Viime viikkojen parhaita valonpilkahduksia ovat olleet spontaanit kamppikset ja avunannot, joita somessa on osoitettu kotimaisille yrityksille. On tue yrittäjää -nostoja, kamppiksia suomalaisen työn puolesta, lahjakorttiostoja ja mesenaattisivuja. Ja yritykset ovat puolestaan tehneet alennuksia toimituskuluihin, lisänneet kotiintoimituksia ja pystyttäneet verkkokauppoja pikavauhdilla kasvaneen verkkokysynnän vuoksi.
Yhteinen ponnistus suosikkiyritysten puolesta osoittaa, että me kyllä osaamme auttaa tosipaikan tullen, kun meille tärkeät asiat ovat vaakalaudalla.
Yrittäjän tukeminen on myös työpaikkojen tukemista, sillä ilman entisenlaisia kassavirtoja työpaikat ovat ensimmäisenä vaarassa. Siksi onkin ollut hienoa, miten joukolla jengi on lähtenyt miettimään kulutusvalintojaan viime päivinä – toivon, että koronakriisin jälkeenkin me pohdimme tarkasti, voisiko tukea paikallista ekologista, vegaaniystävällistä ja eettistä yritystä ilman kamppiksiakin.
Yrittäjän tukeminen ei kuitenkaan aina vaadi rahaa ja ostamista, eikä tietenkään ole taloudellisesti mahdollista tukea rahallisesti kaikkia niitä tahoja, joita haluaisi. Tai välttämättä järkevää – kannattaa hankkia mieluummin tarpeeseen, kuin ostaa ihan kivoja juttuja, joita et kuitenkaan käyttäisi (kuten minä en nyt ehkä vain aio hankkia kauniita leivontavälineitä, koska ne pölyttyisivät kaappiin).
Mutta, yhteisössä on voimaa, ja jokainen somessa aikaansa viettävä voi helposti osallistua tukemaan suosikkiyrityksensä menestystä jatkossakin. Seuraavaksi kerron muutaman kohdan, miten tämä onnistuu.

Miten voit tukea suosikkiyritystäsi ilmaiseksi?
Parasta seuraavissa vinkeissä on se, että ne eivät maksa mitään, ja voit ottaa niistä käyttöön useamman tai yhden – tänään, huomenna ja jatkossakin. Jokainen vinkki kuitenkin tuo hyvää mieltä kohteelleen!
1. Seuraa somessa
Tämähän on itsesäänselvyys, eikö? Someseuraaminen hyödyttää sekä sinua että kohdetta: saat tärkeät päivitykset fiidiisi, ja yritys yhden kiinnostuneen silmäparin lisää. Nykyään on jo lähes välttämätöntä, että yrityksellä on vähintään Facebook- ja Instagram-tilit – itse ainakaan en jaksa etsiä tietoa muualta, vaan haluan sen niihin kanaviin, joissa olen päivittäin.
2. Osallistu somessa. Tykkää, kommentoi, jaa -kombo on kultaa!
Somekanavissa seuraajien osallistuminen (engagement) on käytännössä koko jutun juoni, sillä eihän sosiaalinen media olisi muutoin sosiaalinen. Lisäksi algoritmit tykkäävät sometileistä, joissa käy hyvä pöhinä.
On aivan ymmärrettävää, että aina ei ehdi tai jaksa tykätä ja kommentoida jokaista postausta, mutta pitkässä juoksussa suurempi seuraajien sitoutuneisuus lisää koko sometilin näkyvyyttä. Joten jos suinkin voit, katsele suosikkiyrityksesi stooreja, tykkää ja kommentoi – tai vinkkaa vaikka kaveriasi seuraamaan mielenkiintoista tiliä.
Etenkin orgaanisen somen algoritmit ovat todella tarkkoja, ja jotta fiidivirrasta saa omat postaukset orgaanisesti näkyville, siihen tarvitaan seuraajien osallistumista – kuten usean sanan kommentteja ja vinkkailua kavereille.
On arveltu, että ilman maksettua mainontaa esimerkiksi Facebook-sivun tykkääjistä max 10 % näkee orgaaniset julkaisut, mutta kommentoidut ja tykätyt julkaisut nousevat paremmin fiidivirrassa ilman sponsoroituja euroja.
Somessa algoritmit näyttävät sinulle myös enemmän sellaista sisältöä, johon sitoudut katselemalla, seuraamalla ja kommentoimalla ja tykkäämällä.
3. Suosittele omalla nimelläsi
Vertaiselta kuultu suositus on vahvimpia tapoja herättää kiinnostusta ja luottamusta. Kun sinulla on minuutti tai pari aikaa, jätä arvio suosikkiyrityksesi someen tai verkkosivuille esimerkiksi siitä, miten olet aiemmin saanut hyvää palvelua.
Olet varmasti itsekin tehnyt ostopäätöstä tai valinnut kampaajaa kaverin tai somepostausten suositusten perusteella? Tai jättänyt valitsematta? Jep – positiiviset suosittelut luovat hyvää pöhinää ympärilleen. Jos et ehdi laittaa arvostelua yrityksen sivuille tai someen, aina voit vinkata siitä yksityisviestillä kaverillesi.

4. Kiitä!
Epävarmuuden aikana moni yrittäjä (ja työntekijä) stressaa varmasti juuri nyt toimeentulonsa puolesta. Ehkäpä nyt olisi hyvä aika ilahduttaa suosikkikampaajaasi, ravintolan pitäjää tai pienyrittäjää ihan vain kiitoksella siitä, että jaksaa vielä porskuttaa?
5. Muista myös vaikuttajat
Moni bloggaaja, tubettaja ja instagrammaja on myös yrittäjä, tai sivutoiminen sellainen. Itse teen somea ja blogia sivutyönä, mutta sen merkitys korostuu nyt, kun palkkatyön näkymät ovat epävarmemmat. Vaikuttajatkaan eivät elä pyhällä hengellä tai näkyvyydellä, ja etenkin heille seuraajien reaktiot, suositukset ja aidot kommentit ovat kullanarvoisia.
Käytännössä vaikuttajat ovat muuten tehneet vuosia jo ilman kamppiksia tue yrittäjää -hommia vinkkailemalla kotimaisista tuotteista ja palveluista. Esimerkiksi olen itse koonnut suosituksia kotimaisista kosmetiikkabrändeistä, verkkokaupoista ja ekokampaajavinkeistä, ja ne ovat yhä ajankohtaisia tänäänkin.
Ja vaikka tämä ei ole ilmainen vinkki, kerron sen silti: jos voit tehdä ostoksia vaikuttajan mainoslinkkien kautta, tee – näin tuet vaikuttajan toimeentuloa ja kannustat häntä jatkamaan valitulla linjalla. Mainoslinkkien klikkaaminen ei nosta tuotteiden hintoja tai tee muutenkaan mitään damagea, vaan ne osoittavat krediitit juuri oikeaan osoitteeseen.
On siis hyvä muistaa, että vaikuttajien suosittelut ovat yhä tärkeitä, ja niillä on merkittävä voima yritysten tukena. Ehkä tämä kriisi näyttää myös sen, millainen valta somevaikuttajilla on sekä oikean tiedon levittäjänä että yritystoiminnan taustalla markkinoinnin ammattilaisina?
PS. Muista huolehtia myös omasta energiastasi – laita välillä some ja uutiset tauolle, ja käy ulkoilemassa tai tee muuta rentouttavaa!
Lue myös:
Paras suomalainen luonnonkosmetiikka top 10
Millä perusteella valitsen blogissani ja somessani näkyvät tuotteet?