
Miten sujuu kosmetiikan kierrätys? Metalli ja muovi ovat helppoja, mutta miksi lasipakkaus ei sovi aina lasinkeräykseen? Entä mitkä ovatkaan kosmetiikan vaarallista jätettä?
Kun kosmetiikkapurkki on palvellut tehtävänsä, viimeinen askel on hankkiutua pakkauksesta oikeaoppisesti eroon. Mielestäni kosmetiikan kierrätys on enemmän velvollisuus kuin erityinen vastuullisuusteko, mutta on kuitenkin hyvä kerrata ne ohjeet, joilla purkit löytävät oikeat jäteastiat.
Kokosin vinkkejä kosmetiikkapakkausten lajittelusta ja tein pientä salapoliisityötä, kun halusin tarkennuksia yleisiin kosmetiikkapurkkien kierrätyskysymyksiin.
Kosmetiikan kierrätys alulle
Ennen kierrätysvinkkejä on hyvä olla tietoinen siitä, että kierrätysjärjestelmät vaihtelevat Suomessa alueittain. Yleiset kosmetiikan kierrätyssohjeet ovat läpi Suomen yhteneväiset, mutta alueelliset jäteyhtiöt voivat antaa suosituksensa kierrätyskäytäntöihin.
Jos siis pohdit, miten jokin asia kierrätetään, kannattaa ensin ottaa yhteyttä paikalliseen jäteyhtiöösi. Itse vaivasin tätä postausta varten sekä paikallista jätekeskusta Jyväskylässä, pakkausten kierrätysteen erikoistunutta Rinkiä, että tuotteiden valmistajia.
Ja vielä selvyyden vuoksi: käytän sekajäte-termiä myös energiajätteestä.

Muovipakkaukset
Muovipakkaukset ovat kosmetiikan yleisimpiä pakkauksia, ja ne ovat onneksi myös helppoja kierrättää. Viime vuosina muovin kierrätys on helpottunut paljon, koska muovinkeräyspisteistä on sekä yleisillä paikoilla että taloyhtiöissä.
Helpoimmillaan muovipakkaus lajitellaan muovinkeräykseen kahdella stepillä:
- Huuhtele tyhjä pakkaus ja irrota korkit, kannet ja pumput.
- Laita muovipurkki ja muut muoviset osat muovinkeräysastiaan.
Etenkin perinteiset shampoo- ja voidepurkit on helppo lajitella, jos korkin saa helposti irti. Korkit tulee irrottaa siksi, että ne ovat usein eri muovilaatuja, jotka pitää erotella muovinkeräysprosessissa. Jos ne ovat kiinni toisissaan, laitteet eivät tunnista niitä eri muoveiksi.
Muovipurkkien kierrätykseen liittyy pari poikkeusta. Muovilaaduista vain PVC (tunnus nro 3) ei sovellu muovinkierrätykseen, mutta sitä käytetään harvoin jos koskaan pakkausmateriaalina.
Yleinen vinkki: Jos tuote sisältää useita materiaaleja, joita ei voi irrottaa toisistaan, pakkaus lajitellaan sekajätteeseen, ellei kyseessä ole vaarallinen jäte.

Alumiini ja metalli
Metalliset kosmetiikkapakkaukset eivät ole hirveän yleisiä, mutta niiden lajittelu on sitäkin selkeämpää.
Metallisen kosmetiikkapakkauksen simppeli lajitteluohje kuuluu:
- Huuhtele purkki jos mahdollista, irrota tarvittaessa korkit ja pumput.
- Lajittele purkki metallinkeräysastiaan.
Jos olet epävarma siitä, onko pakkaus enemmän metallia (kuin esimerkiksi muovia), sille kannattaa tehdä rypistystesti. Jos pakkaus jaa rypistäessä ruttuun, se on metallia. Muovi palautuu takaisin muotoonsa.
Ja jos olet ylipäätään epävarma, mihin kierrätyssastiaan mikäkin purkki kuuluu, se on viisainta laittaa seka- eli energiajätteeseen. Näin ollen väärin lajiteltu materiaali ei sotke kierrätysprosesseja!
Entä missä tuotteissa käytetään metallipakkauksia? Esimerkiksi Laponie of Scandinavia suosii alumiinisia voidepurkkeja, ja myös esimerkiksi Laveran perusvoide sekä monet balmimaiset tuotteet ovat metallipurkeissa.

Kartonki- ja pahvipakkaukset
Kartonki- ja pahvipakkauksten lajittelu käy myös helposti. Kartonkia käytetään eniten suojaamassa tuotteen varsinaista pakkausta ostotilanteessa. Kartonki on kuitenkin yleistymään päin myös pääpakkauksena esimerkiksi vahadeodoranteissa ja muissa vedettömissä tuotteissa.
Kosmetiikan kartonkipakkaukset lajitellaan pääasiassa näin:
- Ulkopakkaukset kartonkikeräykseen.
- Jos itse tuotteen pakkaus on kartonkia ja pakkaus on puhdas tuotteen loputtua, se lajitellaan myös kartonkikeräykseen.
- Likaiset ja märät pakkaukset eivät kuulu kartongin kierrätykseen.
Ja sitten pari poikkeusta.
Entä jos kartonkia on pakkauksessa vain pieni osa, ja loput on esimerkiksi muovia? Eikä näitä saa irti toisistaan? Tällöin pätee taas nyrkkisääntö ”jos et tiedä, laita sekajätteeseen”.
Entä jos kyseessä on Luonkosin innovatiivinen kartonkipakkaus, joka on valmistettu liimattomasti ja muovittomasti Kotkamillsin biohajoavasta kartongista? Pakkaus on viisainta lajitella kartonkikeräykseen (ei biojätteeseen).

Kosmetiikkalasin kierrätys
Lasisten kosmetiikkapakkausten kierrätys ei olekaan aivan yksinkertaisin asia. Kaikki lasilaadut eivät sovi lajiteltavaksi, mutta nyrkkisääntönä suurimman osan tavallisista lasisista kosmetiikkapurkeista voi kierrättää.
Tärkeintä on tunnistaa, onko lasi ns. maitolasia vai kirkasta lasia. Pitkään puhuttiin siitä, ettei kosmetiikkalasi sopisi lasinkeräykseen, mutta vain maitolasi on poikkeus – asian vahvisti minulle Rinki.
Kosmetiikkalasin kierrätyksestä on hyvä tietää nämä asiat:
- Nyrkkisääntönä kirkkaat ja tyhjät lasipullot ja -purkit sopivat lasinkeräykseen.
- Lasin värillä ei ole väliä kierrätyksen kannalta (vaan katso seuraava kohta).
- Opaalilasi ei kuulu lasinkeräykseen vaan sekajätteeseen. Se on himmeää, kevyen maidonvalkoista lasia, ”maitolasia”.
- Korkit, pumput ja pipetit tulee irrottaa ja lajitella oikein.
Pari esimerkkiä havainnollistaa kosmetiikkalasin kierrätystä.
The Ordinaryn vaalea lasipurkki näyttää olevan himmeää mattapintaista maitolasia, eli se kuuluu sekajätteeseen. Sen sijaan saman tuotemerkin tummat lasipurkit ovat ns. kirkasta lasia, eli ne laitan lasinkeräykseen.

Djusien lasipurkit sopivat lasinkeräykseen, vaikka ne ovat hyvin jykeviä ja värikkäitä. Lasi on kirkasta, ja valmistaja kertoo selkeästi, että lasi on kierrätyskelpoista.
Pullon korkin pipetin voi lajitella myös lasiin ja muut korkin osat muovinkeräykseen. Djusien sivustolla on muuten hyvät ja selkeät kierrätysohjeet, joista moni muu saisi ottaa mallia.
Ja tietenkin: Jos pakkaus on vaikkapa lasipurkkiin pakattu deodorantti, jonka roll-on-osa ei irtoa, purkki on parempi laittaa sekajätteeseen.

Sulapac-rasiat
Sulapac-rasia on muutaman vuoden ikäinen kotimainen innovaatio, joka korvaa neitseellistä muovia biohajoavilla ja mikromuovittomilla materiaaleilla. Etenkin luonnonkosmetiikkabrändit ovat ottaneet Sulapaceja omakseen, ja rasioita käytetään etenkin vedettömien balmimaisten tuotteiden pakkauksina.
Sulapac-pakkaukset valmistetaan puuhakkeesta sekä sidosaineista, jotka ovat nykymääritelmän mukaan biomuovia. Pakkaus sisältää synteettisiä polymeerejä, jotka ovat ajan mittaan biohajoavia (lue lisää Sulapacin sivuilta).
Vaikka Sulapac-rasiat ovat lopulta biohajoavia, ne eivät kuulu suorilta biojätteeseen.
Sekä Sulapacin että paikallisen jäteyhtiöni mukaan Sulapac-purkki kuuluu muualle kuin biojätteeseen tai kompostiin.
- Lajitellaan sekajätteeseen (jäteyhtiöni ohje).
- Muovinkeräykseen tai seka- tai energiajätteeseen (Sulapacin ohje).
Sulapacin vastauksen mukaan kierrätyssuositus johtuu siitä, että valtaosa EU-maiden kierrätysjärjestelmistä ei vielä käsittele biohajoavasta materiaalista valmistettuja purkkeja biojätteenä teollisen kompostoinnin kautta. Toistaiseksi Suomessa purkki suositellaan käytön jälkeen lajiteltavan muovinkeräykseen (07 lajikkeena) tai seka- tai energiajätteeseen. Sulapac kertoo tekevänsä yhteistyötä päättäjien kanssa, jotta uudemmat ekologiset materiaalit voitaisiin ottaa paremmin huomioon kierrätysprosesseissa.
Oletettavasti Sulapacin purkki ei ehdi hajota yhtä nopeasti muiden biojätteiden kanssa, minkä vuoksi se ei sovellu tavalliseen biojätteeseen tai kotikompostiin.
Biohajoavat materiaalit tulee aina myös kierrättää, eikä jättää luontoon, sillä ne hajoavat luonnossakin hitaasti. Sulapacin biohajoavuutta on tutkittu merissä, ja hajoavuus on melko hidasta.
Täytyy myöntää, että Sulapacin kierrätysohjeet yllättivät! Tykkään näistä purkeista, mutta toivoisin, että ne voisi lajitella jatkossa yksiselitteisesti esimerkiksi muovinkeräykseen.

Aerosolit ja ponnekaasupullot
Ja sitten siirrymme kosmetiikan vaarallisiin jätteisiin. Aerosolit ja ponnekaasupullot sisältävät riskin helposti syttyvästä nesteestä, joten niiden kierrätyksessä kannattaa olla tarkka.
- Jos pakkaus on tyhjä, sen voi lajitella metallinkeräykseen.
- Jos tuotetta on jäljellä, se kuuluu vaarallisen jätteen keräykseen.
Itse pyrin välttämään aerosoleja, ja luonnonkosmetiikassa tällaiset pakkaukset ovatkin harvinaisia. Lähinnä aerosoleja ovat deodorantit, hiuslakat ja muut.
Myös hajuvedet kuuluvat vaarallisiin jätteisiin, minkä vuoksi käytän vähemmän kivat hajuvedet vaikkapa vessan raikastimena, jos en halua suihkia niitä enää iholle.
Kynsilakat
Onko kaapin perukoille jäänyt lojumaan puolityhjiä kynsilakkapulloja? Kynsilakkojen loppusijoituspaikka riippuu siitä, onko lakka täysin kuivunut tai vielä nestemäisessä muodossa.
- Nestemäinen kynsilakka on vaarallista jätettä, jolloin se kierrätetään sille varatussa keräyspisteessä.
- Täysin kuivunut kynsilakka sopii sekajätteeseen.
Itse annan vielä elossa olevat nestemäiset kynsilakat mieluiten eteenpäin, jotta ne saavat lisää elinaikaa.
Vaarallisen jätteen keräys on myös vähän vaivalloisempaa, sillä keräyspisteet eivät ole yhtä runsaslukuisia kuin yleiset lajittelupisteet. Vaarallisen jätteen keräyksiä kyllä löytyy jokaisesta kaupungista, mutta lähin pisteeni on muutaman kilometrin päässä.
Vinkki: Jos mietit, voiko vanhan kynsilakan vielä elvyttää, kokeile tiputtaa sekaan pari tippaa kynsilakanpoistoainetta tai kynsilakalle tarkoitettua ohentajaa, jolloin kuivahtanut kynsilakka notkistuu.
Sheet maskit eli kangasnaamiot
Korealaisesta kosmetiikasta inspiroituvat kangasnaamiot eli sheet maskit ovat kertakäyttöisiä naamioita, jotka kuuluvat itselläni spessuihin hemmotteluhetkiin.
Lähtökohtaisesti sheet maskit ovat sekajätettä, vaikka ne ovatkin kangasta tai luonnonkosmetiikkaa. Jos pakkauksessa on erikseen mainittu että tuote on biohajoava ja sopii biojätteeseen/kompostiin, go for it.
Sheet maskien ulkopakkaus on useimmiten muovia, jolloin se sopii muovinkeräykseen huuhdeltuna.
Onko kosmetiikan kierrätys sinulle tuttu juttu? Opitko uutta artikkelista?
Lue seuraavaksi: Vinkit meikeistä, joissa on muovittomat tai vähämuoviset pakkaukset
6 Kommentit
Kiitos tästä! Juuri illalla olin ahdistuneena lasinen kasvovoidepurkki kädessä ja mietin kierrätystä ja sitä kuinka paljon mulla kosmetiikastakin tulee vielä jätettä. Mulla on kaapissa varmaan useampi tyhjä purkki odottamassa oikeaa lajittelua?
Kiitos kommentista! Mä olen myös pitkään vellonut joitain purkkeja lajittelujonossa 😀
Kiitos hyödyllisestä postauksesta! Mites nuo sokeriruo’osta valmistetut pakkaukset? Menevätkö energiajätteeseen vai voiko ne kierrättää muovina? Näitähän on esimerkiksi Bybillä. Laitoin kartonkipakkaukset kierrätykseen, kun otin tuotteet käyttöön, eikä tuubeissa ole kierrätyssymbolia, vain maininta tuubin valmistusmateriaalista (eli sokeriruo’osta) 🙈
Moikka, kiitos kommentista! Laittaisin biomuovista tehdyt pakkaukset muovinkeräykseen. Koska kierrätyskäytännöt vaihtelevat alueittain, on varminta kysyä asiasta vielä paikallisesta jätekeskuksesta, jos se mietityttää. 🙂
Moi! Päädyin tälle sivulle pohdiskellessani The Ordinaryn huurrelasituotteiden kierrättämistä. Lueskelin aiheesta ja ilmeisesti opaalilasin määritelmään kuuluu, että se on läpikuultava muttei läpinäkyvä (esim. se lasi jota on esim. vanhoissa pallonmuotoisissa valaisimissa?). Noista The Ordinaryn huurrelasipulloista kuitenkin näkyy läpi, joten tulkitsisin, etteivät ole opaalilasia, jolloin ne voisi laittaa lasinkierrätykseen.
Kiitos viestistäsi ja mahtava kuulla että kierrätysasiat kiinnostaa. En osaa tarkalleen sanoa The Ordinaryn lasilaatua, mutta itse tarkistutin asian juttua tehdessä Rinkiin-taholta, jolle lähetin kuvan The Ordinaryn vaaleasta lasipurkista. Sen perusteella he arvelivat sen olevan juurikin sekajätteeseen laitettavaa opaali/maitolasia.