Shadeshares-aurinkolasit saatu pr-tuote
*mainoslinkki
Viime vuosina puiset aurinkolasit ovat nousseet katukuvaan yhä suuremmin. En ihmettele, sillä puumateriaali pääsee niissä oikeuksiinsa!
Itsekin innostuin puisista aurinkolaseista juuri siksi, että puiset pokat ovat sopivan erottuvat verrattuna perinteisiin muovisiin, joita olen käyttänyt vuosia. Mutta kun tein selvitystyötä puisista aurinkolaseista, huomasin, että monien brändien taustat eivät kuitenkaan olleet sen ekologisempia tai vastuullisempia kuin tavanomaisten aurinkolasien valmistajilla.
On siis hyvä huomata, että puiset aurinkolasit eivät ole automaattisesti ekologiset tai vastuulliset. Yksi materiaali ei tee tuotteesta ekologista tai vastuullista, jos esimerkiksi tuotanto-olosuhteita ei tunneta, tai jos kallis hinta muodostuu brändiarvosta.
Petyin esimerkiksi kun löysin monien puisten aurinkolasien taustalta ympäripyöreää kerrontaa vastuullisuudesta, ja valmistusolosuhteita ei sen kummemmin avattu.
Mutta, kuten otsikosta voi päätellä, nyt voin kertoa tähän saakka vastuullisimmista aurinkolaseista, mitä olen löytänyt!
Shadeshares-aurinkolasit valmistetaan suomalaisesta koivusta Keniassa valvotuissa olosuhteissa, ja yritys pyrkii myös hiilineutraaliuteen – ja kaikki tämä oli selkeästi esillä nettisivuilla.

Shadeshares – puiset aurinkolasit vastuullisesti tuotettuna
Shareshares oli brändinä minulle aivan uusi tuttavuus tähän vuoteen saakka, vaikka suoamalais-kenialainen yritys on ollut jo parisen vuotta pystyssä. Shadeshares-nimi kertoo brändin arvoista: aurinkolasit jakavat hyvää, sillä tuotanto työllistää vaikeissa olosuhteissa olevia, ja tuottoja jaetaan hyväntekeväisyyteen.
Shadesharesin juuret näkyvät materiaaleissa ja tuotantomaassa: suomalaisesta koivusta tehdyt lasit valmistetaan Keniassa käsin. Shadeshares kertoo huolehtivansa asianmukaisesta palkkauksesta ja työolosuhteista, ja slummeissa asuvia nuoria koulutetaan ja työllistetään Shadesharin avulla.
Aurinkolasien myyntihinnasta jopa 30% kanavoidaan hyväntekeväisyyteen – tämä luku on oikeasti aika suuri. Suomalaiset hyväntekeväisyysjärjestöt saavat 10 %, ja 20% osuudesta käytetään Keniassa slummeissa asuvien nuorten kouluttamiseen ja työllistämiseen.
Entä ovatko puiset aurinkolasit ekologiset? Shadeshares pyrkii tuotannossaan hiilineutraaliuteen, mitä yritys edistää istuttamalla puita Keniassa. Jokaista myytyä aurinkolasiparia vastaan istutetaan puu, joka ajan myötä auttaa sitomaan hiilidioksidipäästöjä – suunta on oikea siis.

Shadeshares -aurinkolasit
- Materiaali suomalaista koivua/koivuviilua
- UV-polarisoidut linssit
- Puiset aurinkolasit valmistetaan Keniassa vastuullisissa olosuhteissa
- 30% aurinkolasien myyntihinnasta ohjataan hyväntekeväisyyteen Keniassa ja Suomessa (Suomessa kohteita mm. HOPE Ry, Suomen mielenterveysseuran Sekasin 247 -chat)
- Tavoitteena hiilineutraali tuotanto – jokaista myytyä aurinkolasiparia kohti istutetaan yksi puu
- Vegaaniset mallistot – kotelo on korkkia (nahan sijaan)
Edit: Sain Instagramiin kysymyksen siitä, miksi Shadeshares valmistaa tuotteensa suomalaisesta koivusta Keniassa. Heidän vastauksessaan kerrotaan, että ”syy, miksi emme käytä kenialaista puuta on se, että mielummin istutamme kuin kaadamme afrikkalaista puuta. – – Afrikassa kasvanut puu on huokoisempaa, kun taas suomalainen koivu kestää pakkasesta tropiikin lämpöön. Suomessa puunistutus on tasapainossa, kun taas Afrikka kärsii valtavasta eroosiosta.”

Kuvissa näkyvä aurinkolasimalli on Shadeshares Tembo. Pokat ovat tyylikkäät, näyttävät ja hyvin kasvoille istuvat! Shadeshares kertoo, että swahilin kielellä Tembo tarkoittaa elefanttia, mikä sopii hyvin kookkaiden aurinkolasien nimeksi.
Pidän Shadeshares-laseista yksinkertaisesti siksi, että nämä lasit ovat 1) tyylikkäät ja hyvin kasvoille istuvat 2) aidosti ”tehokkaat” polarisoidun suojan ansiosta, eli silmiä ei tarvitse siristellä. Ja 3) tietenkin vastuullisemmat.
Valikoimassa on myös muita ja hillitympiäkin aurinkolasimalleja, mutta Tembot ovat ilmeisesti Shadesharesin suosituimpia aurinkolaseja.
Valitsin koon mittataulukon perusteella, se osui täysin nappiin (vertasin kokoa silmälasieni ja aurinkolasieni kokoon).
Pienenä miinuksena Shadeshares-laseissa on se, että näitä ei tiettävästi saa vahvuuksilla. Käytän itse silmälaseja ja piilolinssejä vuorotellen, ja ennen kuin pääsen laserleikkaukseen, siihen saakka on tyytyminen optikkoliikkeen vahvuuksellisiin aurinkolaseihin.

Kuvien korvikset: Kosmosfolk Virna
Vastuullisten aurinkolasien ostopaikkoja
Shadesharesin oman nettikaupan lisäksi löydät laseja mm. seuraavista verkkokaupoista.
*Weekendbee (Shadeshares-lasit nyt alessa!) – vastuullisten urheiluvaatteiden suomalainen verkkokauppa. Weekendbeessä on myös eri valmistajan *kierrätysmuovista tehtyjä aurinkolaseja, joiden hinnat ovat edullisemmat ja mallit todella trendikkäitä!
Kotimaisista verkkokaupoista myös Seele ja Karma.fi myyvät Shadesharesin laseja.
Shadesharesin tuotetietojen yhteydessä on kätevä kokotaulukko, josta mittailemalla saa osviittaa, millainen koko laseista kävisi. Itse mittasin omat silmälasini, ja niiden perusteella valittu aurinkolasien koko natsasi täydellisesti.
Shadesharesin aurinkolasit eivät ole halpikset, mutta ne ovat hintaluokaltaan samaa monen puisten aurinkolasien valmistajien. Toisaalta 30% Shadesharesin lasien voitoista menee hyväntekeväisyyteen, joten hinta on hyvinkin reilu.
Millaiset aurinkolasit sinulla on? Onko puiset aurinkolasit sinulle tuttu juttu?
Lue lisää vinkkejä eettisestä muodista:
Ekologiset uimapuvut ja bikinit – tunne ainakin nämä brändit
2 Kommentit
Suomalaisempaa ja taatusti ekologisempaa saa http://www.kraakraa.com. Yksityisvoimin suomessa tehty.
Oletko kokeillut niitä?
Moikka, Shadesharesin taustalla on myös suomalaisyrittäjä, ja he kompensoivat jokaisen aurinkolasin hiilijalanjäljen istuttamalla puita Keniaan. Mielelläni kyllä kuulen, mihin väite mainitsemasi brändin ekologisuudesta pohjautuu? 🙂 Kyseinen brändi on minulle uusi, ja en ihan saanut heidän sivujen perusteella selvää, ovatko vielä aktiivisia.