Sisältää *mainoslinkkejä

Pidäthän hyvää huolta vaatteistasi? Moni tietää, että uutta kannattaa hankkia vain tarpeeseen ja vastuullisia merkkejä on hyvä suosia, mutta vielä tärkeämpää on huolehtia jo omistamistasi vaatteista ja kengistä.
Vaatteiden huoltaminen on teko sekä lompakkosi että luonnon puolesta. Mitä pidempään vaate pysyy käytössä, sitä ekologisempi se on, eikä sen tilalle tarvitse hankkia uutta.
Arkinen vaatehuolto voi kuulostaa pieneltä, mutta se on tärkeä osa ekologisempaa vaatteiden käyttöä ja kulutusta. Suomen Tekstiili & Muoti ry:n mukaan 15 viime vuoden aikana vaatteiden globaali tuotanto on kaksinkertaistunut, mutta samalla yksittäisten vaatteiden käyttöaika on pienentynyt keskimäärin 36%. Vaatetuotanto kuluttaa runsaasti luonnonvaroja, vettä, energiaa ja kemikaaleja, ja pikamuoti on yksi saastuttavimpia teollisuusaloja.
Jos vaatteita käytettäisiin tuplasti pidempään, tekstiiliteollisuuden hiilidioksidipäästöt vähenisivät jopa 44 %. Huolto kannattaa!
Viisi vaatehuollon vinkkiä arkeen
Seuraavat vinkit ovat olleet itselleni avuksi, kun olen huoltanut vegaanisen vaatekaappini luottovaatteita ja -kenkiä.

1. Poista nukka säännöllisesti
Nukka ja nypyt ovat vaatteissa vievät helposti ilon niiden käytöstä, jolloin ne tulee haudattua kaapin perukoille tai laitettua kiertoon ennen aikojaan. Onneksi nukan voi hyvästellä helposti pienellä välinepanostuksella.
Nukkaa voi poistaa vaatteista monella tavalla, esimerkiksi nukkakammalla tai sähkö- tai paristokäyttöisellä nukanpoistajalla. Nukanpoistajat on suunniteltu etenkin herkkien ja ohuiden materiaalien, kuten villan, huoltoon, mutta ne sopivat yhtä hyvin myös paksummille luonnonmateriaaleille, kuten puuvillalle.
Nukanpoistaja poistaa nukan ja nypyt mekaanisesti, eikä se vahingoita kankaan pintaa – testaa silti varmuuden vuoksi huomaamattomaan kohtaan, kun aloitat nukanpoistajan käytön.
Hankin itse sähkökäyttöisen nukanpoistajan hiljattain, mikä oikeasti mullisti vaatehuoltoni. Kun käsittelen vaatteen nukanpoistajalla, siitä tulee nopeasti taas käyttökelpoisen näköinen, kun nukka ja nypyt ovat poissa.
Nukanpoistajia on monissa eri hintakategorioissa, mutta koska halusin ladattavan enkä paristokäyttöistä, satsasin ruotsalaisen brändin *Washologi-merkkisen nukanpoistajaan. Vaikka se on hintavampi, uskon että se maksaa itsensä takaisin monen vaatteen kohdalla.
Washologin nukanpoistajaa surruutetaan tasaisella alustalla olevan vaatteen päällä, jolloin se poistaa nukan ja kerää ne puhdistettavaan säilöön.
Laite on nopea ja helppo käyttää, sillä esimerkiksi paidan nukanpoisto vie vain pari minuuttia aikaa. Nukasta lähtee pois arviolta 90%, mikä riittää oikein hyvin.


Washologin nukanpoistajan voi ostaa kauneuden verkkokaupoista *Elevenistä tai *Nordicfeelistä mustana tai valkoisena. Molemmissa kaupoissa on säännöllisiä alekamppiksia. Washologilla on myös edullinen mekaaninen *nukanpoistaja.


2. Paikkaa helposti Vaatelaastarilla
Repsottaako vaatteessa reikiä, mutta parsiminen, ompelu tai paikkojen silittäminen ei nappaa? Vaatelaastari on yksi parhaita keksintöjä aikoihin, sillä se mahdollistaa helpon vaatteiden paikkauksen täysin ilman ompelutaitoa tai silittämisen tarvetta. Itse en ole ollenkaan käsityöihmisiä, joten suomalainen Vaatelaastari on minulle universumin lahja.
Vaatelaastarilla voi paikata suurimman osan tekstiileistä paidoista housuihin ja kenkiin. Olen paikannut Vaatelaastarilla mm. talvitakkini, lempifarkut sekä koti-collegehousut, ja kaikki ovat kestäneet pesua hyvin.
Vaatelaastarien materiaali on joustavaa kierrätyspolyesteria, jonka liima on myös vegaaninen. Itselläni on kaapissa aina *perusväriä mustaa, mutta *värikkäämmät laastarit ovat myös hauskannäköisiä.
Vaatelaastarin käyttö on superhelppoa, sillä se vain asetetaan huolellisesti reiän tai tahran kohdalle. Suosittelen tasoittamaan jäljen lusikalla, jolloin laastari kiinnittyy lujasti. Vaatteen seuraavaa pesua kannattaa odottaa pari päivää laastarin kiinnnityksen jälkeen, mutta muutoin vaate on heti käyttövalmis.
Vaatelaastareita löydät eri kokoisena ja värisenä mm. *täältä kotimaisesta verkkokaupasta (huomaa pieni alennus uutiskirjeen tilaajille) ja Vaatelaastarin omilta sivuilta.

3. Muista erityisesti kenkien huolto
Kenkien huolto on erityisen tärkeää, sillä ne ovat suorassa kosketuksessa maahan, ja niiden tehtävä on suojata kylmältä, märältä ja pakkaselta. On selvää, että Suomen säässä kengät ovat kovalla koetuksella.
Kenkien huollon nyrkkisääntöni ovat:
- Säännöllinen puhdistus liasta ja pölystä.
- Säännöllinen vahaus tai vedenpitävä käsittely (etenkin keinonahkaiset talvikengät).
- Pohjallisten käyttö ja vaihto, mikä pitää kengät raikkaana.
Olen huomannut, että erityisesti talvikenkien huollossa säännöllinen kyllästys auttaa pitämään kengät siistinä ja kuivina. Ja vaikka keväällä tekisi mieli viedä talvikengät mahdollisimman pian pois silmistä, puhdistan ne vielä ennen kuin kiikutan ne talvivarastoon.
Suurin osa nahalle sopivista kenkien huolto- ja hoitoaineista soveltuu myös keinonahalle, tekstiilille sekä muille vegaanisille materiaaleille. Tarkasta aina tuotekohtaisesti, sopiiko käsittelyaine kengille. Voi kuulostaa itsestäänselvältä, mutta ainetta on hyvä kokeilla ensin pienelle alueelle.
Kenkien huoltoaineiden vegaanisuutta saati luonnollisuutta ei voi aina varmistaa, mikäli ainesosia ei ole ilmoitettu selkeästi, joten tässä jokainen miettii omat preferenssinsä. Monissa vahoissa on esimerkiksi mehiläisvahaa.
Ainakin Collonil-merkillä on vegaanisia kenkienhoitoaineita, joita on myynnissä monissa kenkäkaupoissa (esim. Vamsko) ja suutareilla. Vegaanisia huoltoaineita on myös NAE Vegan Shoesilla (Ivalon verkkokauppa).
Ekologisempia kenkienhuoltoaineita sekä muita vaatteiden huoltoaineita löytyy myös kattava valikoima *Weekendbeen valikoimasta täältä.
Lukuvinkki: Vegaaniset kengät – 10 vinkkiä eettisiin jalkineisiin

4. Käytä pyykkietikkaa vaatteita pestessä
Jos voin sanoa vain yhden vaatteiden pesuvinkin, se on pyykkietikan käyttäminen. Tavallinen huuhteluaine on melko turhake, mutta sen sijaan vannon pyykkietikan nimeen ja lorautan sitä aina huuhteluainelokeroon, kun laitan pyykkikoneen päälle.
Pyykkietikka ei ole vain kiva huuhteluaine, vaan tekstiilien laatua ja kestävyyttä parantava apuri. Pyykkietikka auttaa tekstiilien värejä säilymään kirkkaina, vähentää niiden pölyämistä sekä pitää pinnan sileämpänä ja helpommin silitettävänä. Loraus pyykkietikkaa poistaa myös pinttyneitä hajuja.
Pyykkietikka sopii lähes kaikille vaatteille ja tekstiileille, myös elastaania sisältäville urheiluvaatteille, joille tavallinen huuhteluaine ei sovi. Käytän pyykkietikkaa aina pestessä, niin 30 asteen hienopesuja kuin 60 asteen liinavaatepyykkiä (etikka on todella hyvä myös pellavalakanoille sekä pyyhkeille, joiden imukykyä se ylläpitää).
Yksi parhaita pyykkietikan puolia on se, että se sulkee luonnonkuituisen materiaalin kuidun. Suljetut kuidut ovat sileämpiä, pehmeämpiä ja ne myös hylkivät paremmin likaa.
Pyykkietikka
- Käytetään huuhteluaineen tapaan.
- Ylläpitää väriä, raikastaa, vähentää pölyämistä.
- Sopii moneen lämpötilaan ja monelle eri tekstiilikuidulle (luonnon- ja keinokuiduille).
Pyykkietikan hajua ei kannata pelätä, sillä pesun jäljiltä vaatteet eivät haise etikalta, sillä etikan haju haihtuu nopeasti. Jos haluat ekstra-raikkautta pyykkiin, valitse hajustettu pyykkietikka.
Pyykkietikan voi valmistaa helposti ja halvalla myös itse, mutta itse olen tykännyt valmiista pyykkietikoista.
Vinkkejä pyykkietikkoista: Edullinen Pirkka, kotimaisista *Ole Hyvä, *Fiini Naturally sekä pienemmät valmistajat *Adeliina, *Ekopure ja Candle Light Story.

5. Tuuleta pesun sijaan
Puhuin juuri pyykinpesusta, mutta siihenkin kannattaa suhtautua pienellä kriittisyydellä, jos vaate ei ole likainen, hikinen tai alusvaate. Etenkin paksummat vaatteet, farkut, ulkovaatteet, luonnonmateriaalit ja herkät materiaalit kannattaa tuulettaa mahdollisimman usein pesun sijaan.
Peseminen on tietenkin välttämätöntä vaatteelle, mutta se myös kuluttaa vaatetta, vettä ja energiaa. Tehokkaalla tuuletuksella voit myös säästää parin koneellisen verran pyykkiä.
Itse käytän talven pakkaset hyödyksi, ja laitan parvekkeelle tuulettumaan sekä neuleet, farkut että kevyet takit, sillä niitä ei ole järkeä pestä usein.
Moni materiaali on alkujaan sellainen, ettei sitä kannata pestä jatkuvasti. Farkut ovat tästä malliesimerkki, ja käytännössä yksikään farkkuvalmistaja ei suosittele farkkujen hoidossa tiheää pesua, vaan mieluummin tuuletusta. Farkut myös muotoutuvat ensimmäisten käyttöjen aikana jalkaan sopivaksi, ja mikäli farkkuja pesee paljon, niiden käytettävyys voi heiketä.
Itse pesen farkkuni monen mielestä aivan liian harvoin, mutta tuuletan niitä sitä useammin!
Lue seuraavaksi: Materiaaliopas: vegaaniset vaatemateriaalit ja vastuullisuus
2 Kommentit
olipas kiva postaus. Itse hankin myös nukanpoistajan ja kyllä on jotenkin meditatiivista surruutella sillä ja katsella kun sukista, lapasista, hupparista jne tulee uudenveroiset. Itsehän paikkailen paljon vaatteita. Varsinkin näin etätöissä ei tarvitse olla aina niin tip top 🙂 Tuota Pirkka pyykkietikkaa pitääkin kokeilla. En ollut ajatellut/tajunnut, että etikalla on noin paljon hyviä ominaisuuksia. Kiitti vinkistä!
Nukanpoistaja on kyllä huikea keksintö, olen samaa mieltä tuosta meditatiivisuudesta. 😀 Kiva, että vinkeistä oli apua!