Sisältää *mainoslinkin

Meikkien mikromuoveista on viime vuosina kohistu paljon, mutta samalla myös kosmetiikkapakkauksiin on alettu kiinnittää huomiota. Siinä missä ajatus muovin sivelystä kasvoille meikin tai voiteiden muodossa ei kuulosta hyvältä, moni suosii myös muovittomia pakkauksia.
Vaikka itse en halua demonisoida muovipakkauksia, olen kyllä kiinnostunnut ”muovipiheistä” meikkipakkauksista ja ratkaisuista, jotka säästävät luontoa. Esimerkiksi täyttöpakkaukset ovat nerokas tapa vähentää kosmetiikan pakkausmateriaaleja.
Kysyin myös jokin aika sitten Instagramissa, kiinnostaako kuulla vinkkejä meikeistä, joiden pakkaukset eivät ole pelkästään muovia, ja vastaus oli selvä kyllä.
Kokosin vinkit muovittomista ja vähämuovisista meikkipakkauksista sekä tietoiskun meikkien mikromuoveista (pääset vinkkeihin tästä jos et jaksa lukea alkusettejä).
Olen aiemmin käsitellyt kosmetiikan ja muovin yhteyttä postauksessa, jossa otin esille mm. pakkaukset.
Muovittomat meikkipakkaukset eivät pelasta maailmaa, mutta ymmärrettävästi moni haluaa vähentää muovituotteiden käyttöä, ja meikkimaailmasta löytyy myös siihen ratkaisuja. Aivan pakkauksettomia meikit eivät voi olla ymmärrettävästi, mutta moni brändi on kehittänyt fiksumpia ekologisempia pakkauksia.
Koska en osaa tehdä tosi lyhyitä postauksia, kerron vielä omasta ”muovisuhteestani”. Itselläni on vähän kaksijakoinen suhtautuminen muoviin. Toisaalta se on hyvä pakkausmateriaali ja monesti parempi valinta kuin esimerkiksi painava lasi, jota ei välttämättä voi kierrättää. Toisaalta muovia on maailmassa ihan liikaa, minkä vuoksi neitseellistä muovia ei tarvitsisi tehdä enää lisää.
On paikallaan myös muistuttaa, että kosmetiikka ei ole maailman muoviongelman suuri pahis.
On totta että kosmetiikassa käytetään yhä mikromuovia, mutta suunta on kääntymässä. Ainakin EU:ssa mikromuovin kosmetiikkakielto etenee, samalla kun kosmetiikkafirmat ovat lähteneet karsimaan muovia pois ainesosista ja suosimaan pakkauksia, jotka ovat muovittomia tai muutoin ekologisempia. Sen sijaan mikromuovia syntyy enemmän autolla ajaessa ja valtamerikalastuksessa kuin meikeissä.

Vältä ensin viherpesu
Muoviton meikkipakkaus kuulostaa joskus liian hyvältä ollakseen totta, ja siksi onkin hyvä tsekata yleisimmät viherpesun kuopat. Pakkauksen ekologisuus riippuu mm. valmistuksesta, materiaalien alkuperästä (kierrätys/neitseellinen), kuljetuksesta, kierrätyskelpoisuudesta ja niin edelleen.
- Muoviton pakkaus on viherpesua, jos itse tuotteen ainesosissa on muovia. Tämän vuoksi kannattaa aina lukea ainesosat.
- Tarkista myös kierrätysohjeet, sillä muoviton pakkaus ei ole automaattisesti kierrätyskelpoinen (toisin kuin useimmat muovipakkaukset).
Tunnista kosmetiikan mikromuovit
- Ainesosalistassa usein mm. poly- ja crosspolymer-alkuiset sanat ja nylon ovat merkki mahdollisesta mikromuovista.
- Voit tuplatarkastaa ainesosat esim. Beat the Microbead -sovelluksella (BTMB), joka hälyttää mikromuoveista. Kannattaa huomata, että sovellus ei ole 100% tarkka ja hälyttää melko herkästi.
- Helpoin tapa välttää mikromuovi kaikessa kosmetiikassa on käyttää vain sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, koska se ei salli mikromuovia.
Muovittomat ja muovipihit meikkipakkaukset
Kokosin vinkkejä luonnollisemmista meikkibrändeistä, joiden valikoiman tuotepakkauksissa on vähennetty tai korvattu muovia ja joiden ainesosat ovat tietenkin myös mikromuovittomia.
Boho Cosmetics
Boho on yksi suosikkejani luonnonkosmetiikan meikeistä, eikä vähiten siksi, että Boho käyttää pakkauksissaan kierrätettyä pahvia (tai kartonkia). Pakkauksissa on myös muovia käytännön syistä, mutta kevyen mutta kestävän pahvin osuus on hallitseva.
Bohon tuotteista suosikkejani ovat värikkäät luomivärit, luonnonkosmetiikan parhaimmat ripsivärit ja hoitavat huulipunat, joista olen löytänyt monia vuoden parhaita ja kestosuosikkeja.
Suurin osa Bohon tuotteista on vegaanisia, ja lähtökohtaisesti uusimmat lanseeraukset ovat aina vegaanisia. Vaikka ekomeikit voivat kuulostaa hintavilta, Bohon hinnat ovat lisäksi kohtuulliset.
Ostopaikkoja mm.: *House of Organic, *Biodelly ja *TwistBe.
Lue kokemuksia Boho-meikeistä tästä.

Saaga Kosmetiikka
Saaga Maaria on harvinainen kotimainen mineraalimeikkibrändi, ja vähemmän tunnettu tapaus (mutta laadukas!). Tuotesarja vähentää muovia pakkauksissaan monella tavalla: ulkopakkaukset ovat bambua, ja saatavilla on käteviä pahvisia täyttöpakkauksia.
*Osta Saaga Kosmetiikka -mineraalimeikkipuutereita täältä. Saatavilla on myös edullisia kokeilupakkauksia.
Lue kokemuksi Saaga-mineraalimeikeistä tästä.


Muita mineraalimeikkien täyttöpakkauksia
Lily Lolon mineraalimeikit ovat minulle niitä kaikista parhaimpia, joten on hienoa, että meikkipuuterirasian täyttöön on saatavilla jokaisesta sävytä *täyttöpakkaus, joka on tehty kevyestä paperista/pahvista.
Eco Minerals on vegaaninen mineraalimeikkisarja, jonka mineraalimeikkipuutereihin ja aurinkopuutereihin on saatavilla pahviset täyttöpakkaukset. Katso valikoima Eco Mineralsin suomalaisesta nettikaupasta.
Lethal Cosmetics
Lethal Cosmetics on saksalainen indie-meikkisarja, joka valmistaa upean värikkäitä luomivärejä. Tuotesarja ei ole luonnonkosmetiikkaa, mutta kaikki tuotteet ovat vegaanisia ja mikromuovittomia. Luomivärit ovat erityisen käteviä, koska niitä voi ostaa yksittäin ja koostaa omannäköisen paletin. Pakkaukset ovat kartonkia muovin sijaan.
*Lethal Cosmeticsin meikkejä löytää Suomesta täältä. Tuotesarjalla on Petan cruelty free -sertifikaatti.

Kia-Charlotta
Kia-Charlotta on indie-kokoinen meikkibrändi, jonka valikoimassa on sekä mikromuovittomat kynsilakat sekä uutuutena *muovittomat luomiväripaletit, jotka on pakattu pahvipakkauksiin. Kia-Charlotta on Petan eläinkokeettomalla listalla ja täysin vegaaninen.
*Kia-Charlotan meikkejä löydät Beautiikista täältä.
Inika Organic
Täysin vegaaninen ja luonnollisia ainesosia painottava Inika Organic on julkaissut juuri uusia luomiväripaletteja, jotka on pakattu muovittomasti pahviin. Kuvien perusteella näissä näyttää olevan ihanasti *kimalletta ja pigmenttiä! Inika on vahvasti eettinen brändi; sillä on mm. Leaping Bunny- ja Cosmos Organic-sertifikaatit.
*Osta Inikan muovittomat luomiväripaletit TwistBestä.



IDUN Minerals
Ruotsalainen mineraalimeikkeihin erikoistunut brändi on juuri lanseerannut poskipunia ja aurinkopuutereita, joissa on täysin pahvinen pakkaus. Vanhat pakkaukset ovat muovisia, ja ne todennäköisesti tulevat poistumaan.
*Osta pahviin pakattuja poskipunia ja *aurinkopuutereita täältä Lykosta. Kaikki sävyt ovat vegaanisia!
Nui Cosmetics
Nui Cosmetics on kokonaan vegaaninen meikkisarja, jonka tähtituote on huippuhyvä luonnonkosmetiikan meikkivoide. Kuitenkin brändillä on muitakin ässiä hihassaan, joista etenkin pahviin pakatut luomivärit, aurinkopuuterit ja korostuspuuterit ansaitsevat enemmän huomiota.
*Luomiväreissä on upeat värit, pigmentit ja fiksut täysin muovittomat pakkaukset! Todellisia salattuja helmiä, mitä tulee laadukkaisiin luonnollisiin meikkeihin.
Upeita luomivärejä ja muita Nuin muovittomasti pakattuja meikkejä voi ostaa Suomesta *Biodellystä täältä. Ei ihme, että moni sävy myydään nopeasti loppuun.


Korento Cosmetics
Kotimainen Korento Cosmetics on panostanut vahvasti muovittomiin meikkipakkauksiin, joista esimerkiksi mineraalimeikkipuuterit ja huuli- ja poskivärit ovat toistaiseksi pahvi/kartonkipakkauksissa. Meikkivoiteiden pakkaukset ovat ilmeisesti muuttumassa, mutta toistaiseksi niitä löytää myös kartonkiin pakattuna.
Yksi suosikkini Korennolta on *huuli- ja poskiväri, joka toimii meikkipussin minimalistisena sankarina, jolla saa samat sävyt helposti huulille, poskille ja miksei luomillekin.
Ostopaikkoja: *House of Organic, *Biodelly, *Twistbe
Catrice
Catrice on hyvin yllättävä nimi listalla, mutta tämä halpismeikkibrändi on julkaissut vegaanisen Clean ID -kokoelman, joka on sisällöltään mikromuoviton ja pakkauksiltaan vähämuovinen. Kokoelmassa on mm. *paperipakkauksinen puuteri ja *luomiväripaletti, jonka pakkaus on enimmäkseen kierrätettyä pahvia.
Catrice on myös muuttanut valikoimaansa muovittomaan suuntaan, joten ehkä tulevaisuudessa useampi tuote on ekologisempi!
*Osta Catricen Clean ID -limited edition -meikkejä täältä Lykosta.
Kjaer Weis
Kjaer Weis on luonnonkosmetiikan luksusmeikkibrändi, joka panostaa laadukkaiden meikkien lisäksi täyttöpakkauksiin. Esimerkiksi vegaanisille *luomiväreille ja *kivipuutereille löytyy edullisemmat täyttöpakkaukset, jotka myös vähentävät jätettä.
Harmiksi moni Kjaer Weisin tuote ei sovellu vegaanille ainesosiensa vuoksi, mutta tuotetietoihin on merkattu vegaanisuus selkeästi.
*Katso koko valikoima täältä Joliesta.
Benecosin meikkivoidepuikko
Benecosin meikkivoidepuikko on pakattu muovin sijasta kartonkiin, joka on yllättävän kätevä pakkaus voidemaiselle meikkipohjalle. Lisäksi meikkivoide on Benecosin tapaan edullinen! *Meikkivoiteen voi ostaa maahantuojan verkkokaupasta, josta se löytyy kaikista varmimmin.
ZAO Makeup
ZAO on luonnonmukainen ja värikäs meikkisarja, jonka pakkaukset ovat muovin sijaan bambua. Saatavilla on myös roskaa vähentäviä täyttöpakkauksia ja *edullisia refill-nappeja lähes kaikista tuotteista – luomiväreistä poskipuniin ja meikkivoiteisiin. ZAOlla on myös käteviä *täytettäviä meikkipaletteja, joihin voi itse koota haluamansa meikit irtonapeista.
*Katso valikoima ja osta tuotteita täältä. Nykyään ZAOn kaikki meikit ovat vegaanisia.
Lue seuraavaksi: Kynsilakka ilman mikromuoviglitteriä – kauniit kynnet luonnollisemmin
2 Kommentit
Kiitos hyvistä vinkeistä! Catrice yllätti positiivisesti. Täytytypä perehtyä heidän tarjontaansa. Olen palashampoisiin siirtynyt myös tästä muovittomuussyystä.
Kiitti! Catrice oli myös mulle yllätys. Tosiaan vain sen Clean ID-kokoelma on ”parempi”, mutta itsekin jään seurailemaan, miten valikoima kehittyy. 🙂