Sis. mainoslinkin*
Podcast-harrastukseni on viime kuukausina päässyt uuteen vauhtiin, sillä sattuneesta syystä vietän enemmän aikaa esimerkiksi yksin kävelylenkeillä, jolloin myös luureissa on lähes aina jotain kuunneltavaa. Olen monesti vinkannut Instagramin puolella podcasteista ja äänikirjoista, ja päätin koota tämän hetken top-vinkkini myös tänne blogin tontille.
Vaikka toisin voisi luulla, podcast-suosikkini ovat pitkälti jotain muuta kuin kosmetiikkaa ja vegaaniaiheita. Blogatessa näitä aiheita tuleekin käsiteltyä omassa päässä jo paljon, joten podcastien aiheet ovat sitten laajemmat.

Parhaat podcastit true crimestä rahapuheeseen
Löysin podcastit kunnolla vasta noin vuosi sitten, ja olen yhä hieman valikoima uusien podcastien kuuntelun suhteen. Hyvä podcast on mielestäni sellainen, jota jaksaisin kuunnella useamman jakson putkeen, minkä vuoksi en ole myöskään kerryttänyt vielä hirveän paljoa kuuntelemieni podcastien määrää.
Toisaalta tiedän, että olen löytänyt vasta vain murto-osan hyvistä podcasteista, ja usea mielenkiintoinen on kuuntelulistallani! Joten ehkä vuoden päästä suosikki-podcastieni lista on 20 +?

Paras true crime -podcast: Jäljillä
Hyvä suomenkielinen true crime -podcast oli haastava löytää, mutta toisaalta Jäljillä-podcast korvaa laadullaan määrää. Jäljillä-podin sisältönä on true crime -tapaukset ympäri maailmaa, ja kuuluisien sarjamurhaajatarinoiden ohella seassa on myös harvinaisempia tapauksia.
Jäljillä-podcast käsittelee todella surullisia ja ahdistaviakin asioita, mutta hyvällä maulla ja rauhallisella kerronnalla. Yksityiskohdilla ei mässäillä, ja pahimpien jaksojen alussa on sisältövaroitukset. Pidän myös siitä, että podcastin pitäjä Tilda spekuloi omia ajatuksiaan hyvin perustellen, mikäli tapaus on vielä auki.
True crime-podcastit ovat nykyään tosi suosittuja, mutta tulee huomata, että genrenä true crime ei ole kaikille sopiva. Teemat ovat järkyttäviä, surullisia ja suututtavia.
Itse pidän eniten ratkaistujen rikosten käsittelystä, sillä vielä auki olevista tapauksista, kuten katoamisista, jää ahdistava olo (mutta kuuntelen podia silti, tiedän). Etenkin silloin, jos epäillystä on ollut selkeä kuva, mutta syystä tai toisesta häntä ei ole saatu nalkkiin.
Kun keväällä tutustuin useampaan true crime -podcastiin, huomasin muuten erään todella oudon seikan. Moni koekuuntelemani rikospodi on syyllistynyt liialliseen hassutteluun ja hihittelyyn, mikä tosiaan loistaa poissaolollaan Jäljillä-podcastissa. Kuuntelin kokeeksi erästä suomenkielistä rikospodia, jonka jakso oli pakko jättää kesken, koska podcastissa hihiteltiin rikokselle ja sen uhrille(!). Niin kummalliselta kuin sen kuulostaakin.
Jäljillä-podcastia voi kuunnella ainakin Spotifyssa.
Jos etsit englanninkielistä true crime-podcastia, suosittelen mm. Spotifystä löytyvää Generation Why -podia.

Raha, säästäminen ja sijoittaminen: Mimmit sijoittaa
Olen pitkään ahdistunut rahapuheesta ja ajatellut säästämisen ja sijoittamisen olevan vanhempien miesten juttu. Siksi on hyvä, että on olemassa Mimmit sijoittaa -kaltaisia ilmiöitä, joissa naisilla on enemmän omistajuutta rahapuheessa. Samaan hengenvetoon tiedostan, että kaikilla ei ole varaa sijoittaa tai säästää, minkä myös podcastin vetäjät kertovat useaan otteeseen podissa.
Mimmit sijoitaa -podcastin taustalla on kaksi naista, Pia ja Hanna. Podcastissa rahasta, säästämisestä ja sijoittamisesta puhutaan informatiivisesti, rennosti ja ilman syyllistämistä. Lisäksi podissa ”puhutaan kaikesta mitä sijoittavan (kaupunkilais)mimmin elämään kuuluu”.
Mimmit sijoittaa -jaksoja kuuntelemalla pääsee helposti jyvälle siitä, miksi säästäminen ja sijoittaminen kannattaa, ja miksi esimerkiksi ASP-säästäminen tai opintolainen nostaminen voi olla hyvä juttu. Jaksoissa käydään kronologisesti läpi säästämisen ja sijoittamisen ns. tyhmiäkin kysymyksiä, joten suosittelen aloittamaan kuuntelun alusta asti.
Rahasta kertovien podien kuuntelun ensimmäinen pelko on se, että annetaanko niissä typeriä ja itsestäänselviä säästövinkkejä richsplaining-tekniikalla. Mimmit sijoittaa ei syyllistä, maalaa stereotypioita tai päivittele ihmisten tulotasoa tai ”vääriä” valintoja. Jaksojen tyyli on muutenkin aika rentoa, ja noin puolen tunnin jaksot ”jaksaa” kuunnella, vaikka rahajutuista ei olisikaan niin perillä.
Mimmit sijoittaa on helppo podcast, jos et ole kovin perillä säästämisestä tai sijoittamisesta (kuten minä). Jaksot eivät käsittele heti suoraan sijoituskäsitteitä, vaan niissä edetään kronologisesti perustermeistä lähtien ja käsitellään myös rahaan yleisesti liittyviä aiheita.
Mimmit sijoittaa -podcastia olen kuunnellut myös Spotifysta.
Kuuntelulistalla seuraavaksi on Julia Thurenin Melkein kaikki rahasta, jossa puhutaan rahasta ”hauskasti ja häpeilemättä”. Julia tunnetaan sekä Juliaihminen -blogistaan sekä siitä, että hän säästi vuoden aikana 10 000 euroa.

Ihonhoidon fiksut vinkit: TwistBen kaikki ihonhoidosta
Toistaiseksi ainoa kosmetiikkaa ja ihonhoitoa käsittelevä podcast, jota kuuntelen on TwistBe-verkkokaupan naisten pitämä Kaikki ihonhoidosta. Laitan Suomen ensimmäisen ihonhoitopodcastin luureihin silloin, kun haluan täsmävinkkejä tai kuulla uusimpia juttuja, mitä ihonhoitomaailmassa on meneillään.
TwistBen podcastissa ihonhoitoa ei typistetä vain tuotteisiin. Jaksoissa käydään läpi kokonaisvaltaisempaa lähestymistä ihonhoitoon, ja elämäntavat osana ihon hyvinvointia ovat läsnä TwistBen ihonhoitofilosofiassa. Ja vaikka podi on kosmetiikkamyymälän yrittäjien vetämä, he eivät piilomainostele tuotteitaan.
Jaksojen aiheista löytyy vinkkejä mm. epäpuhtaan ihon ongelmiin, aurinkovoiteiden valintaan ja curly girl -metodiin. Lisäksi saat vinkkejä esimerkiksi viherpesun tunnistamiseen kosmetiikkamarkkinoilla.
Pidän tästä podista etenkin siksi, että TwistBen naiset kuratoivat tarkasti, mitä ottavat esimerkiksi itse myymäläänsä ja verkkokauppansa valikoimaan, ja he lähestyvät ihonhoitoa kokonaisvaltaisesti. TwistBen kosmetiikka painottaa luonnonmukaisia ja aidosti tehokkaita tuotteita, ja vaikka heidän kosmetiikkavalikoimansa ei olekaan täysin vegaaninen, olen monesti löytänyt heiltä huipputuotteita ihonhoitoon.
TwistBen Kaikki ihonhoidosta -podcast on kuunneltavissa ainakin Spotifyssa.

Ura ja työ: Unelmaduunarit
”Kuuntele tämä podcast, niin työstä häviää rangaistuksen maku”. Tämä on aika kova myyntipuhe, mutta Satu Rämön ja Hanne Valtarin vetämä Unelmaduunarit -podcast pureutuu nykyajan työelämään, uraan ja unelmiin ainakin samaistuttavalla tavalla!
Olen aiemmin työskennellyt ura- ja työelämäpuolella, ja kiinnostunut jo ennestään erilaisista uravaihtoehdoista, megatrendeistä ja työelämän pirstaloitumisesta. Ja toisaalta niistä monista mahdollisuuksista, joilla voi luoda itselleen työtä, vaikka ei olisi tiettyä koulutusta, taitoa tai taustaa. Siksi tällainen podi on omiaan, kun haluaa peilata ajatuksiaan suhteessa työhön, ansaintaan ja uraan.
Jaksoissa käsitellään esimerkiksi työelämässä tärkeitä arvoja ja ihmisiä, jotka ovat uskaltaneet toteuttaa unelmiaan hyppäämällä pois oravanpyörästä, ihmisiä jotka ovat uupuneet työssään, vaihtaneet työpaikkaa, jotka ovat yrittäjiä ja niin edelleen.
Suosittelen podcastia, jos pohdit, oletko oikealla alalla, haluat löytää sinulle sopivan työpaikan tai ansaintamahdollisuuden, tai mietit, mitä tekisit isona. Podi ei anna suoria vastauksia, mutta muiden tarinoiden kuuntelu on aina opettavaista.
Unelmaduunareita olen kuunnellut Spotifyssa.
Suosittelen myös tutustumaan samojen tyyppien äänikirjoihin *Unelmahommissa ja Unelmaduunarin tilipäivä, jotka löydät esim. BookBeatista täältä. (Jos klikkaat Bookbeatiin linkistä, pääset testaamaan BookBeat Premiumia maksutta, mikäli olet uusi tilaaja).
Self help ja kulttuuri: Auta Antti ja Antti Holman Oopperapodcast
Niputan Antti Holman podcastit saman kappaleen alle, vaikka niillä on molemmilla täysin omat teemat ja aiheet.
Auta Antti -podcastissa Antti vastaa lukijoidensa kysymyksiin, jotka ovat pitkälti mitä vain maan ja taivaan väliltä. Itselleni jäi mieleen useampi ihmissuhteita, mielenterveyttä ja yleistä hyvinvointia koskeva kysymys, joihin Holma vastasi omalla tyylillään ”ilman mitään alan asiantuntijuutta”. Mutta aiheet ovat käytännössä mitä vain punttisalilla käynnistä Tinderiin.
Auta Antti -jaksojen suola on mielestäni juuri sellaisissa kysymyksissä, joita moni on varmasti miettinyt, mutta ei ole kehdannut kysyä muualla. Ja Antti Holman tyylissä vastata, perustella vastausta vaikka oman elämänsä esimerkkien kautta ja sopivasti – ehkä tahattomankin – huumorin kera. Holman podcastit eivät silti ole mitään huumorigenreä, vaikka niiden vetäjä nousikin suosioon sketsiohjelmasta.
Auta Antti on supersuosittu podcast, jolle ei kuulemma ole tulossa enää lisää kausia, höh! Jos podcast on sinulle uusi, saat siitä esimakua mm. tästä Me Naisten jutusta.

Vuonna 2020 julkaistu Antti Holman Oopperajuhlat -podcast johdattelee nimensä mukaisesti oopperan maailmaan. Mielestäni podcastin idea on huikea, sillä se kertoo monelle etäisestä oopperasta lähestyttävällä, sopivan arkisella ja ehdottoman mukaansatempaavalla tavalla. Näissä jaksoissa on myös enemmän huumoria, mutta ei mitään sketsiviihdettä.
Monelle ooppera on etäinen”mummojen” harrastus, joten aihetta lähestyttävästi käsittelevä podi on tarpeellinen veto! Viimeistään nyt oppii, ettei ooppera ole vain tietynlaisille ihmisille, vaan ooppera on monipuolista taidetta parhaimmillaan. Holma esittelee oopperakäynnin ABC:n ja kertoo mm. siitä, miksi itse pitää oopperasta, ja millainen elämys oopperakäynti voi olla.
Suosittelen oopperapodcastia juuri sinulle, joka luulet, että et koskaan kiinnostuisi oopperasta.
Kuuntelin itse oopperapodin jakson kahdessa päivässä, kun ne kesällä ilmestyivät. Podcast toisaalta lohdutti oopperajuhlien peruuntumisen aiheuttamassa pettymyksessä, mutta toisaalta myös vahvisti innostusta varata oopperaliput uudelleen sitten, kun sinne meneminen on turvallista.
Ainoastaan moitin oopperapodien kestoa, sillä ne ovat vain noin puoli tuntia ja jaksoja on vain kahdeksan. Toisaalta lyhyemmät jaksot voivat olla matalampi kynnys monelle, joita ooppera ei ennestään kiinnostaisi?
Antti Holman Oopperajuhlat on kuunneltavissa ainakin Yle Areenassa ja Auta Antti ainakin Spotifyssa.

Hauska: Kaverin puolesta kyselen
”Noloja tarinoita ja varmat naurut ”- Kaverin puolesta kyselen on parasta podcasthömppää! Tämä on kevyin kuuntelemani podcast, jota kuuntelen jakson sieltä, toisen täältä.
Anna Karhusen ja Tiia Rantasen podcastissa käydään läpi noloja kommelluksia, (noloja) deittijuttuja ja (noloja) työelämämokia. Osa aiheuttaa myötähäpeää, mutta enemmän ihan vain spontaaneja nauruja. Kerronta on ihanan hersyvää ja kevyttä, ja podcastin pitäjät osaavat nauraa myös omille kommelluksilleen.
Noin vartin pituiset jaksot ovat sopivan lyhyitä, joten niitä voi napsia hyvänä välipalana.
Tätä kuuntelen esimerkiksi sunnuntai-iltapäivisin, tiskatessa tai silloin, kun haluan nopean irrottautumisen arjesta. Jaksot löytyvät ainakin Yle Areenasta ja Spotifysta.
Historiaa, kulttuuria ja yhteiskuntaa: Yle Areena!
Viimeinen kohta ei ole niinkään tietyn podcastin suositus, vaan huomionosoitus Yle Areenan huipulle sisällölle. Täällä historia- ja kulttuurinörttini viihtyy, ja useimmiten randomilla valittujen podcast-jaksojen parissa, joita kuuntelen fiiliksen mukaan.
Eräänä unettomana yönä kuuntelin esimerkiksi Koiria ja ihmisiä -podcastia, jossa käytiin läpi mm. sitä, miten koirat ovat ehkä kesyyntyneet, millainen koiran asema eri kulttuureissa on ollut, ja miten koiria ja muita eläimiä on käsitelty filosofian kentällä. Nukahdin jossain siinä paikkeilla, kun koirien merkitystä eri uskonnoissa puitiin. Aivan huikea!
+1 Se vegaanipodcast. Jos etsit vegaanista suomenkielistä podcastia, Vegaanihaaste-podcast vaikuttaa fiksulta! Tämäkin löytyy ainakin Spotifysta.
Onko sinulla suosikki-podcasteja? Huikkaa kommentteihin!
Lue myös: Millä perusteella valitsen blogissa ja somessa näkyvät tuotteet?
2 Kommentit
Ooh ihanaa podcast-postaus! Mä *en* pysty tekemään luovaa työtä ilman että taustalla on hölinää. Enkä tarkoita toimistohölinää, sillä rakastan kotitoimiston rauhaa, mutta nimenomaan keskustelun kuuntelu parantaa keskittymistäni. Eli siis podcastit! True crimea en oikein ”uskalla” kuunnella, mutta raha- ja kauneus kiinnostaa paljon. The Financial Diet on ’kevyt’ rahapodi, joskin hyvin amerikkalainen, mutta tykkään siitä. Kuuntelen myös Unelmaduunareita, sekä Routines&Ruts luovasta työstä. Tykkään mahd. vähän editoiduista sarjoista, joissa jutellaan pitkään, ja tulee olo että olen seurassa. 😀 Kiva postaus! <3
-Laura / Laura Loukola Beauty Blog
Mä en pystyis puolestani kirjoittamaan jos taustalla olisi podcast, mutta podit on hyvää seuraa kävelyllä ja esim. siivotessa. 🙂 Noi sun mainitsemat podit on mulle uusia, joten laitan korvan taa! Kiitos kommentista!