Kosmetiikan eläinkokeet puhututtavat kosmetiikkamaailmaa säännöllisesti, ja hyvä niin. Tällä kertaa pureudumme siihen, mitä on cruelty free -kosmetiikka, ja miten sellaisen voi tunnistaa. Tiedämme jo ilman graafisia kuvia tai eläinkokeiden tarkkaa kuvailua, että kosmetiikan eläinkokeet eivät ole millään tavalla eettisiä.
Cruelty free -kosmetiikka tarkoittaa eläinkokeetonta kosmetiikkaa, ja termi on otettu käyttöön englannista. Cruelty free on suomeksi siis ”eläinkokeeton kosmetiikka”. Ja eläinkokeettomalla kosmetiikalla tarkoitamme tuotetta, jota tai jonka raaka-aineita ei ole missään valmistuksen vaiheessa testattu eläimillä.
Valmiita kosmetiikkatuotteita ei juurikaan testata eläinkokein, mutta ei voi suoraan myöskään sanoa, että kosmetiikan eläinkokeet olisivat kokonaan poistuneet. Vaikka valmiita tuotteita ei testattaisi eläimin, kosmetiikan ainesosia saatetaan testata tai testauttaa valmistusvaiheessa. Samoin jotkin maat, kuten Kiina, voivat vaatia tuontikosmetiikalle eläinkokeita tietyissä tapauksissa.
Tässä kirjoituksessa en ota enemmin kantaa siihen, että jossain historian vaiheessa lähes jokainen ainesosa on voitu testata eläimillä – kuten veden myrkyllisyys. Koen järkevämpänä keskustella siitä, miten juuri nyt kosmetiikan eläinkokeiden tilanne on.
Lue myös: mitä on vegaaninen kosmetiikka ja mitä ovat kosmetiikan eläinperäiset ainesosat

Miten tunnistaa cruelty free -kosmetiikka eli eläinkokeeton kosmetiikka?
1. EU:n kosmetiikan eläinkoekielto ei kerro kaikkea
Kosmetiikan eläinkokeet ovat olleet kiellettyjä Euroopan union alueella tulkinnasta riippuen jo vuodesta 2004-2013 alkaen. Tämä tarkoittaa sitä, että EU:ssa ei saa testata valmiita kosmetiikkatuotteita tai niiden ainesosia eläinkokein. Kielto oli usean vuoden eläinjärjestöjen lobbauksen tulos, ja ehdottoman hyvä uutinen.
Euroopan unionin kosmetiikan eläinkokeiden kielto ei kuitenkaan tarkoita täydellistä EU:n eläinkokeettomuutta. Eläinkokeilla testatun kosmetiikan kieltoa ei kattavasti valvota, ja kieltoa voi kiertää esimerkiksi testauttamalla ainesosia kemikaalien rekisteröintiä koskevan REACH-asetuksen takia (edit: lue Animalian uutinen vuodelta 2020). Lisäksi koko muu maailma ei ole eläinkokeeton, on pitkälti maahantuojan valvonnasta kiinni, onko jokin EU:n ulkopuolelta tuleva tuote eläinkokeeton.
Lisäksi on hyvä muistaa, että kielto koskee kosmetiikan eläinkokeita. Joitain ainesosia on siis mahdollista testata tai testauttaa esimerkiksi osana lääkkeiden tai kemikaalien rutiinitestausta. Siksi kannattaa etsiä pupumerkkejä esimerkiksi kodinpuhdistusaineiden purkeista, sillä niiden eläinkokeita ei ole kielletty edes EU:ssa.
2. Kiinan eläinkokeet eivät ole yksiselitteinen asia
Kiina on pitkään ollut murheenkryyni eläinkokeettomuuden kannalta, sillä se on vaatinut eläinkokeita ulkomaiselle kosmetiikalle, jota viedään Kiinaan myyntiin. Taustalla on Kiinan viranomaisten päättämä linjaus kaiken kosmetiikan turvallisuuden varmistamisesta.
Lyhyesti asia kuuluu siten, että Kiina on vaatinut kaikelta ulkomaalaiselta kosmetiikalta turvallisuustestejä eläinkokein. Usea tunnettu eläinkokeeton brändi on kieltäytynyt menemästä Kiinan markkinoille juuri eläinkoepolitiikan vuoksi.
Mutta viime vuosina Kiina on muuttanut sääntöjään pikku hiljaa eläinystävällisemmäksi siten, että kaikkea siellä myytävää ulkomaalaista kosmetiikkaa ei enää testata automaattisesti eläinkokein. Asia on silti monimutkainen, ja aiheesta saisi vaikka kokonaisen postaussarjan.
Edit: Lue Kiinan eläinkoepolitiikan viimeisimmät käänteet tästä postauksesta (2021).
- Kiinan viranomaiset ovat pitkään vaatineet eläintestejä tuontikosmetiikalle, mutta sääntöjä on vaihe vaiheelta höllätty viime vuosina.
- Kiina voi tehdä eläintestejä tuontikosmetiikalle ennen markkinoille laskua (pre-market) tai kun tuote on jo markkinoilla (post-market).
- Kiina lopetti alkuvuonna 2019 rutiiinitestauksen tuontikosmetiikalleen, mikä sulkee yhden eläinkokeiden vaiheen pois, mutta jättää jäljelle vielä muutaman porsaanreiän eläinkokeiden tekemiselle.
- Kiina ei vaadi eläinkokeita kosmetiikalle, jotka ovat ”tavanomaista kosmetiikkaa”, kuten shampoita ja saippuoita, jos ja kun niiden turvallisuus voidaan osoittaa muilla testeillä. Suunnitteilla on ulottaa eläinkokeiden kiertämisen mahdollisuus myös ”erikoisempaan kosmetiikkaan”, kuten hiusväreihin.
- Usea cruelty free -sertifikaatti ei myönnä sertifikaattia tuotemerkeille, jotka myyvät Kiinassa, elleivät ne voi todentaa, että tuotteille ei vaadita eläinkokeita (ks edellinen kohta, ja myöhemmin postauksesta sertifikaateista).
- Esimerkiksi tiukasti eläinkokeettomana tunnettu Leaping Bunny -sertifikaatti sallii nykyään joidenkin sertifioitujen tuotesarjojen myymisen Kiinassa, kun on tarvittavat todisteet siitä, että tuotteita ei testata Kiinassa eläinkokein. Sertifikaatin taustalla oleva Cruelty Free International käy aktiivista vuoropuhelua Kiinan päättäjien kanssa asian tiimoilta.
- Ulkomaalainen kosmetiikkavalmistaja voi kiertää Kiinan eläinkokeita myymällä tuotteitaan verkkokaupan kautta suoraan kiinalaisille kuluttajille ja kiertää näin ollen Kiinan eläinkoevaatimukset.
- Kiinan eläinkoepolitiikka ei koske Hong Kongin aluetta, jossa tuotteita voi myydä ilman eläinkoevaatimuksia.
- Kiinassa valmistettava kosmetiikka ei automaattisesti tarkoita eläinkokeita. Moni ei-kiinalainen tuotemerkki voi valmistaa tuotteitaan Kiinassa, jolloin niiltä ei vaadita eläintestausta kuten ulkomailta tuotavalta kosmetiikalta.
Vaikka korjattavaa löytyy, viime vuosien kehityksen perusteella Kiina ottaa hitaita mutta hyviä askelia eläinkokeiden vähentämiseksi.
Suosittelen aina kysymään yritykseltä, jonka eläinkokeettomuudesta haluat kuulla lisää, myykö yritys tuotteitaan Kiinaan.

3. Cruelty free ja vegaaniset ainesosat eivät tarkoita samaa
Kosmetiikkapurkin kyljessä komeilee iloisella fontilla painettu ”vegan” – kaikki ok siis? Ei valitettavasti. Moni eläinkokeistaan tunnettu isompi brändi on myös lähtenyt ratsastamaan omilla vegan-merkinnöillään, millä tarkoitetaan lähinnä vegaanista koostumusta.
Laajasti ymmärrettynä vegaaninen kosmetiikka kuitenkin tarkoittaa kosmetiikkaa, joka ei sisällä eläinperäisiä ainesosia eikä sitä ole testattu eläimin. Usea yritys käyttää vegan-sanaa kuitenkin löyhästi markkinoinnissaan, vaikka mahdollisesti testauttaisi tuotteitaan tai raaka-aineita eläinkokein. On hyvä myös erottaa viralliset eläin- ja vegaanijärjestöjen Vegan-logot yritysten omista purkkien kylkeen painamista merkinnöistä, jotka voivat olla hyvin aikein tehtyjä, tai sitten toisaalta viherpesua.
Kertaus on opintojen äiti: yleiskielessä cruelty free ei ole sama kuin vegaaninen kosmetiikka, sillä vegaaninen kosmetiikka on samalla sekä eläinkokeetonta että ainesosiltaan vailla eläinperäisiä aineita.
4. Cruelty free -sertifikaatit todentavat eläinkokeettomuutta
Eläinkokeetonta kosmetiikkaa etsiessä cruelty free -sertifikaatit ovat iso apu, sillä ne kertovat yhdellä silmäyksellä yrityksen arvoista ja helpottavat ostopäätöksiä.
Sertifikaattilistoja ylläpitää usea voittoa tavoittelematon eläinoikeusjärjestö ympäri maailmaa. Seuraavaksi käyn läpi tunnetuimmat cruelty free-sertifikaatit.
Jokainen näistä sertifikaateista kieltää eläinkokeiden tekemisen ja teetättämisen koko tuotannon osalta, eikä hyväksy tuotteiden myymistä Kiinan vapailla eläinkokeellisilla markkinoilla. Jokainen alla mainittu taho myös päivittää kosmetiikkabrändien listaansa säännöllisesti.
On hyvä muistaa, että vaikka yrityksellä olisi cruelty free -sertifikaatti eli ”pupulogo”, se ei välttämättä painauta sitä tuotteidensa pakkauksiin.
Cruelty free -sertifikaatteja
Leaping Bunny
Leaping Bunny tunnetaan Suomessa Animalian eläinkokeettomana listana, mutta sertifikaatti on todellisuudessa kansainvälinen.
Eläinkokeita vastustavien järjestöjen perustama Leaping Bunny -sertifikaatti kieltää eläinkokeet niin raaka-aineiden kuin valmiiden tuotteiden osalta. Kun yritys haluaa sertifikaatin, sen täytyy toimittaa kirjallisen todistukset eläinkokeettomuudestaan ja avattava tuotantoaan ulkopuolisille auditoinneille säännöllisesti, jotta sertifikaatti säilyy.
Koska Leaping Bunny -sertifikaatti on kansainvälinen, eri mailla on omia ja toisistaan vähän eroavia Leaping Bunny -listoja. Esimerkiksi Ruotsissa sertifikaattia ylläpitää Djurens Rätt ja Britanniassa Cruelty Free Europe.
Olen muuten itse vinkannut Suomen Leaping Bunny -listalle useamman tuotemerkin. Jos löydät Suomesta jonkin Leaping Bunny -tuotesarjan, joka ei listalta vielä löydy, laita viestiä Animalialle!
Peta Cruelty Free
Kun yritys haluaa Petan Beauty Without Bunnies -listalle, sen täytyy todistaa tuotantonsa cruelty free -periaatteet dokumentein ja allekirjoittaa sopimus tietojen todenperäisyydestä.
Petan listalle päästäkseen eläinkokeettomuuden tulee kattaa sekä valmiit tuotteet että ainesosat, eikä Petan hyväksymä yritys saa teetättää eläinkokeita myöskään muilla toimijoilla.
Peta ylläpitää listaa myös eläinkokeettomuuteen sitoutumattomista yrityksistä ja tiedottaa isosti, jos jokin firma jää kiinni eläinkokeista. Tämä on selvä mainehaitta yritykselle, mutta tietenkin kuluttajille selkeää tietoa. Petalla on myös oma cruelty free -lista niille brändeille, jotka ovat myös vegaanisia.
Choose Cruelty Free
Choose Cruelty Free (CCF) on australialainen eläinkokeita vastustava järjestö, jolla on oma pupulogo-sertifikaatti. CCF:n cruelty free -listalle päästäkseen kosmetiikkayrityksen täytyy todistaa eläinkokeettomuutensa niin raaka-aineiden, kuin valmiiden tuotteiden osalta koko tuotantoketjun osalta.
Jotta listalle voi päästä, yrityksen täytyy allekirjoittaa laillisesti sitova sopimus, jossa se takaa antamiensa eläinkokeettomuutta koskevien tietojen oikeellisuuden.
CCF:n lista on siitä erikoinen, että se ei hyväksy mukaan yrityksiä, jotka ovat eläinkokeita tekevien yritysten omistuksessa. Choose Cruelty Free kieltää myös useiden eläinperäisten kosmetiikan ainesosien käytön, vaikka täysin vegaaninen sertifikaatti se ei olekaan.
Edit 2021: CCF on nykyään osa Leaping Bunny -verkostoa! Yhä useampi merkki siis täyttää Leaping Bunny -sertifikaatin ehdot.
Vegan Societyn sertifikaatti
Maailman vanhimman vegaanijärjestön myöntämä sertifikaatti eroaa edellä mainituista siten, että tuotteiden tulee olla ainesosiltaan vegaanisia sen ohella, että ne ovat eläinkokeettomia.
Vegan Society pyytää yritykseltä kattavat todisteet siitä, että sertifikaatin haluavan yrityksen tuotteissa ei ole hyödynnetty eläinperäisiä ainesosia eikä eläinkokeita missään tuotannon vaiheessa.
Yrityksiä myös tarkastetaan säännöllisesti sertifikaatin sääntöjen täyttämisen osalta. Eläinkokeiden kielto koskee niin raaka-aineita kuin valmiita tuotteita, eikä yritys saa teetättää eläinkokeita myöskään muilla osapuolilla.
Lisäksi on hyvä tietää, että jotkin firmat haluavat brändäytyä ensisjaisesti mieluummin ekologisiksi kuin cruelty freeksi. Myös pitkä lista luonnonkosmetiikan sertifikaatteja kieltääkin eläintestauksen niin raaka-aineiden ja valmiiden tuotteiden kohdalla, vaikka mielestäni kuluttajalle olisi helpompaa, jos purkin kyljessä olisi sekä pupulogo että ekosertifikaatti.
Sertifikaattikeskustelu lehahtaa helposti vegaanipiireissä, mutta uskon, että jokainen voi tehdä omat valintansa, millä sertifikaatilla varustettua kosmetiikkaa hankkii, eikä asia ole mustavalkoinen. Jotkin pienet yritykset voivat hyvinkin täyttää sertifikaatin ehdot, mutta päättävät jättää sen hankkimatta. Toinen yritys voi taas kokea, että yksi sertifikaatti on ylipäänsä tarpeen.

5. Kosmetiikkayrityksen omat vastaukset kertovat paljon
Jos mietit, onko jokin kosmetiikkatuote eläinkokeeton, hyvä tapa on kysyä suoraan yritykseltä asiasta. Kuten todettu, harva yritys kertoo nykyään ”tekevänsä eläinkokeita”, mutta niihin voi olla osallisena, jos ei ole tarkkana.
Kun haluat tietää yrityksen eläinkokeettomuudesta, voit kysyä esimerkiksi
- Testataanko valmiita tuotteita tai niiden ainesosia eläinkokein
- Käyttävätkö alihankkijat tai tavarantoimittajat eläinkokeita
- Myykö yritys kosmetiikkaa Kiinaan
Vaikka yrityksellä ei olisi kaikkia sertifikaatteja, se voi silti vastustaa eläinkokeita ja avata tuotantoaan läpinäkyvästi. Siksi suosittelen aina myös kysymään yritykseltä eläinkokeettomuudestaan. Usea sertifikaatti on myös maksullinen ja työllistävä, joten jotkut yritykset voivat lykätä niiden hankkimista tai keskittyä vain yhteen.
Mielestäni on kuitenkin hälytyskelloja soittavaa, jos yritys kertoo selvästi, ettei se halua profiloitua ”eläinkokeettomaksi” tai ”hippikosmetiikaksi”, eikä siksi hanki sertifikaattia tai avaa cruelty free -periaatteitaan vakuuttavasti.
Cruelty free -kosmetiikan hankkimisessa tulee siis muistaa olla tarkkana, mutta rakettitiedettä eettisen kosmetiikan löytäminen ei ole! Nykyään cruelty free -kosmetiikan markkinat ovat suuremmat kuin koskaan.
Ymmärrän, että kosmetiikan eläinkokeet herättävät tunteita suuntaan ja toiseen, mutta pidetäänhän kommenttiboksi kaikkia kunnioittavana! <3
6 Kommentit
Vau miten kattava pakkaus! Kiitos!
Kiitoksia itsellesi! 🙂 On ollut pitkään jo aikeissa tehdä aiheesta postausta. 🙂
Kattava tietopläjäys, kiitos. Voisitko listata myös niitä luonnonkosmetiikan sertifikaatteja, jotka kieltävät eläinkokeet sertifikaattiensa vaatimuksissa?
Kiitos kommentista! Käytännössä lähes kaikki luotettavat luonnonkosmetiikan sertifikaatit kieltävät eläinkokeiden tekemisen ja / tai teettämisen, mutta niissä on niin eri painotuksia, että en osaa vielä kattavaa listaa tehdä. Esimerkiksi Natrue ja Ecocert ovat ilmaisseet eläinkokeettomuutensa.
Tosi hyviä vinkkejä, kiitos. <3
Ihana kuulla! 🙂