Sisältää *mainoslinkkejä

Moni tuntee metsän stressiä laskevan ja rauhoittavan vaikutuksen, ja metsän terveysvaikutuksista onkin julkaistu monia tutkimuksia. Mutta uutta on, että metsää on kirjaimellisesti purkitettu osaksi kosmetiikan ainesosia!
Nykyään metsän hyötyjä voi sivellä suoraan iholle, sillä Suomessa on kehitetty uusi ainesosa metsän mikrobiuutteesta. Uute tuo sopivan ”metsäaltistuksen” iholle, samalla tukien ihon mikrobiomin toimintaa ja puolustuskykyä.
Koska metsäpöly on varsin mielenkiintoinen juttu, tässä postauksessa sukellan metsäkosmetiikan saloihin, ja kerron kokemuksiani parista kehutusta metsäpölytuotteesta.
Sekä *Luonkosin Reconnecting Nature -palatuotteet (kiinteä vartaloöljy ja kasvojen öljyputsari) ja Moi Forest -merkkinen yleisvoide, *Multipurpose Cream, pohjautuvat metsäpölyn voimaan.

Mikä ihmeen metsäpöly, Reconnecting Nature™?
Kuten tiedämme, luontokosketus on lähtökohtaisesti meille hyväksi. Säännöllinen metsäaltistus voi esim. laskea stressiä, verenpainetta ja tukea immuunipuolustusta.
Koska emme nykyään työnnä käsiämme multaan, asu metsissä tai juokse päiviä paljain jaloin ulkona, luontokosketuksen määrä on vähentynyt. Tällä puolestaan on yhteys ihomme(kin) hyvinvointiin, sillä ihmisen suurin elin tarvitsee tarpeeksi monipuolisen mikrobiomin voidakseen hyvin – ja tätä luontokosketus tukee.
Luontokosketuksen vähäisyys voi yksipuolistaa ihmisen omaa mikrobiomia, mikä voi altistaa juurikin allergioille ja iho-ongelmille. Kaupungistumisen myötä allergiat ja autoimmuunisairaudet ovat lisääntyneet, ja sen on arvioitu johtuvan myös siitä, että ihmisen luontokosketus on vähentynyt. Esimerkiksi WWF on vaatinut luonnon monimuotoisuuden turvaamista myös kansanterveyden vuoksi!
Lyhyesti – tietty määrä metsäkosketusta ja mullassa möyrimistä on hyväksi ihmiselle. Koska iho on ihmisen suurin elin, on järkeenkäypää, että se reagoi luontokosketukseenkin.
Tietenkään iho-ongelmia ei voi johtaa suoraan puutteellisen metsäkosketuksen syyksi, mutta yksi taustaselittäjä se voi olla rihmastossa.
Ja nyt päästään asiaan. Uuden metsäisen ainesosan idea on, että metsämikrobeja voidaan tuoda kiireisten urbaanien ihmisten iholle suoraan purkista, jos metsään just nyt ei pääse.
Reconnecting Nature™ -nimeä kantava uute on metsämullasta kehitetty ainesosa, joka näyttää purkissa harmaalta ”pölyltä”. Ainesosan taustalla on suomalainen Uute Scientific, jonka taustalla ovat vaikuttaneet myös Helsingin ja Tampereen yliopistojen tutkijat.
Metsämikrobien taustalla on yleisesti myös tutkimusta. Päiväkotilasten kuukauden metsämaa-altistus paransi suojaa sairauksilta (Yle), ja myös terveiden kaupunkilaisten aikuisten keskuudessa on tehty tutkimus, joka osoitti, että kahden viikon metsämaa-altistus paransi myös suoliston mikrobikantaa.
Kuten kaikki ymmärtävät, metsäkosmetiikka ei korvaa oikeaa luontokosketusta. Metsäkävelyä ei kannata vaihtaa voiteisiin, jos pääsee joka päivä metsään. Mutta toisaalta juuri kaupunkilaisessa ympäristössä pitkä metsäoleilu ei välttämättä onnistu, ja silloin tuskin voiteesta on haittaakaan.
Metsäuute tuo metsän hyviä mikrobeja iholle.
Mutta katsotaan seuraavaksi tuotteita, joissa tätä kehuttua metsäuutetta on!
Luonkos metsäkakut
Kotimainen Luonkos toi ensimmäisenä markkinoille kaksi metsäuutetta sisältävää tuotetta. Luonkosin tuotteet ovat palatuotteita, jotka on pakattu zero waste -periaatteen mukaisesti.
Vitality vartaloöljykakku
Luonkosin vartaloöljykakku on käytännössä kiinteä vartalovoide. Tuote on öljypohjainen, ja siinä on mm. kaakaovoita, jojobaöljyä ja viinirypäleensiemenöljyä – ja tietenkin ”Humus extract”, kuten Reconnecting Nature ™-uute inciin merkataan.
Vartalokakkua sivellään iholle suoraan, ja pehmeä pala sulaa just sopivasti iholle. Tuntuma on pehmentävä, mutta ei raskaan öljymäinen.
Suoraan iholle siveltynä vartaloöljy näyttää hieman ”roskaiselta”, johtuen metsäuutteesta. Kuitenkin pienet hippuset levittyvät iholle hyvin, eikä iho jää sotkuiseksi.
Koska vartaloöljy ei sisällä vettä, se ei myöskään kosteuta vartalovoiteen tavoin, vaan pikemminkin lukitsee kosteutta, jota iholla jo on. Siksi öljyä kannattaa hieroa hieman kostealle iholle, jotta se voisi lukita vesikosteuden!
Kaiken kaikkiaan vartalovoidepala on hyvä löytö, jota käytän eniten kuiville ihoalueille. Koostumus on melko riittoisa, joten yksi pala kestää talvesta kesään. Käytän yhä vesipohjaisia vartalovoiteita, mutta kuivemmalle ihokaudelle pala on hyvä löytö.
Katso tuotetiedot, hinnat ja osta netistä:
*House of Organic
*Twistbe
*Hyvinvoinnin Tavaratalo

Luonkos Infinity – kasvojen öljypuhdistuskakku
Luonkosin toinen metsäpala on kiinteä öljypuhdistusaine kasvoille. Luonkosin parhaita tuotteita ovat juurikin kasvojen öljyputsarit, ja myös metsäkakku on todella hyvä.
Ensiksi kehun metsäkakun ihanaa tuoksua – se on kaakaomainen, sillä pala pohjautuu kaakaovoihin. Pala sisältää myös mm. kookos-, viinirypäle- ja tyrniöljyjä. Mitenkään ”mudalle” metsäkakut eivät siis tuoksu!
Kasvojen metsäkakku on mainio tuote poistamaan kaikki meikit kokonaan – hellävaraisesti. Koska öljy liu’ottaa öljyä kasvoilta, tällainen tuote sopii myös aurinkovoiteen, paksun meikin ja tulehtuneenkin ihon puhdistukseen.
Minulla kasvojen puhdistuskakku toimii parhaiten kaksoispuhdistuksessa, eli silloin, kun pesen kasvot öljypesun jälkeen vielä toisella putsarilla tai konjac-sienellä. Tämä johtuu siitä, että öljypalakakku jättää hieman ”vahamaisen” tunteen iholle, koska tuote on öljyä. Mutta tiedän paljon tyyppejä, jotka pesevät kasvot pelkällä palalla ilman toista puhdistusvaihetta.
On myös tärkeää hieroa öljypalaa ensin kuiville kasvoille, jotta öljy pääsee kunnolla vaikuttamaan.
Osta netistä:
*House of Organic
*Twistben verkkokauppa
Luonkos on julkaissut myös deodorantteja, joissa on metsäpölyuutetta: Lue kokemuksia täältä.

Moi Forest Multi Purpose Cream -yleisvoide
Toinen kotimainen brändi, joka käyttää Reconnecting Nature ™ -uutetta, on uusi Moi Forest. Brändi julkaisi alussa tuotteita vain kaksi; Multipurpose Cream ja Baby Cream (lasten ihonhoitovoide), ja sittemmin tuotevalikoima on kasvanut kompaktiksi.
Moi Forestin Multipurpose Cream on tarkoitettu kiireestä kantapäähän; käsille, jaloille, kropalle ja vaikka kynsinauhoille. Voide on vesipohjainen, minkä ansiosta se muistuttaa perinteistä ja täyteläistä käsi- tai vartalovoidetta. Voide on kehitetty etenkin herkälle ja reagoivalle iholle, ja esimerkiksi ihottumien hoitoon – jokaiselle ihotyypille.
Voide sisältää metsäpölyn ohella mm. koivunmahlaa, manteliöljyä ja sheavoita.
Voiteen väri ei ole rehellisesti houkutteleva – ”likaisen” harmaa, jossa on metsähippusia. Mutta tämä seikka ei tuotetta pahenna, ja hippuset eivät käytännössä erotu isolta ihoalueelta. Hippuset eivät silti imeydy ihoon, minkä vuoksi en laittaisi voidetta kasvoille.
Koostumus ja imeytyvyys on muutoin tosi hyvä; mieto tuoksu ja lähes tuntumaton tuote iholla. Voisin hankkia uudelleen!
Voidetta tulisi levittää päivässä n. 10 x 20 cm ihoalueelle, jotta metsäpölyn hoitovaikutukset ovat riittäviä. Itse käytän voidetta lähinnä käsille yöksi, joten en osaa arvioida, saanko riittävästi hoitovaikutuksia – toisaalta, voide on hyvän tuntuinen ja kosteuttava.
Miinuksena voiteessa on hinta, mutta toisaalta kyseessä on erityisen hoitava kotimainen tuote, jota ei tarvitse käyttää paljoa kerralla. Siksi voisin kuvitella käyttäväni voidetta enemmän spessujutuissa, kuten juurikin yöksi, ihottumalle, rohtumille ja herkille sekä erityistä hoivaa vaativille ihoalueille.
Moi Forestin tuubi on uudenlaista kartonkia (!), minkä vuoksi purkki näyttää vähän erilaiselta. Tuote on luonnollisesti vegaaninen, mutta bonuksena myös hiilineutraali.
Moi Forest Multipurpose Cream ostopaikkoja netissä:
*House of Organic
*TwistBen verkkokauppa

Summaten: Seuraan mielenkiinnolla metsäuutteen markkinan kehitystä! Uskon, että ennen kaikkea tulehdusherkkä, atooppinen ja helposti reagoiva iho löytää hyötyjä metsäuutekosmetiikasta. Metsäuutteen avulla voidepohjasta saa helposti hoitavamman, ja uskon että palaan metsäuutekosmetiikkaan vähintään kuureittain.
Onko sinulla kokemuksia Luonkosin metsäkakuista tai Moi Forestin metsäpölyvoiteesta? Miltä metsäkosmetiikka kuulostaa?
Lue seuraavaksi:
Muovittoman kosmetiikan suosikit: kehun arvoiset zero waste -tärpit
Ps. Jos pidit lukemastasi, seuraa uusimpia sisältöjäni myös Instagramissa ja Facebookissa!