousuja ja neuleita.
Käytöstä poistetut hotellitekstiilit, kuten lakanat, ovat hyvää matskua vaatteisiin, sillä ne ovat hyvin kestäviä, kovaankin pesuun sopivia ja helposti muokattavissa vaatteiksi. Hotellit eivät itse omista tekstiilejään, vaan Tauko pelastaa niitä tekstiilivuokrausfirmoilta. Muutoin käytöstä poistetut hotellitekstiilit menisivät usein poltoon.
Katso Tauko Designin mallisto yrityksen verkkokaupasta. Mallistot eivät vaihdu usein, sillä Tauko kannustaa kestävään ja ajattomaan muotiin. Huomaa, ettei koko valikoima ole vegaaninen.
Olen aiemmin kirjoitellut enemmän Tauko Designin filosofiasta ja kauniista mustasta mekosta, joka on uusi luottomekkoni.

Vuurran
Vuurran on kotimainen vaatebrändi, jonka kauniiden ja ajattomien vaatteiden taustalla on ajatus kankaiden kestävästä käytöstä koko elinkaaren ajan.
Yritys käyttää osassa vaatteissaan kierrätysmateriaalina Refibraa, puuvilla-lyocellia, ja suosii monipuolisia luonnonkuituja (hamppu, puuvilla, lyocell, pellava).
Mielenkiintoisempaa on se, että Vuurran tekee vaatteistaan mahdollisimman kierrätettäviä, eli usea vaate valmistetaan yhdestä kuituraaka-aineesta eikä tuotteissa käytetä öljypohjaista muovia (polyesteria). Kuitenkin joskus esim. elastaani tarvitsee kankaan jouston takia. Mielenkiintoista!
Vuurran on harvinainen myös siksi, että se valmistaa ja suunnittelee vaatteensa Suomessa. Vuurranin vaatteita löytyy esimerkiksi Weecosista. Valikoima ei ole täysin vegaaninen
Urheiluvaatteita moneen lajiin
Urheiluvaatteissa kierrätysmateriaaleilla on paljon potentiaalia, sillä kierrätetty polyesteri ja muuntokuidut ovat teknisiä, kestäviä ja kovaan kulutukseen soveltuvia.
Kun etsit vastuullisesti valmistettuja urheiluvaatteita, joissa on kierrätysmatskua, suosittelen tsekkaamaan Weekendbeen valikoiman, josta voit filtteröidä *kierrätysmateriaaleista tehdyt vaatteet.
Weecos – filtterinä kierrätysmateriaali
Kotimainen Weecos on yksi laajimpia vastuullisen muodin kauppapaikkoja, josta voi etsiä vaatteita materiaalin alkuperän perusteella.
Weecosissa voi asettaa kriteeriksi valikosta ”kierrätetty raaka-aine” tai esim. ”teollisuuden ylijäämä”, jolloin kierrätysvaatteita löytyy helpommin. Filtteriksi kannattaa valita myös ”vegaaninen”!
Oletko sinä löytänyt hyviä kierrätysmateriaalista tehtyjä vaatteita? Vinkkaa postauksen kommentteihin!
Lue seuraavaksi: Eettinen talvitakki: vegaaniset valinnat ilman untuvaa