Sisältää *mainoslinkkejä

Kuivat, katkeilevat tai vaurioituneet hiukset eivät ole kenenkään toivelistalla, mutta mitä tehdä, jos tilanne tulee eteen? Tässä postauksessa kerron, kuinka olen hoitanut hiuksiani kemiallisen käsittelyn aiheuttaman vaurion myötä.
Hiukseni ovat vuosien ajan olleet vahvat ja hyväkuntoiset, eikä minun ole tarvinnut huolehtia edes kaksihaaraisista. Olen aina ollut ylpeä paksuista hiuksistani ja siitä, että ne tulevat vähällä toimeen. Mutta kuluneena keväänä peilin edessä ja ohentunutta ponnaria kokeillessa on itku ollut herkässä.
Hiukseni siirtyivät SOS-tilaan noin puoli vuotta sitten epäonnisen savivaalennuskäsittelyn myötä. Latvat vaurioituivat kampaajan tekemässä savivaalennuksessa, jossa väriä vedettiin myös pituuksiin. Virhearvion myötä hiuksia katkeili paljon, mikä ohensi ponnaria. Lisäksi kemiallisesti ”palaneet” hiukset muuttuivat reilusti kuivemmiksi.
Minun hiusteni kunnon romahtamiselle oli siis yksi selkeä ulkoinen syy, liian vahva vaalennus. Vaikka savivaalennus on ekokampaajan palvelu, on hyvä tietää, että se sisältää vahvaa hapetetta, vetyperoksidia, joka ei ole automaattisesti hellävaraisempi vaihtoehto.
Onneksi hiukseni voivat jo paljon paremmin nyt puolen vuoden tehohoitamisen jälkeen. Ne eivät katkeile tai ole ohentuneet, ja voin piilottaa katkeilleet osiot hyvin pinneillä. Sain myös korvaukset kampaajalta, joka on pahoillaan tilanteesta, ja itsekin ymmärrän että virheitä sattuu, eikä tilannetta voi taikoa samaksi, vaikka kuinka harmittaisi.


Kuivien ja vaurioituneiden hiusten hoito: seitsemän vinkkiä
SOS-tilassa olevien hiusten hoito vaatii pientä perehtymistä ja itselle sopivien tuotteiden ja tapojen löytämistä. Moni vinkki toimii onneksi silloinkin, kun hiuskriisi ei ole päällä.
Huonokuntoisten hiusten hoitaminen on kuitenkin vaatinut ekstrahuolellisuutta, ja olen joustanut myös luonnonkosmetiikan ulkopuolelle, jos en ole löytänyt hyvää ratkaisua ekopuolelta.

1. Pese maltilla ja hellävaraisesti
Hiukseni katkeilivat pahimmassa vaiheessa juurikin pesun aikana, joten ensimmäisenä meni shampoo vaihtoon.
Shampoon tehtävä on puhdistaa hiukset ja hiuspohja niitä enempää rasittamatta. Liian pesevä, tehokas tai takuttava shampoo pahentaa tilannetta.
Shampoovalinnalla on suuri vaikutus myös hiuspohjan elpymiseen, joten kannattaa mieluummin ottaa liian mieto kuin pesevä shampoo, jotta ei kuivata hiusten kasvualustaa turhaan.
Suosin hellävaraisia shampoita, jätin pois rasvoittuvien hiusten ja syväpuhdistavat shampoot.
Suosin shampoita, jotka on suunnattu kuiville ja herkille hiuksille. Todella pesevät, kuten syväpuhdistavat ja rasvoittuvien hiusten shampoot ovat liian tujuja kriisitilanteessa, kuin myös valitettavasti suurin osa palashampoista.
Moni välttää hiustenpesussa sulfaatteja, mutta en itse huomannut sulfaattia sisältävien shampoiden haittaavan hiuksiani, kun valitsin mahdollisimman hellävaraisen shampoon.
Pidensin myös hiusten pesuväliä niin pitkälle, mitä kehtasin. Näin ollen hiuspohja sai rauhassa toipua, ja siihen kohdistui minimaalinen määrä turhaa rasitusta.
Tuotevinkit
*Lavera Basis Sensitiv shampoo on super-hellävarainen, mutta silti puhdistava shampoo. Tämä auttoi hiukseni pahimman kuivuuskriisin ylitse!
*Madara Nourish & Repair -shampoo on myös hellävaraisesti pesevä löytö.

2. Käytä surutta hoitoaineita ja hiusnaamioita
Kosteuta, kosteuta ja kosteuta: tämä on ollut hiustenhoitoni tärkein mantra viime kuukausina.
Pintakerroksesta vaurioituneet hiukset ovat menettäneet kosteutta, joustavuutta ja kiiltoa, ja ne ovat herkkiä napsahtamaan poikki. Hoitoaineella hiuksia voi elvyttää, kunnes ne kasvavat kokonaan terveinä takaisin.
Hoitoaineita ja hiusnaamioita valitessa on hyvä tuntea termit, jotta osaa valita sopivan tuotteen.
- Hydrating-vaikutteinen hoitoaine tuo hiuksille vesikosteutta, mikä lisää hiusten joustavuutta, kiiltoa ja kosteutta. Suosin näitä hoitoaineita etenkin kun haluan ylläpitää hiusten kuntoa (silloin kun hiukset eivät ole täydessä SOS-tilassa).
- Moisturising-vaikutteinen hoitoaine auttaa puolestaan hiuksia säilyttämään ja lukitsemaan kosteutta, joka karkaa helposti huonokuntoisista hiuksista. Tämä on tuhdimpi vaihtoehto, joka auttoi elvyttämään hiuksiani pahimmassa tilanteessa.
- Repairing eli korjaava hiustenhoitoaine pyrkii siloittamaan, kosteuttamaan ja ravitsemaan hiuksia. Ainesosissa on usein keratiinia, proteiineja tai tuuheuttavia ainesosia.
- Ja sitten on vielä termi nourishing, joka sujahtaa moisturising- ja repair-alueen välimaastoon. Tällaiset tuotteet tuovat hiuksille ravinteita ja suojaavuutta, kosteuden ohella.
Käytännössä yllä oleva jaottelu on monesti häilyvä ja kuluttajalle epäselvä. Lopulta on kyse siitä, että hiukset tarvitsevat vettä ja öljyä sopivassa suhteessa.
Tipautan joskus hoitoaineen sekaan hieman *arganöljyä, ja annan seoksen vaikuttaa pidempään ennen huuhtelua.
Käytän joskus myös hiusöljyä, mutta en vaihda hoitoainetta kokonaan pelkkään öljyyn. Öljy kyllä ehkäisee kosteuden haihtumista, mutta jos kosteutta ei ole hiuksissa tarpeeksi, pelkkä öljy ei auta. En myöskään tykkää öljyn tuntumasta hiuksissa, sillä se on vaikea pestä pois.
Tuotevinkit
Luonnonkosmetiikan paras hiusnaamio on mielestäni *Bruns Products Nro 22 Warm Bergamot (myös *hajusteettomana). Lue Bruns-kokemuksia täältä.
Hiuksiin jätettävistä hoitosuihkeista *Bruns Mandariini-hoitoainespray on omaa luokkaansa.. Huonokuntoisille hiuksille tuote toimii ekstra-kosteuttajana, normikuntoisille yksin hoitoaineena.
*Garnier Hair Food -hiusnaamioissa on tehokkuutta pieneen hintaan. Garnier ei tosiaan ole luonnonkosmetiikkaa, mutta tuotteet ovat vegaanisia ja silikonittomia. Naamiota voi joko pitkään vaikuttavana hiusnaamiona, tavallisena hoitoaineena tai hiuksiin jätettävänä. Suosikkini on *superkosteuttava banaani-naamio, mutta myös *korjaava papaija-naamio ja *aloe vera -naamio (hydrating) ovat toimineet.
Korjaavista ja tuuheuttavista hoitosuihkeista *Less is More Protein Spray on harvoja vegaanisia luonnonkosmetiikan tuotteita. Itse en ole tätä kokeillut, mutta olen kuullut hyviä kokemuksia.

3. Vältä fööniä, suoristusrautoja ja kaikkea muuta kuumaa
Ei turhaa fööniä, ei saunaan ilman pyyhettä päässä eikä ajatustakaan suoristusraudan käytöstä! Kuuma ei ole koskaan hiuksille hyväksi.
Kriisitilassa olevien hiusten kanssa kuumuus kannattaa minimoida. Itse käytän fööniä vain kylmäasetuksella, ja pakkaan hiukset saunaan mennessä tiukasti pyyhkeen sisälle. Hiusten kuivauksessa super-imukykyinen Aquis-hiuspyyhe on aivan ehdoton, ja olen käyttänyt samaa pyyhettä jo yli viisi vuotta.
Kesällä hiukset on myös syytä suojata auringolta esimerkiksi hatulla. Olen aina ihastellut auringon vaalentamia hiuksiani, mutta valitettavasti UV-säteily ei ole mikään hiusten tehohoito, vaan pikemminkin tehokuivatus.
4. Vältä turhaa mekaanista rasitusta
Vaikka hiukset eivät olisi kriisitilassa, on hyvä välttää niiden ylimääräistä käsittelyä ja koskettelua. Liian tiukat ponnarit, kuminauha-hiuslenkit, harjaaminen märkänä tai liian repivä harja ovat kaikki asioita, jotka huonontavat hiusten kuntoa.
Olen käyttänyt jo vuosia *Tangle Teezer Wet-harjaa, jolla hiukset voi harjata mahdollisimman lempeästi pesun jälkeen. Nykyinen hiusdonitsi-trendi on myös hiuksille parempi kuin tiukat pikkuponnarit.
5. Kokeile sisäisiä kuureja hiusten tueksi
Vaikka hiusten kuntoa voi elvyttää paljon hoitotuotteilla, hiusten voimistuminen vaatii myös sisäistä työtä.
Itse otin avuksi biotiini-ravintolisän, koska se todistetusti tukee hiusten ja kynsien normaalia kuntoa. Biotiini on keholle välttämätön vitamiini, joka auttaa kehoa käsittelemään ravinnon hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja
Biotiini ei virallisesti tue hiusten nopeampaa kasvua, mutta moni on kokenut saaneensa hyötyä biotiinista huonokuntoisten hiusten ja kynsien hoidossa.
Biotiini tukee hiusten ja kynsien normaalia kuntoa.
Biotiini auttaa hiuksia pysymään normaaleina (sallittu terveysväittämä), joten se ei ainakaan pahenna tilannetta! Biotiini on myös vesiliukoinen vitamiini, joka ei varastoidu kehoon, vaikka sitä saisikin ”yliannostuksen”.
Tuotevinkit
Vegaanisia biotiini-ravintolisiä on useita, mutta kannattaa olla tarkkana, jotta ei valitse yhdistettyä biotiini-kollageenilisää, sillä ne ovat eläinperäisiä. Esimerkiksi *Puhdas+ Biotiini , *Solgarin biotiini ja perinteinen *Piimax C+biotiini ovat vegaanisia.
Hiusten kasvatukseen ja kunnon tukemiseen löytyy myös räätälöityjä vitamiineja. Esimerkiksi suositulla *Hairlust-merkillä on monia vegaanisia hiusvitamiineja. Ehkä kokeilen niitä, kun biotiinikuurini loppuu.
6. Kokeile ammattilaisen hoitokäsittelyä
Joskus pelkkä kotihoito ei riitä, vaan on syytä käydä näyttämässä hiuksia kampaajalla.
Itse kävin elvyttämässä hiuksiani ekokampaajan merilevähoidossa, joka toi hiuksiin ihanasti kiiltoa ja lisää kosteutta. Merilevähoito on ihmeellinen siksi, että se kosteuttaa, mutta myös puhdistaa hiuksista metalleja ja kertymiä. Ja koko hoito onnistui yhdellä ainesosalla; merilevällä.
Olen tähän saakka vältellyt Olaplex-hoitoja ja muita synteettisiä rakennepaikkaavia hoitoja, mutta nyt ymmärrän, miksi ne ovat suosittuja! Itse en toistaiseksi uskalla vaalentaa hiuksiani ilman, että samalla tehdään Olaplex-hoito.


7. Malta odottaa seuraavaa värjäystä
Tämähän on selvä, mutta: jos hiukset ovat vaurioituneet etenkin vaalennuksesta, tyvikasvua kannattaa kasvattaa jonkin aikaa ennen seuraavaa värjäystä. En myöskään suosittele värjäämään hiuksia paniikissa kotona, jos et ole aivan varma mitä teet.
Itselläni värjäysprosessi ei ole mennyt nappiin vieläkään; korjaavaksi tarkoitettu vaalea kasviväri kaivoi hiuksista punaisuutta, mikä teki vaaleasta väristä tunkkaisen näköisen (tilanne näkyy postauksen ensimmäisessä kuvassa). Seuraava projekti on siis sävyn kirkastaminen!
Jos hiuksiin haluaa väriä piristykseksi, color mask -tyyliset hiusvärit ovat hellävaraisempi vaihtoehto, sillä ne ovat hoitoainepohjaisia.
Lue myös: Maria Nila Color Refresh: kokemuksia hiusten värinaamioista
Lopuksi: Hiukset kyllä kasvavat
Niin rasittava, mutta samaan aikaan lohdullinen lause. Hiukset kyllä kasvavat, ja uusi terve hius korjaa syrjäyttää lopulta vanhat ja huonot.
Mutta vuosikin on pitkä aika odottaa terveempiä hiuksia, jos tilanne on omasta mielestä kurja. Yritän hakea iloa hiustenhoitoon uusista jutuista; värikkäistä pinneistä, hiuskoristeista ja hellävaraisista hoitoainepohjaisista sävytyksistä.
Onni onnettomuudessa oli myös se, että vaurioituneet hiukseni ottivat hiusten mustikkavärjäyksen hyvin vastaan!
Onko sinulla kokemusta huonokuntoisten hiusten hoidosta? Jaa vinkkisi kommenttiosiossa!