
Pörröiset karvatakit ovat yleinen näky katukuvassa, ja yhä useammin ne ovat keinomateriaalia – hyvä niin, sillä se on eettinen valinta verrattuna aitoon turkikseen. Kuitenkin tekoturkis vs. aito turkis -keskustelu kuplii monesti nettipalstoilla, vaikka yhä harvempi kokee aidot turkikset houkuttelevaksi.
Miksi tekoturkis ei ole automaattisesti huono valinta? Ja miksi aitojen turkisten ongelmista kannattaa yhä puhua, vaikka harva pukeutuu enää aitoon kokoturkikseen?
Ajattelin pitkään, että turkisten eettisistä ja ekologisista ongelmista ei kannattaisi juurikaan kirjoittaa, koska kyllähän näistä faktoista on puhuttu vuosikausia. Kuitenkin on yhä helppo törmätä muutamaan harhakäsitykseen, jotka liittyvät sekä aitoihin turkiksiin että tekoturkiksiin.
Joten katsotaan seuraavaksi, miksi aito turkis ei ole vastuullinen tai ekologinen valinta, ja millainen tekoturkis on parempi valinta kuin uudesta muovista tehty keinoturkis.
Kerron myös kokemuksia upean pörheästä tekoturkistakista, joka on myös aidosti vastuullinen!

Aidolla turkiksella on suuret ympäristövaikutukset
Aitoa turkista on pitkään markkinoitu ”luonnontuotteena”, mikä jättää paljon tulkinnanvaraa ja luo mielikuvia. Häkkieläimen päällä ollut turkis ei ole kuitenkaan tuotettu luonnollisesti, niin eläimen tai ympäristön kannalta.
On mustaa valkoisella siitä, että aidon turkiksen ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna keinomateriaalista valmistettuun tekoturkistakkiin. (Katso esim. tutkimus MTT, vuonna 2013 tehty vertailu ja lisätietoja SEYn sivuilta.). Itse asiassa Suomessa aidon turkiksen markkinointi ekologisena on kielletty kuluttaja-asiamiehen toimesta jo 1990-luvun alussa!
Aitoja turkiksia ei saa markkinoida ekologisina – tämä on kielletty Suomessa ja myös esim. Britanniassakin.
Turkisten ekologisuuden kohdalla tulee huomioida materiaalin alkuperän ohella koko tuotannon päästöt. Turkistuotanto rasittaa ympäristöä mm. rehevöittämällä vesistöjä, happamoittamalla ilmaa, sekä aiheuttamalla suurta öljyn-. ja energiankulutusta koko tuotantoketjussa.
Turkiksesta puhutaan usein maatuvana luonnontuotteena, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Parkittu ja kemikaalein käsitelty turkis ei ole maatuva tuote, sillä käsittelyllä pyritään juuri estämään sitä, ettei turkis maatuisi käyttäjänsä päälle. Lisäksi turkista ei tulisi muutenkaan hävittää biojätteeseen, vaan tekstiilikierrätykseen. Ja jos turkikset oikeasti hävitettäisiin biojätteen tai kompostin kautta, sekin olisi haitallista maaperälle turkiksen sisältämien kemiaalien vuoksi.
Ja nyt emme edes puhu turkisten eettisestä puolesta: Lähes 70% suomalaisista vastustaa nykymuotoista turkistarhausta, jossa eläimillä on kurjat olot.
Lisää turkiksen ekologisuudesta ja eettisyydestä voi lukea Animalian sivuilta täältä, Collective Fashion Justice –sivustolta täältä sekä myös Outi Les Pyyn blogikirjoituksesta.
Aidon turkiksen hiilidioksidipäästöt ovat moninkertaiset verrattuna keinomateriaalista valmistettuun takkiin – tutkitusti.
Miksi turkiksista kannattaa yhä puhua?
VIime aikoina yhä useampi EU:n maa on kieltänyt turkistarhauksen ja suuret muotibrändit, kuten Prada, Michael Kors, Versace, ja Burberry ovat luopuneet turkismallistoistaan. Kuitenkin turkistarhaus ei ole vielä jäänyt historiaan, ja usea maineikas muotibrändi pitää turkiksia valikoimassaan.
Turkiksista ja niiden paremmista vaihtoehdoista kannattaa puhua siksi, että kaikesta huolimatta turkistarhaus on yhä sallittua monessa maassa ja turkikset ovat yhä näkyvä osa globaalia muotimaailmaa.
Lähipiirissäni kukaan ei pidä turkiksen käyttöä trendikkäänä valintana, vaikka ei olisikaan itse vegaani tai kasvissyöjä. On kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä kokoturkiksen sijaan turkista löytyy enemmän vaatteiden somisteista, tupsuista ja takinkauluksista.

Kierrätetty tekoturkis: Ekologinen ja eettinen turkistakki
Mihin sitten voi pukeutua, jos haluaa valita pörröisen karvatakin tai muun turkismaisen vaatteen? Usein turkiksen käyttöä perustellaan sillä, että muutoin pitäisi valita muoviperäisestä materiaalista tehty huonolaatuinen takki. On totta että etenkin pikamuodin tekoturkis ei ole vastuullinen valinta, vaikka sen ympäristöjalanjälki jäisikin pienemmäksi kuin aidon turkiksen.
Hyvä uutinen on kuitenkin se, että kukaan ei pakota valitsemaan neitseellisestä muovista tehtyä pikamuotibrändin uutta tekoturkista, vaan tekoturkiksestakin voi valita paremmin.
Kun etsinnässä on vastuullinen (teko)turkis, nämä ovat parempia valintoja:
- Tekoturkis, hankittu second handina.
- Tekoturkis, valmistettu kierrätys- tai ylijäämämateriaalista.
Molemmissa tapauksissa jo tuotettu materiaali saa pidemmän elinkaaren, ja katukuvassa näkyy eettinen valinta, jonka vuoksi eläimiä ei ole vahingoitettu.
Suomalaisen Globe Hopen Vehka-tekoturkistakki on täydellinen esimerkki eettisestä ja ekologisemmasta pörrö- ja karvatakista. Sen materiaalit ovat kierrätettyjä tai ylijäämää, ja takin valmistuksella on ehkäisty turhaa materiaalihukkaa ja -polttoa. Eikä ketään ole vahingoitettu sitä tehdessä!


Takin päämateriaali on ylijäämä-tekoturkis, joka on laadukkaan oloista ja tiheäneuloksista. Resorit ovat puolestaan turvevillaa, joka on nimestään huolimatta vegaaninen materiaali (yhdistelmä turvelankaa ja akryylia). Tämä turvevilla on myös hankittu ylijäämänä, jolloin sen kierron pidentäminen on järkevä valinta. Metallivetoketju on ainoa takin uusi osa.
Oversize-tyylinen takki on ihanan rento, muhkea ja lämmin! Takista huomaa, ettei kyseessä ole aivan nopeimman muodin takki. Lisäksi se on kaunis kuin mikä. Se mätsää hyvinsekä mutsifarkkujen että pillifarkkujen kanssa, ja miksei myös hameen.
Keinoturkis on myös pitkäikäinen valinta oikein hoidettuna. Suosittelen hankkimaan takin kanssa kainalolaput tai paidansuojat, mikä vähentää pesun ja ylimääräisen puhdistuksen tarvetta. Lisäksi tuuletus ja paikallinen tahranpoisto riittää huolloksi, ellei takki likaannu täysin – silloin hellävarainen käsinpesu tulee kyseeseen.
Globe Hope Vehka tekoturkistakki
- Valmistettu ylijäämämateriaalista, joka olisi muutoin päätynyt polttoon.
- Suunniteltu Suomessa, valmistettu vastuullisesti Virossa.
- Eettinen: Eläimiä ei ole vahingoitettu!
- Ilmainen korjauspalvelu; pidentää takin käyttöikää.
Takki on valmistettu myös vastuullisissa ja valvotuissa olosuhteissa Virossa. Kotimaisen brändin tuote työllistää myös Suomessa.
Vehka-takki on hankittavissa Globe Hopen verkkokaupassa ainakin kanervan värisenä, eläinkuosissa että sinisenä, ja takista on saatavilla kahta eri tekstuuria.
Kuvassa näkyvä takki on sileäpintainen värissä kanerva.
Edit: Sattumalta Globe Hopen tekoturkistuotteet ovat tällä hetkellä myös -30% heidän verkkokaupassaan!

Sain takin pr-lahjana, mutta tämä postaus ei ole virallinen kaupallinen yhteistyö.
Lue seuraavaksi: Onko nahka, villa, untuva tai silkki eettinen ja ekologinen valinta?
Ennen kuin kommentoit, luethan koko postauksen. <3