Palmroth Vegtile -kengät pr-tuote

Laadukkaat ja kestävät kengät ovat vaatekaapin kulmakivi, mutta niiden löytyminen vegaanisena ei ole aina niin helppoa. Moni eläinten ystävä ei halua hankkia nahkakenkiä, mutta arvostaa kengissä myös kestävyyttä, laatua ja eettisiä keinomateriaaleja.
Olinkin todella innoissani, kun kuulin, että kotimainen Palmroth on julkaissut uuden Vegtile-kenkämalliston, joka yhdistää niin vegaanisuuden, kiertotalousmateriaalit kuin kauniin designin. Vegaaninen kenkä ei tosiaan automaattisesti tarkoita neitseellistä polyesteria, kevyttä kangaskenkää tai vaikeasti ulkomailta tilattavia ylläreitä!
Kierrätysmateriaaleja hyödyntävät vegaaniset kengät kotimaiselta merkiltä

Ennen kuin sukellan syvemmin Palmrothin uusien vegaanikenkien pariin, on hyvä hetki luoda ajatus vastuullisille kenkämateriaaleille. Täydellisen eettistä ja ekologista kenkämateriaalia ei liene keksitty, mutta niitä parempia vaihtoehtoja keksitään jatkuvasti – ja siitä Vegtile on nappiosoitus.
Olen vähän kyllästynyt keskusteluun, jossa nahkakenkiä ja vegaanisia kenkiä asetellaan vastakkain vastuunäkökulmasta. Nahka materiaalina kun ei ole lähtökohtaisesti eettinen tai ekologinen. Nahkakengät eivät ole maatuvia tai ”luonnontuotetta”, sillä ne käyvät läpi mittavan värjäys-, kemikaalikäsittely- ja parkitsemisprosessin, jonka tarkoitus on varmistaa, ettei materiaali maadu.
Nahkakenkien tuotanto tuottaa myös paljon, eikä nahka ole suinkaan lihantuotannon sivutuotetta, vaan oikeaa liiketoimintaa. Olen paasannut aiheesta enemmän toisessa postauksessa: Onko nahka, villa, silkki tai untuva eettinen materiaali?
Palmroth Vegtile -malliston kenkien ympäristövaikutukset ovat normaalia pienemmät.
Mutta se paasauksesta – on siis hyvä tiedostaa, että vegaaninen kenkä ei ole ympäristörikollinen nahkaan verrattuna. Ja etenkään nyt Palmrothin Vegtile -mallistossa, jossa hiilijalanjälki on lasketusti pienempi kuin tavanomaisessa tuotannossa.
Palmroth Vegtile on kolmen kenkämallin (ja yhden laukun) mallisto, jonka päämateriaalit ovat kierrätetty polyesteri ja maissiöljypohjainen biomassa.

Nimi Vegtile juontuu siitä, että pintamateriaali muistuttaa matelijan nahkaa (reptile), mutta ”veg” viestii vegaanisuudesta. Vaikka olen vegaani, pinnan kuviointi ei minua haittaa, sillä se on vain kuviointi, ei aitoa eläintä.
Vegtile-materiaali on odotettu innovaatio juuri siksi, että kenkien ympäristövaikutukset muodostuvat normaalia pienemmiksi. Muovipulloista ja vaatejätteestä saatu kierrätetty polyesteri on kiertotaloutta parhaimmillaan, kun kerran tuotettu ja arvokas materiaali saa pidemmän käyttöiän.
Vaikka muoville täytyy lähivuosina etsiä uusia vaihtoehtoja, tällä hetkellä on järkevää hyödyntää jo olemassaolevaa polyesteria, sillä se säilyttää ominaisuutensa ja kestävyytensä pitkään.
Lisäksi maissiöljypohjainen biomassa korvaa fossiilista öljyä, joten kenkien elinkaareen ja ympäristövaikutuksiin on panostettu.
Palmroth Vegtile lyhyesti
- Vuonna 2021 lanseerattu vegaaninen kenkämallisto (reptile-kuviointi + vegan = Vegtile)
- Materiaalina kierrätetty polyesteri ja maissiöljypohjainen biomassa
- Nahkaa muistuttava himmeäpintainen, likaa ja vettä hylkivä pinta
- Suunniteltu Tampereella, valmistettu valvotusti Portugalissa
- Tällä hetkellä kahdet nilkkurit, loaferit ja laukku kuuluvat Vegtileen
Palmrothilla oli jo ennestään muutama vegaaninen kenkäpari. Merkin vegaaninen mallisto on aidosti vegaaninen, sillä myös kenkien liimat ja kaikki komponentit ovat vailla eläinperäisiä materiaaleja.

Käyttökokemuksia Palmroth Vegtile -loafereista
Palmroth Vegtile -mallisto kuulostaa siis hyvältä, mutta miltä kengät tuntuvat jalassa? Malliston loaferit kutsuivat minua eniten, sillä helposti jalkaan sujahtavat ja matalakantaiset kengät ovat mun juttu.
Palmrothin loaferit ovat mukavat jalassa, kauniit ja moneen asuun sopivat.
Loafereissa on ihanan pehmeä ja tukeva pohja, jonka päällä jaksan talsia pidemmänkin matkan. Jalkapohjani ja selkäni kipeytyvät helposti vääränlaisista kengistä, ja siksi olen erittäin tarkka kenkien pohjasta – ja Palmrothilla siinä on jälleen onnistuttu.
Lue myös kokemuksiani Palmrothin vegaanisista nilkkureista.


Materiaalin likaa ja vettähylkivyys on myös iso plussa näin välikautena, kun pieni rapaisuus ja sade voi yllättää. Loafereita voikin käyttää aika rennosti heti kun lumet ovat sulaneet, ja talsia näillä aina lumentuloon saakka, jos pakkasia ei ole. Ehkä aivan kesähelteellä loaferit eivät ole edukseen, mutta muutoin ne sopivat hyvin Suomen välikauteen.
Klassinen kenkämalli sopii myös yhtä hyvin farkkujen, kangashousujen, shortsien kuin hameenkin kanssa, joten loafereista voi hyvällä syyllä puhua vaatekaapin kulmakivenä.
Kenkien koot ovat puolen numeron välein, ja ne ulottuvat 35-41. Sanoisin, että mitoitus on hieman reilu, joten kahdesta koosta kannattaa valita pienempi.
Palmrothin kaikki kengät löytyvät merkin omasta verkkokaupasta – tsekkaa vegaaninen mallisto tästä. Palmroth on julkaissut myös uuden Vegtile-olkalaukun.
Lue seuraavaksi: Vegaaniset kengät – 10 vinkkiä eettisiin jalkineisiin
2 Kommentit
Mä rakastan Palmrothin kenkiä, niissä on omaan jalkaani juuri oikeanlainen lesti. Vuosien aikana olen omistanut monet nahkaiset saapikkaat, mutta nyt viime syksynä ostin vegaaniset nilkkurit, ihan sen vuoksi, että ne kestää säässä kuin säässä. Meni aika kauan aikaa ajaa ne jalkoihin sisään, sain kahdella ekalla kerralla ihan hirveät rakot molempiin kantapäihin, vaikka koittelin painella niitä pehmeiksi ennen käyttöä. Joustavuus kun ei ole sellaista kuin nahkassa ja mulla on erittäin haastava kantapään seutu kengille. 🙁 Kyllä ne sitten vähitellen alkoivat pehmiämään, mutta luultavasti jatkossa ostan nahkaisia. Kestävät kyllä vuosia, kun käytän niitä suutarilla. Jos saisivat noista vegaanisista jotenkin pehmeämmät jalkaan, voisin harkita ostavani lisää.
Kiva, että oot lähtenyt kokeilemaan vegaanisia kenkiä. 🙂 Kun käytin nahkakenkiä, muistelen, että niissäkin otti aikansa sisäänajaa kengät sopiviksi. :I