sisältää *mainoslinkin
Nykyään kosmetiikkatuotteita on joka tarpeeseen, mutta ovatko ne kaikki välttämättömiä? Sain lukijalta hyvän vinkin kertoa, mihin kosmetiikkaan kannattaa panostaa tuote- ja hintamielessä.
Tässä postauksessa käyn läpi, mistä kosmetiikasta en luopuisi, ja missä säästän – niin hinnassa kuin määrässä.
Luontaisesti panostan enemmän ihonhoidon tuotteisiin kuin meikkeihin. Meikki kuin meikki pääsee oikeuksiinsa hoidetulla iholla, joten ehdottomasti ihonhoidon tulee olla ensin kunnossa. Esimerkiksi kuivalle iholle juuri mikään meikki ei levity parhaalla tavalla.
Vaikka olen kauneusbloggaaja, ei se kuitenkaan tarkoita, että lätkisin kosmetiikkaa kasvoille käyttämisen ilosta mahdollisimman paljon, tai että käyttäisin välttämättä kalliita tuotteita. Määrä ei korvaa laatua, eikä kallis ole aina parempi.
Alkuun kerron myös ”pakollisen disclaimerin”. Juuri itselle sopiva ihonhoito selviää lopulta vain kokeilemalla – ja mieluiten ammattilaisten suositusten kautta. Olen käynyt säännöllisesti kosmetologilla, perehtynyt ihonhoitoon ja opiskellut asiaa omatoimisesti.

Mihin kosmetiikkaan kannattaa panostaa?
Minimalistinen ihonhoito on nousussa, mutta sekään ei tarkoita ihon hoitamista pelkällä vedellä ja saippualla.
Ihon hoitaminen oikeilla tuotteilla on yksinkertaisesti tärkeimpiä tapoja huolehtia ihon kunnosta, sillä iho elimenä vaatii pinnalleen esim. kosteutta voidakseen hyvin.
Ihonhoitoa voi verrata peruskunnon ylläpitämiseen päivittäisellä liikunnalla – säännöllisyys auttaa pitämään kuntoa yllä ilman turhia kikkoja. Sen sijaan on vaikea saavuttaa tuloksia päivän rääkkitreenillä, jos peruskunnon eteen ei ole tehnyt mitään moneen kuukauteen.
Satsaan päivittäisiin ihonhoidon tuotteisiin ja etenkin kasvoille jätettäviin tuotteisiin, sillä ne muodostavat ihonhoidon kivijalan. Tämä karkeana nyrkkisääntönä, sillä toki esim. poispestävän putsarin väärä valinta voi ”pilata” koko ihonhoidon.
Ihonhoidon minimisuositus – näihin kannattaa panostaa
- Puhdistusaine – puhdistaa kasvot liasta, ihosoluista ja meikistä vettä paremmin.
- Kasvovesi – tuo iholle välttämätöntä vesikosteutta. Lue lisää kasvoveden valinnasta ja tärkeydestä täältä.
- Kasvovoide (kesällä aurinkosuojan sisältävä) – lukitsee iholle kosteutta ja suojaa ihoa.
Kolmen tuotteen ihonhoitosuositus on syystäkin ”kiveen hakattu” ja ammattilaisten suosittelema, sillä kyseiset tuotteet auttavat ylläpitämään ihon kuntoa ja suojaamaan sitä ulkoisilta tekijöiltä.
Itse käytän kuitenkin huomattavasti enemmän tuotteita. Koen, että saan paremmat tulokset esimerkiksi juonteiden, kuivuuden ja pigmenttijälkien hoitoon pidemmällä rutiinilla.
Vaikka itse käytän useaa tuotetta, se ei ole ohjenuora kaikille. Jotta saat yksilölliset ohjeet omaan ihonhoitoosi, kannattaa käydä kosmetologilla, joka osaa ihonhoidon ammattilaisena suositella sinulle sopivat tavat ja tuotteet.
On tärkeämpää panostaa edes kolmeen laadukkaaseen ja itselle sopivaan tuotteeseen kuin monivaiheiseen ja epäselvään ihonhoitorutiiniin.
Myös monivaiheisessa ihonhoitorutiinissa jokaiselle tuotteelle löytyy helposti paikkansa, sillä ne tukevat ihon luontaista toimintaa.
Esimerkiksi silmänympärysiho ei usein hyödy lainkaan tavallisista kasvovoiteista, koska iho on ohuempaa silmien ympärillä. Tavan kasvovoiteet eivät imeydy kunnolla sy-iholle, tai saattavat aiheuttaa turvotusta. Samoin iho uusiutuu parhaiten, kun sen kuorii oikealla kuorinta-aineella.
Minun päivittäinen ihonhoitorutiini tuotteiden levittämisjärjestyksessä
- Kaksoispuhdistus (öljy- ja maitoputsari). Lue lisää kaksoispuhdistuksesta ja sen hyödyistä.
- Kasvovesi – ihan välttämätön tuote vesikosteuttamaan ihoa.
- Kosteuttava hyaluronihapposeerumi, sillä pelkkä kosteusvoide ei ole riittävän kosteuttava.
- Kosteusvoide – ilman tätä kasvojen iho kuivuu ja meikki ei levity, kuten tiedämme. Käytän aamuin illoin samaa tuotetta.
- Silmänympärysvoide – tavallinen kosteusvoide ei sovellu sy-iholleni ja haluan hoitaa juonteita tehokkaammin.
- Kasvoöljy yötä vasten – lukitsee kosteuden, pehmentää ja kirkastaa ihoa.
Lisäksi käytän säännöllisesti kuorinta-ainetta, joka poistaa ihosolukkoa ja kirkastaa ihoa.
Kosteuttava kasvonaamio on käytössäni etenkin talvisin. Jos ihollani on yksittäisiä finnejä, laitan niille myös täsmätuotetta.
Listallani on siis monta tuotetta, mutta jokaiselle on löytynyt sopiva paikkansa.
Joskus on päiviä, kun laitan vain kasvoveden ja voiteen ja ihoni voi silti hyvin, mutta toisaalta olen ihonhoitonörtti, joka tykkää lotrailla purkkien kanssa iltaisin.

Onko kallis parempi kuin halpa tai päinvastoin?
Kun ihonhoitotuotteita on aina lähes enemmän kuin yksi, tietenkin hinta kiinnostaa.
Pelkkä hinta ei kuitenkaan ole mikään tae laadusta – tai sen puutteesta. Ärsyttävän monimutkaista, mutta tähän ei voi vastata helposti!
Luonnonkosmetiikassa hinta on mutkikkaampi juttu. On olemassa edullista luonnonkosmetiikkaa (kuten Taika), mutta monesti luonnonkosmetiikka ei voi hintakilpailla tavallisen kosmetiikan kanssa käytännön syistä.
Monet luonnonkosmetiikan ainesosat, kuten tietyt kasviöljyt, ovat arvokkaampia ja sellaisia, joita ei voi valmistaa bulkkina ja edullisesti.
Luonnonkosmetiikan brändit ovat myös usein pienempiä, jolloin he eivät voi kilpailla volyymihinnoilla markettikosmetiikan brändien kanssa.
En suostu maksamaan sataa euroa yhdestäkään ”ihmetuotteesta”, mutta samalla tiedän, ettei 10 euron seerumi tee mitä lupaa.
Jos haluaa selvittää tuotteen hinta-laatua, oikeastaan vain kurkkaus ainesosalistaan auttaa, kunnes oma iho kertoo lopullisen mielipiteensä.
Jos tuote sisältää riittävän määrän aktiiviainesosia, se tuo nyrkkisääntönä enemmän rahalle vastinetta. Esimerkiksi jos hyaluronihapposeerumia mainostetaan hyaluronihapolla, kannattaa etsiä hyauluronihappoa ainesosalistan yläpäästä.
On myös ainesosia, jotka ovat tehokkaita hyvin pieninä pitoisuuksina (kuten salisyylihappo), joten inci-listoja täytyy myös opetella tulkitsemaan, jos haluaa niitä ymmärtää.
On selvää, että jos kasvovoiteen perusraaka-aineet ovat vesi, edullisemmat hajotetut esteriöljyt ja säilöntäaineet, tuote on edullisempi, kuin kirkastava seerumi, jossa on lukuisia ihoa hoitavia, kokonaisia (arvokkaampia) kasviöljyjä ja -uutteita.

Mitä ihonhoidon tuotteita on mahdollista löytää milläkin hinnalla?
Karkealla jaottelulla ränkkäsin vegaanisen luonnonkosmetiikan tärkeimmät ihonhoitotuotteet, joita löytää Suomesta.
Kasvojen puhdistusaine on mahdollista löytää hyvinkin edullisena eli alle 10 eurolla, mutta nämä tuotteet ovat harvassa. Jos käyttää vain yhtä puhdistusainetta, suosittelen puhdistusmaitoa, sillä se ei kuivata ihoa (liian pesevä putsari voi vain pahentaa iho-ongelmia ja siinä ei säästä yhtään!). Esimerkiksi *Avrilin puhdistusmaito on hyvä ja halpa.
Jos käyttää meikkiä, todennäköisesti tarvitsee kaksoispuhdistuksen, eli kaksi puhdistusainetta: maitomaisen ja öljymäisen. Myös puhdistusöljyjä löytyy kohtuuhinnalla –*Avrilin putsariöljy on tietääkseni edullisin. Kuitenkin parhaat testaamani öljyputsarit ovat hinnakkaampia, 20-30 euroa. Niiden koostumuksia on formuloitu enemmän, ja ne tuntuvatkin iholla kevyemmiltä ja peseytyvät paremmin pois.
Mitä normaalimpi iho on, sitä helpompi sille on löytää edullisia tuotteita. Jos haluaa ihonhoidoltaan enemmän – esim. aknen hoitoa, juonteiden häivyttämistä ja arpien korjaamista, se näkyy myös kosmetiikkapurkkien hinnoissa.
Kasvoveden voi löytää edullisena, mutta inci-lista kannattaa syynätä tarkasti. Vesipohjainen kasvovesi on yleensä halvempi, mutta ei välttämättä hoitavampi kuin kukkaisveteen tai aloeen pohjautuva. Laadukkaan ja simppelin kukkaisveden voi löytää hyvinkin edullisesti, kuten esim. *Alteyan ruusukasvovesi osoittaa. Jos sen sijaan kasvovedeltä etsii erityisen hoitavia ominaisuuksia, silloin kasvoveden hinta on jo 20-40 euroa. Esimerkiksi harva hyaluronihappoa sisältävä kasvovesi on halvimmasta päästä.
Kasvovoiteen voi löytää myös edullisesti, mutta paljon riippuu siitä, riittääkö pelkkä ihon kosteuttaja vai haluaako esimerkiksi tehokkaan tuotteen hillitsemään ihotulehduksia, kuivuutta ja juonteita. *Taika-kasvovoide on halpa ja hyvä peruskosteusvoide. Sen sijaan jos haluat kasvovoiteen, joka hoitaa tehokkaammin ikääntymisen merkkejä, maksaläiskiä ja aknejälkiä, *BYBIn kaltaiset kosteusvoiteet ovat nappivalinta.
Laadukasta kasvoseerumia ei saa halvalla, joten kannattaa varautua 30-40 e lähtöhintaan. Seerumi sisältää erittäin tiiviissä muodissa tehokkaimpia ihonhoidon ainesosia, jotka ovat usein arvokkaita. Olen kokeillut luonnonkosmetiikassa alle 20 euron seerumeita, mutta yksikään ei ole ollut yhtä tehokas ja hoitava kuin hintavammat.
Kasvoöljyn keskihinta vaihtelee, mutta hyviä löytyy myös edullisemmasta päästä. Yhden ainesosan perusöljy, esim. argan- tai jojobaöljy löytyy useilta brändeiltä alle 20 eurolla. Toisaalta kasvoöljy on hintavampi, jos se sisältää hyvin ravinteikkaita ja arvokkaita tehoainesosia.
Kasvokuorintoja löytää yleisesti huokeammin (noin 10-15 eurolla), jos hakusessa on mekaaninen rakeinen peruskuorinta. Jos etsinnässä on hedelmähappokuorinta, hinnat vaihtelevat myös 15-40 euron tietämillä. Kuorinta on minusta hyvä paikka säästää, sillä rakeet pyörivät iholla vain hetken, ja lopputulos on monesti ”sama”.
Lue myös: Vegaaninen ihonhoito – alle 20 euron vinkit

Entäs vartalonhoitotuotteet?
Lähes kaikki vartalonhoitotuotteet saa edullisesti, ja itse säästän juuri niissä. Käytössäni on pitkäkestoinen palasaippua ja Taikan vartalovoide (hieman yli 5 euroa), ja kuorinta on itsetehty kahvikuorinta. Vartaloöljyyn satsaan enemän, mutta ne ovat edullisempia kuin kasvoöljyt.
Deodorantista tosin pulitan markettihintaa enemmän, mutta olen toisaalta löytänyt itselleni just sopivan.
Lue myös: Edullista luonnonokosmetiikkaa: vartalotuotteet alle 10 e
Summaten
Mielestäni kosmetiikassa kannattaa panostaa ensin perusteisiin, eli ihonhoitoon. Meikkeihin satsaan niiden jälkeen. Hinnasta riippumatta kosmetiikkatuotetta ei kannata ostaa katsomatta ainesoiin tai tuotekuvaukseen.
Mihin kosmetiikkaan sinä panostat enemmän ja mistä säästät?
Lue seuraavaksi: Ihonhoidon virheet, joihin olen sortunut
4 Kommentit
Minä olen tässä asiassa vastarannankiiski ja tykkään panostaa kalliimpiin meikkeihin, koska ne minusta ovat parempia kuin halvat. Vastapainona ihonhoidossa sitten nuukailen ;D, käytän ehkä keskihintaisia/edullisia sarjoja tai sitten arvokkaampia jos löydän alennuksesta. Mun suosikkisarjat on Taika, Cattier ja Whamisa ja tuossa on just halpa, keskihintainen ja kallis. Mulla on allergioita niin etenen pääsääntöisesti incin mukaan. Olen myöskin niin kokeilunhaluinen että tykkään kokeilla uusia sarjoja niin silloin on vaikea keskittyä vaan muutamaan hyvään 🙂 Hyvä postaus ja itsekin ajattelin tätä asiaa yhtenä päivänä!
No joo, mä nuukailen mieluummin meikissä, mutta esimerkiksi meikkivoiteesta en säästä, jos löydän sen täydellisen. 😀 Sulla on hyvä yhdistelmä lempparituotesarjoja ja aivan hyvä pointti, että jos on allergioita, täytyy ne incitkin selata tarkemmin.
Mikä se sopiva deodorantti on?
Moro, mulle paras deodorantti on tässä postauksessa esitelty Rimita Green: https://rabbitglow.fi/paras-luonnonkosmetiikan-deodorantti/