Olen jo viimeisen vuoden ajan ottanut tavoitteekseni järjestellä kotini tavaroita aivan uudella karsimisinnolla, vaikka en ole sen kummemmin ajatellut, että ”nyt elän minimalismia kohti”. Mutta kun ajatteluni ja toimintani kuin itsestään sujahtavat minimalismin yhteen sivujuonteeseen, miksipä en tätä minimalismin nimitystä lainaisi.
Oli kyse sitten minimalismista ta tavaroiden fiksummasta vähentämisestä, aihe on noussut arjessani tärkeämmäksi, joten päätin avata tavoitteitani ja minimalismioppejani täällä blogin puolella. Instagram stories -osiosta oletkin ehkä jo huomannut aiheeseen liittyviä ajatuksiani, joten on korkea aika loruilla aiheesta myös blogin tontilla.
Minulle tavaroiden karsimisen minimalismi on käytännönläheistä, joustavaa ja jatkuvaa projektia, ei täydellisyyden tavoittelua. Myönnän, että se selkeyttää ajatteluani, mutta auttaa ihan käytännön arjessa, kun yksiössäni on enemmän tilaa hengittää, ja tavarat löytävät helpommin paikkansa.
Olen myös huomannut, että ehkä hurjasti kasvaneen mediahuomionsa vuoksi minimalismiin liittyy monia tulkinnanvaraisia ja hieman hassujakin oletuksia, joita haluan nyt omalta osaltani avata.

Minimalismin tärkeimmät tavoitteet ja oppini
Arjessani minimalismi on
- Tarpeettomien tavaroiden vähentämistä
- Osin pakon sanelemaa arjen helpotusta (jos asut yksiössä, tiedät mistä puhun)
- Enemmän kuin tavaroiden hallintaa – energian säästämistä muihin tärkeisiin seikkoihin
Tavaroiden minimalismissa on kyse siitä, että voin keskittää energiani johonkin muuhun, kuin tavaroiden hallintaan. Esimerkiksi kun vaatekaappi on selkeä, aamua ei tarvitse aloittaa tuskailemalla, mitä laitan päälle (tai siis tätä se olisi ideaalitilanteessa, haha). Minimalismin periaatteet auttavat kyllä saamaan otetta arjesta. Kun yksiöni ei tursua turhaa tavaraa, mieli on levollisempi, eivätkä muut hommat keskeydy siivouksen takia.
Olen aina ollut järjestelmällinen ja täsmällinen, joten ei ole kovin tuulesta temmattua, että olen asettanut minimalismilleni pieniä, kohtalaisen toteuttettavissa olevia tavoitteita. En tosin kannata kaikkia konmarin oppeja tai minimalismia trendisyistä, mutta näistä voisin tehdä ihan oman postauksen toisen kerran.
1. Tarpeetonta tavaraa joka viikko pois yksi (muovi)pussillinen
Ensimmäinen minimalismin tavoitteeni on ollut käynnissä jo yli vuoden. Sen periaate on konkreettinen: aina kun törmään kaapeissani sellaiseen tavaraan, jonka omistamiselle minulla ei ole perusteita, siirrän sen ”kierrätyskassiini”, joka on tavallinen kaupan muovipussi. Kun kassi alkaa täyttyä, on aika viedä sen sisältö kierrätykseen.
Tavaroiden vähentämisen lähtökohta on todella realistinen, sillä minulle on kertynyt kotiini tavaraa, vaatteita, astioita, kirjoja ja CD-levyjä sun muuta, joita en enää käytä, ja joita en tarvitse. Ei valtavasti, mutta tarpeeksi, jotta voin vähentää.
Tavoitteeni on aika maltillinen, ja se etenee tasaisesti, mutta ei ilman pysähdyksiä. Joka viikko en ole päässyt tavoitteeseeni, sillä en ole joko ehtinyt tai jaksanut perehtyä vähennettäviin tavaroihin. Joskus olen taas saanut vietyä tavaroita parinkin viikon edestä pois.
Mutta jos minulla ei ole tätä tavoitetta, en tekisi mitään asian eteen.
Olen viimein päässyt yli ajatuksesta, että ei ole järkeä säilyttää esimerkiksi pieneksi jääneitä vaatteita. Jos päätän laihduttaa tai laihdun, ostan mieluummin sitten joskus uudet, kuin myllytän kotonani vaatteita, joille ei ole lainkaan käyttöä. Sama pätee kalliisiin hankintoihin, kuten kenkiin, jotka eivät
ole enää hyvät jalassa selkäkipujeni vuoksi.
Vaikka en ole lukenut konmaria, ymmärrän täysin, miksi jotkut tavarat kannattaa heivata sen perusteella pois, tuottavatko ne iloa. Liian pienet tai muuten minulle sopimattomat tavarat eivät todellakaan tuota positiivisia viboja: kalliit kengät, joita en voi käyttää, saavat lähinnä pahalle mielelle, ja ennen päälle mahtuneet vaatteet eivät inspiroi minua terveystavoitteissani. Sen sijaan esimerkiksi salilla käyminen innostaa paljon enemmän terveellisemmässä elämässä.
Ja haluan myös purkaa yhden myytin, joka liittyy tavaroiden vähentämiseen. Kaverini kysyi eräänä päivänä, että loppuvatko tavarani sitten vain jossain vaiheessa kodistani, jos jatkan tätä kierrätysintoani? No, en tietenkään ole sillä tavalla höpsö, että tyhjentäisin kaikki kotini tavarat, jotta voisin näyttää todellisen minimalismini, haha. Ja vielä toistaiseksi on löytynyt sellaista vähennettävää, josta luopumisella ei ole ollut arkeeni merkitystä.
Kotini ei tule olemaan tyhjä tarpeellisista tavaroista, vaan siellä tulee olemaan enemmän tilaa esimerkiksi kaapeissa, jotka eivät tursua tavaraa. Olen myös tyhjentänyt paljon häkkivarastoni tavaroita, mikä ei suoraan näy asunnossani, mutta helpottaa kyllä sitten, kun joskus muutan.
![]() |
Vaatekaappini järjestäminen on yksi suurimpia minimalismihaasteitani |
2. Tarpeettomat tavarat kierrätykseen tai kiertoon vastuullisesti
Vaikka itse päätän luopua jostain minulle tarpeettomasta tavarasta, se ei tarkoita, etteikö joku toinen voisi tarvita sitä. Monesti minimalismivinkeistä jää pois todella olennainen kohta, nimittäin se, että tavarat eivät vain ”mene pois”, vaan ne aina päätyvät jonnekin. Toivottavasti eivät suoraan roskikseen, jos käyttöikää on jäljellä!
Jos alat vähentämään tavaraa kodistasi, sinulla on velvollisuus hankkiutua siitä eroon vastuullisesti. Esimerkiksi ehjiä vaatteita ei kannata heittää roskiin, vaan ne voi viedä kierrätykseen, kirpparille tai antaa eteenpäin kavereille. Itse olen vienyt kierrätykseen sopivia tavaroita mm. SPR:n kirpputorille, UFFille ja kierrätyskeskukseen. Myös monet löytöeläintalot ottavat vastaan esimerkiksi pyyhkeitä.
3. En hinnoittele tunnearvoa tavaroille, joista luovun
Olen kuulostellut, että monelle tavaran karsimisen esteeksi tulee se, ettei jaksa viedä tavaroita kirpparille ja hinnoitella, tai että tavaroilta haluaa kirpparilla ”hyvän hinnan”. Jos aidosti haluat eroon tavaroistasi, hinnoista kannattaa poistaa kylmän viileästi tunnearvot ja harkita jopa tavaran antamista ilmaiseksi pois. Gasp – kyllä.
Toki design-tavarat ja merkkituotteet ovat asia erikseen, sillä niistä voi saadakin omansa takaisin, tai ainakin tyydyttävän hinnan. Mutta tavaroiden vähentämiseen ei kannata lähteä siinä uskossa, että se toisi suuret myyntitulot.
![]() |
Kalevala Korun korvakorut olivat pitkään harkittu ostos, jonka tein second hand -kaupasta |
4. En osta uutta käyttötavaraa kuin todella harkiten (ja kun vanha loppuu)
Tavoitteet sopivat minulle, mutta lakot eivät, joten en ole ostolakossa minkään suhteen. Alan saman tien himoita niitä asioita, joita itseltäni kiellän.
Siksi olen ottanut tavaroiden ostamiseen käytännöllisen kulman. En ole koskaan ollut kova shoppailija, ja nykyään painotan yhä enemmän eettisyyttä esim. vaatteiden hankinnassa.
Virallisesti en ole vaatteiden ostolakossa, mutta tänä vuonna haluan nähdä, kuinka pitkälle pääsen, ennen kuin hankin uusia vaatteita. Jo hankinnan lykkäämisellä on suuri merkitys.
Olen jo vuosia vastustanut vaatteiden heräteostoksia: jos esim. olen hankkinut uuden talvitakin, olen ostanut sen monen päivän harkinnan jälkeen, jotta tiedän, etten huijaa itseäni uutuuden alkuhuumassa. Ja toisaalta, jos olen nähnyt pitkään hankintalistallani olleen vaatteen alessa, olen ostanut sen ilman tunnontuskia, tietäen, että olen pohtinut asiaa jo.
Kosmetiikkaa minulla on enemmän kuin tällä hetkellä tarvitsen, mutta toisaalta se on olennainen asia sivutyölleni. Se ei silti tarkoita, että kotini olisi täynnä tarpeetonta kosmetiikkaa. Olen kuitenkin todella harkitseva, vastaanotanko pr-näytteitä, ja myös postauksia, joissa ei välttämättä ole aina uutta kosmetiikkaa.
Ja jos en ehdi käyttää jotain kosmetuotetta ajoissa, lahjoitan sen kavereille tai sukulaisille. Olen myös monesti arponut seuraajilleni avaamatonta kosmetiikkaa.
5. Panostan enemmän palveluihin kuin shoppailuun
Kun rahaa säästyy vähästäkin shoppailusta, pienyrittäjien palvelut ovat sellaisia, joihin mielelläni käytän rahaa.
Kosmetologihoidot, savivaalennus kampaajalla ja ammattilaisen tekemä geelilakkaus ovat esimerkkejä hyvinvointiani kohentavista asioista, jotka lisäävät hyvää fiilistäni pidempään kuin yksittäiset lohtutavarat. Myös fysioterapiassa käynti on hyödyllistä, vaikka mielestäni edelleen turhan hintavaa, haha.
Mitä sinä ajattelet minimalismista? Onko sinulla omia minimalismin tavoitteitasi?
Lue lisää ajatuksiani minimalismista seuraavista postauksista
Minimalistinen meikki – tässä ovat monikäyttöisimmät tuotteet
Minimalistinen ihonhoito – tästä kosmetiikasta en luopuisi