Oletko kuullut puhuttavan omena- tai kaktusnahasta tai Pinatexista, tai löytyykö vaatekaapistasi jopa tällaisia materiaaleja?
Uuden sukupolven kasviperäiset nahkajäljitelmät ovat viime vuosina nousseet markkinoille isommin, ja nykyään on mahdollista löytää esimerkiksi kengät tai laukku, joiden päämateriaali on peräisin hedelmistä tai kasveista.
Sukelletaan seuraavaksi näiden materiaalien lyhyeen oppimäärään!
Sisältää *-merkatun mainoslinkin.

Mitä kasviperäiset nahkajäljitelmät ovat miksi niitä tarvitaan?
Vastuullisemman muotimaailman vuoksi on olennaista, että eläinperäiselle nahalle löytyy varteenotettavia vaihtoehtoja, joihin kasviperäiset nahkajäljitelmät vastaavat täydellisesti.
Aito nahka on yksi eniten ympäristöä rasittavista materiaaleista, jonka tuotanto vie paljon resursseja – puhumattakaan eläinten kohtelusta, joka on tehotuotantomaista.
Vaikka nahasta puhutaan luonnontuotteena, sen tuotanto ei ole mitenkään puhtoista tai ekologista, ja siihen liittyy sekä eläinten, ympäristön että tuotannon työntekijöiden kannalta ongelmia. Nahan hiilijalanjälki on suuri, jopa suurempi kuin synteettisellä tekonahalla (sen enempää polyesteria puolustelematta).
Vastoin yleistä luuloa, nahka ei myöskään ole biohajoava sivutuote, vaan monilla kemikaaleilla käsitelty teholihantuotannon tuote – ei niinkään ”sivutuote”.
Kasviperäisiä nahkajäljitelmiä tarvitaan tietenkin myös korvaamaan neitseellisen polyesterin käyttöä. Vaikka sen vuoksi eläimiä ei tarvitse satuttaa, fossiilisella polyesterilla on niin ikään suuri ympäristöjalanjälki.
Käydään seuraavaksi läpi yleisimmät kasviperäiset nahkajäljitelmät: Pinatex, AppleSkin, Cactus Leather ja uusi tulokas MIRUM.
Virallisesti nahka-nimitystä käytetään eläinperäisestä nahkasta, mutta tunnistettavuuden vuoksi käytin tässä postauksessa parissa kohdassa ”omenanahka” ja ”kaktusnahka” -termejä, sillä näitä käytetään melko yleisesti, samoin kuin esim. ”kasvispihvi”-tyylisiä sanoja.

Pinatex eli ”ananasnahka”🍍
Ananaksen lehdistä valmistettu materiaali on kenties tunnetuin kasviperäinen nahankaltainen materiaali. Materiaali tunnetaan parhaiten kauppanimellä Pinatex, joka on Ananas Anam -yrityksen kehittämä tuote.
Pinatex valmistetaan ananaksen lehtikuiduista, joita saadaan ananasteollisuuden ylijäämästä. Lehdet menisivät muutoin hukkaan, sillä niitä ei käytetä syötäväksi. Kuivauksen jälkeen kuidut sekoitetaan maissipohjaisen polyesterin (PLA) kanssa, jolloin Pinatexin koostumus on 80% ananaksen lehtiä ja 20% PLA:ta.
Pinatexin tuotanto ei vaadi myrkyllisiä kemikaaleja, ja sitä voi valmistaa suljetussa kierrossa. Käsittely ei vaadi samanlaista parkitsemisprosessia kuin nahka.
Pinatex värjätään GOTS-sertifioiduilla aineilla ja materiaalilla on myös Petan Vegan -sertifikaatti. Pinatexin loppukäsittely tehdään joko Espanjassa tai Italiassa.
Arvioiden mukaan Pinatexin tuotannon ympäristövaikutus on noin kolmannes siitä mitä synteettisen polyesterin, ja jopa 9 kertaa pienempi kuin eläinperäisen nahkan. Pinatex on kontrolloiduissa olosuhteissa biohajoava.
Lopputuotteessa Pinatex on vettä hylkivä, joustava, hieman tekstuuripintainen materiaali, jota voi käyttää monipuolisesti vaatteissa, asusteissa ja sisustuksessa. Myös monet suuret brändit ovat ottaneet Pinatex-tuotteita valikoimiinsa. Lisää Pinatexista voit lukea Ananas Anam -yrityksen sivustolta.
Vastuullisia Pinatex-tuotteita markkinoilla:
- NAE Vegan Shoes -kenkämerkin valikoimassa on useita malleja, joissa on käytettyä Pinatexia. Kenkiä myy mm. kotimainen Ivalo-verkkokauppa.
- Pinatexia sisältäviä vaatteita ja asusteita löytyy tuotehaulla laajemminkin Ivalo-verkkokaupasta, joka kokoaa vastuullisia muotibrändejä yhteen kauppapaikkaan.
- Kotimainen FMAM valmistaa hiuspantoja ja lasten tossuja myös Pinatex-materiaalista.

Mutta vesittyykö kasviperäisen nahkajäljitelmän ekologisuus, jos materiaalissa on myös kemikaaleja tai pienikin määrä polyesteria? Lyhyesti, eipä oikeastaan, koska myös nahka on kaukana biohajoavasta materiaalista, eikä biohajoavuus ole ainoa kriteeri nahkamaisten tuotteiden ekologisuutta arvioidessa.
Nahkaan verrattuna monen kasvimateriaalin valmistusprosessissa kiinnitetään hyvinkin paljon huomiota materiaalien alkuperään ja kemikaalien myrkyttömyyteen. Käytännössä materiaalit ovat sivutuotteita eivätkä ne vaadi puiden kaatamista ja suurta viljelyä, saati nahan parkitsemisen kaltaista suurta kemikaalikuormaa. Käytännössä on vielä lähes mahdoton valmistaa materiaalia täysin ”kemikaalittomasti”, joten bio-pohjaiset kasvinahat ovat selkeästi askel parempaan suuntaan. Nykyisen datan perusteella näiden materiaalien hiilijalanjälki on myös nahkaa pienempi.

AppleSkin hyödyntää omenateollisuuden sivuvirtoja 🍏
AppleSkin tai apple leather on nahan kaltainen materiaali, joka tuntuu ja näyttää sileältä nahalta, mutta se on valmistettu täysin vegaanisesti.
AppleSkin valmistetaan omenamehun tuotannon ylijäämästä ja sivuvirroista, kuten siemenistä, kuorista ja siemenkodista, jotka muutoin menisivät hävikkiin. Nämä ylijäämäkuidut kuivataan ja murskataan jauheeksi, joka sekoitetaan vesipohjaisen polyuretaanin kanssa noin 50% omenaperäiseksi materiaaliksi. Tällä varmistetaan materiaalin kestävyys.
AppleSkinin tuotanto ei vaadi myöskään samanlaista kemikaaliprosessia kuin nahan parkitseminen, ja materiaalille on mahdollista saada mm. OEKO-Tex ja USDA-sertifikaatit.
AppleSkin™-materiaali on kehitetty Italiassa, joka on myös materiaalin tuotantomaa. Yritys edustaa myös ylijäämäsitruunoista tehtävää LemonSkin™-materiaalia ja oluen valmistuksen sivutuotteista saatavaa BarleySkin™ -materiaalia.
Koska omena sisältää paljon selluloosakuitua, sillä on paljon potentiaalia eri tekstiileissä.
Lisää AppleSkin-materiaalista voit lukea Oliver Co-sivustolta ja valmistajan sivuilta.
Vastuullisia AppleSkin -tuotteita markkinoilla:
- Italialainen vegaaninen laukkubrändi Mio Mojo pitää valikoimassaan lukuisia laukkuja, joissa on käytetty apple leather -materiaalia. Katso valikoima suomalaiselta jälleenmyyjältä täältä.
- Ivalo-verkkokaupassa on saatavilla eri merkkisiä asusteita ja laukkuja, joissa on käytetty apple leather -materiaalia.
- Komrads-tennarimerkki valmistaa kenkiä hyödyntäen apple leatheria. Tuotteita saatavilla miesten ja naisten koossa mm. *Weekendbee-verkkokaupasta täältä.
Katso kokemuksia AppleSkin -materiaalista tehdystä laukusta Instagramistani tästä.

Cactus leather, ”kaktusnahka” 🌵
Cactus leather on nimensä mukaisin peräisin kaktuksesta, jotka kasvavat luontaisesti Meksikossa. Kaktusten kasvatus ei vaadi metsien kaatamista tai suurta kastelua, sillä kaktus pärjää luontaisesti vähällä vedellä, jota se saa sadevedestä.
Kaktusmateriaali valmistetaan kuivatusta kaktusjauheesta, joka yhdistetään bio-pohjaisen polyuretaanin kanssa, jolloin lopputulos on kestävämpi. Kuitua voi yhdistää myös kierrätysmateriaaleihin, kuten kierrätyspuuvillaan ja -polyesteriin.
Kaktus”nahan” prosessoinnissa tai värjäyksessä ei käytetä myrkyllisiä kemikaaleja, ja materiaali on kontrolloiduissa oloissa biohajoava ja kierrätettävä. Materiaalin taustalla on Desserto-niminen yritys, joka panostaa kokonaisvaltaisesti vastuullisuuteen.
Vaikka kaktusmateriaalia tuotetaan Euroopan ulkopuolella, se on silti ekologisempi kuin nahka. On laskettu, että Desserton cactus leather säästää 1,864.02% hiilidioksidipäästöjä verrattuna aitoon nahkaan, ja 77.69% verrattuna synteettiseen keinonahkaan. Kaktusnahan tuotanto säästää myös 164,650% enemmän kuin nahka, ja 190% enemmän kuin polyuretaanin tuotanto. Kaktuksen tuotanto sitoo myös hiilidioksidia. Voit lukea lisää täältä ja Desserton sivustolta.
Kaktusnahkaa voi käyttää monipuolisesti siellä, missä aitoakin nahkaa, ja materiaali on hyvin kestävä. Vaikka materiaali ei ole Suomessa kovin tunnettu, moni suuri muotibrändi on jo ottanut kaktusmateriaalia valikoimiinsa.
Vastuullisesti valmistettuja kaktusnahkaisia tuotteita markkinoilla:
- Vegaaninen Miomojo-laukkumerkki pitää valikoimassaan vastuullisesti valmistettuja kaktusnahkaisia laukkuja.
- Kotimainen House of Wilow valmistaa vegaanisia clutch-laukkuja cactus leatherista.
- Suomalainen design-laukkubrändi ASK Scandinavia on valmistanut laukkuja myös Desserton cactus leatherista.
- Ivalo-verkkokaupasta löytyy eri merkkien laukkuja, vaatteita ja asusteita, joiden materiaali on cactus leather.


MIRUM, uusi kasvipohjainen innovaatio 🌿
Mirum on uusimpia bio-pohjaisia nahankaltaisia innovaatioita, jotka panostavat kiertotalouteen, ekologisuuteen ja eettisyyteen.
MIRUM eroaa monista muista kasviperäisistä nahkajäljitelmistä siten, että se valmistetaan eri kasveja ja mineraaleja hyödyntäen. Materiaalissa hyödynnetään vahvasti sivuvirtoja ja kierrätysmateriaaleja. MIRUMin koostumus voi sisältää esimerkiksi kumia, luonnollisia väriaineita, kasviöljyjä, kookoskuituja tai ylijäämäkorkkia, riippuen halutusta lopputuotteesta ja materiaalien saatavuudesta.
MIRUM on muoviton materiaali ja sillä on USDA 100% Biobased Material -sertifikaatti. MIRUMin valmistus ei vaadi parkitsemista tai kovien kemikaalien käyttöä, ja hiilijalanjälkeä pienentää myös pieni vesijalanjälki.
MIRUMin taustalla on NFW-niminen yritys, joka on patentoinut materiaalin. Voit lukea lisää materiaalista yrityksen sivustolta.
Ominaisuuksiltaan MIRUM muistuttaa nahkaa, ja sitä käytetään esimerkiksi laukuissa ja autojen verhoilussa. Luksulaukkubrändi Stella McCartney on ensimmäisten joukossa lähtenyt hyödyntämään MIRUMia mallistoissaan.
Tällä hetkellä Suomessa MIRUM-tuotteiden saatavuus on varsin pieni, mutta toivotaan että MIRUM-tuotteiden saatavuus kuluttajille paranee.
Mirum-tuotteita markkinoilla:
- Suomalainen ASK Scandinavia lanseeraa uuden design-laukun MIRUM-materiaalista 2023.
- Immaculate Vegan -sivustolta löytyy useampia MIRUM-laukkuja (ulkomainen sivusto).

🌳 Vaikka tässä postauksessa käsittelin uusia innovaatioita, on hyvä muistaa yksi vanhempi nahkajäljitelmä: korkki on materiaalina trendikäs, ekologinen ja loistava vastine nahalle! Korkin kasvatus ei vaadi puiden kaatamista tai kovien kemikaalien käyttöä, ja suurin osa korkista on peräisin Portugalista. Tutustu lisää: Korkki on aidosti ekologinen materiaali.
Yhteenveto – Kasviperäiset nahkajäljitelmät
- Kasviperäiset nahankaltaiset materiaalit ovat tärkeitä innovaatiota, koska nykyinen nahantuotanto on ekologisesti ja eettisesti hyvin ongelmallista.
- Eettisempi vaihtoehto kuin aito nahka. Materiaaleja varten ei vahingoiteta eläimiä, ja ne sopivat vegaanille.
- Ovat todennäköisesti myös ekologisempi vaihtoehto kuin aito nahka.
- Koska materiaalit ovat sivutuotteita, niiden ekologinen jalanjälki on pienempi.
- Tuotannossa vältetään myrkyllisiä kemikaaleja, tuhlaavaa energiankäyttöä ja monia on mahdollista valmistaa suljetussa kierrossa.
- Ominaisuudet vastaavat nahkaa, ja materiaaleja kehitetään jatkuvasti paremmaksi.
- Saatavuus on vielä pienempää kuin aidolla nahalla, mutta toisaalta moni vastuullinen ja pienempi merkki on lähtenyt panostamaan näihin.
Lue seuraavaksi:
Vegaaniset kengät – 10 vinkkiä eettisiin jalkineisiin
Vegaaniset laukut ja reput: Kiinnostavat vastuulliset löydöt
✨ Piditkö lukemastasi? Ota seurantaan myös Instagram-tilini, jossa jaan lisää ajatuksia aihepiirin ympäriltä. Kiitos tuestasi!