Bloggaajathan kirjoittavat kaikesta, minkä vaan saavat ilmaiseksi, right? Ja saavat salaisia korvauksia yrityksiltä, joiden tuotteet näkyvät blogeissa ja somessa? Ääk. Eihän kukaan enää ajattele näin kuten vuonna 2010, eihän?
Tämän pienen provon kautta sukellamme tärkeään aiheeseen. Kirjoitan kauneuspainotteista blogia, ja tuotearvosteluni ovat blogini luetuinta sisältöä. Olitpa blogini vanha lukija tai vasta sisältöni pariin löytänyt, olet varmasti tietoinen siitä, että blogini tuotteista osa on saatu blogin kautta, eli pr-tuote tai pr-näyte.
Vaikuttajien saamista tuotenäytteistä ei kannata harmistua, sillä ne ovat työvälineitä ja sisällöntuotannon inspiraatioita. Ilman blogin kautta saatuja pr-tuotteita lukijani eivät voisi lukea ylipäänsä niistä asioista, joista haluavat lukea. Kaikki postaukseni eivät ole tuotepostauksia, mutta tuotekokemukset ovat todella suosittuja blogissani.
Se, että saa tuotteita blogin kautta, ei kuitenkaan tarkoita, että kirjoittaisin blogia tavaroiden vuoksi, haalisin kaikki mahdolliset ilmaistuotteet ja postaisin kaikista kosmetiikkatuotteista ”kiitollisena” vain siksi, että olen saanut ne. Ja ei, en myöskään saa salaisia korvauksia yrityksiltä (mikä olisi piilomainontaa).
En saa noin 90% postauksistani varsinaista korvausta, joten postauksen kirjoittamisen taustalla on jokin muu motivaatio kuin se, että olen saanut jotain blogin kautta. Esimerkiksi se, onko tuote niin hyvä, kiinnostava tai erikoinen, että siitä kannattaa postata ja jakaa vinkkejä teille muille.
Tiesitkö? Piilomainonta on kiellettyä Suomessa blogeissa ja somessa. Saadut tuotteet, mainoslinkit ja kaupalliset yhteistyöt tulee merkata heti julkaisun alkuun.

Miten valitsen blogissa ja somessani näkyvät tuotteet?
Selvennän ensin pari asiaa: en saa jatkuvasti tavaralähetyksiä kotiini, enkä elä blogin vuoksi tavarapaljoudessa. Olenkin kertonut viime aikoina, miten hallinnoin kotini tavaroita minimalismin suuntaan, ja haluan vähentää tarpeetonta tavaraa. Joten iloitsen, että en saa yllätyksenä pr-paketteja, vaan jokainen testaamani tuote on harkittu ennen sen päätymistä minulle.
Kaikki testituotteet eivät päädy blogiini, mikä on ihan normaalia, kun kyseessä on vapaaehtoinen postaus. Ja kaikki postaukseni eivät ole uusista tuotteista, sillä sisältöä voi keksiä ja suunnitella monella tapaa jo olemassaolevista tuotteista tai ilman tuotekokemuksia.
Voisin myös kirjoitella pitkät pätkät siitä, miten tuote ei ole palkka, ja tuotetta vastaan sovittu postaus on itse asiassa verotettavaa tuloa, josta bloggaaja joutuu siis myös maksamaan verot postaukseen käyttämänsä ajan lisäksi, mutta jätän tämän aiheen toiseen kertaan. Kun esimerkiksi jakaa 20 euron ripsarin hinnan testaamiseen, kuvaamiseen, editointiin, kirjoittamiseen ja markkinointiin menevällä ajalla, ei kuulosta kovin kannattavalta tehdä vain ”tuotepalkalla”?
Kaupalliset yhteistyöt sovin myös tarkasti, enkä kirjoita silloinkaan tuotteista, joita en itse käyttäisi. Päälle liimatut sisällöt kyllä huomattaisiin helposti, enkä rehellisesti tiedä, mitä yrityksetkään hyötyisivät yhteistöistä, joissa vaikuttaja ei itse saisi kertoa ajatuksiaan tai tuotteet eivät sopisi vaikuttajan tyyliin.
Mutta, back on track. Katsotaan seuraavaksi tärkeimmät käytönnön perusteet, joiden pohjalta päätän, onko tuote blogissa vinkkaamiseen sopiva. Säännöt pätevät yhtä lailla ostamiini kuin saatuihin tuotteisiin.

1. Perusteet: onhan tuote vegaaninen?
Kuten tiedätte, kaikki blogissani näkyvät kosmetiikka- ja muut tuotteet ovat vegaanisia, mikä asettaa todella tiukan filtterin kaikelle sille, mitä blogissani näkyy. Vegaaniseksi luen kosmetiikkatuotteen, joka on sekä ainesosiltaan vegaaninen että samalla eläimillä testaamaton.
Kun törmään johonkin uuteen ja mielenkiintoiseen tuotteeseen, vaikkapa kosmetiikkaan, teen pientä selvitystyötä ennen kun kiinnostun siitä lisää (ja mahdollisesti kirjoitan siitä). Olen kieltäytynyt joistain kaupallisten yhteistöiden tarjouksista, kun en ole voinut olla varma, kestävätkö tuotteen tai yrityksen taustat päivänvaloa esimerkiksi eläinkokeettomuudessa.
Selvitän tyypillisesti, onko tuote ja sen raaka-aineet vegaanisia eläinkokeettomia, ja millainen vegaanipolitiikka yrityksellä on. On mahdotonta karsia vain vegaanisten yritysten tuotteita mukaan, mutta jo selkeät vegaaniset merkinnät tuotteissa ovat iso plussa. Toisaalta ylimääräinen selvitystyö on aina ylimääräistä ajankäyttöä, joten mielelläni teen yhteistyötä jo tuttujen vegaanisten tuotteiden parissa.
Lue myös: Mitä on vegaaninen kosmetiikka ja Miten tunnistaa aidosti cruelty free -kosmetiikka?
2. Onko tuote luonnonkosmetiikkaa ja eettisesti tehty?
Suurin osa blogini kosmetiikkatuotteista on vegaanista luonnonkosmetiikkaa, tai muutoin tarpeeksi luonnollista, jotta voin sitä suositella. Tsekkaan tuotteiden taustat siis tyypillisten viherpesuväitteiden taustalla, vaikka en olekaan sataprosenttisesti luonnonkosmetiikan käyttäjä. Mutta aivan mitä vain ”natural”-väitteitä en niele, jos tuote tai brändi on uusi. Törmäsin vähän aika sitten juurikin natural-väitteeseen kosmetiikkatuotteessa, josta suurin sisältö oli silikonia.
Etenkin vaatepostauksissa olen tarkka siitä, millaisissa olosuhteissa vaatteet on valmistettu. Vaikka vaatekaappini ei ole täydellinen, en halua tuoda esille vaatteita, joiden tuotannossa on paljon huomautettavaa.
En siis tee postauksia esimerkiksi pikamuodista, silikonin täyteisestä kosmetiikasta tai uhkapelaamisesta, vaikka saisin tuotteita ja palveluita ilmaiseksi. En itse kannata näitä asioita, joten niistä postaaminen ei hyödyttäisi minua tai seuraajiani lainkaan.

3. Onko tuote hyvä, mielenkiintoinen tai muuten kirjoittamisen arvoinen?
Tämä on ylipäänsä erittäin oleellinen kriteeri, että nostan mitään tuotetta tai palvelua blogiini. En halua käyttää kallisarvosta blogiaikaani siihen, että kuvaan, kirjoitan, editoin ja markkinoin postauksen tuotteesta, josta en pidä, tai josta minulla ei ole mitään sanottavaa. Monen mielestä negatiivinenkin näkyvyys on näkyvyyttä, mutta itse olen eri linjoilla.
Tiedän, että te siellä ruudun toisella puolella ehkä haluaisitte, että kirjoittaisin enemmän tuotteista, joista en syystä tai toisesta pitänyt. Muuten kyllä kuuntelen teidän toiveitanne sisällöistä, mutta tässä olen aika tiukkis.
Kirjoitan ”tylsästi” mieluiten positiivisia juttuja. Jos tuote ei sovi itselleni, se ei herätä mielenkiintoa tai erotu edukseen jollain tapaa, hyödyllisempi postaus vie sen paikan.
Yhden postauksen tekeminen vie useita tunteja, eikä se IG-postauskaan synny sormia napsauttamalla. Koska en ehdi blogissa postata kaikesta siitä mistä haluaisin, käytän blogiaikani mieluummin positiivisten ja ajatuksia herättelevien kuin negatiivisten käyttökokemusten kertomiseen.
Poikkeus vahvistaa säännön! Mainitsen kyllä IG-stoorien puolella loppuneiden tuotteiden kohdalla, jos jokin tuote ei ollut minulle sopiva.
4. Saako tuotetta hankittua Suomesta (tai muutoin helposti)?
Teen itse suurimman osan ostoksiani Suomesta, joten kannustan siihen myös sisällöissäni. Saan jonkin verran yhteydenottoja esimerkiksi ulkomaalaisilta kosmetiikkafirmoilta, jotka ovat kyllä kiinnostavia, mutta harvemmin lähden näihin mukaan.
Jos suosittelen jotain tuotetta, haluan että se on helposti tilattavissa, eikä +40 dollarin tullimaksujen ja viikkojen toimitusaikojen takana. Olen ehkä myös vähän laiska, sillä en jaksa tutkia ulkomaisten uusien verkkokauppojen postikuluja sun muita, vaan hankin sitten vaikka vähän kalliimmalla Suomesta, jos voin.
Olin vuosia sitten aika kova tilailemaan kosmetiikkaa ulkomailta, mutta sittemmin ulkomaisten verkkokauppojen houkutukset ovat karsiutuneet oikeastaan kokonaan. Suomesta saa pääsääntöisesti jo kaiken tarvittavan luonnonkosmetiikasta eettiseen muotiin.

5. Millainen maine tuotteella ja yrityksellä on?
Jos yritys tai tuote, jonka tuotteesta kuulen ensi kertaa, on aivan uusi, selvitän vähän sen taustoja. Onko päällä somekohuja, taustalla psedotiedettä, outoja lausuntoja tai epätasa-arvoisia käytänteitä? Nope.
Esimerkiksi kerran jouduin jättämään yhden yhteistyön väliin, sillä kyseinen yritys oli marinoitunut somekohuissa sen verran, että en halunnut lähteä myrskyn silmään mukaan. Tiedän että tämä on ärsyttävää, mutta en paljasta tästä enempää, edes yksärillä kysyttäessä. :*
6. Onko tuotteen hinta-laatusuhde järjen rajoissa?
Nyrkkisääntönä kirjoitan tuotteista, joita voin itsekin hankkia. Kaikki blogini tuotteet eivät ole halvimpia, sillä panostan mielelläni laatuun ja eettisyyteen, mikä nostaa usein etenkin vaatteiden ja joidenkin kosmetiikkatuotteiden hintaa. Mutta toisaalta, esimerkiksi jokin 100 euron kosmetiikkatuote on jo sen verran hintava, että mietin, onko se realistinen nosto blogissani.
Millä perusteella sinä valitset tuotteet someesi tai blogiisi?
6 Kommentit
Erittäin hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Mä voisin tosta sun postauksen alkuosasta kirjoittaa omaan blogiini kokonaisen romaanin, ja monesti oonkin noita aiheita siellä sivunnut tai kirjoitellut enemmänkin niistä. Toivoisin, että bloggaajat kirjoittaisivat noista pr-näytteisiin ym. liittyvistä asioista enemmänkin, jotta tieto tavoittaisi useampia lukijoita. Vieläkin kun törmää jatkuvasti netin keskustelupalstoilla ja myös blogien kommenttibokseissa siihen, että lukijat kuvittelevat pr-tuotteiden tarkoittavan samaa kuin rahapalkkio. Kaikki lukijat eivät ymmärrä mitä eroa on kaupallisella yhteistyöllä ja saaduilla ilmaistuotteilla, kuten eivät sitäkään, ettei klikkaus blogiin tai blogissa klikattu affilinkki tuo automaattisesti rahaa bloggaajan tilille. Ja se epätietoisuus luo sitä epäluottamusta myös ihan pelkkiä pr-tuotteita kohtaan. Sen takia toivon, että näistä asioista tosiaan kirjoitettaisiin, jotta lukijoiden tietoisuus lisääntyisi ja sitä kautta ehkä luotto bloggaajiin paranisi 🙂
Monilla bloggaajilla on toi sama periaate kuin sulla, eli tuotearviot kirjoitetaan vain niistä tuotteista, jotka on itselleen olleet sopivia. Näin mäkin pääasiassa teen, vaikka joskus olen muutamia tuotepettymyspostauksia kirjoitellutkin. Mutta siis en näe, että olisi kenenkään etu lähteä kirjoittamaan pitkää tuotearvostelua tuotteesta, joka ei itseä ole miellyttänyt lainkaan. Varmasti on lukijoita, jotka niitäkin haluaisivat lukea, mutta jos joku tuote on ollut omasta mielestäni huono niin en mä käytä tunteja aikaa, jotta saan kirjoitettua siitä blogiini. Oli tuote sitten pr-näyte tai itse ostettu. Tää vaan toki sitten omalta osaltaan ruokkii sitä joidenkin lukijoiden ajatusmaailmaa, ettei bloggaajan sanaan voi luottaa, jos tuote on saatu ilmaiseksi, kun niitä tuotteita aina vaan kehutaan.
Sä sanoitkin tossa hyvin, ettei pr-näytteistä kannata lukijoiden harmistua. Se on niin hassua, että ne aiheuttaa joillekin niin paljon harmaita hiuksia, vaikka samaan aikaan lukijat kuitenkin toivovat, että tietyntyylisessä blogissa saa lukea tuotearvosteluja tietyntyylisistä tuoteista. Kuten sulla just vaikka vegaaninen luonnonkosmetiikka. Harva meistä bloggaajista kuitenkaan on ihan miljonäärejä eli harvalla on oikeasti varaa ostaa kaikkia niitä tuotteita, joista blogissaan mielellään kirjoittaisi ja joista lukijat haluaisivat kuulla. Pr-näytteet mahdollistaa aika paljon eikä niiden saaminen ole myöskään mikään itsestäänselvyys!
Tää kommentti painottui nyt tosiaan aika pitkälti tohon sun postauksen alkuosaan ja meni varmaan vähän jopa ohi aiheen, mutta siis kiitos tästä ajatuksia herättävästä postauksesta 🙂
Kiitos blogihistoriani pisimmästä kommentista! Oon todella samaa mieltä sun kanssa. Totta kyllä, että tuosta alkuosasta saisi jo oman postauksen, ehkäpä sen voisi ottaa työn alle myös. 🙂
Mä eroan ehkä bloggaajana siitä, että jaksan kirjoittaa myös "huonoista" tuotteista jos merkki tai tuote on jotenkin hypetetty, muuten kiinnostava tai brändliltä, jonka muuten koen mielenkiintoiseksi. Periaatteessa haluaisin käydä läpi jotain viherpestyjä tai kyseenalaisesti toimivia merkkejä ja sanoa "tämä on paskaa", mutta sellaisille taas en halua antaa happea. Mutta hyvän brändin uutuus, joka ei ihan kolahtanut, on silti jutun arvoinen.
-Laura / Laura Loukola Beauty Blog
Ymmärrän hyvin tuon periaatteen, olenkin lukenut sulta hyviä kriittisiä arvioita.:) Toki mullakin on sellaisia mainintoja paljon blogissa, että jos joku tuote ei sovi vaikka mun ihotyypille, niin suosittelen sitten toiselle. Eli en piilottele mielipiteitä. 😀
Todella mielenkiintoinen ja hyvä postaus! Tällaisia kaipaisi itsekin lisää, koska tosiaan usein lukijoilla on vääriä käsityksiä mitä tämä bloggaaminen oikeasti on. Pr-tuotteet vaan on tämän työn välttämättömyys, koska ainakaan itsellä ei olisi edes taloudellisesti varaa ostaa kaikkia uutuuksia joista sitten kirjoitella blogissa. Toiseksi monista pr tuotteista kirjoittaessa saa jaettua sitä kiinnostavaa sisältöä, mitä myös seuraajat tykkäävät lukea. Kaikkien bloggaajien pitäisi vain olla avoimia saaduista ilmaistuotteista ja merkitä ne selvästi. Avoimuus lisää luottamusta.
Kiitoksia! Kannattaa vaan tarttua aiheeseen, olisi mielenkiintoista lukea eri bloggaajien ajatuksia tästä. 🙂