Mitä vegaaninen kosmetiikka tarkoittaa? Onko se sama kuin eläinkokeeton kosmetiikka? Entäs luonnonkosmetiikka sitten…?
Kirjoittaessani vegaanisen kosmetiikan blogia viikoittain neljän vuoden ajan, yli 500 blogipostauksen voimin ja ollessani hyvin todennäköisesti ainoa suomenkielinen vegaanikosmetiikkabloggaaja, on ihanaa huomata vegaanisen kosmetiikan nousu. Naistenlehdet nostavat eettistä kosmetiikkaa tapetille ja isot kosmetiikkafirmat ovat lähteneet merkkaamaan purkkien kylkeen pupuja ja vegan-sertifikaatteja. Vegaanisen kosmetiikan hankkiminen on nykyään helpompaa kuin koskaan.
Kuulen postauksen alun kysymyksiä usein, ja on mahtavaa, että moni haluaa tehdä eettisiä päätöksiä kosmetiikkamarkkinoilla.
Päädyin avaamaan lisää vegaanisen kosmetiikan ideaa, sillä infoähkyn aikana termit ja tarkoitukset menevät helposti solmuun.

Tiivistän vegaaniskosmetiikan tärkeimmän ensin tähän alkuun, jonka jälkeen vastaan usein esitettyihin kysymyksiin.
Vegaaninen kosmetiikka, vegaanikosmetiikka = kosmetiikkaa, jota ei ole testattu eläimin, ja joka ei sisällä mitään eläinperäisiä ainesosia.

Voiko kosmetiikka olla vegaanista, jos se testataan eläinkokein?
No ei voi! Mutta tähän ajatusmalliin voi törmätä, jos ajattelee vain vegaanisia kosmetiikan ainesosia. Lyhyt kertaus: kosmetiikassa voidaan käyttää eläinperäisistä ainesosista mm. villarasvaa (lanoliinia), hyönteisistä puristettavaa punaista väriainetta karmiinia (C.I.75470), mehiläisvahaa (cera alba) ja hunajaa.
Lue lisää: kosmetiikan eläinperäiset ainesosat
Vegaanisuuden korostaminen on noussut viime aikoina trendiksi, ja moni kosmetiikkavalmistaja on alkanut merkkaamaan tuotteitaan vegan -merkinnöillä – tarkoittaen sitä, että tuotteen ainesosissa ei ole mitään eläinperäistä. Tämä on siis hyvä asia, jos myös kosmetiikan eläinkokeettomuus on kunnossa.
Mutta ongelma tulee, jos tuote kertoo olevansa ”vegan”, eikä pysty todentamaan eläinkokeettomuuttaan. Esimerkiksi tuotesarjan tuotteita voidaan toimittaa maahan (Kiinaan), jossa eläinkokeita vaaditaan yhä osalle tuontikosmetiikalle.
”Vegaaninen ainesosilta, mutta silti todennäköisesti eläinkokeita hyödyntänyt” -tuote herättää siis aiheestakin puhinaa eläinten ystävien keskuudessa. Sillä vegaaniseen kosmetiikkaan liittyy ajatus ainesosien yli: ei harmia eläimille, ei ainesosien, ei eläinkokeiden kautta. Joten oudoksun paljon ajatusta, jossa vegaanisilla ainesosilla ratsastetaan, vaikka firman eläinkoepolitiikka ei kestäisi päivävaloa.
Onko eläinkokeeton kosmetiikka sama kuin vegaaninen kosmetiikka?
Termit liippaavat läheltä, mutta oikea vastaus on ei. Vegaaninen kosmetiikka ei ole sama kuin eläinkokeeton kosmetiikka.
Hassua kyllä, eläinkokeeton kosmetiikka ei välttämättä ole ainesosiltaan vegaanista.
Eläinkokeettomat käytänteet tutkivat pitkälti sitä, testataanko tuote tai sen ainesosia eläinkokein. Ei niinkään sitä, mistä ainesosat tulevat – eli vaikkapa lampaan villarasvaa sisältävä kosmetiikkatuote voi olla eläinkokeeton, mutta vegaaninen se ei missään nimessä ole. Siksi vegaanikosmetiikkaa etsiessä kannattaa olla tarkkana myös ainesosaluetteloiden kohdalla.
Termeissä huomaamme myös englannin ja suomen pienet merkityserot:
Cruelty free = eläinkokeeton.
Cruelty free and vegan = eläinkokeeton ja vegaaninen, eli suomen termeissä laajemmin ymmärrettynä ”vegaanikosmetiikkaa”.
Onko vegaanikosmetiikka sama kuin luonnonkosmetiikka?
Vegaaniudesta kiinnostuneet ihmiset ovat varmasti keskimääräistä kiinnostuneempia ympäristöasioista, mutta aivan yksi yhteen termit eivät mene.
Luonnonkosmetiikka on kosmetiikkaa, jolle tärkein asia on se, että tuotteet tehdään luonnon ainesosista, luonnonmukaisesti ja ympäristöystävällisesti. Luonnonkosmetiikka ei ole automaattisesti vegaanista, sillä esimerkiksi karmiini, lanoliini ja mehiläistuotteet sallitaan luonnonkosmetiikassa.
On olemassa kuitenkin olemassa ihana asia eli vegaaninen luonnonkosmetiikka. Tämä on kosmetiikkaa, joka on luonnonkosmetiikan standardien mukaista kosmetiikkaa, johon ei ole käytetty eläinkokeita tai eläinperäisiä ainesosia.

Miksi sertifikaatit ovat tärkeitä kosmetiikassa?
Kosmetiikan sertifikaateilla on väliä, sillä ne kertovat läpinäkyvyydestä ja vähentävät kuluttajan taustatyötä. Sertifikaatit myöntää aina kosmetiikkayrityksen ulkopuolinen taho.
Kirjoitan blogissani usein tuotesarjojen sertifikaateista, sillä ne antavat tietoa silmäyksellä tuotemerkin arvoista ja linjauksista. Eläinkokeeton tai vegaaninen sertifikaatti kertoo siitä, että sarja on avannut läpinäkyvyyttään, ettei myöskään myy tuotteita maihin, joissa eläinkokeita vaaditaan. Vegaaninen sertifikaatti tai maininta purkin kyljessä helpottaa ostopäätöstä.
Luonnonkosmetiikan sertifikaateista moni kieltää myös eläinkokeiden tekemisen, mutta enemmän ne kertovat siitä, ettei tuotteita viherpestä. Teema ei suoraan liity vegaanisuuteen, mutta montaa vegaanikosmetiikan ystävää kiinnostaa kyllä tuotteiden ympäristövaikutukset.
Sertifikaattikeskustelu herättää helposti tunteita, mutta itse en ole ehdoton asiassa. On olemassa myös läpinäkyviä, eettisiä ja kaikin puolin hyvin toimivia kosmetiikkasarjoja ilman sertifikaatteja. Esimerkiksi monelle pienelle yritykselle sertifikaatin hankinta voi olla työlästä ja kallista. Toki toivon että kuluttajien ostopäätöksiä helpotettaisiin sertifikaateilla, mutta toisaalta luotan moneen kosmetiikkafirmaan, joka avaa tuotantoaan muutoin läpinäkyvästi.
Mistä vegaanista kosmetiikkaa sitten löytää?
Monesta paikasta – marketeista, verkkokaupoista ja tavaratalojen kosmetiikkaosastoilta. Olen tehnyt vegaanikosmetiikan löytämisen helpottamiseksi blogiini useita listapostauksia, jotka kaikki löydät tästä.
Olen listannut niin alle 20 euron vegaanimeikit, Suomesta saatavat vegaaniset ripsivärit, vegaaniset aurinkovoiteet ja itseruskettavat, kotimaisen vegaanikosmetiikan tarjonnan ja vegaaniset deodorantit.
4 Kommentit
Tämä olin hyvin selventävä teksti, koska jos asiaan ei ole perehtynyt niin varmasti menee sekaisin vegaaninen kosmetiikka, eläinkokeeton kosmetiikka ja luonnonkosmetiikka 🙂
Se on ihan luonnollista, että ko. termit menevät sekaisin ja toivon että postauksesta on apua näitä asioita pohtiville. 🙂
Kiitos tästä postauksesta! Yllättävän paljon näkee ihmisten sekoittavan eläinkokeettoman, vegaanisen ja luonnonkosmetiikan keskenään. Itse en tähän mennessä ole juuri sertifikaattteja merkeiltä odottanut, mutta hiljattaisen Wet n Wildin Kiina-kohun jälkeen olen päättänyt suosia yhä enemmän Leaping Bunny Sertifioitua kosmetiikkaa.
Tämä termien sekoittaminen olikin yksi lähtökohta tälle postaukselle. 🙂 Jep, sertifikaatit kertovat kyllä aika selkeästi, miten yritys toimii.