*mainoslinkki
Miltä kuulostaa muoviton maaliskuu ja zero waste -kosmetiikka? Teemakuukausi on loistava aika tarkastella tärkeää aihetta kosmetiikan tiimoilta.
Zero waste eli nollahukka viittaa ajatteluun, jossa tarkastellaan koko elämäntapaa ja vähennetään kierrätyskelvotonta jätettä arjessa kestävästi. Zero waste -ajattelun taustalla on lyhyesti kieltäytyä turhasta tavarasta, karsia tarpeettomia tavaroita, uudelleenkäyttää sopivia tuotteita, kierrättää ja kompostoida. Huh, kuulostaa äkkiseltään ehkä mustavalkoiselta, mutta onneksi arjessa voi tehdä oman kokoisia askelia.
En väitä että eläisin zero waste -elämää ja ymmärrän täysin, että aiheella on pieni länsimainen ongelma -kaiku, ja muoviton tai ”jätteetön” elämä kuulostaa kaukaiselta. Tykkään käyttää hammastahnani tuubista ja kroppavoiteet puteleista, mutta en panisi pahakseni, jos jatkossa kehitys kehittyisi, ja pakkausten materiaaleihn löytyisi uusia ekoideoita.
Roskatietoisuus kuitenkin kiinnostaa ja saa toimimaan käytännön tasolla, vaikka sitten lapsen askelin. Sen ohella että olen elänyt ympäristösyistä(kin) vegaanisesti pian 10 vuotta, kierrätän todellakin myös kosmetiikkaroskani ja lahjoitan eteenpäin itselleni epäkelpoja tuotteita.
Koska kaiken kokoiset teot lasketaan (ja koska tykkään kosmetiikasta), vinkkaan teille vegaanisista zero waste -kosmetiikkalöydöistä. Etenkin luonnonkosmetiikan brändit ovat tässä kärjessä, mutta veikkaan että muutaman vuoden sisällä juttu on isommin esillä markettikosmetiikassakin. Blogini kaikki zero waste -kosmetiikkapostaukset voit lukea tämän tunnisteen takaa.
Osa kuvien kosmetiikasta on saatu blogin kautta. Päivitetty 2020.

Yleiset vinkit zero waste -kosmetiikkaan
- Suosi kestovanulappuja
- Vaihda vanupuikot muovittomiksi eli *paperisiksi tai bambuisiksi.
- Jos käytät muovista ei-sähköhammasharjaa, voit kokeilla vaihtaa sen *bambuhammasharjaan.
- Palasaippuat kunniaan käsien pesussa! Lotraan käsien pesussa niin paljon, että nestemäiset saippuat ovat harvinainen ilmestys, sillä ne myös kuluvat nopeammin.
- Palashampoot ja -hoitoaineet kokeiluun – suosikkini palashampoista on kotimainen Carita Cosmetiikka! Yhden hyvän palahoitoaineen olen jo löytänyt (postaus).
- Kuukupit ovat todella suosittuja, ja mikäli ne sopivat sinulle, ne säästävät hurjan määrän roskaa ja maksavat itsensä pian takaisin.
- Kierrätä kosmetiikkapakkaukset, nykyään myös muovia voi kierrättää hyvin. Lisätietoa kosmetiikan kierrätykseen voit lukea vaikka tästä artikkelista.
Lukuvinkki: Viisi matalan kynnyksen tapaa vähentää kosmetiikkajätettä

Vegaaninen zero waste -kosmetiikka – kiinnostavimmat tärpit
Ayu Organics – kahden siskoksen perustama suomalainen luonnonkosmetiikan brändi tarjoilee ihanat vedettömät, kasviperäiset ja tuoksuvat kasvonaamiot kauniisti pahviin pakattuna. Lue arvioni Ayun tuotteista täältä ja *katso koko Ayun valikoima House of Organicista tästä.
Ben & Anna – oikeasti hyvin toimiva, alumiiniton deodorantti, jonka pahvipakkauksen voi kierrättää kun deodorantista aika jättää. Tietenkin myös vegaaninen ja cruelty free! Arvioni Ben & Annan deodorantista voit lukea täältä ja koko *deovalikoiman voit tsekata House of Organicista täältä.
Catteco (ent Carita Cosmetiikka – kotimaisen pienyrityksen saippua- ja palashampootehtaalla on käynyt kova kuhina, ja olen kuullut paljon hyvää lempeistä saippuoista ja monelle eri ihotyypille sopivista, shampoopaloista. Oletko jo testannut? Lue täältä postaukseni aiheesta paras palashampoo!
Flow Cosmetics – suomalainen Flow-kosmetiikka on kenties ensimmäisiä luonnonkosmetiikan palashampoiden suosion boostaajia, ja uudistunut Flow Cosmetics rokkaa nykyään myös palahoitoaineet, palavartalovoiteet ja päivitetyt shampoopalat.
Geisha Shaver ja muut safety razorit – muoviton, käytännössä ikuisesti kestävä metallinen sheiveri tekee paluun. Safety razorin terät voi vaihtaa, eikä metallinen sheiveri tee lainkaan jätettä. Hei hei muoviset kertakäyttöterät! *Geisha Shaverin voit hankkia House of Organicista täältä. Kirjoitin käyttöohjeet ja kokemuksiani Geisha Shaverista omaan postaukseen.
Hetkinen – siis hetkinen, miten *näin kauniit purkit ovat menneet minulta ohi?! Vuonna 2019 lanseerattu kotimainen ja vegaaninen luonnonkosmetiikka tulee kirjaimellisesti puun takaa – tämän brändin purkit valmistetaan kotimaisesta männystä, ja ne näyttävät jo pieniltä design-esineiltä. Voit lukea Hetkinen-kokemuksiani omasta postauksesta.
Luonkos – luonnollinen *öljypuhdistuskakku on saanut paljon positiivista kuhinaa ympärilleen, enkä ihmettele, sillä biohajoavaan pahviin pakattu kasvojenpuhdistusaine on nerokas idea, kun haluat puhdistaa kasvoilta meikin ja lian tehokkaasti mutta todella hellävaraisesti. Kerroin palakakusta aiemmin Luonkos-postauksessani.
Lush – Lush oli zero waste jo ennen zero waste -buumia, ja kaikkihan me tunnemme tuoksuvat ja ihanat saippuat ja palashampoot. Lush kierrättää myös muovipurkkinsa ja on juuri lanseerannut uusia kasvotuotteita ilman pakkauksia. Lush ei ole luonnonkosmetiikkaa, mutta monessa muussa asiassa fima on ollut edelläkävijä.
Savon Stories – kiinteät luonnonkosmetiikan vartalovoiteet ovat ihanan tuoksuvia, pitkäkestoisia ja levittyvät suit sait palaa hieromalla kroppaa vasten. Palavartalovoiteita on myynnissä ainakin naturellement.fi -verkkokaupassa.
Sulapac – biohajoavia, kauniita ja kotimaisia *kosmetiikkapurkkeja, joille toivon menestystä maailmalla. Sulapacin pakkauksia käyttävät osassa tuotteissa ainakin Ekopharma, Atopik ja Murumuru -kosmetiikkasarjat.
Kuvissa näkyvä hiusharja on kokonaan muoviton hiusharja, joita voit hankkia vegaanisesta Karma Helsinki -ekosalongista.
Onko sinulla kokemuksia zero waste -kosmetiikasta?
6 Kommentit
Kaikki yksittäispakatut tuotteet – olivatpa ne sitten kosmetiikkaa tai vaikka teepusseja – ovat mun mielestä melkein suurimpia turhakkeita ja hirveätä tuhlausta. Kaikenlaiset biohajovat pakkaukset on tietysti aivan ykkösiä ja sellaisia mielellään suosii. Erityisen hämmästyttävää on se, että biojätepussit, joita kotitalouksissa käytetään eivät olekaan biohajoavia! En ymmärrä miksi sellaisia sitten kehotetaan käyttämään… Mahtaakohan joissakin kosmetiikan biohajoavissa pakkauksissa piillä sama ansa loppujen lopuksi…? Ehkä ne kuitenkin tutkittu loppuun saakka…?
Kivaa sunnuntaita!
Kiitos kommentista! Mä myönnän että käytän yksittäispakattuja tuotteita esim. ruoassa, mutta todella toivon että valmistajat ottaisivat isoja askelia eteenpäin, sillä kaikki ei ole kuluttajasta kiinni ja ymmärrän ettei kaikilla ole aikaa tai resursseja lähteä lasikippoilemaan zero wastena. Samaa mieltä olen biojätepusseista, oudoin juttu ikinä. 😀 Mitä olen Sulapacia tutkinut (mihin ehkä viittasit), se kyllä vaikuttaa luotettavalta tässä asiassa.
Pakko vielä tosiaan kommentoida tota biojätepussijuttua, se tuli itsellekin yllätyksenä. Sen sijaan biojätteeseen käy ja hajoaa, ne kaupan kassoilla olevat ohuet muoviset "hedelmäpussit", mitkä monesta kaupasta ovat poistuneet, koska halutaan vähentää jätteen määrää. 😀 Todella hämmentävä kuvio. 😀
Kiitos Jonna vinkeistä! 😀 Kaupassa käytän yleensä ruskeita pahvipusseja hedelmille. 😀
Päätin ottaa itseäni niskasta kiinni! Tässä on jotenkin elämä ollut omien mittapuiden mukaan täysin rempallaan alkuvuoden. Tavoitteenani on vähentää kaikkea pakkausjätettä, eli jatkaa siitä mihin ennen joulua jäin. Ainoa ongelma tässä on kämppikseni, jota ei voisi vähempää kiinnostaa. Se surettaa ja raivostuttaa, mutta ei auta kuin hoitaa oma tontti.
On mahtavaa, että zero waste -kosmetiikkaa löytää helposti, eikä sitä käyttävän tarvitse tinkiä mukavuudesta tai elämyksellisyydestä. <3
Mitä lopussa sanoit on mun mielestä just avain tähän zero waste -juttuun: jos ja kun homma on enemmän mainstreamia eikä pienen piirin puuhastelua (joka vie aikaa ja energiaa), niin varmasti myös kämppikset lähtevät tähän mukaan helpommin. 🙂