Palmroth-kengät saatu blogin kautta
Talven korvalla monelle tulee eteen tuttu hankinta – säätä uhmaavat, laadukkaat ja hyvännäköiset kengät tulisi löytää. Moni ahdistuu median pikamuotia koskevista uutisista, ja yhä useampi haluaisi ostaa ekologisemmat ja eettiset kengät halpisversioiden sijaan.
Median huomio kiinnittyy helposti klikkiotsikoihin siitä, milloin mikäkin vaatefirma siirtää tuotantoaan ulkomaille. Ja samalla unohtuu helposti kokonaisuus. Kotimainen vaate voi tuntua liian kalliilta, ja toisaalta ulkomailla tehdyt vaatteet niputetaan samaan halpamuotinippuun. On helppoa huomata, kuinka vastuullisen vaatteen idea voi hämärtyä helposti yhden asian tarkasteluun – pelkkä tuotantomaa ei määritä vastuullisuutta, vaan esimerkiksi myös materiaalit kannattaa huomioida.
Eettiset kengät muodostuvat itselleni kolminaisuudesta, jossa materiaalien vegaanisuus, vastuulliset työolot ja laadukas valmistustapa kohtaavat. Ja tätähän on parasta valottaa esimerkin kautta.
Pitkän linjan kotimainen kenkävalmistaja (Pertti) Palmroth on viime vuosina lanseerannut tyylikkäitä, kokonaan vegaanisia kenkiä oman mallistonsa. Osa tuotteista tehdään kokonaan Suomessa, osa valvotuissa olosuhteissa Portugalissa.
Sain valita Palmrothin vegaanisista kengistä parin testiin, ja päädyin kiiltävän mustiin krokolakeri-nilkkureihin, jotka eivät vain näytä stydeiltä, vaan ovat myös mukavat jalasssa.

Eettiset kengät kotimaiselta brändiltä – Palmrothin vegaaniset krokolakeri-nilkkurit
Myönnän eläneeni pimennossa Palmrothin kenkien suhteen, vaikka niiden historia on pitkä ja vertaansa vailla kotimaisessa muodin skenessä. Loksautin korvaani kengille paremmin vasta silloin, kun kuulin, että he valmistavat myös vegaanisia kenkiä.
Kotimainen Palmroth on valmistanut kenkiä jo vuodesta 1928, jolloin ensimmäinen kenkätehdas perustettiin Pirkkalaan. Sittemmin Palmrothin kenkien tarina on kulkenut kansainväliseenkin maineeseen ja kenkämerkki on tunnettu ns. jokasään materiaalistaan. Pertti Palmrothin nimeä kantava brändi tunnetaan myös nimellä Palmroth Original.
Lue myös: vegaaniset kengät nilkkurityyliin
Vegaaniset vaatteet vastuullisesti – lista kotimaisista kaupoista
Eettiset ja ekologiset farkut – mahdoton yhtälö?

Palmroth on pitänyt vuosien saakka kiinni vastuullisuudesta, jossa laadukas tuote tarkoittaa myös valvotuissa olosuhteissa valmistettua. Itselleni eettiset kengät ovat kokonaisuus, joissa on otettu huomioon kolme tärkeää seikkaa – käydään ne seuraavaksi läpi ja katsotaan, miten Palmroth niistä selviytyy.
1. Vegaanisuus, eli vaatteessa ei ole eläinperäisiä materiaaleja. Olen ollut 10 vuotta vegaani ruokavalinnoissani, enkä koe sen mukavammaksi pukeutua olentojen ihoon kuin syödä eläimiä. Nahka ei suinkaan ole sivubisnestä tai puhdasta luonnontuotetta. Kuluttaja-lehden artikkeli avaa lisää nahantuotannon ongelmia.
Kaikki Palmrothin kengät eivät tosiaan ole vegaanisia, mutta verkkokaupassa vegaanisille kengille on oma kategoriansa. Palmrothin vegaaniset kengät ovat vapaita kaikista eläinperäisistä materiaaleista, eli ne eivät sisällä nahkaa, eläimen karvaa tai eläinperäisiä liimoja.
2. Valvotut työolosuhteet. Saavatko kenkien tekijät järkevää palkkaa, onko heillä kohtuulliset työajat, ja noudatetaanko lakeja? Kaikki me tiedämme, että halpiskenkien hinta revitään tyypillisesti työntekijän selkänahasta. Yli 80% maailman kengistä tehdään Aasiassa. Ja siinä mielessä onkin tärkeää tarkastella kriittisesti vaatteen valmistusmaata, etenkin, jos se on EU:n ulkopuolella.
Palmrothin kengät valmistetaan Suomessa Parkanossa tai Portugalissa. Suomen työolosuhteet ovat kansainvälisestikin korkeaa tasoa, mutta myös Portugalin tehtaalla vieraillaan ahkerasti. Tehtaalla noudatetaan EU:n työ- ja ympäristölakeja, ja työntekijöiden olosuhteet tunntaan.
Vaikka tuotanto ei siis olisi kokonaan Suomessa, se ei tarkoita, että kengät olisi automaattisesti tehty epäeettisesti. Palmrothin kenkien valmistuksesta voit lukea lisää Palmrothin blogista.
Palmrothille on myönnetty suomalaisen työn Avainlippu-merkki, mikä kertoo tuotteiden suuresta kotimaisuusasteesta. On mennyttä päivää ajatella, että kaikki vaatteet voisi valmistaa Suomessa, mikä joskus unohtuu kärkkäimmiltä nettikommentoijilta. En sitten tiedä, että ovatko nämä äänekkäimmät kommentoijat muutenkaan niitä, jotka ylipäänsä tukisivat suomalaisia enemmän valmistajia ja yrityksiä.
3. Kestävät ja ajattomat materiaalit. Kenkien ekologisuuteen vaikuttaa isosti niiden käyttöikä ja niin turhamaiselta kuin se kuulostaakin, niiden ulkonäkö. Mitä useammin käytät kenkiä, sitä ekologisemmat ne ovat. Ja ekologisemmat ovat eettisemmät.
Palmrothin kengät ovat minimalistisia, minkä ansiosta ne on helppo yhdistää moneen tyyliin. Mustaa, selkeitä leikkauksia, nahkamaista pintaa ja hillittyjä yksityiskohtia. Oikeastaan kaikki malliston kengät sopivat niin arkeen kuin juhlavampiin menoihin. Farkut, kangashousut ja mekot mätsäävät hyvin ajattomien kenkien kanssa, eikä ole tarvetta hankkia heti useampia erilaisia popoja.
Palmrothin kengät selvisivät siis oikein hyvin eettisten kenkien kriteereistäni. Toki toivoisin, että useampi malli olisi vegaaninen!
![]() |
Kengät: Palmroth, takki: Save the Duck, farkut: Kings of Indigo |
Miltä Palmrothin lakerinilkkurit tuntuvat käytössä?
Lyhyesti sanottuna, pidän kengistä sekä ulkoa että sisältä. Suosittelen, jos etsit kenkiä, jotka kestävät niin vettä, loskaa, lunta kuin pakkastakin kaupunkiolosuhteissa.
Lakerinilkkureiden neljän sentin mittainen korko on just sopiva: se tuo ryhtiä askellukseen, mutta ei silti ole liian korkea näin selkävaivaisellekaan. Pohjan urat ovat pitävät, ja kengillä uskaltaa talsia huolettomasti talvellakin. Kengissä on kevyt fleecevuori, minkä ansiosta talvella pikkupakkaset eivät haittaa.
Palmrothin kengissä on myös normaalia enemmän valinnanvaraa kokojen kanssa: koot menevät puolen koon välein, alkaen koosta 34 1/2 ja loppuen kokoon 41. Omani on 39, mikä vastaa hyvin kokoaan.

Mistä Palmrothin vegaanisia kenkiä voi ostaa?
Katso kaikki Palmrothin vegaaniset kengät verkkokaupasta. Kuulin, että uusia malleja on myös tulossa!
Palmroth tunnetaan laadukkaana brändinä, ja ”yhdet hyvät korvaavat useammat halpikset” pätee myös näihin kenkiin. Kun vaatetukseen on varaa panostaa, kannattaa harkita mieluummin satsausta yhteen hintavampaan kuin useaan pikamuodin halpaan tuotteeseen. Vähän aikaa sitten Ilta-Sanomat uutisoi mielenkiintoisesti, mistä kotimaisen ja eettisen vaatteen hinta muodostuu. Vaikka artikkelissa ei käsitellä suoraan eettisiä kenkiä, se on mielenkiintoinen lukea, sillä se avaa seikkoja, jotka ovat ainakin itseltäni jääneet vuosia ajattelematta.
2 Kommentit
Onko muovi eli keinonahka ekologinen materiaali?
Hei Anonyymi!
Muovia ei voi suorilta leimata pahikseksi, vaikka mediassa se on todella parjattu. Jotta jonkin materiaalin voi sanoa olevan ekologinen (jota en muuten postauksessani tehnyt, huomasitkin varmaan), sen koko elinkaari tulee ottaa huomioon. Tässä tulee kiinnittää huomiota mm. materiaalin alkuperään, käsittelyyn ja hävittämisen. Aivan kuten nahankin tapauksessa – suosittelen lukemaan postauksessani olevan jutun nahan käsittelystä. Muovi on kelpo materiaali moneen tuotteeseen, ja ongelmaksi se muodostuu eniten silloin, kun se päätyy luontoon.
Keinonahkaiset kengät eivät muodosta maailman muoviongelmaa, vaikka voisi toivoa, että esim. biomuovit yleistyisivät niissä. Suosittelen lukemaan muovista lisää: medium.com/@johannakohvakka/hyv%C3%A4-paha-muovi-aaa414dd58b9 🙂