Tällä kertaa tiedossa on ”vegaanikosmetiikka in short”-tyyppinen pläjäys, sillä saan usein kysymyksiä vegaanisen ja eläinkokeettoman kosmetiikan tunnistamisesta.
Kokosin tähän postaukseen perustiedot siitä, miten voit tunnistaa vegaanisen kosmetiikan, ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon vegaanisen ja eläinkokeettoman kosmetiikan ostoksilla.
Blogini ei ole alusta vegaanisaarnaukselle, eikä se ole tämänkään postauksen aihe, fear not. Postauksen idea on antaa eväitä lisäpohdinnalle, jota jokainen aiheesta kiinnostunut voi sitten omista lähtökohdistaan jatkaa. 🙂
Edit: Tämä postaus on jo melko vanha, kannattaa lukaista uusi postaukseni ”Mitä on vegaaninen kosmetiikka”.

Vegaaninen ja eläinkokeeton kosmetiikka ?
1. Lyhyesti: vegaaninen kosmetiikka on kosmetiikkaa, jossa ei ole eläinperäisiä ainesosia ja jonka ainesosia ei ole testattu eläimin. Luonnonkosmetiikka tai pupunkuva pakkauksessa ei ole sinänsä tae siitä, että sisältö on myös vapaa eläinperäisistä ainesosista.
Yleisimmät kosmetiikassa käytettävät eläinperäiset ainesosat ovat karmiini (carmine, C.I. 75470), mehiläisvaha (beeswax, cera alba), hunaja (honey, mel), lanoliini (lanolin) ja silkki (silk).
2. Yrityksen ulkopuoleta myönnetyt kosmetiikan sertifikaatit ovat vegaanikosmetiikassa suosiossa, sillä niiden avulla firmat voivat kertoa helposti esim. eläinkokeettomuudestaan. Joten etsi sertifikaatteja, kun haluat helpottaa kosmetiikkaostoksiasi!
Valmiit kosmetiikkatuotteet eivät ole yleensä sitä mitä kosmetiikassa testataan eläimin, vaan huomio kannattaa suunnata raaka-ainepolitiikkaan. EU:ssa kosmetiikan eläinkokeet ovat olleet jo pari vuotta kiellettyjä. Kieltoa voi kuitenkin kiertää esim. myymällä tuotteita maissa joissa eläinkokeita vaaditaan tietylle tuontikosmetiikalle, eli toisin sanoen Kiinassa. On kuitenkin huomioitava, että Kiinan eläinkoepakkoa voi kiertää tietyin poikkeuksin (kuten verkkokauppamyynnin ja turvalliseksi todennettujen tuotteiden kautta), eikä laki koske Hong Kongia. Myös Kiinan lainsäädäntöön kaavaillaan pieniä askelia parempaan ja kehitys on kehittynyt paljon viime vuosina parempaan.
Kosmetiikan eläinkokeettomat sertifikaatit kertovat myös, että kosmetiikkafirmat eivät hyväksy tuotteidensa vientiä maihin, joissa tuotteita testattaisiin eläimin. Esimerkiksi Petan listalle pääsevät firmat, jotka allekirjoittavat takuut eläinkokeettomuudesta. Vegan Societyn kukkalogon saavat yksittäiset tuotteet, jotka ovat eläinkokeettomuusvakuuksien ohella kokonaan vegaanisia. Myös australialainen Choose Cruelty Free ylläpitää omaa eläinkokeetonta, varsin kattavat ehdot pitävää listaansa. Leaping Bunny -sertifikaatti (ks myös USA:n Leaping Bunny -sivu) vaatii puolestaan yrityksen ulkopuolisen auditoinnin eläinkokeettomuuden varmistamiseksi. Animalia ylläpitää Leaping Bunny-listaa Suomen osalta.
Käytännössä kaikki edellä mainitut sertifikaatit kieltävät eläintestauksen jokaisessa tuotannon vaiheessa koko prosessista ja myynnin alueille, joissa eläinkokeita tehtäisiin.

3. Kun löydät kiinnostavan kosmetiikkabrändin, selvitä tuotteiden ainesosien vegaanisuutta, mikäli tämä ei ole vielä tiedossa. Kokonaan vegaaniset kosmetiikkafirmat ovat melko harvassa, mutta monella firmalla on kosmetiikkaa, joista osa sopii myös vegaaneille. Jos et löydä tietoa heti, kannattaa kontaktoida rohkeasti asiakaspalveluita ja kysäistä, mitkä sarjan tuotteet eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia.
4. Bonus tip: klikkaa rohkeasti nettikauppaan, asioi paikallisella kosmetologilla tai ekokaupassa ostoksilla. Vegaanista kosmetiikkaa löydät hyvin etenkin luonnonkosmetiikasta ja vähän pienemmiltä valmistajilta. Pyrin itse tukemaan eniten kotimaisia kosmetiikan työpaikkoja, sillä mielelläni hankin eettistä kosmetiikkaa jatkossakin Suomesta. Hyvin varustelluista marketeista löytyy kuitenkin nykyään jo kasvava määrä vegaanillekin sopivaa arjen kosmetiikkaa, ja tuotetoiveita kannattaa toki esittää aina kauppiaalle.
5. Pää tarpeeksi pyörällä jo? 😉 Ja sitten vaan fiilistelemään kosmetiikan pariin! Täältä löydät aiemman postaukseni suosikkinettikaupoistani.
Lue seuraavaksi:
Kosmetiikan eläinperäiset ainesosat

13 Kommentit
Törmäsin eilen Cittarissa sellaiseen luonnonkosmetiikkamerkkiin kuin Lavera. Onko se sulle tuttu?
On tuttu joo, joskaan merkin tuotteita en ole aikoihin käyttänyt. 🙂
Mua ilahdutti tässä taannoin apteekissa asioidessani, että sinne oli merkitty Laveran käsivoide vegaaniseksi ja muistaakseni oli joku toinenkin käsivoide esillä. Helpottaa paljon vegaanienkin elämää, kun tuollaiset on jo valmiiksi merkattu. Ja tietty muutenkin niitä, jotka haluavat etsiä vegaanisia vaihtoehtoja, vaikkeivät täysin vegaaneja olekaan. 🙂
Apteekkeihin on tullut tosiaan paljon tuollaisia sopii vegaaneille-merkintöjä (myös esim. vitamiineihin), aika kivaa! 🙂
Ei mulla muuta että tosi hyvä idea ja toteutus toi ensimmäinen kuva!
Kiitos Maiju! 🙂 Sen kuvan kanssa tuli aika paljon pähkäiltyä. 😀
Mainio postaus, kiitos tästä infopläjäyksestä 🙂 Vegaanisuus on ehdottomasti mullekin plussa, vaikka en läheskään kaikkea vegaanisena ostakaan.
Kiitos kivasta kommentista, toivottavasti vegaanisten tuotteiden löytäminen on nyt piirun verran iisimpää! ^_^
Hyvä ja informatiivinen postaus! Mä yritän karttaa eläinkokeilla testattua kosmetiikkaa, mutta ihosairauteni vuoksi joudun joustamaan periaatteissani 🙁 Vielä en ole löytänyt kosmetiikkamerkkiä, jolla saisin pidettyä atooppisen ihoni kurissa ilman tarvetta lääkevoiteille. Ja valitettavasti perusvoiteet nyt vaan ovat budjettiystävällisin vaihtoehto tässä rahatilanteessa kun ne saa reseptillä ja niitähän kuluu :/
Nyt on korealainen kosmetiikka kovassa huudossa. Ootko perehtynyt niiden eettiseen puoleen? Olisi mukavaa lukea selkosuomella asiasta tarkemmin.
Suosittelisin itse atooppiselle iholle herkän ihon luonnonkosmetiikkasarja Pai:ta, jota myy Suomessa Jolie. Toki nämä ovat aika hintavia tosiaan, mutta jatkoa ajatellen jos tästä vinkistä olisi jelppiä. 🙂
En oikeastaan ole perehtynyt yhteenkään korealaiseen merkkiin, tosin korealainen kosmetiikkahan näkyy Euroopassakin esim. BB-voiteina ja kangasnaamioina. 😉 Jos löydän kiinnostavan merkin, tarkistelen sen eläinkokeettomuutta postauksessa mainitsemieni linkkien kautta ennen kuin teen ostopäätöksiä, eli en niinkään lähesty asiaa koko maan kosmetiikan kautta. Etelä-Korea on ottanut askeleita kieltää eläinkokeet, mutta kielto ei ole vielä astunut voimaan joten suosin "pupumerkillisiä" tuotteita tässäkin asiassa. 🙂
Pai -merkkiä aion kyllä joskus kokeilla! 🙂 Onneksi kasvoille raatsii ostaa vähän kalliimpia tuotteita kun tarvii niin vähän kerrallaan ja nykyään hoidan kasvojen ihoa lääkevoiteita lukuunottamatta luonnonkosmetiikalla 🙂 Laveran herkän ihon sarja, Weledan manteli ja Calendula, Flow kosmetiikka Hamppuvoide ja uusimpana Naobay, sopivat ainakin omalle iholleni mainiosti.
-Tiltu
Ainiin, piti vielä mainita Olivia Klein -merkki, joka voisi myös sinua kiinnostaa, vaikkei olekaan tuotteitaan sertifioinut. oliviaklein.fi/
Näiltäkin olen löytänyt monta tuotetta, jotka sopivat iholleni. Läpinäkyvät ja eettiset arvot 🙂
-Tiltu
Pai on kyllä tosi ihana sarja! Itsekin käytän eniten luonnokosmetiikkaa, esim. kaikki ihonhoitotuotteeni ovat luonnollisia. Kiitos viesteistä ja vinkeistä, poistin epähuomiossa aiemman vastaukseni. 🙂