Maailman vegaanipäivää vietetään marraskuun 1. päivä, ja marraskuu on myös samalla vegaaniteemalle pyhitetty kuukausi world vegan month. Kuten blogini lukijana tiedät, noudatan vegaanista elämäntapaa, ja tässä postauksessa avaan taustoja sille, miksi olen ollut vegaani about 10,5 vuotta tätä kirjoittaessani.
Vaikka blogini sisällöt ovat lähinnä kauneutta ja kosmetiikkaa, blogini punainen lanka juontaa juurensa vegaaniudesta. En paasaa täällä lihansyönnistä tai laita kuvia teurastamoilta, mutta syyni ryhtyä vegaaniksi ovat lähtökohdiltaan eettiset. Minulle eläinrakkaus on sitä, että en tuota tarpeetonta vahinkoa eläimille, kun voin toimia myös toisella tavalla.
Mikäli sinä et ole vegaani, tästä kirjoituksesta ei tarvitse syyllistyä. Tiedän myös, että on ihmisiä, ketkä eivät voi olla täysin vegaaneja vaikka haluaisivat, eikä siitäkään tarvitse syyllistyä. Mielestäni kaikkien maailman ihmisten ei tarvitse olla vegaaneja, mutta jo pelkästään maapallon kantokyvyn vuoksi lihansyönnin vähentäminen vaatii oikeita ja nopeita tekoja.

Kolme syytä, miksi olen vegaani
Olen aina niputtanut vegaaniuden syyni kolmeen pääpointtiin, joista eläinten aseman pohtiminen sai alkusysäyksen jo lapsuudessani.
Lapsena olin eläinrakas, tykkäsin hevosista, koirista ja kissoista. Jo silloin muistelen pohtineeni, mistä syömäni liha on peräisin. Kieltäydyin syömästä hevosen lihaa, sillä en halunnut ajatella syöväni rakkaita hevoskavereita, joita kävin hoitamassa tallilla.
Myöhemmin teini-iässä aloin ajatella eläinten asemaa enemmän ja sain selville esimerkiksi lihateollisuuden ja turkistarhauksen todelliset lähtökohdat. Vaikka yli 10 vuotta sitten ei puhuttu paljoa ilmastokriisistä, jo silloin oli tiedossa liharuoan suurempi hiilijalanjälki.

Kuva: Photo by Pixabay on Pexels.com
Ekologisuus ja ympäristön hyvinvointi
Siitä ei oikein pääse yli eikä ympäri, että vegaaninen ruokavalio on vaikuttava teko ympäristön puolesta. Kenties se kaikista vaikuttavin, minkä henkilökohtaisesti olen tehnyt.
Koska olen huolestunut ympäristökriisin syvenemisestä ja haluan vaikuttaa siihen käytännön tasolla joka päivä, valintani on siis vegaaninen ruoka.
Vegaaninen ruokavalio on erittäin tehokas tapa pienentää hiilijalanjälkeä, ja tästä on runsaasti tutkimustietoa.
Jos useampi suosisi vegaanista ruokaa ja vähentäisi eläinperäisen ruoan kulutusta, se auttaisi vähentämään hiilidioksidipäästöjä merkittävästi ja edistäisi esim. sitä, että ruokaa riittäisi tasaisemmin kaikille.
Lokakuussa tiedotettiin WWF:n raportista ja siitä, että maapallon kantokyvyn kannalta yhdelle ihmiselle 100 g punaista lihaa per viikko on kestävä määrä, ”jos haluamme tällä planeetalla elää” (Ylen juttu aiheesta).
Ruokavalion vaikutus hiilijalanjälkeen on monen mittauksen mukaan suurempi kuin autoilun, lentämisen, lämmittämisen tai tavaroiden ostamisen. Kasvisruoka on ekologisempaa myös vertailuissa lähi- ja luomutuotettuihin eläinperäisiin ruokiin, sillä ruoan hiilidioksidipäästöt muodostuvat ennen kaikkea itse tuotannon kokonaisuudesta, eivät kuljetuksesta tai esimerkiksi muovipakkauksista.

Kuva: Photo by cottonbro on Pexels.com
Eettisyys ja eläinten oikeudet
Moni suosii vegaanista ruokaa ympäristön vuoksi, mutta itselläni tähän soppaan liittyy aina myös eläinten oikeudet.
Vegaaniksi ryhtyminen oli minulle helppoa, kun tajusin, että minun ei tarvitse osallistua eläinten vahingoittamiseen, kun muitakin vaihtoehtoja on. Minun ei tarvitse käyttää kipua tuntevia eläimiä välineenä siihen, että pysyn itse terveenä ja elinvoimaisena. Koska voin helposti valita kasvisruoan, miksipä en sitä tekisi.
Eläiten oikeuksien ajattelu vaati minulta jonkin verran vanhojen ajatusmallieni läpikäyntiä. Eläinten itseisarvon ymmärtäminen auttoi näkemään eläimet arvokkaina itsessään, ilman, että niiden tulisi jatkuvasti hyödyttää ihmistä. Yhteiskunnassa ollaan totuttu siihen, että eläinten arvo määräytyy sen mukaan, jos ne tuottavat lisäarvoa ihmiselle esimerkiksi ruokana, vaatteen materiaalina, sirkuseläimenä tai koe-eläimenä. Mikään eläin ei kuitenkaan itse pyydä päästä ahtaaseen kasvatushäkkiin, teurasautoon tai laboratorioon, vaan haluaa elää lajityypillistä elämää.
Vegaaniksi ryhtyminen oli minulle simppeliä siis siksi, että en koe, että mielihaluni yhtä ateriaa kohtaan olisi suurempi kuin toisen eläimen oikeus säilyttää lajityypillinen elämänsä.
Vastuullisuus ja eläinten oikeudet kuuluvat minulla myös aina yhteen. Toivoisin, että esimerkiksi ruoan ja vaatteiden vastuullisuudesta puhuessa nostaisimme reilusti mukaan myös muunlajiset eläimet, jotka tuntevat yhtä lailla kipua kuin ihmiset.
Yksi hyvä esimerkki siitä, miten veganismia on huomioitu enemmän vastuullisuuspuheessa, on turkisten käytön maineen romahdus. Nykyään harva haluaa pukea edes kirpparilta ostettua aitoa turkista, sillä turkisvaatteeseen kulminoituu niin vahvasti epäeettinen tuotanto.
En siis ole vegaani siksi että ajattelen olevani muita vastuullisempi, vaan siksi, että haluan elää todeksi omia arvojani ja kunnioittaa käytännön teoilla eläinten oikeutta elää. On paljon helpompaa olla osallistumatta eläinten hyödyntämiseen, kuin koittaa selitellä asiaa jotenkin vastuullisemmaksi.
Jos olet kiinnostunut eläinten oikeuksista, suosittelen lukemaan Peter Singerin kirjan Oikeutta eläimille. Klassikkoteos kertoo kiihkottomasti, miksi empatia tulisi ulottaa koskemaan myös muita kuin ihmisiä, ja miksi kipua tuntevien eläinten käyttö välineenä ei ole moraalisesti kestävää.

Kuva: Photo by Ella Olsson on Pexels.com
Terveys
Vanha vitsi kuuluu, miten kaikki ympärilläsi muuttuvat ravitsemusasiantuntijoiksi, kun kerrot olevasi vegaani.
Minulle vegaaninen ruokavalio on ollut kuitenkin erittäin fiksu veto terveyden kannalta. Terveyshyödyt ovat olleet niin selviä, että en usko kaipaavani lihaa tai eläintuotteita tästäkään syystä.
Vaikka en ole superterveellinen ruokailija, vegaaninen ruokavalio on hyvällä tavalla pakottanut minut myös tekemään terveellisempiä valintoja. Vegaanina ruokavaliostani jää automaattisesti pois syöpäriskiä kasvattava punainen liha, iho-ongelmiani pahentaneet maitotuotteet ja suurin osa roskaruoasta.
On totta, että vegaaninakin voi elää sipsillä, kaljalla ja paahtoleivällä, joten vegaaninen ruokavalio ei ole automaattisesti terveellinen, kuten ei myöskään lihansyönti, hehheh. Jos mietit, miten voit koostaa täysipainoisen vegaanisen ruokavalion, ota yhteyttä esimerkiksi vegaaniudesta tietävään ravitsemusterapeuttiin.
Jos haluat oppia lisää vegaanien syistä olla vegaaneja, kannattaa lukaista Vegaaniliiton FAQ-osio!
Lue seuraavaksi:
Viisi harhaluuloa veganismista – kootut suosikkini
Eettisyys kosmetiikkaostoksilla – luonnollinen vai vegaaninen?