Sisältää *mainoslinkkejä

Millaisia vaihtoehtoja on, jos haluaa pukeutua eettisesti ja käyttää vegaanisia vaatemateriaaleja?
Kokosin yhteen vegaanisia vaatemateriaaleja, joita voi käyttää eläinperäisten kuitujen sijaan. Vinkkaan myös ostopaikoista, joista voi hankkia vastuullisesti tehtyjä vegaanisia vaatteita.
Kun puhutaan vaatteiden vastuullisuudesta, on tärkeää tutustua materiaalien ekologisuuteen, eettisyyteen ja tuotanto-olosuhteisiin. Vaatteen valmistamisella on aina ympäristövaikutuksia, mutta parempia valintoja voi myös tehdä.
Vegaaninen vaatemateriaali on ennen kaikkea eettinen valinta. Jos haluaa välttää merkittäviä vastuullisuusongelmia vaatteiden hankinnassa, eläinperäisten kuitujen välttäminen palvelee tätä tarkoitusta. Eläinperäiset materiaalit ovat haitallisia sekä ympäristölle että eläimille – ja myös tuotannon työntekijöille monissa riskimaissa.
Eläinperäiset materiaalit ovat myös yhteydessä lihantuotantoon, eivätkä ne ole vain sivutuotteita. Lihantuotantoa tulisi vähentää maailmassa reippaasti ilmastonmuutoksen vuoksi, joten eläinperäisten materiaalien suosiminen ei ole pitkässä juoksussa ekologista.
Postaus on aika pitkä, mutta sisällysluettelosta pääset suoraan haluamaasi kohtaan.
Sisältö:
Vaatteiden eläinperäisiä materiaaleja
Vaatteiden vegaaniset materiaalit
Mitä voi käyttää villan sijaan?
Puuvilla
Tencel / Lyocell
Pellava
Hamppu
Bambu
Vaihtoehtoja nahalle
Korkki
Pinatex
(Kierrätetty) Polyester
Vaihtoehtoja untuvalle

Vaatteiden eläinperäisiä materiaaleja
Ennen kuin käydään läpi vegaanisia vaatemateriaaleja, on hyvä kerrata eläinperäiset materiaalit.
- Nahka on yleensä peräisin naudasta, vuohesta tai matelijasta. Nahantuotanto aiheuttaa eläimille kärsimystä, minkä lisäksi se on ympäristölle haitallista mm. maaperän kulumisen ja kemikaalien runsaan käytön vuoksi. Maailman suurimmat nahantuottajat ovat Kiina ja Intia.
- Untuva on peräisin hanhista, jotka joko nypitään elävältä, tai teurastetaan joko hanhenmaksan, untuvatakin tai muun tuotteen vuoksi.
- Villa. Suurin osa villasta tulee Australian tehotuotannon olosuhteista. Villan kasvatus tuottaa ympäristöpäästöjä mm. lammaslaumojen aiheuttaman eroosien ja maaperän köyhtymisen kautta.
- Merinovilla. Merinovillan ongelmat ovat samat kuin muunkin villantuotannon, minkä lisäksi lampaille kivulias mulesing on yleinen toimenpide. Toisaalta mulesing-free-merkintä ei tee tuotteesta eettistä, sillä se ei kerro tuotanto-olosuhteiden kokonaisuudesta.
- Alpakka on nimensä mukaisesti alpakoista saatavaa villaa, jota tuotetaan Perussa. Kun Peta paljasti alpakan julmia tuotanto-olosuhteita, moni iso brändi on luopunut alpakasta.
- Kashmir on luksusmateriaali, jota saadaan mm. Kiinassa, Himalajalla ja Mongoliassa elävilsä vuohista. Tuotanto on kuitenkin kaukana ylellisestä, sillä vuohien laidunnus köyhdyttää maaperää ja kiihdyttää eroosiota, samalla kun eläimiä kohdellaan karusti (katso lisää Petan sivustolta).
- Mohair on angoravuohen villaa, jota tuotetaan eniten Etelä-Afrikassa. Moni valmistaja on luopunut mohairin käytöstä (Yle), sillä sen vastuullista tuotantoa on vaikea valvoa. Tiesitkö, että karvapohjasuksien karva voi olla myös peräisin vuohesta?
- Turkis. Vieläkö joku puolustaa turkiksia 2020-luvulla? Vaikka turkisten maine on romahtanut, tarhattujen eläinten turkista käytetään esimerkiksi pipojen tupsuissa ja takkien karvakauluksissa.
Lue pidempi postaus materiaalien eettisyydestä: Onko nahka, villa, untuva tai silkki eettinen ja ekologinen valinta?
Vaatteiden vegaaniset materiaalit

Mitä voi käyttää villan sijaan?
Vastuullisempi puuvilla (mm. kierrätetty ja Reilun Kaupan)
Puuvilla puolustaa paikkaansa hyvin monipuolisena vaatemateriaalina, joka toimii jokaisena vuodenaikana.
Puuvilla on luonnonkuitu, joka on ihoa vasten miellyttävä, kestävä ja usein myös hengittävä. Laadukas puuvilla ei nyppyynny – kannattaa suosia esimerkiksi paidoissa paksumpaa puuvillaa. Puuvilla kestää myös korkeita pesulämpötiloja.
Puuvillalla on monta hyvää puolta, mutta sen vastuullisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota, koska sillä on paljon ympäristövaikutuksia. Puuvillan suurin ongelma on se, että sen viljely vaatii paljon vettä, lannoitteita ja viljelypinta-alaa, mikä aiheuttaa ympäristöhaittoja. Lisäksi puuvillan tuotantoa ei läheskään aina valvota työolosuhteiden kannalta.
Luomupuuvillan viljelyn hyvä puoli on se, ettei siinä käytetä yhtä lailla keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita, joten kemikaalimäärä on alhaisempi. Vesimäärä on pienempi, jos tuotannossa hyödynnetään sadevettä.
Tavallinen puuvilla on pitkään hallinnut vaatemarkkinoilla, minkä vuoksi yritän löytää vaihtoehtoja neitseelliselle puuvillalle, vaikka puuvillavaate on monesti se helpoin ostos.
Parempia vaihtoehtoja tavalliselle puuvillalle ovat kierrätetty puuvilla, luomupuuvilla, Reilun kaupan puuvilla sekä valvotusti tuotettu puuvilla (esim. tuotanto Euroopassa ja läpinäkyvät prosessit).
Vaatevinkeissä olen laskenut vegaaniseksi tuotteen, jonka materiaaleihin ei ole merkitty eläinperäisiä ainesosia. Tarkasta erikseen yksittäisen tuotteen vegaanisuus, sillä materiaalitiedot voivat muuttua.
Vinkkejä vastuullisista puuvillavaatteista:
- Pure Wasten kierrätyspuuvillaiset vaatteet ovat vaatekaapin parhaita perustuotteita. Kierrätetty materiaali on ekologinen valinta, sillä sitä varten puuvillaa ei tarvitse enää viljellä. *Katso valikoimaa Weekendbeestä ja Pure Wasten omasta verkkokaupasta.
- Pitkän linjan vastuullinen vaatevalmistaja People Tree valmistaa vaatteita Reilun Kaupan puuvillasta – alusvaatteista kauniisiin mekkoihin ja peruspaitoihin. Katso valikoima esim. Weecosista. Vegaanisilla tuotteilla on Vegan-sertifikaatti.
- Organic Basics on vastuullisiin perusvaatteisiin ja alusvaatteisiin keskittynyt yritys, joka valmistaa vaatteensa valvotusti. *Katso valikoima täältä. Vegaanisilla tuotteilla on Vegan-sertifikaatti.
- Kotimainen Nosh Women valmistaa Vegan-sertifioituja neuleita luomupuuvillasta. Katso valikoima verkkokaupasta. Vegaanisilla tuotteilla on Vegan-sertifikaatti.
- Armedangels valmistaa vegaanisertifioituja puuvillavaatteita, kuten neuleita, farkkuja sekä parhaita arkivaatteita. *Katso valikoima täältä kotimaisesta verkkokaupasta.
- Knowledge Cotton Apparel on tanskalainen vastuullisen muodin merkki, jolla on paljon sisä- ja ulkovaatteita vegaaneille. Tuotteita löytyy mm. Sokoksesta. Katso vegaanista valikoimaa merkin sivustolta.
Tarkista tuotekohtaisesti vaatteen materiaalit ja vegaanisuus, sillä mallistot voivat muuttua kirjoitusajankohdasta.


Tencel eli lyocell
Lyocell on kosteutta imevä muuntokuitu, minkä vuoksi se on oivallinen valinta monissa urheiluvaatteissa ja arkivaatteissa, jotka päällä haluaa liikkua rennosti. Pehmeää ja ryppyjä vastustavaa lyocellia voi verrata viskoosiin, mutta lyocell pesee viskoosin ekologisuudellaan.
Lyocellia valmistetaan eniten nopeakasvuisesta eukalyptuksesta, ja sitä voi valmistaa myös mm. bambusta, koivusta ja männystä vastuullisesti. Raakamateriaali on täten biohajoavaa ja peräisin uusiutuvista lähteistä.
Lyocellin tuotantoprosessi on ympäristölle parempi valinta, sillä materiaalia voi valmistaa suljetussa kierrossa käyttäen uudelleen tuotannon kemikaaleja. Verrattuna esimerkiksi puuvillaan ja viskoosiin lyocellin valmistus kuluttaa vähemmän energiaa, vettä ja kemikaaleja.
Lyocell tunnetaan kauppanimellään Tencel, joka on Lenzig-yrityksen tavaramerkki. Tencelille on myönnetty myös EU:n ympäristömerkki, joka huomioi koko materiaalin elinkaarivaikutukset.
Vinkkejä Lyocell/Tencel-vaatteista:
- Organic Basics -merkillä on mm. shortseja, alusvaatteita, boksereita ja perus T-paitoja tehtynä Tencelistä. *Katso valikoima Weekendbeestä täältä. Weekendbee on vastuulliseen urheilumuotiin keskittyvä kotimainen verkkokauppa. Vegaanisilla tuotteilla on Vegan-sertifikaatti.
- Kotimainen BYPIAS valmistaa rennon oloisia Tencel-housuja. Merkki on on yltänyt Eetti Ry:n läpinäkyvyys- ja vastuullisuusvertailussa parhaan A-luokan pisteille.
- Vuurran pitää valikoimassaan Suomessa ommeltuja Tencel-trikoo-paitoja.
- People Treen valikoimassa on myös lyocell-vaatteita – kuten t-paitoja. Vegaanisilla tuotteilla on Vegan-sertifikaatti.
- Suomalainen vaatemerkki NOSH myy monipuolisesti Vegan-sertifioituja Tencel-vaatteita naisille. Katso verkkokauppa tästä.
Pellava
Pellava on yksi vanhimmista ja ekologisimmista vaatekuiduista, ja se onkin viime vuosina noussut haastamaan puuvillaa sekä arki- että juhlavaatteissa.
Pellavan viljely on monin verroin puuvillaa ekologisempaa, sillä se ei vaadi yhtä paljon vettä tai lannoitteita, ja se kasvaa myös haastavassa maaperässä. Pellavaa voi viljellä myös pelkän sadeveden voimin. Lapuan Kankurien mukaan pellavan viljely Euroopassa myös sitoo hiilidioksidipäästöjä.
Pellavan käsittely ei myöskään vaadi runsaasti kemikaaleja. Luonnonvärinen pellava on kaikista ekologisin, sillä valkaisu vaatii enemmän prosessointia.
Pellavakuitu on oivallinen valinta vaatteisiin, sillä kuitu on luja, kestävä ja lämpöön mukautuva. Pellava imee hyvin kosteutta ja lämmönjohtokykynsä ansiosta se tuntuu kesällä viileämmältä ja talvella lämpimämmältä. Pellava on lähes joustamaton kuitu, ja joskus sitä sekoitetaan esim. puuvillan tai elastaanin kanssa.
Pellavaan kuuluu pieni ryppyisyys, mutta tykkään silittää pellavat, sillä se sulkee kuituja ja auttaa täten vaatetta pysymään pidempään kunnossa. Pellavavaatteita kannattaa säilyttää myös henkareissa, jos mahdollista.
Pellavaa hankkiessa kannattaa kiinnittää huomio vaatteen alkuperään. Pellavaa tuotetaan myös riskimaissa, joissa tuotannon olosuhteita tai ympäristöseikkoja ei valvota (lue: jos pellavavaate on tosi halpa, se on liian hyvä ollakseen totta).
Pellavassa kannattaa suosia eurooppalaista pellavaa, sertifioitua (mm. GOTS ja Öko-tex) kangasta sekä Euroopassa ommeltuja vaatteita, joita on yllättävän paljon.
Vinkkejä vastuullisista pellavavaatteista:
- Pitkäkuitu ompelee mm. suloisia pellavamekkoja Suomessa eurooppalaisesta pellavasta. Tsekkaa valikoimaa verkkokaupasta.
- HULMU on pellavatuotteisiin erikoistunut kotimainen vaateyritys, joka valmistaa vaatteita miehille, naisille ja lapsille. Vaatteet ommelaan Suomessa. Tuotteita löytyy mm. Weecosista.
- Kotimainen Nosh Women pitää valikoimassaan myös pellavavaatteita, joilla on Peta Vegan -sertifikaatti.
- Pura Finlandin valikoimassa on mm. kauniita pellavamekkoja, jotka ommellaan Suomessa Öko-tex-pellavasta. Katso lisää verkkokaupasta.
- BYPIASin valikoimassa monipuolisia pellavaatteita: housuja, mekkoja, hameita, paitoja ja jopa takkeja! Tuotanto tapahtuu valvotusti Euroopassa. Kurkkaa mallistoja verkkokaupasta.
- Kudokko valmistaa mm. pellavahuiveja, -mekkoja ja -ponchoja zero waste -periaatteen mukaisesti Suomessa. Katso verkkokauppa.



Hamppu
Ikiaikainen hamppu on maailman vahvin kasvikuitu ja yksi ekologisimpia vaatekuituja. Sen viljely ei köyhdytä maaperää, eikä se nopeakasvuisena vaadi juurikaan torjunta-aineita, keinokastelua tai suuria määriä lannoitteita. Puuvillaan verrattuna hamppu pärjää myös vähemmällä peltopinta-alalla.
Hamppukangas on luja, kestävä ja käytössä pehmenevä, hieman pellavan tyylinen kangas. Hamppu myös tuntuu iholla pellavan kaltaiselta ja lämpöön ”reagoivalta”, minkä ohella hampun sanotaan tarjoavan myös luontaista UV-suojaa.
Hamppuvaatteita en ole itse kokeillut, mutta liputan ehdottomasti hampun puolesta, sillä materiaalina se kuulostaa huikealta. Vaatekuitujen hamppu ei sisällä mitään päihdyttäviä aineita, joten hamppukangas kärsii turhaan tästä maineesta.
Vinkkejä hamppuvaatteista:
- Pitkäkuitu valmistaa vaatteita hampusta pellavan ohella – peruspaitojen valikoima on sekä naisille että miehille. Katso valikoima merkin sivustolta (tai Weecosista).
- Pixie Dust valmistaa hamppuvaatteita Suomessa pienissä erissä eurooppalaisesta hampusta. Tutustu tuotteisiin valikoima Weecosissa.
- Partioaitassa on oma kategoria sporttisille vaatteille, joissa on käytetty hamppua – *katso tuotteet tästä.
- Urheilullisia hamppuvaatteita ja hamppufarkut löytää *Weekendbeestä täältä.
- Ekohelsinki-kaupasta löytyy myös hamppuvaatteita mm. Up-Rise-brändiltä.
Bambu
Bambu on monen suosikki pehmeytensä ja hengittävyytensä vuoksi etenkin t-paidoissa, alusvaatteissa ja sukissa. Bambu on oivallinen materiaali myös urheiluvaatteissa, sillä se on myös imukykyinen.
Bambuun saa myös ylellistä tuntua, jolloin sillä voi korvata silkkiä ja kashmiria.
Nopeasti kasvava bambu on helppo kasvi, sillä se ei vaadi torjunta-aineita, keinokastelua tai lannoitteita kasvaakseen. Sen juuret sitovat maata, mikä auttaa osaltaan ehkäisemään eroosiota.
Vaikka bambu on puuvillaa ekologisempi valinta, sen käsittely pehmeäksi bambuviskoosiksi vaatii kuitenkin paljon prosessointia ja kemikaaleja. Lisäksi suurin osa bambusta tulee Kiinasta, joten on tärkeää kysyä valmistajalta tuotannon alkuperästä ja läpinäkyvyydestä. Bambun vastuullisuudella on siis puolensa ja puolensa.
Bambusta kannattaa valita ympäristösertifioitua, kuten FSC- tai Öko-Tex-merkeillä varustettuja vaatteita. Bambua ekologisempi valinta on lyocell, jolla on samankaltaisia teknisiä ominaisuuksia (mutta lyocell-vaatteiden valikoima ei vielä yllä aivan bambun tasolle).
Itse käytän bambua aluskerrastoissa ja sukissa, sillä se on kokonaisuutena vastuullisempi kuin villa ja monesti myös puuvillaa parempi valinta.
Vinkkejä bambuvaatteista:
- Boody on täysin vegaaninen vaatemerkki, joka keskittyy valmistamaan eettisiä bambuvaatteita FSC-sertifioidusta bambusta valvotussa tuotannossa. *Katso valikoima täältä. Tuotteilla on Peta Vegan -sertifikaatti.
- Kotimainen Modesta-verkkokauppa/myymälä on keskittynyt vastuulliseen bambuvaatetukseen.
- BYPIAS valmistuttaa bambuvaatteita lähituotantona Virossa Öko-tex-sertifioiduista materiaaleista ilman haitallisia kemikaaleja.
- Vuurran käyttää FSC-sertifioidusta bambusta tehtyä kuitua mm. housujen ja mekkojen materiaalina. Katso verkkokauppa tästä.
Mitä nahan tilalle?
Korkki
Korkki on uusiutuva, kasviperäinen ja ekologinen vaihtoehto nahalle, ja sitä voidaan käyttää monipuolisesti vaatteista asusteisiin ja käyttötavaroihin.
Korkin viljely on varsin ekologista, sillä korkkia saadaan korkkitammen kaarnasta kuorimalla puuta vahingoittamatta. Puu kasvattaa uuden kuoren, eikä sitä tarvitse kaataa. Suuri osa korkista tulee Portugalista valvotuista olosuhteista. Sellaisenaan korkki on myös biohajoava materiaali.
Korkki on hyvä vastine nahalle, sillä se on luja ja kestävä, mutta samaan aikaan taipuisa ja kevyt. Korkki ikääntyy nahankaltaisesti ja se hylkii myös likaa ja vettä.
Korkin käsittely ja värjäys eivät vaadi suuria kemikaalimääriä, ja korkkia voi värjätä myös kasviväreillä tai vaikkapa punaviinillä.
Vinkkejä korkkituotteista:
- Kengissä korkkia käyttää mm. NAE Vegan Shoes, jonka kenkiä on myynnissä mm. Ivalon verkkokaupassa.
- Wagtail Design on kotimainen korkkituotteisiin keskittyvät vegaaninen yritys, joka valmistaa mm. koruja, pieniä laukkuja ja sisustusesineitä FSC-sertifioidusta korkista. Tästä pääset verkkokauppaan ja tästä löytyy arvio Wagtail Designin korkkituotteista.
- Thinkers and Makers on kotimainen brändi, jonka valikoimassa on kauniita korkkilaukkuja ja -pussukoita.


Pinatex ja muut kasvipohjaiset innovaatiot
Uudet kasviperäiset nahan vastineet ovat yleistyneet viime vuosina, ja tunnetuin niistä on ananaspohjainen Pinatex.
Pinatexin päämateriaali on ananaksen lehdet, joita saadaan tuotannon ylijäämänä ruoantuotannon sivutuotteena. Tuotantoprosessi ei vaadi parkitsemista kovilla kemikaaleilla (kromilla), kuten nahan tapauksessa. Pinatex päällystetään synteettisillä aineilla, jotka eivät sisällä haitallisia yhdisteitä. Lue lisää Pinatexin valmistuksesta yrityksen sivuilta.
Materiaalina Pinatex muistuttaa nahkaa, sillä se on luja, vettä hylkivä ja taipuisa. Materiaalia värjätään monipuolisesti, ja voitkin löytää Pinatexia jopa kullanvärisenä!
Pinatexin ohella ”kasvinahkaa” valmistetaan myös mm. kaktuksesta ja omenasta.
Pinatex/kasviperäisiä ”nahka”tuotteita:
- Kengistä mm. Nae Vegan Shoes ja Momoc valmistavat Pinatexia sisältäviä tuotteita. Katso valikoimaa esim. Ivalon verkkokaupassa.
- Korviksissa, asusteissa ja vauvan tossuissa kotimainen FMAM käyttää Pinatexia (mutta myös nahkaa, joten tarkasta tuotetiedot erikseen).
- Laukuissa apple skin eli omenasta valmistettu nahkajäljitelmä on yhä suositumpi – katso valikoimaa esim. Ivalo-verkkokaupasta.
Myös puuvilla ja luonnonkumi toimivat esimerkiksi kengissä nahan tilalla monessa tapauksessa.
Katso lisää vinkkejä vegaanikengistä: Vegaaniset kengät – 10 vinkkiä eettisiin jalkineisiin
Kierrätetty polyester ja muut tekniset materiaalit
Polyesteri eli keinonahka on yleinen kenkä- ja vaatemateriaali, ja sitä käytetään myös monissa luonnonkuituisissa vaatteissa vahvistamaan kangasta sekä ompeleena.
Polyesterin suurin ongelma on sen suuri ympäristövaikutus, sillä sitä valmistetaan uusiutumattomasta öljystä prosessissa, joka vie paljon energiaa ja tuottaa päästöjä. Jos polyesteri päätyy luontoon, se ei maadu. Toisaalta materiaali on hyvin kestävää ja teknistä.
Polyesterista kannattaa valita kierrätettyä tai second handia.
Keinokuitua voi kierrättää pitkälle, minkä vuoksi jo kerran tuotettua materiaalia kannattaa hyödyntää. Urheiluvaatteita ja kenkiä tehdään jo nyt mm. kierrätetyistä muovipulloista, merten muoviroskasta tai kuluttajajätteestä.
Biopohjaiset polyesterit ovat myös onneksi yleistymässä, sillä materiaalia on kehitetty öljyn sijaan mm. maissista, sokeriruo’osta, biomassasta tai elintarviketuotannon sivuvirroista.
Vaikka polyesteri ei ole varsinainen ekomateriaali, se kestää hyvin eettistä ja ekologista vertailua nahkaan. On laskettu, että keinonahkaisten vaatteiden tuotannolla on pienempi hiilijalanjälki kuin nahkakengillä. Nahkakenkiä mainostetaan usein myös biohajoavina, mikä ei lainkaan pidä paikkaansa.
Vinkkejä kierrätettyyn polyesteriin ja nyloniin
- Kotimainen Palmroth valmistaa vegaanisia kauniita kenkiä ja laukkuja Euroopassa. Brändi on lanseerannut myös ekologisemman Vegtile-materiaalin, jossa on käytetty kierrätyspolyesteria ja maissipohjaista biomassaa. Lue lisää: Palmroth Vegtile: kestävämpi vaihtoehto nahkakengille.
- Urheiluvaatteista Weekendbee-verkkokaupassa voi filtteröidä vaatteet materiaalin perusteella, ja kierrätysmateriaalia on käytetty legginseistä toppeihin ja talvitakkeihin – *katso kierrätysmateriaalisten vaatteiden valikoima tästä.
- Katso myös vinkit ekologisiin leggingseihin ja uimapukuihin blogini aiemmista postauksista.
Polyesteria sisältävien vaatteiden pesussa voi käyttää *Guppy Friend -pesupussia, joka kerää mikromuovia vaatteista. Onneksi Suomessa 99% jätevesien mikromuoveista saadaan talteen.

Untuvan tilalle
Koska untuvantuotanto aiheuttaa eläimille väistämättä kärsimystä, talvitakeissa vegaaninen valinta kannattaa. On tärkeää huomata, että untuvatakit sisältävät myös keinokuituja (kuten nylonia tai polyesteria), joten ne eivät ole pelkästään luonnonmateriaalisia.
Monissa ulkoiluvaatteissa käytetään polyesteria, sillä se on lämmin, kosteutta siirtävä ja hengittävä. Itse omistan Save the Duckin takkeja, joiden kanssa minun ei ole koskaan tarvinnut palella.
Vinkkejä eettisistä talvitakeista – katso myös tämä postaus eettisistä takeista
- Save the Duck on tunnettu vegaanisten, lämpimien ja teknisten takkien valmistaja. Koko valikoima on vegaaninen, ja B Corporation -sertifioitu yritys valvoo tuotantoaan ja vähentää ympäristövaikutuksiaan aktiivisesti. *Katso valikoima Scandinavian Outdoor Storesta. Recycle-takkien materiaali on kierrätettyjä muovipulloja.
- *Weekendbeen valikoimasta löytyy monia vastuullisesti tuotettuja takkeja, jotka on tehty mm. kierrätyspolyesterista. Tarkasta materiaali tuotekohtaisesti!


Lue lisää vinkkejä vastuullisista vaatteista: Vastuullinen muoti: vinkkilista kotimaisista verkkokaupoista
2 Kommentit
Kyllä meitä seuraajia taas hemmotellaan, kun tällainen VALTAVA tietopaketti on tehty meille valmiiksi ?! Meidän hommaksi jää vain oikeiden valintojen tekeminen kaupassa! Kiitos taas kerran ?!
Kiitos! <3 Tämä taitaa olla blogihistoriani pisimpiä postauksia, sillä halusin koota yhteen tärkeimmät materiaalit. 🙂