Sisältää *mainoslinkkejä

Vastuullisuus on trendi myös sisustamisessa, ja uskon, että moni haluaa satsata mieluummin kotimaiseen ja kestävään, kuin mahdollisesti sademetsäpuusta kaukomailla valmistettuun sisustustuotteeseen tai huonekaluun.
Uutta kotiani sisustaessani olen kaivannut tahoa, joka kokoaisi vastuullisen sisustamisen ajatuksia ja tuotteita yhteen paikkaan! Sisustamisessa onkin yllättävän monta asiaa, joita kannattaa huomioida tuotteita hankkiessa, kuten alkuperämaa, materiaalit ja tuotanto-olosuhteet.
Monet verkkokaupat tai liikkeet eivät ilmoita huonekalujen tai muiden sisustustuotteiden alkuperästä tai tuotanto-olosuhteista juuri mitään, joten jos vastuullisuus kiinnostaa, tulee tehdä enemmän taustatyötä.
Kerroin aiemmin, kuinka ekologinen sisustaminen on haastavaa, ja mitkä ovat ne perusasiat, joita sisustustuotteita hankkiessa kannattaa huomioida.
Lupasin palata käytännön vinkkien kera ja kertoa löydöistä, joihin olen itse törmännyt, kun sisustin uutta kotiani. Jos vastuullinen sisustaminen on aivan uusi juttu, kannattaa lukea yllä linkkaamani postaukseni ekologisesta sisustamisesta.
Vastuullinen sisustaminen – 10 löytöä
Listani painotus on kotimaisissa toimijoissa ja mahdollisimman lähellä valmistetuissa tuotteissa, jotka ovat materiaalitietojensa puolesta vegaanisia, eli valmistettu ilman villaa, nahkaa tai muita eläinperäisiä materiaaleja.
1. Second hand -kalusteiden verkkokaupat
Ekologista on ostaa käytettyä, joten sisustushankinnoissa kannattaa ensisijaisesti katsoa kirpputorien valikoimat. Pidän hyvin järjestetyistä ja siisteistä second hand -kauppapaikoista, joista löytää nopeasti etsimänsä eri kategorioista.
Hyvälaatuisia second hand -huonekaluja myy Suomessa ainakin *Mjuk, ja käytettyä designia kannattaa bongata Francklysta.
Yritysten second hand -kaupoissa on se etu, että niistä voi tilata kotiinkuljetuksella. Kirppisostojen tekeminen voi olla joskus haastavaa, jos ei ole omaa autoa, jolla noutaisi yksityisten myymiä huonekaluja!
2. Suomessa valmistetut huonekalut
Suomessa valmistetaan yllättävän paljon huonekaluja, joiden valvotusta tuotannosta ja vastuullisemmista materiaaleista voi varmistua helpommin. Nyrkkisääntönä kannattaa olla kriittinen sademetsäpuisia kalusteita kohtaan, jotka valmistetaan riskimaissa (esim. Kiinassa).
Kotimainen brändi ja Suomessa valmistettu menevät monesti sekaisin, joten jos haluat suosia lähellä valmistettua tuotetta, kannattaa kysyä, missä maassa kalusteet on tehty, jos se ei käy ilmi esim. valmistajan nettisivuilta.
Suomessa huonekaluja valmistavat esimerkiksi Kiteen Huonekalutehdas (koivuiset sängyt, pöydät, lipastot), *Soft-Kaluste (sohvat ja nojatuolit), *Havue Collection (puisia korkealaatuisia ulkokalusteita), Hakola (mm. nojatuolit) ja Asko (sohvat ja tuolit, osa tuotteista tuotteista valmistetaan Askon omalla Lahden tehtaalla).
Uuteen kotiini muuttaessani satsasin muutamaan Suomessa valmistettuun kivijalka-kalusteeseen: Kiteen sänkyyn, Askon nojatuoliin (joka valmistettiin tilauksesta Öko-Tex-kankaasta) ja Ilma-kenkätelineeseen.
Suomessa valmistettuja sisustustuotteita ja huonekaluja on koottu kätevästi yhteen *Made in Finland Shop -verkkokaupan valikoimaan. Valikoimassa on mm. mattoja, huonekaluja, ulkokalusteita ja piensisustuksen tuotteita!
3. Made in Finland Shop: Kotimaisen vastuullisen sisustuksen kauppapaikka
Made in Finland Shop on verkkokauppa, jonka valikoima koostuu vain kotimaisista, vastuullisesti valmistetuista sisustustuotteista. Tämä on mahtava idea! Taustalla on perheyritys, joka toimii Jyväskylästä käsin.
*Verkkokaupan valikoimassa on mm. huonekaluja, valaisimia, pihan ja puutarhan tuotteita, mattoja, tuotteita kylpyhuoneeseen ja sisustukseen kymmeniltä *eri valmistajilta.

4. Pellava- ja hampputekstiilejä vastuullisesti ja trendikkäästi
Pellava ja hamppu ovat sisustusmateriaalina puuvillaa ekologisempia, ja nykyään monia pellava- ja hampputekstiilejä voikin hankkia kotimaisiltakin brändeiltä. On hyvä tarkistaa että materiaali on kotoisin Euroopasta tai valvotuista olosuhteista.
Kotimainen Xeraliving valmistaa raikkaan kauniita pellavatekstiilejä, kuten koristetyynynpäällisiä, pussilakanoita ja pyyhkeitä. Ihana yksityiskohta on, että tuotteiden logolaput ovat vegaanista korkkia nahkan sijaan!
Katso myös Instagram-postaukseni Xeralivingin tuotteista.
Lapuan Kankurit on puolestaan kotimaisen vastuullisen pellavan pioneeri, joka valmistaa tuotteitaan valvotusti Lapualla ja Liettuassa. Valikoimassa on mm. sisustus- ja saunatekstiileitä, pyyhkeitä ja kylpytakkeja. Osa tuotteista sisältää villaa.
Kotimaisia pellavatuotteita, kuten pellava-puuvillamattoja ja muita pellavatekstiileitä löytyy myös *kattavasti Made in Finland Shop -verkkokaupasta.
Kun taas puhumme hampputekstiileistä, *kotimainen Hempea on hampputekstiilien parhaita osaajia. Brändin tuotteet on valmistettu Suomessa käyttäen eurooppalaista hamppukangasta.
Myös kotimainen Finlayson pitää valikoimassaan vastuullisesti tuotettua pellavaa ja hamppua – *katso pellava-valikoima täältä.


5. Kauniit ja ekologiset sisustustekstiilit: Saana ja Olli
Saana ja Olli on monen tuntema suunnittelijakaksikko, joka keskittyy kestävästi tuotettujen sisustustekstiilien, kuten tyynyliinojen, vuodevaatteiden, ja aamutakkien valmistamiseen.
Päämateriaali eurooppalainen hamppu on puuvillaa monin verroin ekologisempi. Tuotteet valmistetaan mahdollisimman lähellä, tätä kirjoittaessa Suomessa.
Saanan ja Ollin mallistoissa rakastan kauniita kuoseja! Erityisesti Maailman synty on mieleeni.
Saanan ja Ollin tuotteita löytyy helpoiten brändin omasta verkkokaupasta.


6. Suomessa valmistetut verhot: Vilpola
Kun etsin uuteen kotiini verhoja, huomasin että tehtävä oli vaikeampi kuin luulin. Moni kotimainenkaan brändi ei oikeasti valmista tuotteitaan Suomessa, tai avaa tuotantonsa taustoja.
Vilpola on raikas poikkeus tekstiilituotteissa, sillä kotimainen brändi ompelee valmistuotteensa (verhot, tyynyliinat, pussilakanat) Suomessa, ja tuotteilla on Avainlipputunnus. Tuotteissa on kauniita kuoseja, jotka elävöittävät sisustusta.
7. Kotimaiset taulut ja printit
Esimerkiksi Plywood Print-verkkokauppa myy eri taitelijoiden printtejä, jotka on painettu suomalaiselle koivuvanerille. Suosikkini ovat Kreetta Järvenpään upeat kukkataideteokset, joita löytyy seinältäni parikin kappaletta.

8. Taito Shop – pientä kaunista kotiin
Taito Shopilla voi olla vanha maine ”taidemummojen” lahjatavarakauppana, mutta moni ei tiedäkään, että valikoimassa on yllättävän paljon tyylikästä desingia korkealla kotimaisuusasteella.
Esimerkiksi Pieksämäellä valmistetut kasviaiheiset puutarjottimet ja leikkuulaudat ja muut sarjan tuotteet ovat tsekkaamisen arvoisia!
9. Kauniit soijavahakynttilät sisustukseen
Kynttilät voivat olla myös kauniita sisustusesineitä, joita voi käyttää muulloinkin kuin jouluna. Viime aikoina soijavahakynttilät ovat marssineet esiin kauniisti, kun eri tavalla muotoiltuja kynttilöitä tehdään luovasti. Tsekkaa esimerkiksi Instagramista Nakd Candles, Studio Lilith ja upeat metsän tuoksuiset *Hetkinen-kynttilät.
10. Kotimaista ajatonta keramiikkaa
Kotimainen keramiikka on kokenut uuden tulemisen kattauksessa, ja nykyään voikin ihastella perustuotteiden ohella kauniita, myös pastellinsävyisiä ja kuvioituja keramiikkalautasia ja -astioita.
Kotimaista keramiikkaa valmistaa mm. Ketunpesä ja kaikkien tuntema Pentik, jolla on laaja kotimainen tuotanto Posiossa. Eri brändien kotimaisia keramiikkatuotteita löytyy myös mm. *Made in Finland Shopista ja Puf Storesta.
Kiinnostaako vastuullinen sisustaminen? Oletko tehnyt siihen liittyviä löytöjä?
Lue seuraavaksi:
Ekologinen sisustaminen – mistä lähteä liikkeelle?
Vegaaniset kynttilät luonnollisilla tuoksuilla – vinkkilista
4 Kommentit
Tämä teksti tuli kuin Manulle illallinen, ostin nimittäin juuri asunnon ja pitäisi löytää uusia sistustusjuttuja! 😀 Ostinkin jo uuden ruokapöydän ja -tuolit, jotka on valmistanut Pohjanmaan kaluste. Se on käsittääkseni täysin kotimainen yritys ja kaikki sen tuotteet valmistetaan Suomessa.
Onnea uudesta asunnosta! Kivaa, että vastuullinen sisustus kiinnostaa ja oletkin tehnyt jo siihen sopivia löytöjä. 🙂
Nuo Taito-shopit on kyllä mahtavia paikkoja, välillä pientä sisustustavaraa on tullut sieltä hankittua! 🙂 Tuli mieleeni, että miksi mielestäsi ei ole vastuullista käyttää lampaan villasta valmistettuja tuotteita, kun lampaiden keritseminen on kuitenkin niiden hyvinvoinnille tärkeää? Uteliaisuuttani vain kyselen, jokainenhan saa käyttää ja olla käyttämättä juuri niitä materiaaleja mitä haluaa 🙂
Moikka, lampaat tulee tietenkin keriä, mutta se on eri asia, että onko villatuotteet valmistettu eettisellä tavalla, sillä lähes kaikki villatuotteet markkinoilla on peräisin tehotuotannosta (vrt.lihantuotanto). Monesti menee siis sekaisin kotilampaat, ja ne tehotuotannon lampaat, jotka tuottavat itse villan. Villatuotannossa on paljon epäkohtia, kuten mulesing, ahtaat tilat ja teurasmatkat. Lisää villan eettisyydestä voit lukea täältä: https://rabbitglow.fi/onko-nahka-villa-untuva-silkki-eettinen-ekologinen/ 🙂