Sisältää *mainoslinkkejä

Bakuchiol ja retinoli ovat kosmetiikan puhutuimpia ainesosia, mitä tulee ihon ikääntymisen merkkien hoitamiseen. Samalla tavalla kuin hyaluronihappo on kaikkien tuntema tehoaine säilyttämään ihon kosteutta, kaikki puhuvat retinolista ja bakuchiolista, kun puhe kääntyy ihon uudistamiseen.
Mutta miksi juuri nämä ainesosat kiinnostavat? Retinoli on tutkitusti tehokkaimpia uudistavia ainesosia, jota käytetään mm. ryppyjen ja juonteiden hoidossa. Parin viime vuoden sisällä sen rinnalle on noussut bakuchiol, kasvista uutettu ainesosa, jolla on retinolin kaltaisia vaikutuksia.
Bakuchiol on lähtenyt haastamaan retinolia ennen kaikkea luonnonkosmetiikan skenessä, sillä retinoli ei ole luonnonkosmetiikan määritelmään sopivaa, sillä se valmistetaan synteettisesti laboratorioissa.
Bakuchiol ja retinoli ovat toistensa ”vastineita”, mutta ei voi sanoa, kumpi on oikeasti parempi. Paljon riippuu mm. siitä, haluaako käyttää tiukasti vain luonnonkosmetiikkaa, sopiiko vahva retinoli iholle, tai millaisia vaikutuksia iho kaipaa.
Bakuchiol murtautui markkinoille parisen vuotta sitten (ennen kaikkea *BYBIn Bakuchiol Booster -seerumin avulla), ja etenkin luonnonkosmetiikan skene on ottanut bakuchiolin avosylin vastaan.
Rehellisesti ajattelin ensin, että bakuchiol-”buumi” olisi nopeasti ohitse, mutta näyttää siltä, että hittiainesosa on tullut jäädäkseen! Joten just nyt on sopiva aika kertoa syvemmin retinolin ja bakuchiolin ominaisuuksista ja eroista ja siitä, mitä mieltä itse olen näistä.
Luonnollinen bakuchiol haastaa retinolin anti-age-ainesosien kärkipaikoilla.

Bakuchiol ja retinol – tehoainesosat, jotka uudistavat ihoa
Retinolia ja bakuchiolia verrataan usein, joskin niiden historia, koostumukset ja vaikutusmekanismit ovat varsin erilaisia.
Molemmilla kuitenkin hoidetaan ihon ikääntymisen merkkejä, kuten juonteita, ryppyjä, pigmentaatiota tai auringon tuomia vaurioita. Uudistavien vaikutusten ansiosta molempia voi käyttää myös mm. aknearpien ja epätasaisen ihosävyn hoitamiseen.
On tärkeää tietää, että ei ole olemassa virallista ”luonnonkosmetiikan retinolia” tai ”bio-retinolia”, sillä retinoli on aina synteettisesti valmistettua. Tämä ei tarkoita, että ainesosa olisi huono, sillä labrassa valmistaminen on tehokas ja stabiili tapa valmistaa ainesosia. Lisäksi labrassa valmistettu retinoli on vegaanista.
Retinoli – varma anti-age-ainesosa sopii myös aknen hoitamiseen
Retinoli on A-vitamiinista johdettu ainesosa, jolla on pitkä historia anti-age-ainesosien kärjessä. Retinolin vaikutuksia on tutkittu vuosikymmenet, ja on varsin yleistä tietoa, että retinoli tutkitusti vaikuttaa ihoon positiivisesti.
Retinolin tehokkuus piilee siinä, että se boostaa kollageenin tuotantoa ja auttaa ihosoluja ”korjaamaan” esim. pigmenttijälkiä nopeammin. Vanhemmiten kollageenin tuotanto iholla hidastuu, mikä näkyy mm. ryppyinä, juonteina ja ihon veltostumisena. On siis todella arvokasta, että jokin ainesosa voi tehostaa ihon omaa uusitumisprosessia.
Retinolilla voi myös hoitaa aknea, sillä se normalisoi talirauhasten toimintaa. Lisäksi retinoli on tehokas aknearpien hoidossa, sillä se tasoittaa ihon sävyä.
On myös mielenkiintoista, että retinoli on rasvaliukoinen, joten se pääsee imeytymään syvemmälle ihoon dermikseen, toisin kuin esim. bakuchiol ja C-vitamiini. Tehokkuuden puutteesta retinolia ei voi siis moittia.
Retinol on siis kaikin puolin hyvin tehokas ainesosa, jolla on tutkimustietoa taustallaan. Kääntöpuolena on se, ettei näin tehokas ja vaikuttava ainesosa yksinkertaisesti aina sovellu herkemmälle iholle, tai herkkyysreaktion mahdollisuus kasvaa.
Koska retinoli on hyvin voimakas, ihon tulee antaa totutella siihen käytön alussa. Iho voi saada herkkyysreaktioita vahvoista A-vitamiinijohdannaisista, joten esimerkiksi punoitus ja ihon kukkiminen ovat suht normaaleja retinolin aiheuttamia reaktioita.
Retinoli myös herkistää ihoa auringonvalolle, minkä vuoksi sitä kannattaa käyttää iltaisin ja aina SPF-voiteen kanssa.
On yksilöllistä, tuleeko retinolista herkkyysreaktioita, ja jos tulee, kuinka nopeasti iho palautuu niistä.
Retinolia ei myöskään kannata – tai tarvitse – välttämättä yhdistää toisiin tehoaineisiin, kuten vahvoihin kuorintoihin tai C-vitamiiniin.
Retinoli
- On tutkitusti tehokas ihon uudistaja
- Voi käyttää myös aknen hoidossa
- Ei välttämättä sovi herkälle iholle ja voi aiheuttaa herkkyysreaktion
- Herkistää ihoa auringonvalolle
- Synteettinen ainesosa, ei luonnonkosmetiikkaa

Bakuchiol – trendaava luonnollinen vastine retinolille
Bakuchioli on kasviperäinen, Psoralea corylifolia -kasvin siemenistä uutettu ainesosa, joka on tuotteissa yleensä öljymäisessä muodossa. Ainesosaa on käytetty jo vuosia esimerkiksi itämaisissa perinteisissä hoidoissa, joskin bakuchiol ei ole lyönyt läpi samalla tavalla kuin retinoli (tähän saakka).
Bakuchiolilla ei ole taustalla yhtä vahvaa tutkimustietoa ja käyttöhistoriaa kuin retinolilla, mutta sillä on huomattu monia samankaltaisia vaikutuksia ihon uudistamisessa.
Bakuchiolin kerrotaan mm. stimuloivan ihon kollageenin tuotantoa, mikä auttaa ihoa uudistumisessa – olipa kyseessä juonteet, rypyt tai aknearvet, tästä on hyötyä niiden hoidossa.
Ainesosa soveltuu joka ihotyypille, ja myös bakuchiolia voi käyttää epäpuhtaalla iholla, kiitos antibakteeristen vaikutusten. Samoin uudistavat ominaisuudet auttavat nopeuttamaan aknearpien parantumista.
Bakuchiolin vaikutuksia on myös tutkittu, ja tulokset ovat lupaavia; testiryhmillä vaikutukset ovat samankaltaisia kuin retinolilla, mutta ilman retinolin haittavaikutuksia, kuten ärtymistä tai kuivumista.
Parasta hittiainesosassa on se, että 1) nyt luonnonkosmetiikassakin voi olla retinolin kaltaisia vaikutuksia, ja 2) bakuchiol soveltuu paremmin herkkäihoisille.
Itse en ole huomannut mitään ihon herkkyysreaktioita bakuchiolin kanssa, ja ainesosan kemiallinen rakenne onkin täysin erilainen kuin retinolilla.
Toisaalta on vähän kaksipiippuinen juttu, onko bakuchiolista retinolin täydeksi korvaajaksi; synteettisen retinolin valmistaminen voi olla jopa ympäristölle parempi valinta kuin kasvien laajamittainen kerääminen ja uuttaminen. Ainakin BYBI Beauty kerää bakuchiolin kestävien periaatteiden mukaisesti.
Bakuchiol pähkinänkuoressa
- Luonnollisesti valmistettu siemenöljy
- Soveltuu ikääntymisen merkkien ja aknen hoitoon
- Soveltuu paremmin herkkäihoiselle – on retinolia hellävaraisempi
- Ei herkistä ihoa auringolle (toisin kuin retinoli)
- Ei aivan yhtä paljon tutkimustietoa vaikutuksista tai yhtä pitkää ”tehokkuushistoriaa” kuin retinolilla

Suositukset retinolia ja bakuchiolia sisältävistä tuotteista
Kaikki tuotesuositukset ovat vegaanisia. Toisin kuin usein luullaan, retinoli on itsessään vegaaninen ainesosa kosmetiikassa, sillä se on stabiileinta valmistaa synteettisesti labrassa. Sen sijaan ruoassa retinoli on usein eläinperäistä, minkä vuoksi vegaanisuutta joskus epäillään.
Ja kertauksena; retinolia sisältävää tuotetta ei lasketa luonnonkosmetiikaksi, mutta mainitut bakuchiol-tuotteet ovat luonnonkosmetiikkaa.
Bakuchiol:
*BYBI Beauty Bakuchiol Booster – Bakuchiol-tuotteiden hitti on öljyseerumi, joka sisältää bakuchiolia hyvin puhtaassa muodossa öljypohjassa. Lisää tippa kasvovoiteeseen, taputtele kasvovoiteen päälle tai käytä ihoöljyn tapaan.
*BYBI Beauty Bakuchiol Skin Restore yövoide – Uusi yövoide tekee taikojaan yön yli ihoa uudistamalla. Koostumus on ihanan kermainen, mutta ei paksun rasvainen.
*BYBI Beauty Eye Plump Overnight Eye Cream – silmänympärysvoide, joka sisältää juonteita ja kuivuutta häivyttäviä ominaisuuksia, on erittäin tervetullut bakuchiol-tuote!
*Laponie of Scandinavia kirkastava seerumi – Herkälle iholle suunnattu hajusteeton seerumi, joka hoitaa ikääntymisen merkkejä sekä mm. epätasaista ihonsävyä bakuchiolin avulla. Samettisen kevyt ja hellävarainen koostumus!
*Evolve Bio-Retinol + C-Booster kasvoöljy – Harvassa kasvoöljyssä on näin hyvät ainesosat! Kasvoöljy yhdistää A-vitamiinin, bakuchiolin ja C-vitamiinin öljypohjaan, joka säilyttää vitamiinipitoisuuden hyvin. Nimestään huolimatta tuote ei sisällä aitoa retinolia.
*Lavera Firming Serum (uutuus 2022) sisältää hyaluronihapon ohella bakuchiolia.
Retinoli:
*The Ordinary Granactive Retinoid in Squalane – Öljypohjainen seerumi on sopiva ensimmäiseksi retinoliksi, sillä Granactive Retinoid-johdannainen on iholle hellävaraisempi, mutta jopa tehokkaampi kuin retinoli.
*The Ordinary Retinol 1 % in Squalane – erittäin voimakas retinolituote, joka soveltuu jo retinoliin tottuneelle iholle tai asteittain käyttöön otettavaksi.
*The Ordinaryn retinoli- ja retinolijohdannaisten valikoima on todella kattava, ja tuotteita löytyy eri pitoisuuksilla.

Kumpaa itse kannatan? Luonnollista bakuchiolia vai vanhaa kunnon retinolia?
Kallistun enemmän bakuchiolin puoleen sen hellävaraisuuden ja helppokäyttöisyyden vuoksi. Bakuchiol-tuotteiden käyttö ei ole tarvinnut sen kummempia siirtymäaikoja tai totuttelua, joten se sopii helposti rutiiniin. Toisaalta retinoli ja sen johdannaiset ovat tehokkaita esim. silmänympärysalueella, jossa ikääntymisen merkit näkyvät helposti.
Onko sinulla kokemuksia bakuchiolista tai retinolista?
Lue seuraavaksi: C-vitamiini ihonhoidossa – hehkuvan ihon salaisuus?