sis *mainoslinkkejä
Vastuullinen vaatetus on noussut viime aikoina tapetille oikein tiukalla liimalla. Missä vaatteet on valmistettu, kenen toimesta, mitä materiaaleja on käytetty – ja entäs ne ympäristövaikutukset? Vaatebisnekseen liittyy niin monta vastuullislonkeroa ja petraamisen varaa, että aihe on syystäkin laaja ja kiinnostava. Mutta tällä kertaa keskityn käytännön vinkkeihin ja avaan omia vegaanisia vaatevalintojani, vaikka aiheesta saisi vaikka koko postaussarjan. Instagramissa etenkin stories-osiossa olenkin aiemmin kertonut paljon vaatevalinnoistani.
Vastuullinen muoti on Suomessa toistaiseksi aika lapsenkengissä mainstreamin kannalta, mutta onneksi tähän on tartuttu mallikkaasti, kuten kotimainen, tiukasti tuotevalikoimansa eettisin kriteerein kuratoima verkkokauppa Weecos tekee. Kerronkin nyt, mitä vaatteita olen viime aikoina hankkinut ja miksi tykkään vastuullisen muodin verkkokauppa Weecosista – keväällä olen nimittäin tehnyt parikin tilausta Weecosin uudistuneeseen verkkokauppaan.
Itselleni tärkein kriteeri vaatetuksessa on vegaanisuus, ja heti sen rinnalla vastuullisuus. Vaatekaappini ei ole täydellisen eettinen (no kenenpä olisi), mutta olen ottanut viime vuosina haasteeksi muuttaa vaatevalintojani kohta kohdalta buy less choose well make it last -vastuullisemmaksi. Eli hankin vain tarpeeseen (vaikka sitten kalliimmalla) ja mahdollisuuksien mukaan tahoilta, joiden koko tuotannon vastuullisuutta on avattu selkeästi.
Vegaanina en käytä vaatteita joissa on eläinperäisiä aineita, kuten nahkaa, villaa tai silkkiä, sillä en koe eläinperäisten osien kuuluvan päälleni sen enempää kuin lautaselleni. Olen ollut 10 vuotta vegaani, enkä ole kokenut vegaanisten vaatteiden hankintaa mitenkään ylitsepääsemättömäksi – mutta on ihanaa, että vaihtoehtoja on nyt valtavasti enemmän kuin vaikkapa 5 vuotta sitten. Kun vaihtoehtoja on, kuluttajankin on helpompi valita.
Lukuvinkki: vegaaniset vaatteet vastuullisesti – kattava brändilistaus

Weecos – vastuullista muotia kotimaisesta verkkokaupasta
Vastuullisten vaatteiden hankinnassa voi helposti lähteä syyllistävälle linjalle tai ylilyönteihin, mutta iso rooli on oman arjen kokoisilla askelilla, joita voi realistisesti noudattaa. Siksi on mahtavaa, että valintojen tekemistä helpotetaan ja viestitään selkeästi vastuullisuusseikoista, kuten tuotantomaista, materiaaleista ja ympäristövaikutuksista.
Kotimainen verkkokauppa Weecos on vaatteiden, muodin ja kodin esineiden kauppapaikka, joka tekeekin eettisemmistä hankinnoista helpompaa. Weecos yhdistää vastuulliset merkit yhden kauppapaikan alle, edistää arvopohjaisten ostosten tekemistä sekä vaikuttaa yrityksiin sekä pyrkii täten murtamaan kulutustottumuksia. Isoja ajatuksia, ja kiitettävän kunnianhimoisia.
Itse tykkään etenkin siitä, että Weecosissa tuotteita voi rajata tärkeimpien arvojen mukaisesti. Esimerkiksi täpän voi valita vaatteisiin, joita koskee tägi ”vegaaninen”, ”tuotanto-olot varmistettu”, ”kuluttajan ylijäämä”, ”reilu kauppa”, ”sosiaalinen vastuu” ja niin edelleen.
Weecos ei ole kokonaan vegaaninen verkkokauppa, mutta Weecosissa vegaaniset vaatteet ovat todella helposti valittavissa. Filtteri näyttää ainakin tällä hetkellä suurimman osan valikoiman vegaanisista vaatteista – muutaman selvän vegaanituotteen huomasin sieltä puuttuvan (esim. moni puinen koru on oletettavasti täysin vegaaninen), mutta hienoa, että tällainen mahis on tehty ja tätä varmasti kehitetään.
Ja tietenkin – vegaanivaatteita voi kyllä ostaa ihan tavan kaupoista, mutta tuotannon kokonaisolojen avaaminen ei ole aina kovin mallikasta. Ja siksi Weecosin avoimuus saakin kiitosta.

Vegaanivaatteita ja asusteita Weecosista – viimeaikaiset hankintani
Olen tehnyt keväällä pari tilausta Weecosille, joissa olen prepannut etenkin arjen must-vaatteiden tilannetta ja juhlavampaa vaatekertaani (jota minulla ei käytännössä ole ollut).
Kuvissa näkyvä *Louna-mekko on kotimaisen Puuvillatehtaan tuotantoa. Aivan täydellinen, just mun näköinen monikäyttövaate: musta, sopii farkkujen kanssa tai ilman ja sopiva arkipäiviin.
Hankin myös juhlavamman Puuvillatehtaan Tilma-mekon, jonka hinta-laatusuhde on erinomainen. Ajattomat leikkaukset, musta väri ja tyylitelty design kestää juhlasta toiseen – tämä onkin ainoa juhlavampi mekkoni, jota voin hyödyntää monissa tulevissa kemuissa.
Puuvillatehdas on kotimainen pienehkö tekstiilivalmistaja, jonka tuotteet ommellaan Portugalissa omassa tehtaassa, jonka tuotanto-olosuhteita valvotaan säännöllisesti. Materiaaleina suositaan puuvillaa, luomupuuvillaa ja myös pellavaa.
Tilasin juhlatyyliini myös mätsäävät sukat – kierrätysmateriaaleista upgreidatut Vilmuri by Vilma Wallinmaa-polvisukat pelastavat sukkahousuilta, ja onhan lintukuosi aika nätti! Edullinen hinta oli iso plussa, ja Vilmurilla on myös muita aivan ihania kuoseja.


Weecosin korujen valikoima on uskomattoman herkullinen, ja puiset korvakorut heikko kohtani. Kotimaisen, kahden naisen yrityksen Pramean Hurma-korvakorut valmistetaan Kuopiossa ja Kajaanissa koivuvanerista ja kirurginteräksestä. Käsin maalatut korvikset ovat hurjan söpöt! Isoilla korviksilla saa helposti arjen basic -tyyliin ja juhliin pientä jujua.
Vaalea, käsin maalattu ja Suomessa tehty Fecc-merkin kaunis pellavamekko on puolestaan täydellinen valinta lämpimpiin kesäpäiviin, ja farkkujen ja neuleen pariksi jokaisena vuodenaikana. Suosikkimateriaalini pellava on ekologisempi kuin puuvilla, mutta myös kevyempi ja kestävämpi, joten se on oiva valinta lämpimiin päiviin. Pienet rypyt kuuluvat asiaan, ja tekevät pellavasta huolettoman ryhdikkään matskun.
Vastuullisen vegaanimuodin ja asusteiden jäljillä – tsekkaa ainakin nämä Weecosissa
– kotimaiset korvakorut about kaikissa väreissä, kuoseissa ja designeissa – katso ainakin värikäs ja omaperäinen Mine Güngör, järviaiheisia koruja tekevä Never Too Lake ja Pinatex-ananasnahkasta tehdyt korvikset!
– vegaaniset laukut ja reput eri kuoseissa (valitse filtteriksi vegan)
– kotimaiset kierrätyskankaiset hedelmäpussit ja muut kodin tekstiilit
Mitä ajatuksia vastuullinen vaatetus herättää?
4 Kommentit
Vaikken ole vegaani, olen alkanut katsoa vaatteiden materiaalia vuosien mittaan entistä enemmän. Nykyään jätän suosiolla mm. täyttä akryylia olevat tuotteet kauppaan.
Minunkin lempimateriaali on pellava, mutta ostan myös esim. luomupuuvillasta valmistettuja vaatteita. Mitä mieltä itse olet viskoosista; onko se niin paha kuin sanotaan? Ekologisessa mielessähän se on melkoinen paha, mutta ihoa vasten varsin ihana!
Hienoa, että pellava ja luomupuuvilla ovat myös sulla käytössä! Viskoosi ei tosiaan ole kokonaistuotannoltaan ilmeisesti mikään ekologisin kangas, mutta sen sijaan lyocell on vähän samantyylinen iholla, ja ekompi vaihtoehto: vihreatvaatteet.com/materiaaliopas/lyocell/. 🙂
Mä olen vähentänyt vaatteiden ostoa viimeisen kymmenen vuoden aikana radikaalisti. Ennen olin sellainen, että ostin niitä vain ostamisen ilosta, enää en osta kuin tarpeeseen ja silloinkin kiinnitän materiaaleihin huomiota. Yleensä vielä ennen viimeistä leposijaa, käytän rikkoutuneet vaatteet vielä siivousrätteinä yms. Koruissa olen viime aikoina ollut innostunut todella paljon suomalaisten pikkufirmojen tekemistä koruista, varsinkin korviksista, joita on tullut ostettua.
Mä olen myös paljon vähentänyt vaatteiden ostoa ja karsinut rankalla kädellä kierrätykseen ne, mitä en käytä. Ja kotimaisten pikkufirmojen koruja on niin paljon ja ne on niin ihania, että niillä "pärjää" erinomaisesti!