Sisältää *mainoslinkin

Vaatekaapin freesaus on viime kuukausien aikana ollut ajankohtaista, kun on aika siirtyä enemmän ihmisten ilmoille parin vuoden kotoilun jälkeen. Ekologisin vaate on tietenkin se, joka löytyy jo kaapista, mutta ahkeran karsinnan, rispaantumisen sekä oman tyylin ja koon muokkaantumisen vauhdittamana olen myös hankkinut uutta.
Alkuvuonna olen tehnyt muutamia uusia vaatelöytöjä, joissa olen kiinnittänyt huomiota vastuullisuuteen. Seuraavaksi esittelen muutaman vaatelöydön ja taustat siitä, miksi päädyin hankkimaan kyseisen vaatteen. Kysyin myös Instagramin puolella, haluatteko kuulla vaatelöydöistäni, ja sain vastaukseksi selkeän kyllän, joten tässä toivesisältöä!
Koska saan myös pyyntöjä kertoja käytännön vinkeistä vegaaniseen muotiin, kerron myös, miten vaate voi ”korvata” eläinperäisestä materiaalista tehdyn vastaavan vaatteen (mielestäni vegaaniset asiat eivät ole ”korvikkeita”, mutta selvyyden vuoksi termi on helppo).
Vaatteiden ostamista ei koskaan tehdä vain järjellä, vaan siinä on aina myös fiilistä. En siis sano että ostan vaatteita insinöörin tarkkuudella, mutta muutama nyrkkisääntö auttaa rajaamaan himotuksia ja hutiostoksia.
Nämä asiat tarkistan, kun ostan uuden vaatteen:
- Materiaalitiedot ja alkuperä: Sisältääkö vaate tuotetietoihin merkattuja eläinperäisiä ainesosia?
- Mitä yritys kertoo tuotannosta, materiaalien ekologisuudesta ja työntekijöiden olosuhteista. Eli rajaan ulos pikamuodin firmat.
- Pyrin suosimaan eurooppalaisia brändejä ja Euroopassa valmistettuja vaatteita, mutta vähintään valvotusti valmistettuja.
- Topakka ja laadukas materiaali. Plussaa, jos on kierrätettyä.
- Vaate sopii yhteen niiden vaatteiden kanssa, jotka jo omistan.
- Vaatteelle tulee olla käyttötarkoitusta saman tien, ei ”sitten kun” -elämässä.
- Suunnittelen toivelistan etukäteen, en mene liikkeeseen ”inspiroitumaan” (koska heräteostosten riski on suuri).
Jos ostan vaatteen second handina, en ole niin tarkka vaatteen vastuullisesta valmistustavasta.

Uusia ehdokkaita lempivaatteiksi
Kaikki mainitut vaatteet ostin itse. Kaikon t-paitaan ja Saolan kenkiin käytin blogin kautta saatua alekoodia.
Kaiko Lavender Bloom t-paita
Kukkia! Laventelia! Hempeyttä! Olen tarkka kuosien ja värien kanssa, mutta Kaikon Lavender Bloom t-paita oli hurmaava ensisilmäyksellä. Rento t-paita on pirteä lisä vaatekaappiini, jossa hallitseva väri on musta.
T-paidan cropattu väljä malli on sopivan rento, mutta myös ajanmukainen. Paita on helppo yhdistää lähes mihin vain alaosaan, ja erityisen hyvä mätsi se on korkeavyötäröisten tummien housujen kanssa. Kuosi näyttää kivalta myös etäpalavereissa.
Pelkästään kaunis kuosi ei vakuuttanut, sillä Kaiko on myös sosiaalisesti vastuullinen vaatevalmistaja, joka maksaa vaatteiden valmistajille elämiseen riittäävää palkkaa ja käyttää osan tuotoista nepalilaisten naisten kouluttamiseen.
Kaikon printtivaatteet ovat vastuullisempi vaihtoehto pikamuodin värikkäille kuosipaidoille. Olen saanut monesti kommentteja, että olisi kiva löytää värikkäitä ja trendikkäitä vaatteita vastuullisena, ja silloin suosittelen katsomaan sekä Kaikon, Aarre Labelin että Globe Hopen valikoimat.
- Kaunis kuosi, helposti yhdisteltävä malli
- Sosiaalisesti vastuullinen yritys
- Valmistettu vastuullisesti Portugalissa Öko-tex-sert luomupuuvillasta
Se, mikä olisi tehnyt paidasta vielä hienomman, olisi kierrätysmateriaali. Yritän vähentää puuvillan ylivaltaa vaatekaapissani, mutta arkivaatteiden kohdalla tämä on vielä haastavaa.
Ostin Kaikon t-paidan Ivalo-verkkokaupasta.


Luottohuivi pellavasta
Huivi on asusteiden ykkösiä, mutta sen kevyemmän luottohuivin löytymnen antoi odottaa. Tiedättehän, sellainen joka toimii syksyn viimoissa, viileinä kesäiltoina, mutta myös huhtikuun räntäsateessa. Kolusin monet nettikirpparit sen täydellisen huivin perässä, mutta lopulta päädyin aitoon Lapuan Kankurit Halaus -pellavahuiviin.
Pellavaa on monen laatuista, ja tarkistan siitä tiheyden ja lujuuden. Monesti halvempi pellava on ohutta ja helposti reikiintyvää hempulakangasta, joka kuluu nopeasti kirjaimellisesti puhki. Lapuan Kankurit -merkin pellava on tiheämpää ja topakan tuntuista, joten oletan sen olevan kestävämpää.
Pellavahuivi on yllättävän lämmin, sillä luonnonmateriaali mukautuu kehon lämpötilaan (en sanoisi pellavaa vain kesäkankaaksi!). Värinä vaalea roosa sopii hyvin tummien takkien pariksi, ja sillä saa helposti vaihtelua asuun.
Huiveissa suositaan paljon luonnonmateriaalia, joista pellavahuivi on täydellinen vaihtoehto villa- ja silkkihuiveille. Pellava on yksi ekologisimpia vaatekuituja, jonka viljely sitoo myös Co2-päästöjä.
- Ajaton malli ja laadukas kangas
- Luonnonmateriaali, eurooppalainen pellava100%
- Valmistettu Suomessa
Ostin Halaus-huivin Lapuan Kankurit -verkkokaupasta.

Lämpöinen kietaisupaita – ja harvinaisen kotimainen
Lämpöinen collegeneule löysi tiensä vaatekaappiini pienen sattuman kautta. Voitin syksyllä Baie Clothingin arvonnasta lahjakortin, mutta en käyttänyt sitä moneen kuukauteen, sillä odotin erästä paitaa takaisin valikoimaan. Kyseisen paidan valmistus ehtikin loppua, mutta hyvää kannatti odottaa, sillä uudesta mallistosta löytyi sopiva collegeneule. Lahjakortilla saatoin sitten kuitata osan paidan hinnasta.
Baie Clothing Chunky Wrap -kietaisuneule on ihanan pehmeä, monikäyttöinen ja kaiken kanssa sopiva. Kietaisuvyön voi solmia monella tapaa, tai jättää pois, jos takkia haluaa käyttä jakkumaisesti.
Neulepaita on ehkä lämpimin neule, jonka omistan. Silti se on monikäyttöinen – voin käyttää sitä keväällä ohuena takkina tai talvella paukkupakkasilla.
Jos etsit vegaanista neuletta, paksu collegeneule on täydellinen vastine villapaidalle, koska paita on todella muhkea ja lämmin. Materiaali on Öko-tex-sertifioitua puuvilla-polyesteria, jonka sisäpuolinen nukkaus mikä lisää lämpö- ja pehmeyskertoimia.
Minulle Baie Clothing oli uusi brändi, mutta ensivaikutelma on mainio. Lahtelainen yritys on harvoja vaatemerkkejä, joilla on hyvin korkea kotimaisuusaste; sekä lankojen kudonta, vaatteen suunnittelu että valmistus tapahtuvat Suomessa.
Arvostan sitä, että Baie on valinnut käyttää vain Suomessa valmistettuja kankaita, mikä myös rajaa valikoimaa ja suunnittelua. Valikoima ei juoksekaan trendien perässä, vaan täältä löydät minimalistisia luottovaatteita.
- Monikäyttöinen vuoden ympäri; toimii kevyenä takkina ja sisätiloissa neuleena
- Musta ja ajaton malli, materiaali pehmeää ja miellyttävää
- Korkeasti kotimainen: kangas on valmistettu Suomessa, paita on suunniteltu ja valmistettu Lahdessa.
Baie Clothing -vaatteita löytää helposti brändin omasta verkkokaupasta. Edit: Sittemmin brändi on lopettanut toimintansa, yhyy!

Kevyet tennarit kierrätysmateriaaleista
Lopuksi luodaan katsaus jalkoihin ja uusiin tennarilöytöihin.
Kengät eivät ole helpoimmasta päästä löytää vastuullisena. Ei riitä, että ne ovat vegaaniset, sillä niiden pitää olla myös ehdottoman mukavat jalassa.
Huomaan kenkien sopivuuden lopullisesti vasta muutaman kävelykerran jälkeen, joten kenkien hankintaan liittyy aina pieni jännitysmomentti. Kävelykenkiä en myöskään oikeastaan osta käytettynä, koska jo kävellyt kengät eivät enää muotoudu omaan jalkaan.
*Saola Tsavo -tennarit ovat täydelliset tennarit kesää kohti, koska nämä ovat uskomattoman kevyet, hengittävät ja mukavat jalassa. Malli on enemmän sporttinen, mutta sellainen, että popot voi mätsätä hyvin farkkujen ja hameiden kanssa.
Kierrätys- ja biopohjaisista materiaaleista tehdyt kengät ovat fiksumpi vaihtoehto sekä nahkatennareille että pikamuodin kengille. Materiaaleista ulkokangas on kierrätettyä muovipulloa, pohjassa on kierrätettyä korkkia ja merilevää, ja sisäpohjallinen on korkkia. Kengät on valmistettu Vietnamissa eettisten ja ympäristösopimusten alaisena (lue lisää tuotesivulta).
Erityisen plussan annan kenkien pesuohjeelle: ne voi halutessaan pestä viileässä ohjelmassa koneessa, jos saippuointi ja käsinpesu ei innosta!
- Kevyet ja joustavat jalassa
- Materiaaleista suurin osa on kierrätettyä
- Helppo pitää puhtaana, voi myös pestä koneessa kylmällä pesuohjelmalla
*Ostin kengät Weekendbeestä, jossa on useita vegaanisia tennareita. Tennareista on myös söpöt vaaleanpunaiset versiot, mutta menin itse käytännöllisyys edellä. Saolalla on kokoja miesten ja naisten tennareista, ja myös *vedenpitävät tennarit.

Jos taas kaipaat nahkaisen näköisiä tennareita, sellaisia löytyy esim. täysin vegaaniselta Humans in Vain -kenkämerkiltä (esim. Ivalosta).
Lue seuraavaksi: Vaatehuollon viisi vinkkiä kestävämpien vaatteiden puolesta ja lisää lempivaatteista: Arjen luottoasu: musta ja vastuullisuus aina muodissa
2 Kommentit
Tässä oli hyödyllisiä vinkkejä.
Hyvää vappua! 🙂
Kiitos, kiva kuulla! Samoin kivaa vappua ja viikonloppua!