Sisältää mainoslinkkejä*

Hajusteeton kosmetiikka on entistä halutumpaa, sillä hajusteet ovat kosmetiikan yleisimmin herkistäviä ja allergisoivia ainesosia. Miten hajusteettoman kosmetiikan siis tunnistaa, ja mistä sellaista löytää? Sukelletaan siihen tässä postauksessa!
Vaikka itse en ole virallisesti hajusteyliherkkä tai -allerginen, suosin entistä enemmän hajusteettomia ihonhoidon tuotteita. En pidä pitkään tuoksuvista kosmetiikkatuotteista, ja koen suurimman osan synteettisistä tuoksuista liian vahvoiksi. Käytän kyllä parfyymia silloin tällöin, mutta valitsen tilaisuuden tarkasti ja haluan, ettei se sekoitu muun kosmetiikan tuoksuun.
Ilokseni olen huomannut, että nykyään hajusteetonta kosmetiikkaa löytää paljon helpommin kuin parisen vuotta sitten: ja tarkoitan tässä luonnonkosmetiikkapainotteista ihonhoitoa, en niinkään apteekkirasvoja.
Mitä on hajusteeton kosmetiikka?
Miten tunnistaa hajusteettoman kosmetiikkatuotteen?
Tuotteiden ainesosalistassa hajusteet on useimmiten mainittu nimillä parfum ja aroma. Näiden ohella on myös hajusteainesosia, jotka tulee nimetä ainesosalistassa, mikäli niiden pitoisuudet ylittävät tietyn määrän.
Esimerkiksi limonene, linalool, cinnamal, citral, benzyl alcohol, citronellol, cinnamyl alcohol, graniol, limonene, eugenol ja bentzyl salicylate ovat hajuste-raaka-aineita.
Hajusteeton tuote ei sisällä lisättyjä hajusteita, eli ainesosia joiden tehtävä olisi toimia tuoksuvana. Toisaalta hajusteeton kosmetiikka ei automaattisesti ole täysin hajutonta, koska kosmetiikan raaka-aineet voivat itsessään tuoksua jollekin. Joskus tuoksu voi olla niin tympeä, että sitä neutraloidaan toisilla ainesosilla.
On siis tärkeää huomata, että ilman lisättyjä hajusteita valmistettu tuote monesti sisältää raaka-aineiden ominaistuoksuja. Esimerkiksi ruusuveden tuoksu on peräisin tislatuista ruusunlehdistä, jolloin kyseessä on luontaisesti tuoksuva ainesosa, ei lisätty hajuste.
Jopa Tukesin mukaan ei ole olemassa täysin tuoksutonta kosmetiikkaa, sillä raaka-aineilla on aina jokin ominaistuoksu! Jos siis etsit hajusteystävällistä kosmetiikkaa, lopulta vain oma nenä kertoo, sopiiko tuote sinulle (ellei kyseessä ole allergia).
Voit lukea lisää hajusteettomasta kosmetiikasta esim. Ihokeskuksen blogista, ja netlääkäri-sivustolta näet 26 kosmetiikan yleisintä hajusteallergeeniä.
Harva kosmetiikkatuote on täysin hajuton.

Hajusteallergia vai -yliherkkyys?
Moni alkaa etsiä vaihtoehtoja tuoksuville tuotteille, kun huomaa reagoivansa hajuihin ja hajusteisiin. Tällöin kyse on usein joko hajusteallergiasta tai -yliherkkyydestä – nämä ovat kaksi eri asiaa!
Hajusteallergia oireilee iholla kosketusallergiana niillä ihoalueilla, joihin kosmetiikka on ollut kosketuksissa. Reaktio tulee yleensä viiveellä parin vuorokauden sisällä, ja se voi olla esimerkiksi kutinaa tai punoitusta.
Hajusteallergiassa tärkeää on välttää reaktioita aiheuttavia ainesosia.
Tuoksuyliherkkyys näkyy hengitysteiden oireina. Jos nenä tai silmät alkavat vuotamaan, ehkä nenä menee tukkoon tai kurkku tuntuu karhealta hajusteiden läheisyydessä, voi kyseessä olla herkistyminen tietyille tuoksuille. Tuoksuyliherkkyys ilmenee eri tavoin eri ihmisillä, ja ei ole yhtä totuutta siihen, millaiset tuoksut voivat laukaista herkkyyttä.
Tuoksuyliherkän on suositeltavaa valita miedosti tuoksuvia tai ilman lisättyjä hajusteita valmistettuja tuotteita.
Osa tuoksuherkistä saattaa sietää paremmin joitain tuoksuja, kuten vaikkapa kukkaisvesiä ja luontaisia ainesosia, kun taas toiselle esimerkiksi vahva hienhajukin voi aiheuttaa oireita. Tuoksuyliherkkyys ei siis rajoitu vain kosmetiikkaan!

Ovatko luonnolliset hajusteet parempia kuin synteettiset?
Kaikille tuoksuville ainesosille voi herkistyä, oli se peräisin luonnollisesta raaka-aineesta tai laboratoriosta. Esimerkiksi luonnonkosmetiikassa käytetyt eteeriset öljyt sisältävät hyvinkin vahvoja tuoksukomponentteja.
Toisaalta monet luonnolliset tuoksut haihtuvat iholta helpommin, ja vain testaamalla selviää, sopiiko jokin tuoksu sinulle. Itse siedän paremmin luontaisia tuoksuja kuin vahvoja synteettisiä hajusteita.
Hajusteettoman kosmetiikan tuotevinkit (ilman lisättyjä hajusteita)
Kokosin muutamia vinkkejä brändeistä, jotka valmistavat kosmetiikkaa ilman lisättyjä hajusteita. Testaamani tuotteet myös tuoksuvat hyvin miedosti jos lainkaan, vaikka tuotteissa olisikin ainesosien ominaistuoksuja.
Tuotevinkit ovat vegaanista ja eläinkokeetonta kosmetiikkaa, ja suurin osa vinkeistä on luonnonkosmetiikkaa. Ilahduttavan moni hajusteystävällinen brändi on myös kotimainen.
Hajusteettomia ihonhoitotuotteita
Laponie of Scandinavia on herkälle ja ongelmaiholle suunnattu kotimainen tuotesarja, jolla on myös Allergiatunnus. Kaikki tuotteet on valmistettu ilman lisättyjä hajusteita, ja Face Oil -kasvoöljy ja All-Around Balm -monitoimivoide ovat täysin hajusteettomia. Koko valikoima on vegaaninen. Tuotesuosikit *hajusteeton kasvovoide, *kasvojen öljypuhdistusaine ja *käsivoidetiiviste.
Lue myös: Laponie of Scandinavia: 5 parasta tuotetta minimalistiselta ihonhoitosarjalta
Allergiatunnus tarkoittaa, etteivät tuotteet sisällä yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita, eivätkä tunnuksen saaneet tuotteet sisällä hajusteita.

Taika Natural -sarjan vaaleansinisiin purkkeihin pakattu Sensitive-linja on Allergiatunnuksen saanut linja, joka sisältää hajusteettoman *kosteusvoiteen, *kosteuttavan seerumin, *kosteuttavan kasvonaamion ja *kasvojen puhdistusemulsion. Taika on kotimainen, vegaaninen ja edullinen luonnonkosmetiikan tuotemerkki.
Taiga Cosmetics on kotimainen tuotesarja, jonka valikoimassa on useita hajusteettomia unisex-tuotteita, kuten omat suosikkini *PHA Night Cream -yövoide, *silmänympärysvoide ja *hajusteeton hoitovesi (kasvovesi).
Taigan tuotteilla on Cosmos Natural -sertifikaatti ja kaikki tuotteet ovat vegaanisia.

i+m Naturkosmetik Clean Beauty -linja sisältää kasvojenhoitotuotteita, jotka on valmistettu ilman hajusteita, mutta tuotteiden omat raaka-aineet voivat tuoksua luontaisesti. Tuotteita löytää Beauty Shaman -verkkokaupasta. Koko sarja on vegaanista luonnonkosmetiikkaa Leaping Bunny -sertifikaatilla.
Santaverde on niin ikään luonnonkosmetiikan tuotemerkki, jolla on paljon hajusteettomia ja herkälle iholle suunnattuja tuotteita. Tuotteilla on sertifikaateista luonnonkosmetiikan Natrue-sertifikaatti, Leaping Bunny ja Vegan. Tuotevinkkejä: hajusteeton kosteusvoide *Cream Medium, hajusteeton *Aloe Vera -geeli ja hajusteeton *kosteuttava hoitogeeli. Katso kaikki tuotteet *tästä.
Lue myös: Testissä Santaverde, mehukkaan ja modernin aloe vera -kosmetiikan tähti
Neal’s Yard Remedies Sensitive Soothing -tuotelinja on hajusteeton ja valmistettu ilman eteerisiä öljyjä. Tuotelinja sisältää *hajusteettoman puhdistusmaidon, *hajusteettoman kosteusvoiteen ja seerumin. Tuotelinja on luonnonkosmetiikkasertifioitu ja Leaping Bunny -sertifioitu. Normaalisti sarjan muissa tuotteissa on hajusteena esim. eteerisiä öljyjä.
Lue kokemuksia Neal’s Yard Remediesin hajusteettomista tuotteista: Hajusteeton luonnonkosmetiikka – harvinaista herkkua herkälle iholle

Moi Forest -sarjan osa tuotteista on valmistettu täysin hajusteettomasti, mutta niissä on luontainen metsämikrobin maanläheinen tuoksu. Esimerkiksi *Microbiome Magic vartaloöljy on hajusteeton, mutta ei täysin tuoksuton.
Luonkos- ja Luostarin Aarteet -tuotesarjojen valikoimassa on useita hajusteettomia tuotteita. Omat suosikkini ovat *Luonkos Freedom puhdistusmaitopala vartalolle ja *Miracle puhdistusmaitopala kasvoille. Luostarin Aarteet -sarjan hajusteeton *Hellikki vartaloöljy on niin ikään suosikkini herkän ihon hoidossa. Tuotteet ovat kotimaista luonnonkosmetiikkaa ilman muovipakkauksia.


Pai Skincare on herkälle, reagoivalle ja tulehtuneelle iholle suunnattu luonnonkosmetiikan sarja, jonka tuotteissa vältetään yleisimpiä hajusteallergeeneja. Moni tuote on valmistettu ilman hajusteita, mutta tuotteissa voi tuoksua luontaiset ainesosat. Pai on kokonaan vegaaninen luonnonkosmetiikka- ja Leaping Bunny -sertifioitu pitkän linjan brändi. *Katso valikoima täältä Joliesta.
Hajusteeton huulirasva vegaanisesta luonnonkosmetiikasta löytyy sekä *Hurrawin (Unscented) että *Crazy Rumorsin valikoimasta (Au Naturale).
Hajusteeton vartalovoide on saatavilla luonnonkosmetiikasta edulliselta *Avril-merkiltä (Creme Neutral) (saatavilla myös *täällä) sekä *Urtekramilta.
Paras hajusteeton deodorantti on mielestäni *Nuud-deodorantti, joka neutraloi tehokkaasti hienhajua aiheuttavia bakteereita ja pitää kainalot raikkana. Lue kokemuksia Nuudista.


Laveran valikoimassa on nykyään kourallinen täysin hajusteettomia tuotteita Basis Sensitive Calming -linjassa; *puhdistusvaahto, *rauhoittava yövoide ja *rauhoittava päivävoide.
Verkkokaupoista myös yllä mainittu Ihokeskus on koonnut hajusteallergisille soveltuvat tuotteet yhden sivun alle helposti löydettäväksi, ja kategoria sisältää esimerkiksi hajusteettomat aurinkovoiteet.
Hajusteettomat shampoot ja hoitoaineet
*Bruns Products valmistaa harvinaisia salonkilaatuisia luonnollisia shampoita ja hoitoaineita myös tuoksuttomina versioina. Valikoimassa on hajusteettomat versiot esimerkiksi *hiusnaamiosta, *shampoosta ja hiustenmuotoilutuotteista.
Four Reasons No Nothing -linja sisältää hajusteettomia vegaanisia hoitoaineita ja shampoita. *Tuotteet ovat synteettistä kosmetiikkaa.

Lue myös: Paras shampoo ja hoitoaine: Pihistä ja panosta
Hajusteettomia meikkejä
Hajusteherkälle suosittelen ennen kaikkea aitoja jauhemaisia mineraalimeikkejä, joissa harvoin jos koskaan on lisättyjä hajusteita, tai edes säilöntäaineita.
Lily Lolon meikit sisältävät monia hajusteettomia valintoja: esimerkiksi *jauhemaiset mineraalimeikkipuuterit eivät sisällä tuoksuja, ja myös *tuoksuton huulipuna löytyy Lily Lololta. Tuotteilla on Leaping Bunny -sertifikaatti.
Piditkö lukemastasi? Ota seurantaan myös Instagram-tilini, jossa jaan lisää kosmetiikkavinkkejä. Kiitos tuestasi!
Lue seuraavaksi: Paras kasvovoide kiikarissa: Testissä 10 luonnonkosmetiikan kosteusvoidetta