Sisältää *mainoslinkin

Mistä löytyy luottolaukku tai reppu täysin vegaanisena?
Vaikka moni tunnettu laukkumerkki ei loista vegaanisuudellaan tai vastuullisuudellaan, yhä useampi brändi valmistaa laukkunsa täysin ilman eläinperäisiä materiaaleja. Löydät vastuullisesti tuotettuja vegaanisten laukkujen parhaan valikoiman, kun tutustut pienempiin valmistajiin ja nettikauppojen virtuaalihyllyihin.
Koska itse rakastan kauniita laukkuja, napsin vinkit mielenkiintoisimmista vastuullisista ja vegaanisista laukuista ja repuista.
Kuvan Palmrothin Vegtile-laukku on kuvauslainassa.

Vegaaniset laukut ja reput – 13 vastuullista vinkkiä
Ennen kuin mennään laukkuvinkkeihin, sananen vegaanisista laukuista ja niiden materiaaleista.
Vegaaninen laukku ei sisällä eläinperäisiä materiaaleja, kuten nahkaa, villaa, silkkiä, turkista tai eläimen karvaa. Sen sijaan materiaali voi olla esimerkiksi keinonahkaa, kierrätettyä polyesteria, korkkia, puuvillaa, pellavaa tai uudenlaista ananas-, kaktus- tai omenanahkaa.
Vegaanilaukkuja verrataan usein nahkaan, joka on klassinen materiaali laukuissa. Vastuullisuudesta puhuttaessa on kuitenkin hyvä kyseenalaistaa nahkalaukkujen ekologisuus ja eettisyys. Nahka ei ole keinonahkaa parempi valinta, sillä nahalla on suuri ympäristöjalanjälki sen lisäksi, että se on kytköksissä tehoeläintuotantoon.
Ja mitä tulee ekologisuuteen, on laskettu, että nahkalaukun tuotanto kuluttaa ympäristöä enemmän kuin synteettisen polyuretaanilaukun.
Vegaaninen laukku ei automaattisesti tarkoita vastuutonta muovilaukkua pikamuotiliikkeestä, vaan vaihtoehtoja on paljon niin vastuullisemminsta materiaaleista, kuten kasviperäisistä ”nahoista” ja kierrätetystä polyesterista. Lisäksi kannattaa valita laukku, joka on valmistettu joko Euroopassa tai muualla valvotusti.
Huomaa, että listan merkeillä voi olla valikoimassaan myös ei-vegaanisia tuotteita, joten tsekkaa vielä tuotetiedot surffaillessasi!
1. Palmroth Vegtile-laukut
Kengistään tunnettu kotimainen Palmroth on julkaissut viime aikoina kaksi vegaanista laukkua, joissa on tyylikästä mustaa ”nahkaa” ja krokokokuvioita – eläimiä vahingoittamatta.
Vegaaniset laukut on valmistettu Vegtile-materiaalista, joka on vastuullisempi vaihtoehto nahalle ja keinonahalle. Vegtile on tehty kierrätetystä polyesterista ja maissiöljypohjaisesta biomassasta, mikä pienentää matskun hiilijalanjälkeä.
Palmrothin laukuissa pidän myös ajattomasta muotoilusta. Pieni olkalaukku sopii täydellisesti arkeen ja juhlaankin, sillä olkaketjun voi irrottaa tarvittaessa. Näpsäkkä laukku ottaa vastaan kännykän, rahat ja muut pikkutavarat ja näyttää hyvältä monen asun kanssa.
Metalliketju ja hennosti kiiltävä materiaali tekevät laukusta astetta ylellisemmän, vaikka laukku toimii täydellisesti myös perus arkimenoissa. Plussaa myös siiä, että materiaali hylkii vettä ja likaa.
Katso Palmrothin verkkokaupasta Pieni olkalaukku Vegtile ja tästä uusi viikonloppulaukku.


2. Thinkers and Makers
Kotimainen Thinkers and Makers valmistaa minimalistisia laukkuja ja reppuja ekologisesta FSC-sertifioidusta korkista. Tuotteet valmistetaan Portugalissa. Korkki on kasviperäinen ja ekologinen nahan kaltainen materiaali, joka kerätään puuta vahingoittamatta.
Kokoelmassa on tällä hetkellä naruolkaiminen reppu, pikkulaukku ja isompi tote bag -laukku. Tsekkaa valikoima esimerkiksi Weecosista täältä.
3. Wagtail Design
Wagtail Design on pieni kotimainen yritys, joka rokkaa tyylikkäitä ja värikkäitä korkkituotteita, joiden kokoelmassa on myös pikkulaukkuja korujen ja käyttötavaroiden lisäksi. Vegaaninen yritys valmistaa tuotteensa käsin Pirkanmaalla FSC-sertifioidusta korkista.
Tutustu valikoimaan Wagtailin verkkokaupassa ja lue lisää korkista materiaalina tästä.


4. Aevor-reput
Kun etsinnässä on luottoreppu, suosittelen *Aevor-merkkiä, jolla on valikoimassaan säänkestäviä tilaihmeitä.
Aevor-reput ovat kaikki vegaanisia ja niiden materiaalit ovat mahdollisimman paljon kierrätettyä, esimerkiksi PET-muovipulloja. Leveähihnaiset reput sopivat moneen menoon, ja niissä on sekä vettä hylkiviä että täysin vedenkestäviä malleja. Merkillä on PETA Vegan -sertifikaatti ja se valmistaa tuotteensa Fair Wear -sertifikaatin alaisilla tehtailla.
Itse olen käyttäny jo pari vuotta *Daypack Proof-reppua, joka on fiksu viikonloppureissuille ja myös kauppaostosten pakkaamiseen. Kun reppua täyttää, se laajenee ”ylöspäin”, minkä ansiosta reppu ei vie paljon tilaa ahtaissakaan tiloissa (tsekkaa tuotekuva ja tiedät mitä tarkoitan).
*Katso mallisto suomalaisesta verkkokaupasta täältä.
Tästä Instagram-postauksesta näet lisää kuvia Aevorin repusta.


5. MOIMOI Accessories
Kotimainen MOIMOI Accessories on julkaissut nahkalaukkujensa rinnalle vegaaniset crossbody-laukut, joiden materiaalit ovat astetta ekologisempia.
Vegan BOMBOM-laukku näyttää nahalta, mutta sen materiaali on yhdistelmä kierrätettyä polyesteria ja Oeko-Tex-sertifoitua mikrokuitua, joka on viimeistelty biohajoavalla PU-pinnoitteeella.
Merkin laukut suunnitellaan Helsingissä, ja valmistetaan Espanjassa valvotuissa olosuhteissa.
Katso valikoima merkin verkkokaupasta.



Omenanahka eli ”apple skin” on nosteessa oleva uusi nahankaltainen materiaali, jota valmistetaan omenoiden ylijäämäjätteestä, esimerkiksi karoista ja kuorista.
6. Nuuwai
Nuuwai on vegaaninen laukkubrändi, joka valmistaa kauniita silmäkarkkilaukkuja ekologisesta omenanahkasta. Nahkaisen näköisissä laukuissa on myös kierrätettyä polyesteria tai kierrätettyä muovia, joka on peräisin meristä kerätyistä kalaverkoista ja muovipulloista.
Jos värikkäät laukut on sun juttu, kannattaa tsekata tämä brändi! Perinteisen mustan lisäksi kokoelmassa on hempeitä pastellisävyjä, valkoista ja kirkkaan punaista.
Nuuwai on saksalainen tuotemerkki, jonka tuotteita voi ostaa Suomeen saksalaisen verkkokaupan kautta. Koko valikoima on PETA Vegan -sertifioitu.
7. CANUSSA
CANUSSA on espanjalainen laukkubrändi, joka antaa kierrätysmuovipulloille uuden elämän eettisenä keinonahkalaukkuna. Design on minimalistista ja ajatonta, joten laukut toimivat monessa tilanteessa.
Ympäristöarvot ovat merkille tärkeitä, mikä näkyy myös siinä, että jokaista ostettua laukkua vastaan CANUSSA istuttaa puun, ja koko brändin valikoima on PETA Vegan -sertifioitu.
Laukut suunnitellaan Espanjassa ja valmistetaan vastuullisesti EU-alueella.
CANUSSAn laukkuja voi tilata Suomeen Ivalon verkkokaupasta. Valikoimassa on mm. isoja tote bageja, pikkulaukkuja sekä korttikoteloita.
8. Hookoohoo Design
Turvavöistä tehdyt laukut ovat kestäviä, käytännöllisiä ja mielenkiintoisia, kuten kotimainen Hookoohoo Design tietää.
Pienyritys valmistaa kierrätetyistä turvavöistä pussukoita, laukkuja ja reppuja, joiden mallit ovat hyvin ajattomia. Laukuissa on lisäksi kaksi harvinaisempaa ominaisuutta: ne valmistetaan Suomessa, ja niille myönnetään ikuisuustakuu. Turvavyö on tunnetusti luja materiaali, jolta voikin odottaa lujaa tuntumaa ja pitkää kestoa.
Turvavyölaukkuja löydät ainakin Weecosista täältä.
Moni tuntee myös Globe Hopen turvavyölaukut, mutta ne sisältävät myös aitoa nahkaa, joten ne eivät ole vegaanisia.



9. Pisa Design
Pisa Design -laukuissa yhdistyy mielenkiintoiset materiaalit: pellava, puuvilla sekä kierrätetty VHS-nauha. Tuloksena on upgreidattuja kangaslaukkuja, joiden pinnassa on kaunista hohtoa.
Suomalaisen merkin tuotteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan lähituotantona Virossa.
Valikoimassa on kosmetiikkalaukkuja, kännykkäpussukoita sekä crossbody-laukkuja – tsekkaa ne esim Weecosista.
Omistan itse kaksi Pisa Designin laukkua, ja olen tykännyt laukkujen käyttännöllisyydestä ja hieman hohtavasta pinnasta. Täältä näet Instagram-postaukseni laukuista.
10. Globe Hope
Globe Hope on kierrätysmuodin suuri nimi, jonka laukuista ja repuista osa on valmistettu vegaanisista materiaaleista, kuten ylijäämäkankaasta, keinoturkiksesta, ja -nahasta tai armeijan kankaista.
Vegaaniset reput ja laukut saat sortattua esille ainakin Weecosin verkkokaupassa.
11. Ask Scandinavia
Suomalaisen Ask Scandinavia -brändin kaktusnahasta tehty laukku on kerännyt jo kansainvälistä huomiota Voguen sivuilta. Nahkamainen jättilaukku on toden totta tehty uudenlaisesta ”vegaaninahasta”, joka on saatu luomuviljellystä viikunakaktuksesta.
Katso merkin Plant Leather Collection -valikoima verkkokaupasta täältä. Iso laukku vaikuttaa tilaihmeeltä!
12. Miomojo
Miomojo edustaa italialaista laukkusuunnittelua tyylikkäällä muotoilulla sekä täysin vegaanisella tatsilla. Uusimpien mallistojen materiaaleina on käytetty kaktus- ja omenanahkaa, ja aiemmista mallistoista löytyy kangas- ja keinonahkaisia reppuja ja laukkuja.
Moni Miomojon laukku muistuttaa tunnettuja merkkilaukkuja, samalla kun reput ja kangaslaukut edustavat rennompaa katutyyliä. Myöskään väreissä ei ole pihistelty, sillä täältä löytyy myös klassinen punainen veska.
Miomojo on pitkän linjan vegaaninen laukkubrändi, joka myös lahjoittaa tuotoistaan osan eläintensuojelujärjestöille. Laukut suunnitellaan Italiassa ja valmistetaan valvotusti Euroopassa ja Kiinassa.
Miomojon laukkuja saa Suomesta mm. Laalaalooks-verkkokaupasta ja Stockan verkkokaupasta.
Ivalo-verkkokaupasta löytyy useita vegaanisia laukkuja; sorttaa materiaaliksi esim. ”kasvinahka” tai ”keinonahka” täällä.



13. Ashoka Paris Vegan Bags
Ashoka Paris -brändin laukuissa on designer-tyyliä, nahankaltaisia eettisiä materiaaleja sekä kauniita värejä. Kyseessä on nahankaltaisiin vegaanisiin materiaaleihin keskittyvä brändi, joka on voittanut useasti PETAn Fashion Award -palkintoja parhaasta laukkudesignista.
Omenanahkaiset laukut ovat pääosassa Ashokan uusimmissa mallistoissa, joita on kehitetty yhdessä eläinoikeusvaikuttaja Pamela Andersonin kanssa. Laukkujen sisämateriaalit ovat kierrätettyä muovia.
Ashoka Paris -laukkuja löytyy brändin ranskalaisesta verkkokaupasta.
Tiedätkö vegaanisen laukun tai repun, jonka pitäisi olla listalla? Jätä siitä vinkki tämän postauksen kommenttiosioon!
Lue seuraavaksi: Vegaaniset kengät – 10 vinkkiä eettisiin jalkineisiin
2 Kommentit
Hei! Minulla on just etsinnässä selkäreppu työmatkakulkemiseen(kävellen/pyöräillen) ja tuo Aevor kiinnostaa. Kesää silmällä pitäen olisi kiva, että reppu hiostaisi selkää mahdollisimman vähän. Noissa Aevoreissa kuitenkin näkyy jonkin verran toppausta selässä ja hihnoissa olevan, niin olisi kiva kuulla sun kokemuksia nimenomaan niiden kesäkäyttömukavuudesta? 🙂
Moro, kiitos kysymyksestä, en olekaan hirveästi pohtinut tätä puolta! Mun mielestä Aevor ei hiosta selkää sen enempää kuin muutkaan reput, ja ainakin osaan verrata siihen, että on paljon mukavampi kuin Fjällräven Kånken. Aevorin repun pehmusteissa on pientä ”korkeuseroa” minkä vuoksi se ei hiosta selkää aivan täysillä, mutta toki kuumalla kelillä hikoilua ei voi estää. Itse tykkään noista paksuista olkaimista myös, koska ne jakaa painoa tasaisemmin. 🙂