Postaus sisältää *mainoslinkin

Miten pukeutua lämpimästi, eettisesti ja vastuullisesti? Siinäpä kysymys, jota moni varmasti miettii Suomessa. Vastuullisten talvivaatteiden valikoima on viime aikoina parantunut, ja parempia valintoja voi tehdä päästä varpaisiin -pukeutumisessa.
Nappasin tähän postaukseen muutamia vinkkejä talvivaatteista, joilla on eettiset ja vastuullisemmat taustat esimerkiksi tuotannon olosuhteiden, eläineettisyyden ja ympäristölle parempien materiaalien suhteen.
Mielestäni vastuullisten talvivaatteiden parhaat apajat ovat nettikaupoissa, etenkin jos sattuu asumaan maakunnassa. Kun vaatteita tilaa netistä, suosittelen tutustumaan kokotaulukkoihin, ottamaan rauhassa mittoja ja lukemaan arvioista lisää kokotietoja.
Nykyään lähes kaikki toimitustavat ovat myös hiilineutraaleja, eivätkä kuljetuksen päästöt ole oikeastaan merkittävä osa vaatteen vastuullisuutta. Sen sijaan kannattaa tarkastella materiaalia, tuotanto-olosuhteita ja brändin toimia ympäristövaikutusten vähentämiseksi.
Vastuulliset talvivaatteet, asusteet ja kerrastot: 8 vinkkiä
Kokosin vinkkejä, joita löytyy helposti Suomesta joko kivijalkakaupoista tai suomalaisista nettikaupoista.
Mainittujen vastuullisuus perustuu mm. siihen, että merkki käyttää vastuullisia materiaaleja, valvoo tuotanto-olosuhteitaan ja vähentää ympäristövaikutuksiaan. Pikamuodin brändejä listalla ei ole.
Mainitut tuotteet eivät sisällä tuotetietojen perusteella eläinperäisiä materiaaleja, kuten untuvaa. Osalla vaatteista on myös virallinen vegaanisertifiointi.
1. Pipot kierrätysmateriaalista
Lämmin, ekologinen ja kivan värinen: Siinäpä hyvät kriteerit talven luottopipoille!
Globe Hopen pipot on tehty ylijäämä-turvevillasekoitteesta, joka on nimestään huolimatta vegaaninen materiaali. Kinos-pipo on paksumpi ja kovillekin pakkasille sopiva, ja Hanki-pipo hieman ohuempi. Plussaa kivoista väreistä – perusvärien ohella myös vaaleanpunaista on saatavilla! Katso kotimaisen kiertotalousmerkin pipot tästä.
Vastuullisia pipoja löytyy muiltakin merkeiltä; *Tentree valmistaa luomupuuvillapipoja ja mm. Fair Wear -sertifioitu *Aevor ja *Cotopaxi hyödyntävät kierrätettyä polyesteria, joka on hengittävä materiaali myös sporttimenoissa.
Lisää vastuullisia pipoja löydät *Weekendbee-verkkokaupasta täältä.


2. Trendikkäät kaulurit ja huivit luonnonmateriaaleista
Kaulurit ovat erityisen trendikkäitä juuri nyt, ja niistäkin löytyy eettisiä vaihtoehtoja (etenkin verrattuna merinovillaan, jonka tuotanto-olosuhteissa on monta epäkohtaa).
Globe Hopen Mähkä-kauluri on ihanan lämmin, paksu ja muotonsa pitävä. Materiaali on ekologista turvevillaa, joka on vegaaninen ylijäämämateriaali. (Kuvan kauluri saatu pr-tuote).
En olisi uskonut ihastuvani kauluriin sitten lapsuusvuosien, mutta onhan se kätevä! Kauluri pysyy asennossaan huivia paremmin, eivätkä meikitkään sotkeennu toisin kuin pelkäsin, kun kaulurin vetää pään yli. Katso tuote tästä.
Vastuullisia huiveja löytyy monista luonnonmateriaaleista, jotka mukautuvat lämpöön eli lämmittävät talvella. Esimerkiksi kotimainen Lapuan Kankurit valmistaa pellavahuiveja, Dedicated puuvillahuiveja ja Boody bambuhuiveja (täällä Modestassa).
Pro tip: Jos uusi neule, pipo tai huivi tuntuu kutittavan, suosittelen liottamaan sitä etikka-vesi-seoksessa tai käyttämään pyykkietikkaa huuhteluaineena, sillä etikka sulkee kankaan kuituja.
3. Lämmin ja vastuullinen talvitakki
Untuva on tunnetusti epäeettinen materiaali, mutta onneksi sille löytyy parempia vastuullisia vaihtoehtoja.
Keinokuitu ei häviä ominaisuuksiltaan untuvalle, sillä se lämmittää, mukautuu lämpöön ja siirtää kosteutta. Kierrätyspolyesteri on monesti myös untuvaa parempi materiaali esimerkiksi kosteammissa olosuhteissa. Fiksumpi valinta on kierrätetty keinokuitu, sillä se säilyttää hyvät ominaisuutensa uusiokäytössäkin ja vähentää uuden materiaalituotannon vaatimia resursseja.
Vastuullisia, vegaanillekin sopivia talvitakkeja löytyy mm. seuraavilta merkeiltä:
- *Save the Duck valmistaa lämpimiä untuvatakin kaltaisia takkeja, joista löytyy erilaisia pituuksia, paksuuksia ja värejä. *Katso valikoima esim. täältä. Koko mallisto on vegaaninen, ja brändi painottaa vastuullisuutta koko tuotannossaan. Lue lisää kokemuksia Save the Duck-takista täältä (merkin takki myös jutun ensimmäisessä kuvassa).
- Ekologiseen ja eettiseen sporttimuotiin keskittyvä *Girlfriend Collective tarjoaa mm. kierrätyspolyesterista valmistettuja paksuja ja lämpimiä *talvitakkeja.
- Ruotsalainen vastuullinen katumuodin brändi Dedicated valmistaa talvitakkeja mm. kierrätetystä polyesterista. Myös näyttäviä kuoseja on! Tuotteita löytyy mm. merkin omasta nettikaupasta Ruotsista.
- Kierrätysmateriaaleista tehdyt *Varg-merkkiset talvitakit ovat muhkeita, pitkiä ja ylellisen oloisia.
- Ragwear on vegaaninen rennon muodin brändi, jolla on mm. parkatyylisiä talvitakkeja. Katso merkin suomalainen nettikauppa tästä.


4. Hengittävät ja lämmittävät aluskerrastot
Kerrospukeutuminen kannattaa talvisin, ja alusvaatteiden tehtävä on myös suojata päällysvaatteita hieltä ja kulutukselta. Luonnonmateriaalit ovat hyviä aluskerrastoissa, sillä ne mukautuvat lämpöön.
*Boody-merkillä on laaja valikoima vastuullisia bambuvaatteita, kuten toppeja, sukkia, t-paitoja sekä alusvaatteita. Boody on harvinaisen hyvä löytö, sillä merkki keskittyy vain eettisiin ja ekologisiin, FSC-sertifioituihin bambuvaatteisiin. Tuotanto on Reilun kaupan sertifioitua, vailla haitallisia kemikaaleja ja lisäksi merkillä on Peta Vegan -sertifikaatti.
*Katso valikoima esim. täältä Weekendbeestä! Hinnat ovat spekseihin nähden kohtuulliset.
Vastuullisia aluspukeutumisen vaatteita löytyy myös mm. *Armed Angels– ja *Organic Basics-merkiltä (mm. topit, t-paidat, poolopaidat) ja Reilun Kaupan sertifioidulta *People Treeltä.
Pitkiä puuvillaisia leggingsejä löytyy puolestaan useilta kotimaisilta vastuullisilta merkeiltä, kuten Nosh, Aarre Label ja Bypias.
Bambusukat ovat hengittävät myös talvikenkien sisällä, ja kotimaisia bambusukkia löytyy mm. Sukkamestarit-merkiltä.



5. Fleece kierrätysmateriaaleista
Kierrätysmateriaalista tehty fleece on ekologisempi valinta sporttisesta hengittävästä klassikkovaatteesta. Nykyään löytyy jo useampia fleecejä, joiden materiaali on esimerkiksi kierrätettyä muovipulloa tai -polyesteria.
Esimerkiksi *Patagonialla ja *Picture Organicilla on astetta paremmista materiaaleista valmistettuja fleecejä. Hyvä valikoima löytyy kaiken kaikkiaan vastuullisen sporttimuodin verkkokaupasta *Weekendbeestä täältä.
Jos mahdolliset irtoavat kuidut huolettavat, suosittelen käyttämään *Guppy Friend -pesupussia keinokuituvaatteita pestessä.
6. Lämmin ja eettinen neule
Luonnonmateriaalit toimivat erityisen hyvin neuleissa! Neulemateriaalien suosikkejani ovat mm. puuvilla, tencel, hamppu ja pellava (kyllä, pellava toimii myös talvella). Kuten merinovilla, myös kasviperäiset neulekuidut mukautuvat ruumiinlämpöön ja lämmittävät hyvin, eikä niihin liity eläineettisiä ongelmia.
Vastuullisia luonnonmateriaalisia neuleita löytyy mm. seuraavilta merkeiltä:
- *Armed Angels: ajattomia puuvilla- ja tencel-neuleita luomuista ja Reilun Kaupan materiaaleista.
- Nosh on kotimainen naistenvaatemerkki, jonka neulevalikoimasta löytyy mm. puuvilla- ja tencel-neuleita vegaanisertifioituna. Katso valikoima nettikaupasta.
Lue lisää: Vastuulliset neuleet: Lämmintä päälle eettisesti

7. Säänkestävät kengät
Talvi haastaa kenkävalinnat, mutta laadukkaita ja vastuullisia kenkiä löytyy myös pohjoisiin olosuhteisiin.
Esimerkiksi *Lowa-merkiltä löytyy vegaanisia vaelluskenkiä ja *Saolalta vedenpitävät talvitennarit (myös *miesten koot), jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleja hyödyntäen.
Kotimainen Pomar valmistaa puolestaan Suomen säähän sopivia Gore-Tex-kenkiä ja merkillä on oma vegaaninen mallisto (merkin kengät julkaisun ensimmäisessä kuvassa).


8. Vegaaniset sukkalangat ja käsityölangat
Tykkäätkö neuloa villasukkia tai asusteita itse? Vegaaniset sukkalangat sopivat monipuolisesti erilaisiin käsitöihin.
Esimerkiksi puuvillapitoinen Regia Cotton Uni -lanka on monesta paikasta löytyvä ja suosittu sukkalanka. Myös lankakauppa Titityy on koonnut vegaanisia lankoja mm. puuvillasta, pellavasta ja bambusta.
Lue myös: Parhaat second hand -kaupat ja nettikirpparit
3 Kommentit
Ei liity suoraan tähän postaukseen, mutta onko sulla toiminut se Washologin nukanpoistaja hyvin? Tilasin itsekin sellaisen viime keväänä postauksesi innoittamana Elevenistä. Toimi vain muutaman kuukauden ja sen jälkeen lakkasi käynnistymästä. Olen lukenut käyttöohjeet huolellisesti, tutkinut missä vika voi olla, mutta en keksi. Mitään takuuta tuossa ei ilmeisesti edes ole. Harmi, kun aika kallis ostos kuitenkin, ja halusin tykätä siitä todella. Edellinen halpa patterikäyttöinen OBH-Nordica kesti sentään yli kymmenen vuotta. Eli ei tuo Washologi todellakaan maksanut itseään takaisin, olikohan jotenkin viallinen kappale sitten.
Moi, kiitos kommentista! Harmi, ettei sulla ole toiminut se nukanpoistaja 🙁 Mulla on toiminut keväästä asti moitteetta. Sinuna ottaisin kuitenkin yhteyttä myyjään ja kertoisin tilanteesta.
Kiva kuulla että toimii. Uskaltauduin laittamaan palautetta myyjälle, katsotaan mitä vastaavat.