Kosmetiikkamaailma on saanut viime vuosina todellisen muoviherätyksen, ja hyvä niin. Kuluttajat ovat alkaneet tihrustaa kosmetiikkapurkkien ainesosalistoja muovin varalta, mikromuoville halutaan jättää viimeisetkin hyvästit, ja yritykset ovat lähteneet kehittämään vastuullisempia pakkaustapoja.
Muovi materiaalina herättää tunteita, mutta paljon riippuu siitä, puhummeko hatallisesta mikromuovista, pakkausmuovista vai esimerkiksi kierrätetystä muovista.
Tässä postauksessa käyn läpi kosmetiikan muoveja mikromuovin ja pakkausmateriaalien vinkkelistä.
Muovin rooli kosmetiikassa on kiinnostava aihe näin kosmetiikkabloggaajan ja ekologisesta elämästä kiinnostuneen näkökulmasta. En ole muovien asiantuntija, mutta kestävät valinnat kiinnostavat, ja lisäksi olen törmännyt muovidebatteihin monesti, mikä innoitti myös selvittämään muovin saloja lisää. Etsin tähän postaukseen useamman linkitetyn lähteen oman sanaisen arkkuni tueksi.
Mediassa kosmetiikkateollisuuden muovit korostuvat, ja onhan se totta, että muovi kuuluu kosmetiikkaan sekä ainesosana (jota en kannata) sekä pakkausmateriaalina (mikä on toistaiseksi realismia).
Monesti muovikeskustelussa unohtuu kuitenkin se, että kosmetiikkayritykset ovat myös itse lähteneet korjaamaan muoviongelmiaan näyttävästi.
Esimerkiksi mikromuovin käyttö on vähentynyt hurjasti, ja myös ekologisten pakkausmateriaalien kehittely on täydessä vauhdissa. Mutta silti ei pääse yli eikä ympäri, että maailmassa on muoviongelma, ja siihen voi jokainen meistä vaikuttaa.

Kosmetiikan muovia on vaikea välttää kokonaan
Kosmetiikka ja muovi kuuluvat tiiviisti yhteen, sillä suurin osa kosmetiikasta pakataan muoviin. Muovipakkaus ei kuitenkaan ole suorilta paha, sillä se on kustannustehokas, kevyt ja monipuolinen pakkausmateriaali, joka ei ole kohdannut vielä todellista haastajaansa. Muovipakkaukset auttavat tuotteita säilymään pidempään ja vähentämään hävikkiä tätä kautta.
Niin kauan kun muovi ei ole kohdannut vertaistaan pakkausmateriaaleissa, on järkevää puhua muovin vastuullisemmasta käytöstä. Vaikka rakastan uusia kosmetiikan zero waste -ratkaisuja, en voi täysin dissata muovia pakkausmateriaalina, sillä oikein kierrätettynä se voi palvella pitkään.
Muovi on ongelma silloin, mikäli se päätyy luontoon ja vesistöihin, ja tähän me jokainen voimme vaikuttaa kierrättämällä ja kulutusvalinnoillamme.
Oli tuotteessa muovia tai ei, vastuullinen kuluttaja miettii koko tuotteen elinkaarta. On hyvä ohjenuora, että jos olet hankkinut minkä tahansa tuotteen kotiisi, sinulla on myös vastuu hankkiutua siitä eroon asianmukaisesti – ei heittämällä suorilta sekajätteeseen.

Kosmetiikan mikromuovi on haitallista, mutta jäänee historiaan
Kosmetiikan suurin pahis on mikromuovi, joka on piiloutunut kosmetiikkapakkausten sisälle.
Mikromuovi on todella haitallinen muovi, sillä se ei hajoa lainkaan alle 5 mm kokonsa vuoksi luonnossa. Se kerääntyy vesistöihin, luontoon, eläinten ruuaksi ja ihmisten lautasille kiertoteitä.
Kosmetiikan mikromuovi on esim. kuorinta-aineiden ja hammastahnojen pieniä rakeita sekä glitteriä (huomaa kuitenkin, ettei kaikki kimalle ole muovia, sillä esim. mineraalit ovat täysin luonnollisia pigmenttejä). Vaikka ekoglitter voi olla biohajoavaa, on varminta pyyhkäistä myös se roskikseen, ei viemäristä alas.
Mikromuovi on siis itseoikeutettu pahis, mutta moni asia viittaa siihen, että kosmetiikan mikromuoviongelma tulee näkemään loppunsa lähivuosina.
Kiitos kuuluu tiedostaville kuluttajille, sekä yrityksille, jotka ovat nopeasti kehittäneet uusia vaihtoehtoja mikromuovin tilalle. Vaihtoehto voi olla niinkin yksinkertainen kuin vaihtaa muoviset kuorintarakeet aprikoosinkivestä rouhittuun luonnolliseen versioon.
Myös EU:ssa ollaan puuhaamaassa mikromuovin kieltoa, ja kyselyn mukaan EU:n kosmetiikkayritysten mikromuovien käyttö vähentyi ”vuosien 2012 ja 2017 välillä 97,6 prosenttia”.
Mikromuovia kuitenkin on yhä kosmetiikassa, ja seuraavat ainesosat voivat olla mikromuovia.
- Nylon-12, polyamid (PA)
- Acrylates Crosspolymer, ACS
- Acrylates Copolymer, AC
- Polyethylene (PE)
- Polybutane (PB)
- Methyl methacrylate (crosspolymer)
- Polybutylene terephthalate (PBT)
Jotta asia ei olisi liian helppo, edellä mainitut ainesosat voivat olla myös ”liukoisessa muodossa”, minkä vuoksi ne eivät välttämättä ole mikromuovia, kuten Me Naiset kertoo. Kuitenkin mieluummin vältän kosmetiikan ainesosien muovia, oli se nanoa, mikroa tai liukoista.
Jos et halua tihrustaa kosmetiikan ainesosalistoja muovin pelossa, kannattaa suosia sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, sillä todennettu luonnonkosmetiikka on aina mikromuovitonta.
Mikromuoveista puhutaan lähes aina kosmetiikan näkökulmasta, mutta on hyvä tietää, että niiden osuus vesistöjen mikromuoveista on vain noin 2 % (toki mieluiten luku olisi 0%). Suurimmat mikromuovin lähteet ovat autonrenkaat, maatalous ja vaateteollisuus. Maailman yleisin mikromuoviroska on tupakantumppi, joka ei käytännössä maadu koskaan.
Tämä ei tietenkään poista tarvetta kitkeä kosmetiikan mikromuoveja kokonaan, mutta on kummallista, miten kosmetiikkateollisuus on saanut suurimman mediahuomion mikromuovi-casessa.
Mikromuovia ei ole sertifioidussa luonnonkosmetiikassa, sillä luonnonkosmetiikassa ei saa käyttää muovia ainesosana.

Miten kierrättää kosmetiikan muovipakkaukset?
Helpoiten tunnistettava kosmetiikan muovi on tietenkin kosmetiikkapakkauksissa, joiden kierrätyksen tärkeydestä ei varmaankaan tarvitse paasata sen enempää.
Jos kuvat valtamerten muovilautoista ja rantojen roskakasoista ahdistavat, helpoin keino lievittää ahdistusta on toimia – eli kierrättää.
Vesistöjen muovipyörteet eivät synny kierrätetystä muovista, vaan ennen kaikkea puutteellisesta jätehuollosta ja roskien heittämisestä luontoon.
Suomessa muovin kierrättäminen on tehty jo aika helpoksi, sillä esim. Rinki-ekopisteitä löytyy ympäri Suomen. Ennen poljin kaupungin toiselle laidalle muovipakkausten kera, kun nykyään muovinkeräys löytyy lähikaupan pihasta.
Helppo nyrkkisääntö on se, että jos kosmetiikkapakkaus on enimmäkseen muovia, sen voi todennäköisesti kierrättää.
Kierrätä kosmetiikan muovipakkaukset näin:
- Muovinkierrätykseen sopivat kaikki muovipakkaukset, paitsi PVC
- PVC-muovi ei kuulu muovinkierrätykseen (numerokoodi pakkauksessa 3)
- Erota kannet ja korkit ennen kierrätystä
- Älä laita muovipakkauksia sisäkkäin kierrätykseen
- Huuhtele muovipakkaus nopeasti kylmällä vedellä ennen muovinkeräykseen laittamista
Tätä kirjoitusta tehdessäni silmiini osui case musta muovi, jossa oli minullekin paljon uutta. Musta muovi on vaikeampi kierrättää, sillä jätteenkäsittelyjärjestelmät eivät osaa erotella mustaa väriä ja musta muovi joutuu usein poltettavaksi. Mustan muovin kierrätysprosessit kehittyvät kuitenkin koko ajan, ja sen kierrättäminen on tulevaisuudessa helpompaa.
Muovin kierrätys on tärkeää, sillä muovista tulee ongelma silloin, kun se päätyy luontoon.

Kierrätetystä muovista tehty kosmetiikkapakkaus on parempi valinta
Keskustelupalstoilla on helppo leimata muovi kuin muovi pahikseksi, mutta pelkkää pakkausta nopeasti katsomallahan ei erota, mistä purkin materiaali on peräisin.
Kierrätetyn muovin käyttö on järkevää siksi, että se palvelee kiertotaloutta. Muovia on maailmassa jo niin paljon, että on järkevää kierrättää jo olemassa olevia pakkauksia, kuin tuottaa koko ajan uutta.
Vaikka muovia on kaikkialla, se on myös arvokas raaka-aine, jota voi uusiokäyttää pitkälle kierrätettynäkin. Kierrätetyn muovin hyötyjen logiikka on helppoa: kun muovia ei tarvitse valmistaa neitseellisesti, yhden muovikilon hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät.
Kierrätysmuovi on heittämällä kestävämpi valinta, sillä muovin kierrättämisellä voidaan säästää jopa 85 % siitä energiamäärästä, mitä neitseellisen muovin valmistaminen veisi.
Miksi kaikkialla ei sitten suosita kierrätettyä muovia, jos se on niin hyvä? Veikkaan, että kierrätysteknologia ei ole pysynyt kuluttajien vaatimusten perässä. EU julkisti vuonna 2018 ensimmäisen muovistrategiansa pakkausmateriaalien kierrätyksen tehostamiseksi, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä muovipakkausten kierrätystavoite on 55%.
Kierrätettyjä muovipakkauksia käyttävät mm. seuraavat tuotesarjat: Neal’s Yard Remedies (joka on myös hiilineutraali yritys), Atopik, Mummi ja Minä -kodinpuhdistusaineet, Lush, Madara (Ocean Love -linjassa on meristä kerättyä muovia), ja myös Ecotools-siveltimissä on kierrätettyä muovia.

Biopohjaiset muovit ovat uusi haastaja öljypohjaiselle muoville
Samalla tavalla kun kosmetiikkateollisuus on lähtenyt innolla poistamaan mikromuovia tuotteista, se on myös ottanut omakseen biomuovipakkaukset. Biomuovista tehtyjä purkkeja voikin löytää sekä kosmetiikkajättien että pienempien luonnonkosmetiikkasarjojen käytöstä.
Biomuoveista puhutaan sekä muovin pelastajina että viherpesun uusimpana muotona, ja joka tapauksessa biomuovin perimmäinen tarkoitus on vähentää öljyperäisen muovin tarvetta. Itse annan vihreää valoa innovaatioille, jotka vähentävät riippuvuutta fossiiliperäisestä raaka-aineesta.
Biomuovin eduksi kerrotaan se, että se ei kuormita ympäristöä yhtä raskaasti kuin öljyperäiset muovit. Biopohjainen muovi valmistetaan esim. sokeriruo’osta, maissista tai mäntyöljystä, eli uusiutuvasta materiaalista öljyn sijaan. Biomuovit eivät varsinaisesti vie tilaa ruoantuotannolta, sillä tällä hetkellä 0,02% viljely-pinta-alasta on biomuovien valmistamiselle varattu (lähteenä tämä Ylen juttu).
Biomuovi valmistetaan uusiutuvasta materiaalista, kuten sokeriruo’osta. Biomuovista tehdyt pakkaukset voi kierrättää kuten normaalin muovin.
Biopohjaista ja biomuoveja hyödyntävät mm. seuraavat kosmetiikan tuotesarjat: Madara, Überwood (käyttää muovin raaka-aineena mäntyöljyä hyödyntävää materiaalia), kotimainen Taika ja BYBI Beauty (jolla on tavoitteena olla maailman ensimmäinen hiilinegatiivinen kosmetiikkayritys).
On muuten todella tärkeää tietää, että biomuovi ei ole sama kuin biohajoava muovi. Biohajoava muovi ei ehkä olekaan niin hieno juttu miltä se kuulostaa, sillä usean lähteen mukaan se ei oikeasti kuulu biojätteeseen tai edes muovinkeräykseen, vaan sekajätteeseen. Kerro kommenteisa, jos tästä on uutta tietoa!
Biohajoavat pakkaukset voivat myös aiheuttaa vääriä mielikuvia siitä, että luontoon joutuessaan purkki alkaisi maatumaan saman tien. Ei! Yleensä biohajoavat muovit hajoavat hitaasti, ja mitään biohajovaksi mainostettua pakkausta ei saa heittää suoraan luontoon.
Biohajoava muovi voi olla kätevä sellaisissa maissa, joissa jätehuolto ei ole kehittynyt pitkälle, ja purkkien vaarana on, että ne joka tapauksessa päätyvät luontoon – tällöin siitä hitaastakin biohajoavuudesta on hyötyä.
Lukuvinkki: Viisi helppoa tapaa vähentää kosmetiikan jätettä

Nousussa: muovittomat, ekologiset ja biohajoavat kosmetiikkapakkaukset
Muovipostaus on hyvä päättää tulevaisuuden fiilistelyyn. Onko muovi yhä vahvoilla parin vuosikymmenen päästä? Vaikka muovi on just nyt lyömätön pakkausmateriaali, sille on noussut jo monta ekologisempaa haastajaa, joiden läpimurtoa odotellaan.
Suomalainen Sulapac valmistaa täysin biohajoavia pakkauksia puuperäisestä materiaalista ja biohajoavasta sidosaineesta. Pyöreät purkit ovat suosittuja etenkin luonnonkosmetiikan voiteissa ja rasvoissa, mutta myös kansainväliset kosmetiikkajätit ovat kiinnostuneet näistä suloisista purkeista.

Sulapac-pakkauksia käyttävät mm. seuraavat tuotesarjat: Ekopharma, Murumuru ja Atopik.
Toinen kotimainen biohajoava pakkauskeksintö on Kotkamillsin biohajoava kartonki, jota on käytössä ainakin Luonkosin kiinteissä öljypuhdistuskakuissa ja vartaloöljyissä.
Kotimaisesta puusta tehtyjä pakkauksia käyttää puolestaan Hetkinen, joka kertoo pakkauksiensa olevan kompostoituvia.
Tietenkin vaihtoehtona on myös kokonaan pakkaukseton kosmetiikka! Toistaiseksi palakosmetiikan haaste on, että että pakkauksettomuus sopii vain harvoille tuotteille, kuten shampoille, hoitoaineille ja saippuoille. Lue lisää kosmetiikan palatuotteista zero waste -kosmetiikkaa käsittelevästä postauksestani.
Summaten: kosmetiikan muovikeskustelu on tarpeellista, sillä erityisesti mikromuovi on itseoikeutettu pahis ja kosmetiikkateollisuus käyttää muovia paljon. Toisaalta muovipakkauksia ei voida leimata yksiselitteisesti pahis-osastolle, mutta muovin kierrättäminen on olennaisen tärkeää. Moni asia viittaa siihen, että tulevaisuudessa kosmetiikan biohajoavat pakkausinnovaatiot ja kierrätetyt muovipullot ovat jo uusi normaali.
Oletko sinä pohtinut kosmetiikan muoveja? Kierrätätkö kosmetiikan muovipakkaukset?
4 Kommentit
Pakko myöntää, että tätä muoviasiaa ei tule kauheasti mietittyä… Muovikassien ostaminen kaupasta on kyllä vähentynyt, mutta toisaalta ne voi käyttää uudelleen roskapusseina.
Muovi on niin arkinen asia, että se on läsnä lähes joka hetkessä. Mä itse olen vannoutunut kangaskassin käyttäjä ja lisäksi pakkaan hedelmät kestopussiin – suosittelen varaamaan kangaskassin aina kauppakassiin mukaan. 🙂
Tiiätkö, pitäiskö biopohjaiset muovut tai biomuovipaketit laittaa tyhjinä muovinkeräykseen vai sekajätteeseen tai johonkin muualle?
Biopohjaiset muovit (ei siis biohajoavat) voi pääsääntöisesti kierrättää tavan muovinkeräyksen joukossa. 🙂