Kaupallinen yhteistyö Biodelly
*sis mainoslinkin
Mitä oikeastaan on eettinen kauneus, entä sopivatko kosmetiikan luonnollisuus ja vegaanisuus saumattomasti yhteen?
Luonnonkosmetiikan verkkokaupan Biodellyn Lupa olla luonnollinen -kamppiksessa sain haasteen pohtia, milloin tunnen itseni kauniiksi, ja mitä kauneus ylipäänsä on. Aihe on kiinnostava, sillä minulla kauneuden suuret kysymykset liittyvät vahvasti eettisyyteen.
Tässä postauksessa avaan tärkeimmät pointit vegaanisen ja luonnollisen kosmetiikan eroista ja yhtäläisyyksistä, ja pohdin, miksi luonnollinen kauneus on minulle myös vegaanista.
Olen myös hurjan innoissani, että voin tarjota Biodellyn avulla matalan kynnyksen tavan tutustua vegaaniseen luonnonkosmetiikkaan! Sain kunnian suunnitella *blogini nimeä kantavan tuotepaketin, jonka sisältö on koottu kaikille eettisestä kosmetiikasta kiinnostuneille.
Postauksen lopussa kerron suunnittelemastani kosmetiikkapaketista, joka sisältää kolme vegaanista kosmetiikkatuotetta fiksuun hintaan. Paketti lanseerataan yhteistyössä Biodellyn kanssa.

Luonnollinen, vegaaninen vai molemmat?
Kuten blogini lukijat tietävät, vegaanisuus on tärkein periaatteeni kauneuden ja kosmetiikan saralla. En osaa perustella eläinten käyttöä lautasellani, kosmetiikassani tai vaatteissani millään muotoa eettisesti, joten olen elänyt vegaanista elämää jo yli 10 vuotta.
Valitsen kosmetiikkani sekä vegaanisena että luonnonkosmetiikkana, sillä koen tämän kombon kokonaisuutena fiksummaksi. Vegaanisuus tuo eläinten oikeudet näkyviksi ilman välinearvoa, ja luonnollisuus huomioi kosmetiikan ympäristövaikutuksia.
Haluan jo alussa muistuttaa, että kosmetiikan vastuullisuuteen kannattaa tutustua pienin askelin ja ilman stressiä täydellisestä eettisyydestä. Vaikka et olisi vegaani, voit pohtia kosmetiikan eettisyyttä omista lähtökohdistasi!

Miksi luonnollinen ei ole aina vegaaninen ja toisinpäin?
On ihanaa, että yhä useampi on kiinnostunut eettisestä kauneudesta, minkä ansiosta myös kosmetiikan vegaanisuutta ja luonnollisuutta arvostetaan nykyään kenties enemmän kuin koskaan.
Lempeä perusasioiden kertaus on kuitenkin paikallaan. Kun sekä vegaanisuus että luonnonkosmetiikka trendaavat, nämä menevät usein solmuun arkikielessä. Kosmetiikkavalmistajat lisäävät usein oman lusikkansa soppaan, joten pieni fact-check ei ole pahitteeksi.
Luonnonkosmetiikka ja vegaaninen kosmetiikka sekoittuvat usein kahdella tavalla:
- Luullaan, että kaikki kosmetiikka, jossa lukee ”vegan”, on luonnonkosmetiikkaa tai kokonaisuutena eettistä.
- Luullaan, että luonnonkosmetiikkaa on aina myös vegaanista.
Ensimmäisen kohdan ajatus on yleinen etenkin markettikosmetiikan ja kosmetiikkajättien tuotteiden kohdalla. Vegaanisuus on niin suosittua, että se halutaan kertoa jo purkin kyljessä myyntivalttina.
Vegan-leima kosmetiikkapurkissa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuote olisi automaattisesti luonnnonkosmetiikkaa, tai kokonaisuuten eettinen. Etenkin jos kyseessä on synteettisen, ei-luonnonkosmetiikan merkin ”oma” vegan-leima, joka kertoo vain ainesosien vegaanisuudesta eli siitä, ettei tuote sisällä eläinperäisiä ainesosia.
Nämä ainesosat voivat olla vaikka silikonia tai mikromuovia, sillä ne ovat teknisesti vegaanisia. Väite vegaanisista ainesosista voi siis olla tosi, mutta moni vegaani mielellään välttää turhaan ympäristöä rasittavat ainesosat.
Myöskään monen synteettisten kosmetiikkamerkkien omat vegan-merkinnät eivät aina tarkoita eläinkokeetonta, cruelty free -tuotetta! Harmillisen moni suuri kosmetiikkayritys ei ole sitoutunut näkyvästi eläinkokeettomuuteen tai ekologisempiin toimintamalleihin, mutta ratsastaa silti vegan-merkinnöillä. Mielestäni tämä on harhaanjohtavaa ja viherpesua – tai vegaanipesua. Aito vegaaninen kosmetiikka on myös eläinkokeetonta, mutta moni valmistaja haluaa kertoa vain ainesosien vegaanisuudesta.
Jos siis haluat löytää vegaanista luonnonkosmetiikkaa, varmista että tuotetiedoista löytyy sekä tieto vegaanisuudesta että luonnonkosmetiikan periaatteiden noudattamisesta.

Ja sitten kohta kaksi. Luonnonkosmetiikan ja vegaanikosmetiikan yhtäläisyys on myös hyvin yleinen harhaluulo. Voisi olettaa, että luonnonkosmetiikka olisi aina sillä tavalla luonnollista, ettei se sisältäisi mitään eläinperäistä.
Moni luonnonkosmetiikan moni sertifikaatti kieltää esim. joidenkin eläinrasvojen käytön tuotteissa, mutta luonnonkosmetiikka ei ole automaattisesti aina vegaanista.
Luonnonkosmetiikan yleisimmät eläinperäiset ainesosat ovat
- karmiini (CI 75470) – kokkenillikirva-hyönteisestä tehtävä punainen väriaine, jota on monissa punaisissa meikeissä kuten huulipunissa – onneksi esim. *Lily Lololla on vegaanisia, karmiinivapaita huulipunia
- mehiläisvaha tai hunaja (cera alba, honey, mel) – yleinen vahamaisissa tuotteissa, kuten huulirasvoissa ja balmeissa
- lanoliini (lanolin) – lampaanvillasta saatava rasva, jota on mm. monissa rasvamaisissa tuotteissa
- maito – mm. vuohenmaitoa käytetään luonnonkosmetiikassa
Vegaanina korvaani ei täten kuulosta kovin luonnolliselta, että huulipunassani olisi esimerkiksi hyönteisperäistä väriainetta tai lampaanrasvaa!
Jos haluat lukea lisää vegaanisen kosmetiikan käsitteistä, lue postaukseni ”mitä on vegaaninen kosmetiikka”.

Miksi minulle luonnollinen kauneus on myös vegaanista?
Minulle kauneus ei ole vain pintaa, vaan arvojen pohtimista ja arjen tekoja oikeudenmukaisemman ja vastuullisemman maailman eteen. Kuulostaa ehkä diipiltä, mutta lähtökohtani vegaaniudelle ovat eettiset, jossa valinnoilla voi pyrkiä vaikuttamaan.
Takin eläinkarvakaulus tai huulipunan karmiini ovat mielestäni kaukana siitä luonnollisesta kauneudesta, jota arvostan. Siksi viherpesun lisäksi kiinnitän huomiota myös eläineettisiin seikkoihin. Ja kun voin suht helposti valita vegaanisen kosmetiikkatuotteen ei-vegaanisen sijaan, miksipä en tekisi näin.
Vaikka kosmetiikka ei yksin muodosta kauneutta, se liittyy kauneusajatuksiini olennaisesti. Kosmetiikkarutiinit tuovat arkeen iloa, hemmottelua ja oman itsen huolenpitoa, joten kosmetiikka toimii myös täydellisenä arjen mindfullness-toimena. Kun viisi vuotta sitten aloitin blogini, tavoitteena olikin iloita vegaanisesta kosmetiikasta arjen esimerkkien kera!
Nykyään onkin niin hienoa, että vegaanikosmetiikkaa on saatavilla enemmän kuin koskaan. Käytännössä kaikki kosmetiikkatuotteet deodoranteista kynsilakkoihin löytää vegaanisena!
Uskon myös, että vegaaninen kosmetiikkavalikoima ei olisi mitään ilman asialleen omistautuvia yrityksiä, jotka ovat raivanneet tietä luonnolliselle vegaanikosmetiikalle. Olen itse tehnyt ostoksia Biodellyn verkkokaupasta jo vuosia, sillä löydän sieltä helposti vegaaniset tuotteet sellaisilta brändeiltä, joiden taustat on tarkastettu ennen myyntiin ottamista.
Uusi Rabbit Glow -dellypaketti: vegaanista luonnonkosmetiikkaa jokaiseen kylppärikaappiin!

Sain mahdollisuuden lanseerata Biodellyn kanssa vegaanisen kosmetiikkapaketin, joka sopii niin luonnonkosmetiikasta kuin vegaanikosmetiikasta kiinnostuneille.
*Rabbit Glow -dellypaketti kuuluu Biodellyn luonnonkosmetiikan tuotesettien *dellypaketteihin, jonka kaikki osat näet täältä. Kuten kerroin, tuotesetin suunnittelu on ensimmäinen laatuaan minulle, joten olen tästä aika innoissani!
Halusin koota kosmetiikkapaketin, joka
- Sisältää olennaisia perustuotteita, jotka sopivat moneen kylppäriin
- On edullinen – pakettina tuotteiden hinta on vielä alennettu
- Koostuu tuotteista, jotka ovat omia suosikkejani
Rabbit Glow -dellypaketin sisältö
*Ben & Anna -deodorantti Sensitive (tuoksu Highland Breeze)
Ben & Annan deodorantit ovat niitä yhden käden sormilla laskettavia alumiinittomia luonnonkosmetiikan dödöjä, jotka toimivat minulla oikeasti ilman hajuhaittoja tai kainaloiden märkyyttä. Voidemainen deodorantti levittyy pehmeästi, pitää koko päivän ja ei tahmaa vaatteita.
Valitsin nimen omaan Sensitive-version, sillä se ei sisällä ruokasoodaa, joka voi joskus aiheuttaa kainaloiden ärtymistä. Tehokkuus on silti yhtä ässä kuin Ben & Annan deodoranteissa, joissa on soodaa!
Deodorantti on pakattu pahvipakkaukseen, jonka voi kierrättää tuotteen loputtua. Ben & Annan deodoranttien taustalla on saksalainen vegaanipariskunta, joka halusi kehittää tehokkaan ja eettisen deon – ja onnistui.
Tuoksu Highland Breeze on hyvin unisex-tyylinen, miedon vesimäinen tuoksu.
*Hurraw huulirasva Lime
Luonnonkosmetiikan paras huulirasva, se on tässä. Hurraw-huulirasvoissa on luonnonmukaisista kasviöljyistä koostuva kosteuttava pohja, tahmaamaton koostumus ja herkullisen luonnolliset maut.
Valitsin pakettiin Lime-version, joka sopii raikkaana valintana kesästä talveen. Litteä huulirasva sujahtaa helposti taskuun ja lompakkoon!
Tehokas mutta lempeä putsari, joka sopii niin meikille, kaksoispuhdistukseen kuin normi-kasvojenpesuun. Pehmoinen vaahto, mieto tuoksu ja riittoisa koostumus tekevät tästä yhden suosikeista, jota olen ostanut yhä uudelleen jo kolmen vuoden ajan.
Vaikka oma ihoni on pintakuiva, Avrilin puhdistusvaahto ei kuivata sitä narskuvaksi. Erityisesti pidän tästä öljypuhdistuksen kanssa, mutta vaahto toimii myös siltänään etenkin meikinpoistossa.
Voit tilata *Rabbit Glow -dellypaketin Biodellyn verkkokaupassa klikkaamalla tästä. Linkin takaa näet myös tuotteiden tarkat tiedot.
Paketin hinta on 22e. Yksittäin hankittuna tuotteet maksaisivat yhteensä 29,80 e, joten säästät paketista 26%.

Biodelly on kotimainen luonnonkosmetiikkaa myyvä verkkokauppa, jossa vegaaniset kosmetiikkatuotteet on merkattu selkeästi tuotetietoihin. Valikoimasta löydät vegaaniystävällistä kosmetiikkaa mm. merkeiltä Lily Lolo, Avril, Murumuru, Nui Cosmetics, Ben&Anna ja Crazy Rumors.
Millaisia eettisiä valintoja sinä teet kosmetiikkaostoksilla? Onko vegaaninen luonnollinen tai kauneus sinulle tärkeää?