sisältää *mainoslinkkejä ja pr-tuotteita

Palashampoot ovat yhä suositumpia, ja moni haluaa käyttää niitä erityisesti ekologisuuden vuoksi. Kuten tiedämme, pieni palashampoo kestää pidempään kuin nestemäinen shampoo, eikä se tarvitse ympärilleen muovipakkausta, saati jätä jälkeensä mitään (muuta kuin kierrätettävän pahvin).
Olen käyttänyt palashampoota muutaman vuoden ajan, sen jälkeen, kun selvisin siitä alkushokista, kun ensimmäinen kokeilemani palashampoo jätti hiukseni tahmaisiksi, vaikka kuinka sinnikkäästi pesin.
Onneksi sittemmin uskalsin kokeilla palashampoita uudelleen, ja ymmärsin, miksi osa jättää hiukset tahmaiseksi ja toiset eivät. Tämän ”salaisuuden” paljastan pian tässä postauksessa.
Käytän palashampoota vuorotellen nestemäisen shampoon kanssa, ja välillä pesen pitkiä aikoja hiukseni vain palashampoolla. Parhaissa palashampoissa ei ole tippaakaan tahmaisuutta tai muita outouksia, ja ne pesevät hiukset yhtä hyvin kuin normishampoot.
Sen oikean palashampoon löytäminen voi ottaa aikaa, sillä valikoima on pienempi, ja palashampoiden valikoima on hieman erilainen.
Olen tähän saakka pitänyt etenkin Cattecon palashampoista, mutta koska markkinoilla on paljon muitakin toimivia shampoopaloja, kokosin niistä kokemuksia ja vertailua tähän postaukseen.
SISÄLTÖ:
Miksi jotkut palashampoot tahmaavat hiukset?
Shampooarviot:
HelemaalShea Chamomile
Famo Untuva
Faith in Nature Coconut
Lavera Basis Sensitive
Ben & Anna Lemongrass
N.A.E Repairing
Flow Cosmetics ja Nurme

Shampoo- vai kasviöljypohjainen palashampoo?
Eli miksi toiset jättävät tahmaa hiuksiin ja toiset eivät
Aivan ensiksi on hyvä kerrata perusteet palashampoista. Yleisin harhaluulo palashampoista on se, että ne kaikki olisivat samasta muotista, mutta palashampoita on nyrkkisääntönä kahta erilaista: shampoo- ja saippuapohjaisia.
Syy, miksi jotkut palashampoot tekevät hiukset tahmaiseksi ja toiset eivät, löytyy niiden ainesosista.
On hyvä tietää, onko palashampoo shampoo- vai saippuapohjainen, sillä ne ovat käytännössä kuin kaksi eri tuotetta.
Saippuapohjaiset palashampoot ovat ns. ”perinteisiä palashampoita”, joiden pesevyys tulee nimensä mukaisesti saippuasta. Näitä kutsutaan myös kasviöljypohjaisiksi shampoiksi.
Tunnistat saippuapohjan esimerkiksi seuraavista sodium-alkuisista ainesosista: Sodium Olivate, Sodium Castorate, Sodium Cocoate. Saippuapohjaisen palashampoon pH on emäksinen saippuan vuoksi.
Saippuapohjaiset palashampoot ovat suosittuja, mutta niiden haastena on monesti se, että hiukset tarvitsevat totutteluaikaa muutaman pesun ajan, ennen kuin shampoo toimii hyvin. Tänä aikana saippuapohjaisesta shampoosta voi jäädä tahmaisuutta hiuksiin, riippuen esim. hiusten huokoisuudesta ja pH:sta.
Hiusten huuhtelu etikkahuuhtelulla hoitoaineen sijaan voi tasoittaa saippuapohjaisen palashampoon tahmaisuutta, sillä etikkahuuhtelu tasapainottaa hiusten pH:ta ja auttaa sulkemaan hiussuomuja, jotka voivat jäädä pörrölle.
Shampoopohjaiset palashampoot ovat puolestaan lähempänä tavallisia nestemäisiä shampoita, sillä niiden pesevyys tulee tensideistä ja käytännössä ”shampoosta”. Ne eivät vaadi totutteluaikaa tai tee hiuksia tahmaiseksi tai lähmäiseksi, sillä ne pesevät rasvaisuuden tehokkaasti pois.
Shampoopohjaisen palashampoon tehokkuus tulee pesevästä ainesosasta, joita ovat esim. kookosöljypohjaiset Sodium Coco Sulfate (SCS) ja Sodium Coco Isethionate (SCI). Molemmat ovat biohajoavia luonnonkosmetiikassa hyväksyttyjä tensidejä, jotka muodostavat vaahtoa. Ainesosia ei kannata sekoittaa SLS:ään saati tavalliseen kookosöljyyn, sillä nämä ovat eri aineita, jotka toimivat eri tavalla.
Pidän enemmän shampoopohjaisista palashampoista, sillä niiden pesevyys on hyvä ensi kerrasta lähtien, enkä tarvitse totutteluaikaa.
Tiedän kuitenkin myös hyviä saippuapohjaisia palashampoita, jotka toimivat minulla ilman tahmaisuutta tai muuta jekkuilua – se kun on yksilöllistä, miten shampoo lopulta käyttäytyy.
Lisätietoja saippuapohjaisista vs. shampoopohjaisista palashampoista löytyy mm. täältä ja täältä.
Palashampoot vertailussa – koottuja kokemuksia
Kaikki mainitut palashampoot ovat vegaanisia ja saatavilla Suomesta. Oma hiuslaatuni on paksu, normaalikuntoinen, taipuisa ja savivaalennettu.

HelemaalShea Chamomile & Citrus – normaaleille ja vaaleille hiuksille
HelemaalShea ei ole kovin tunnettu palashampoomerkki, mutta palatuotteisiin erikoistuneen brändin valikoimasta voi tehdä löytöjä. Chamomile & Citrus -palan olen kuluttanut jo kuopalle!
*Chamomile & Citrus -shampoo on suunnattu normaaleille ja rasvoittuville hiuksille, ja erityisesti vaaleille, sillä kamomillalla on vaaleita hiuksia kirkastava vaikutus. Vaikutus on hyvin luonnollinen, joten palasta on tuskin haittaa tummemmillekaan hiuksille.
Vaikka palashampoo on saippuapohjainen, se on pessyt hiukseni hyvin, ilman totutteluaikaa tai tahmaista tunnetta. Kuin mikä vain shampoo!
Shampoo on hyvin pesevä, ja se jättää hiukset mukavan ilmavaksi. Shampoo pesi hiukset ensi käyttökerralla jopa liian ”narskuviksi”, mutta pesutulos on tasaantunut siitä.
Shampoon öljypohja muodostuu saippuoidusta kookos-, auringonkukka- ja hampunsiemenöljystä, ja lisäksi pala sisältää mm. kamomilla- ja sitrusuutteita.
- Saippuapohjainen, mutta pesevä – ei tahmaa omia hiuksiani
- Mieto sitrustuoksu
- Erityisesti vaaleille hiuksille
- Luonnollinen ja biohajoava
- Yksi suosikeistani
HelemaalShean shampoon voi hankkia *Beautiikki-verkkokaupasta täältä.
HelemaalShealla on lukuisia muitakin palashampoita ja palatuotteita – *katso koko valikoima tästä. Olen pitänyt myös HelemaalShean Argan & Rhassoul -palashampoosta

Famo Untuva – tuoksuton varma valinta
Kotimaiset Famon palashampoot ovat monen suosikkeja, ja myös minä olen löytänyt pöllöshampoista hiuksilleni hyvän mätsin.
*Famon Untuva -palashampoo on best of basics -osastoa palashampoista. Shampoo on tuoksuton, hyvin vaahtoava ja pesevä, mutta ei takuttava. Koska shampoo on shampoopohjainen, se ei jätä tahmaa, vaan pesee hiukset ilmavakasi kuten nestemäinen shampoo.
Shampoo tuntuu eniten normaalien hiusten shampoolta, joka pesee hiukset mutkattomasti – puhdasta tulee, mutta hoitoainetta tulee toki käyttää, kuten kaikkien shampoiden kanssa.
Shampoon pesevyys tulee tensideistä (SCI), eli pesuteho on taattu – mutta ilman kuivattavaa tuntumaa. Inci on todella lyhyt, eikä tuote sisällä eteerisiä öljyjäkään tuoksuna.
Pöllönmuotoinen pala on söpö, ja helppo käyttää etenkin alkuvaiheessa, mutta en tiedä sitten, kuinka pala kuluu käytössä.
- Shampoopohjainen
- Tuoksuton
- Pesevä shampoo monelle hiustyypille
- Yksi suosikeistani
Famon palashampoon löydät esim. *House of Organicista täältä. Katso *koko Famon valikoima tästä.
Käytän aina shampoon kuin shampoon perään hoitoainetta, sillä se siloittaa ja selvittää hiukset.

Faith in Nature Coconut Shampoo Bar – hellävarainen
Faith in Nature on vanha ekokosmetiikan brändi, jonka uusimpia tuotteita ovat palashampoot ja palasaippuat, joita on saatavilla eri tuoksuilla ja ominaisuuksilla.
*Kookos-palashampoo on shampoopohjainen, lempeästi pesevä ja miedosti vaahtoava shampoo. Sanoisin, että shampoo on erityisen hyvä kuiville ja hennoille hiuksille, sillä tämä ei ole kaikista ”narskuttavin” shampoo.
Shampoon pesuteho on lempeä, mutta hiukset puhdistuvat kuitenkin, eivätkä jää takkuun tai kuivan oloisiksi. Tällä shampoolla teen usein tuplapesun, jotta rasvoittuvat hiukseni puhdistuvat paremmin.
Koska pala on shampoopohjainen (SCI), se ei jätä tahmaisuutta tai vaadi erityistä kikkailua toimiakseen. Tekee työnsä siis hyvin!
Shampoo toimii hyvin, mutta sen erottuva kookoksen tuoksu voi olla tuoksuherkälle liikaa. Tulisipa merkiltä myös tuoksuton palashampoo!
- Shampoopohjainen
- Erottuva tuoksu
- Pesee hellävaraisesti – toiminee kuivallakin hiuspohjalla
- Leaping Bunny -sertifikaatti
Faith in Naturen palashampoiden koko valikoiman löydät *Oletkaunis-verkkokaupasta täältä. Plussaa edullisesta hinnasta!

Lavera Basis Sensitive -palashampoo – lempeästi pesevä
Laveran uusi (2021) palashampoo lupaa hellävaraista ja hoitavaa pesutulosta, minkä voin hyvin allekirjoittaa.
*Basis Sensitiv -palashampoo hoitaa hiustenpesun mutkattomasti: se vaahtoaa hyvin, pesee lempeästi, ei takuta, eikä myöskään jätä hiuksia tahmaiseksi. Pesevä ainesosa on SCS, ja lisäksi shampoo sisältää esimerkiksi hiuksia vahvistavaa kvinoaa ja hoitavaa aloe veraa.
Koska shampoo on enemmän hellävarainen kuin todella pesevä, se toimii parhaiten silloin, kun teen tuplapesun. Tällöin ensimmäinen pesu poistaa rasvaisuutta, ja toinen pesu tuo myös hoitavaa pesevyyttä. Eli vaikka shampoo on hellävarainen, se ei ole liian mieto, vaikka hiuspohjani onkin nopeasti rasvoittuva.
Shampoo ei kuitenkaan varsinaisesti kosteuta hiuksia, joten suosittelen hoitoaineen käyttöä pesun jälkeen!
Pesuteholtaan Laveran shampoo muistuttaa Faith in Naturea, mutta tässä tuoksua ei ole juuri nimeksikään.
Litteän pyöreä shampoopala on myös ihanan topakka ja riittoisa (totta puhuakseni lähes kaikki shampoopalat ovat hyvin riittoisia).
- Hellävarainen – kuivalle, normaalille ja hennolle hiukselle
- Hyvin mieto tuoksu
- Shampoopohjainen
- NaTrue ja Vegan -sertifikaatit
Laveran uusi shampoopala löytyy varmuudella ainakin *Joliesta täältä.

Ben & Anna Lemongrass Love Soap -shampoo – tuuheuttavan hoitava
Ben & Annan suloiset palashampoot ovat vuoden 2021 uutuuksia, ja settiin kuuluu yhteensä neljä uutta palatuotetta love-sanan kirjainten mukaisesti.
*Lemongrass-palashampoo pesee hiukseni hyvin kuohkeaksi ja lähes pörröiseksi, mutta ei takkuiseksi tai kuivaksi. Pesevyyttä siis löytyy ja hoitoaine on must, mutta shampoo on hiuksille hellävarainen. Suosittelisin shampoota normaalista hieman rasvaiselle hiuspohjalle.
Shampoo on shampoopohjainen, joten tahmaisuutta ei tarvitse pelätä, ja pala toimii hyvin heti ensi pesusta lähtien.
Ainesosien puolesta shampoo on astetta hoitavampi, sillä se sisältää myös mm. kaakaovoita ja kosteuttavaa betaiinia sekä vahvistavaa herneproteiinia.
Raikas sitruunaruohon tuoksu on ihastuttava, ja ulkonäöltään pala on vähän hippimäinen – mutta kulmikas pala pysyy hyvin sormissa pesutilanteessa.
- Pesee hiukset kuohkeaksi, mutta ei kuivata
- Raikas sitruunaruohon tuoksu
- Vegan-sertifikaatti
Ben & Annan shampoot löytyvät parhaiten verkkokaupoista – katso koko valikoima *House of Organicista ja *Biodellystä täältä. Hinnat ovat kohtuulliset – hieman yli 6 euroa per pala.

N.A.E Repairing Shampoo – todella pesevä
N.A.E eli Naturale Antica Erboristeria on edullisempi luonnonkosmetiikan sarja, joka sisältää myös pari palashampoota.
Repairing -palashampoo on pesevimpiä palashampoita, mitä tiedän. Pala pesee hiukset todella puhtaaksi ja kuohkeaksi ja vähän narskuvaksi, joten se voi olla hyvä löytö etenkin rasvoittuvalle hiuspohjalle.
Siitä huolimatta, että shampoopalan nimi on ”repairing”, eli korjaava, sen pesevyys on enemmänkin kuin rasvaisten hiusten shampoossa!
Shampoopala ei jätä myöskään tahmaisuutta hiuksiin, sillä sen pesevyys ei ole kasviöljypohjaista. Palashampoo on reilusti sulfaattipitoinen, mikä tarkoittaa myös reilua vaahtoa ja lähes narskuvaa pesevyyttä (vaikka tuote sisältää myös hoitavia kasviöljyjä).
Itse en välttele sulfaatteja, mutta en koe tarvetta ylikäyttää niitä. Tuote sisältää SLS-sulfaattia, joka on Ecocert-sertifikaatissa sallittu ainesosa.
Vaikka shampoo on toimiva, minulle näin pesevä palashampoo ei kuitenkaan sovellu säännölliseen käyttöön, sillä hiuspohjani puhdistuu hyvin miedommallakin shampoolla.
- Todella pesevä – shampoopohjainen ja sulfaattipitoinen
- Suosittelen rasvoittuvalle hiuspohjalle
- Ecocert-sertifioitu
N.A.E:n kosmetiikkaa myydään monessa päivittäistavarakaupassa ja esimerkiksi *Lykossa täällä. Hinnat ovat tosi edulliset!

Nämä eivät toimineet: Flow Cosmetics ja Nurme
Kerron yleensä vain tuotteista, jotka ovat vähintään ok-tasoa, mutta koska palashampoiden maailma on hyvin vaihteleva, on rehtiä sanoa, etteivät kaikki kehutut tuotteet toimi minulla.
On kaksi shampoopalaa, joiden pesutulos jättää toivomisen varaa sinnikkäästä yrittämisestäni huolimatta. Molemmat ovat kasviöljypohjaisia, luonnonkosmetiikkaa ja monen muun suosikkeja.
Sekä Flow Cosmeticsin Tea Tree- että Nurmen Lemongrass-shampoopalan kanssa kävi ”perinteiset palashampoot”. Molemmat pesivät hyvin 1-2 kertaa, mutta sen jälkeen hiuksiin alkoi kerääntyä tahmaisuutta ja rasvaista näköä, jonka kanssa en kehtaisi kulkea ihmisten ilmoilla.
Se, etteivät tuotteet toimineet, ei tarkoita huonoa tuotetta, vaan minulle epäsopivaa tuotetta. Tiedän, että monella muulla nämä tuotteet ovat toimineet, ja hyvä niin.
Palashampoon toimivuus riippuu esim. sen pH:sta, hiuspohjan kunnosta ja tarpeista ja jopa veden kovuudesta, jolla hiukset pesee. Siksi vain testaamalla löytää sopivan shampoon!
Onko sinulla kokemuksia palashampoista? Mikä on suosikkisi?
Lue lisää vinkkejä palatuotteista:
Ekologiset palatuotteet iholle ja hiuksille: Viisi löytöä HelemaalShealta
Cattecon palashampoot ja curly girl -hoitoaineet testissä
Hoitoainepalojen 3 löytöä
4 Kommentit
Hei! Mitä mieltä olet Lushin palashampoista? Luonnonkosmetiikkaa ne eivät kai ole, mutta olen ostanut niitä eläinkokeettomuuden takia ja siksi, että ne toimivat minulla tosi hyvin. Kiitos kuitenkin näistäkin vinkeistä, ehkä ostankin seuraavaksi jonkin noista!
Moikka, olen aiemmin käyttänyt joitakin Lushin palashampoita, ja löytänyt niistä ihan hyviä tuotteita. Siellä on useampi vegaaninen ja eläinkokeeton, joskin eivät ole luonnonkosmetiikkaa, kuten sanoitkin. Ainesosissa voi olla pesevämpiä sulfaatteja ja vahvempia hajusteita, joista en niin välitä, mutta en koe niitä mitenkään ”huonona”. 🙂
Eilen hankin Faint In Naturen dragon fruit-shampoopalan. Oli helposti saatavilla ja vielä tarjouksessa Sokoksella. Tänään sitten testasin. Ensimmäinen shampoopala, jota kokeilin. Ei jää kyllä viimeiseksi! Oli hyvää. Ei takuttanut , mutta toki vaati hoitoaineen. Ehkäpä tutustun hoitoainepaloihin saatuani ensin nestemäiset hoitoaineet minimiin. Täytyypä ensin vilkaista, että onko sinulla postausta hoitoainepaloista.
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Ja mukavaa loppukesää!
Kivaa, että löysit sulle sopivan shampoopalan ensi yrittämällä! Mulle ko. shampoon tuoksu oli liikaa, vaikka muutoin pidän sarjasta. 🙂