Sisältää *mainoslinkkejä ja saatuja tuotteita

Monia meitä kiinnostaa jätteen vähentäminen arjessa myös kosmetiikan osalta. Tämä onnistuu ennen kaikkea karsimalla tuotteita, hankkimalla tarpeeseen ja suosimalla tuotteita, joissa on fiksu pakkaus.
Zero waste ja muovipakkaukseton kosmetiikka ovatkin nousevia trendejä, joiden avulla kosmetiikkaa voi käyttää ekologisemmin. Monesti määritelmä on tosin vähän häilyvä, joten ehkä parempi termi olisi low waste?
Koen, että muovipakkaukseton ja zero waste -kosmetiikka on ennen kaikkea jätteen vähentämistä, samalla kun tuote on muutoin valmistettu myös vastuullisesti.
Vaikka muovinkin voi kierrättää, jatkossa tarvitsemme vaihtoehtoja muovipakkauksille. Toistaiseksi zero waste ei voi ratkaista kaikkia kosmetiikkapakkausten tarvetta, sillä suurin osa kosmetiikasta sisältää vettä, jolloin tuotteet täytyy pakata esimerkiksi muoviin.
Zero waste -syyskuun kunniaksi kokosin suosikkejani kosmetiikkatuotteista, jotka ovat sekä toimivia, vegaanisia että ekologisia. Aiemmin olen jakanut vinkkejä zero waste -kosmetiikasta täällä.

Uusia ja vanhoja suosikkeja zero waste -kosmetiikasta x 5
Vaikka zero waste -kosmetiikka on minulle tärkeää, minulla on sille myös tiukat laatukriteerit. Zero waste -tuotteen täytyy olla yhtä hyvä kuin muovipakkaukseen pakatun vastaavan tuotteen, jotta voin suositella sitä. En käytä väen vängällä tuotteita, joilla on hyvä ideologia, mutta ontuva toteutus.
Esimerkiksi kasvojen palasaippuoita en suostu käyttämään enkä suosittele niitä sinullekaan, sillä kasvojen peseminen saippuapohjaisella tuotteella on ”helppo” tapa saada iho epätasapainoon, sillä saippua pesee pois ihon oman suojakerroksen.
Seuraavat tuotteet ovat kuitenkin ansainneet kehunsa ja paikkansa ihonhoitorutiinistani, jossa käytän zero waste -tuotteita ”päästä varpaisiin”.
Helemaal Shea kiinteä vartalovoide
Helemaal Shean palamuotoinen vartalovoide on kätevä vartalon kosteuttamisessa sekä pienten korppukuivien alueiden, kuten kyynärpäiden, hoitamisessa.
Voide sisältää kaakao-, avokado- ja oliiviöljyjä, eikä mitään muuta. Ostamani pala on hajusteeton, mutta siinä tuoksuu miedosti kaakaovoi.
Ennen kaikkea tykkään tuotteen tunnusta! Vaikka pala on öljypohjainen, se ei tunnu tahmaiselta tai liian raskaalta iholla, vaan iholle jää pehmeä kerros voidetta. Ei aivan kuin ohut vartalovoide, mutta ei paksu öljykään. Lisäksi iso pala pysyy lipsumatta käsien välissä.
On tärkeää huomata, että Helemaal Shean vartalovoide on käytännössä vartaloöljy. Siksi palaa kannattaa käyttää suihkusta kostealle iholle, jotta öljy voi lukita kosteutta iholle.
Jos ihosi on tosi kuiva, suosittelen, että käytät öljypalaa vesipitoisen vartalovoiteen päällä kosteuden lukitsijana, sillä aina öljy ei yksin kosteuta tarpeeksi – sillä se ei sisällä ihoa kosteuttavaa vettä.
Helemaal Shea on monelle tuntematon hollantilainen sarja, joka valmistaa kauniita, käsintehtyjä ja kohtuuhintaisia palatuotteita, joiden joukosta en ole kehnoa tuotetta löytänyt.
Osta netistä: *Helemaal Shea vartalovoidepala ja *Helemaal Shean koko valikoima Beautiikissa

Zero waste huulirasva: Havu Cosmetics ja We Love the Planet
Hyviä vegaanisia muovipakkauksettomia huulirasvoja olen löytänyt peräti kaksin kappalein.
Kotimainen Havu Cosmetics on julkaissut kolmen tuotteen vegaanisen *huultenhoitosetin, joka on pakattu biohajoaviin Sulapacin rasioihin. Suosikkini setistä on huulivoide, joka luottaa sheavoin, avokado- ja manteliöljyn pehmentävään liittoon.
Havun huulivoide sulaa huulille nopeasti ja pehmentää ne välittömästi. Öljyä on, ja se on hyvä asia hoitavassa huulirasvassa.
Ostopaikkoja: Havu Cosmeticsin huulivoiteen löydät esim. *House of Organicista tai *Biodellystä täältä. Valitettavasti Havun huulipunat eivät ole vegaanisia.
We Love the Planetin Velvet Shine on puolestaan perinteisempi puikkohuulivoide, joskin normaalia isompi sellainen. Topakan tuntuinen huulirasva kosteuttaa huulet ja jättää kevyen kiillon – tekee mitä lupaa siis.
We Love the Planetin huulirasva on pakattu pahviin, eikä se sisällä mehiläisvahaa, kuten jotkin muut sarjan tuotteet.
Ostopaikkoja: We Love the Planetin huulirasvan löydät *täältä Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Luonkos jauhemainen deodorantti
Hyvä luonnonkosmetiikan deodorantti on muutoinkin haastava löytää, joten low waste -vaatimus lisää haastavuuskertoimia. Kuten olen vinkannut, Luonkosin uudet jauhedeot ovat kuitenkin päteviä ja odotettuja uutuuksia, myös siksi, että ne eivät sisällä kainaloita helposti ärsyttävää alumiinia.
Luonkosin pakkaus on uudenlaista biohajoavaa pahvia, joka hylkii vettä ja likaa – mutta täysin kastelua pakkaus ei silti kestä.
Luonkosin jauhedeodorantit pitävät hyvin normiolosuhteissa kevyessä hikoilussa, eivätkä ne tahraa vaatteita. Ennen kaikkea tykkään siitä, että jauhetta voi ripotella vartalotalkiksi esim. taipeisiin, reisien väliin ja rintojen alle!
Pidemmät kokemukset Luonkosin uutuuksista voit lukea täältä.
Ostopaikkoja: *Powerful (hajusteeton) ja *Fruitful (hedelmätuoksu) House of Organicista tai *Biodellystä.
Luonkosin kaksoispuhdistus: öljy- ja jauheputsarit
Kasvojen puhdistusaineet ovat haastavia löytää zero wastena, sillä usein näissä tuotteissa täytyy olla vettä, jos niistä haluaa toimivia.
Jos haluat välttää muovi- ja lasipakkauksia ihonpuhdistuksessa, apu voi löytyä Luonkosin tuotteista. Vaikka käytän enemmän nestemäisiä putsareita, Luonkos on hyvä haastaja.
*Luonkosin kasvojen öljypuhdistuskakku on jo niin suosittu, että kaipaako se esittelyä? Lyhyesti sanottuna kasviöljyistä koostuva pala on tehokas kasvojenpuhdistaja, joka liu’ottaa tarvittaessa paksunkin meikin, ilman, että iho natisee kuivuttaan (koska tuote on vain öljyä).
Luonkosin puhdistusöljy ei kuitenkaan huuhtoudu kasvoilta pelkällä vedellä, minkä vuoksi kasvot täytyy joko pestä toisella putsarilla tai konjac-sienellä tai puuvillaliinalla perään. Öljypala sopii monelle ihotyypille, mutta poispesussa kannattaa olla tarkka.
Luonkosin *uusi jauhemainen Serenity-putsari puolestaan täydentää öljypuhdistuksen, tai toimii kevyenä putsarina meikittömille kasvoille tai hyvin kevyelle meikille. Kauraan pohjautuva putsari on kuin ”jauhemainen maitoputsari”, joka puhdistaa hellävaraisesti ja ilman vahvaa pesevyyttä.
Yhdessä öljyputsari ja jauhemainen Serenity tekevät hyvän kaksoispuhdistuksen; pese kasvot ensin öljykakulla, ja huuhtele öljyisyys tiehensä veteen sekoitetulla jauhemaisella putsarilla. Näin iholle ei jää öljyistä tunnetta.
Suosittelen kakspispuhdistusta ainakin jokaiselle meikkaavalle, ja täältä voit lukea, miksi kaksoispuhdistus kannattaa.
Osta netistä: *Luonkosin tuotteet House of Organicissa ja *Biodellyssä.

Ben & Anna palatuotteet
Ben & Anna on edullisempi luonnonkosmetiikkasarja, jolla on vahva painotus low waste -tuotteissa. Uusimmat LOVE-palashampoot ovat kaikki toimineet hyvin; vaahtoavuutta, pesevyyttä ja raikasta tuoksua löytyy.
Suosikkini palashampoista on ollut *Lemongrass, mutta alan kallistua enemmän pesevämmän *Oriental-shampoon kannalle, joka sopii myös suihkusaippuaksi.
Shampoot pesevät hyvin ilman palashampoille tuttua tahmaisuutta, sillä shampoopalat ovat shampoopohjaisia, mikä ei vaadi hiuspohjan totuttelua. Mikä parasta, hintaa on vain noin 6 euroa per pala.
Brändillä on paljon muitakin muovittomia tai zero waste -tuotteita, kuten shampootabletteja, suihkutabletteja ja hammastahnoja. Kaikki sarjan tuotteet ovat vegaanisia.
Osta netistä: Parhaan Ben & Annan valikoiman löydät *House of Organicista täältä.
Jos palashampoiden ja -hoitoaineiden maailma kiinnostaa, kannattaa lukaista vertailuni palashampoista ja kolme vinkkiä palahoitoaineista.
Oletko sinä löytänyt varmoja zero waste -suosikkeja kosmetiikasta?