sis. pr-korviksia
Kotimaiset korvakorut ovat heikko kohtani. Mitä kauniimmat, isommat, värikkäämmät ja muuten vain hienot, sitä paremmat. Kuin varkain viimeisen parin vuoden aikana suomalaiset naisyrittäjät ovat alkaneet tehtailemaan upeita korviksia, joita tehdään Suomessa eettisesti ja ekologisesti. Etenkin puiset koivuviilukorvikset on pop!
Korvisvalikoimani onkin kokenut uuden renessanssinsa kotimaisten korvakorujen myötä. Korviksia vaihtamalla saan muuten normimustaan asuun vaihtelua ilman, että muita vaatteita tarvitsee sen enempää miettiä. Korvikset toimivat hyvin myös korona-aikaan, sillä näyttävät korut erottuvat hyvin myös etäpalavereissa.

Kotimaiset, eettiset ja ekologiset: vinkit korvisvalintoihin
Ennen kuin sukellan hehkuttamaan korvisten ihanuutta, paasaan pari sanaa korvisten ja muidenkin korujen eettisyydestä.
Siis onko jokin korvisten tuotannossakin epäeettistä, moni varmasti miettii. Eihän tavan korvakoruissa ole edes eläinperäisiä ainesosia tai samanlaista jätemäärää, mitä vaatteista tulee? Korvisten ja muiden korujen tuotanto halpamaissa on kuitenkin pitkälti verrattavissa pikamuodin työoloihin.
Jos koru on todella halpa, sen tekemisestä tuskin maksetaan järkevää palkkaa. Ja toinen ääripää on toki kallis timantti- ja kultakoru, jonka kallis materiaali on hankittu epäeettisesti työntekijöiden oikeuksia polkien. Jotta voin varmistua eettisyydestä, maksan mieluummin pikkuisen enemmän Suomessa tehdyistä korviksista, joiden taustat ja tuotanto-olosuhteet ovat läpinäkyvät. Tietenkin myös kannan rahani mieluummin pienyrittäjille.
Lisäksi on fiksua huomata huomata, että joidenkin design-korujen materiaalina on eläimen nahka, joka harvoin on ekologista, saati eettistä. Jos etsit nahkaisen näköisiä korviksia, suosittelen tsekkaamaan esimerkiksi Anette Ahokas Designin ”ananasnahkasta” Pinatexista tehdyt korvikset.
Jos ehdottomasti haluat nahkakorvikset, eettisin vaihtoehto on kierrätetty nahka, sillä se ei luo lisää kysyntää eläintuotteille.
Korvisten taustat kannattaa tutkia: todella halpa ja ulkomailla tuotettu on todennäköisesti myös epäeettinen valinta. Siksi suosin kotimaisia pienvalmistajien koruja.

Mielenkiintoisimmat korvakorut – tsekkaa nämä brändit
La Kiva
Mitä överimpi, sitä överimpi. La Kivan korviksissa ei säästellä väriä, kokoa tai hauskoja leikkauksia. Jos haluat korvistesi tulevan huomatuksi, tsekkaa tämän merkin valikoima.
La Kivan korvikset on suurimmaksi osaksi tehty kotimaiselle koivuvanerille käsin maalaten, ja kiinnikkeet ovat ruostumatonta terästä.
Katso valikoima Weecosista tästä.
Kosmos Folk
Upean kauniita korviksia, joiden kuvioissa on palasia Suomen luonnon kukista, kasveista ja puista. Kun tarkasti katsot, löydät näistä koruista mm. sieniä, koivuja, naavaa ja lumpeita. Omat suosikkini ovat kolmeosaiset roikkuvat Virna-korvikset.
Vaikka osa KosmosFolkin korviksista on näyttäviä ja isoja, ne ovat silti hyvin kevyitä. Korujen materiaali on kotimainen koivuviilu, ja matsku on myös UV-säteilyn ja vedenkestävää. Teräosat ovat ruostumatonta terästä. Kaikki KosmosFolkin korut valmistetaan Helsingissä.
Tutustu KosmosFolkin luontoaiheisiin korviksiin täällä Weecosissa.

Never Too Lake
Saimaan rannalta ponnistava Never Too Lake inspiroituu Suomen järviluonnosta. Supersuosittujen korvisten teemoissa näkyy mm. ankkureita, järviluonnon kukkia, joutsenia ja syksyn kukkia. Olen erittäin ihastunut suloisiin ankkurikorviksiin! Valikoimasta löydät sekä roikkuvia korviksia että näppäriä nappeja.
Never Too Laken korut valmistetaan suomalaisesta PEFC- ja FSC-sertifioidusta koivuvaneria sekä kirurginteräksestä. Merkki on viime aikoina saavuttanut myös kansainvälistä jalansijaa, kun muotilehdet ovat noteeranneet mm. Saimaa-mandala-korviksia!
Never Too Laken koruja löytyy sekä brändin omilta verkkosivuilta että myös Weecosista.

Miia Halmesmaa
Miia Halmesmaa suunnittelee upeita mekkoja ja asusteita ekologisemmista materiaaleista, mutta suosittelen tsekkaamaan myös valikoiman statement-tyyliset korvikset. Näissä koruissa löytyy graafisia leikkauksia, kimallusta, peilipintaa ja kokoa. Suosikkini ovat riippuvat musta-glitteriset Dangle-korvikset sekä suloiset kissa-korvikset.
Korvikset valmistetaan Helsingissä ja Turussa, ja metalliosat ovat kirurginterästä. Löydät Miia Halmesmaan korviksia myös Weecosista.

Annie Eleanoora
Miltä kuulostaa suloiset makramee-korvikset tai vegaanisesta nahkapaperista tehdyt korut? Annie Eleanooran korviksissa kohtaavat omanlaiset materiaalit, suloiset värit ja näyttävät leikkaukset.
Nahkapaperi on nahan näköinen mutta vegaaninen materiaali, joka on sekoite kasvipohjaista selluloosaa ja luonnonkumia. Materiaali kestää kastumista, eikä se sisällä haitallisia ainesosia, kuten PVC:tä.
Pro tip: nämä korvikset sopivat erinomaisesti pyöräilykypärän alle, sillä puuvillalanka ja nahkapaperi taipuvat kivasti pään muotojen mukaan.
Wagtail Design
Wagtail Design valmistaa vegaanisia korvakoruja, korttitaskuja ja muita pikkuasusteita korkista. Vaikka normaalisti korkin voisi ajatella olevan aika tylsän ruskea, näissä korviksissa korkki on saanut hyvin väriä pintaan aina sateenkaaren kimalluksesta lähtien. Kaikki Wagtail Designin korut tehdään käsityönä Suomessa ja materiaaleilla on PETAn cruelty free -sertifiointi.
Myös Wagtailin tuotteita löytyy mm. Weecosista.
Voit lukea kokemuksiani Wagtailin tuotteista tästä.
Löydä lisää eettisiä korviksia
Jos etsit lisää hienoja Suomessa tehtyjä design-korviksia, mielestäni paras valikoima on verkkokaupoista on Weecosissa (tämä on ihan oma kommenttini, ei maksettua mainontaa).
Weecos on kotimainen verkkokauppa, joka kokoaa yhteen suomalaisten pienyrittäjien tuotteita. Tuotetiedoista näet, onko kyseessä esim. vegaaninen, kierrätetty, Suomessa tehty tai uusiomateriaaleista tehty tuote.
Suomessa on myös lukuisia design-kivijalkakauppoja, joissa on myynnissä pienyritysten korviksia, joten kannaattaa googlailla paikallisia putiikkejasi.
Lue seuraavaksi: Eettiset, ekologiset ja vegaaniset farkut – mahdoton yhtälö?
Käytätkö myös sinä kotimaisia korviksia? Vinkkaa kommentteihin suosikkisi!
4 Kommentit
Hei, kiitos kun nostelet näitä esille. Käys kurkkaa miltä näyttää perinteisellä käsityöosaamisella tehdyt korvikset. Kaikki on 100% käsin tehtyä, puukolla vuoltua tai käsin sorvattua. Olisin mieluusti weecosissa minäkin, kustannukset pienille tekijöille ovat vain korkeat.
Pitu Woodelleryn koruissa ei ole muuten lainkaan muovia ja materiaalit kaikki on ylijäämää tai hävitykseen menossa. Vaikka siis valikoimissa nahkaa, käytän sitä koska se on omalta kylältä ja sen käyttö vähentää syntyvän jätteen määrää. Se on hurjan kestävää ja koru on korjattavissa/huollettavissa yhä uudelleen.
Kiitos kommentista, täytyypä tutustua koruihisi. En käytä nahkakorviksia siksi, että ajatus siitä, että korvissa roikkuisi eläimen nahkaa, on melko puistattava, oli nahka kierrätettyä tai ei. Onneksi on myös mm. juurikin eettistä ja ekologista puuta ja muita materiaaleja, joita voi käyttää koruissa. 🙂
Kiitos näistä vinkeistä. Yritän löytää siskoni tyttärelle korvakoruja syntymäpäivälahjaksi ja kotimaisia koruja olen katsellut juuri tuotannon eettisyyden takia. Haluaisin, että korut kestävät myös aikaa joten materiaaleihin olen myös kiinnittänyt huomiota. En löytänyt tätä sinun listalta mutta ihastelin jo yhden sivuston tarjontaa, missä kotimaiset korvakorut teetetään suomalaisesta koivuvanerista.
Kiitos kommentista! Ihanaa, jos vinkeistä on inspiraatiota. Tosi moni valmistaa korvikset nykyään koivuvanerista. 🙂