Sisältää *mainoslinkkejä

Värikkäät kynnet piristävät arkea kummasti, mutta kynsilakassakin on omat eko-sudenkuoppansa. Kimaltavat ja glitterkynsilakat tuovat asian esille selkeästi; kimalle voi olla mikromuovia, joka on ympäristölle haitallinen ainesosa.
Vaikka kosmetiikan mikromuoveja ollaan kieltämässä, sitä voi löytää yhä monesta kynsilakasta. Vaikka kynsilakka ei ole lähtökohtaisesti luonnollinen tuote, kynsiin voi saada väriä vähän vastuullisemmalla tavalla.
Samaan syssyyn muistutan, ettei kynsilakka ole maailman eko-ongelmista suurin, mutta monelle arkisen tuotteen taustoja on hyvä tutkia.
Kynsilakka ei ole luomua, mutta parempia valintoja voi tehdä
On hyvä tietää, että kynsilakka ei ole koskaan täysin luonnonkosmetiikkaa tai luomua, vaikka luonnonkosmetiikkamerkit valmistavatkin kynsilakkoja.
Kynsilakat sisältävät mm. liuottimia ja kalvonmuodostajia, jotka ovat toki EU:n tiukan kosmetiikkalain alla sallittu ainesosia, mutta eivät mitään luonnossa esiintyviä ainesosia. On ehkä vähän liioittelua kutsua kynsilakkaa ”maaliksi”, mutta siihen sitä voi verrata.
Itse en ole ehdoton kynsilakkojen suhteen, mutta valitsen mieluiten ”free”-kynsilakan, josta on poistettu esim. formaldehydi, ftalaatit ja muita yleisiä ”kovia” kemikaaleja. Tällaiset kynsilakat käyttävät merkintää ”numero+free (esim. 4-free)”, jossa numero merkkaa, kuinka montaa tyypillistä kynsilakkakemikaalia on poistettu lakasta.
Free-kynsilakoille ei kuitenkaan ole mitään yleistä standardia, mutta suosittelen tsekkaamaan vähintään 3-free-lakan.
Uskon, että tulevaisuudessa yhä useampi kynsilakkabrändi valmistaa nättejä kynsilakkoja ilman muoviainesosia, mutta toistaiseksi lähinnä Kia-Charlotta saa minulta täydet pisteet, vaikka useampi merkki tekee myös luonnollisempia kynsilakkoja (lisää postauksen lopussa).
Kynsilakkojen ”free-luku” kertoo, kuinka monta tavanomaista kemikaalia kynsilakasta on poistettu. Nyrkkisääntönä, mitä suurempi luku, sitä vähemmän kemikaaleja.


Kia-Charlotta – kynsilakkoja ilman mikromuovia
*Kia-Charlotta -merkkiset kynsilakat ovat harvinainen löytö, sillä vuodesta 2021 lanseeratut lakat ovat sekä mikromuovittomia, että vailla tavanomaista sidosainetta, acrylates crosspolymeria.
Kyseessä on saksalainen kosmetiikkabrändi, joka keskittyy vegaanisiin kynsilakkoihin, poistoaineisiin ja uutuutena myös huulipuniin.
Kimallus on peräisin mineraaleista (mica) ja / tai alumiinista. Myös liuottimet ovat kasviperäisiä petrokemiallisten sijaan.
Kia-Charlottan kynsilakoissa on 15-free-koostumus, joka tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että kynsilakoista ei löydy mikromuovia, tai useaa muuta ainesosaa, kuten kamferia, ftalaatteja, tolueenia tai parabeeneja.
Lisää kynsilakkojen ”reseptistä” voi lukea Kia-Charlotan sivuilla. Kia-Charlottan kynsilakkojen mikromuovittomuuden on arvioinut myös saksalainen kuluttajaviranomainen.
Vaikka kynsilakkojen ainesosista on tingitty, se ei näy lakkojen ihanissa väreissa tai laadussa. Valikoimassa on upean kauniita, vahvoja ja hempeitä sävyjä!
Kia-Charlotan kimaltavan vihreä sävy Independent saa pisteet todella hyvästä kestosta; lakka kestää useamman päivän hyvänä kynsilläni, joista normaalisti kaikki lakat lähtevät repsottamaan pienestäkin kulumisesta.
Purppuran punainen No Means No ei yllä aivan samaan, mutta se toimii paremmin varpaissa. Myös Karkkipäivän Sanni on kehunut lakkojen kestoa!
Kuvissa näkyvä turkoosi Healing-sävy on aivan uusi hankintani, joten kestosta en osaa sanoa, mutta väri on upea!
Kia-Charlotta -kynsilakkoja on myynnissä Suomessa vain *Beautiikki-verkkokaupassa täällä. Beautiikki on vastuulliseen kosmetiikkaan keskittynyt kotimainen pienyritys.
Kokoelma *2021 kausisävyt on Kia-Charlotan mikromuoviton valikoima. Saatavilla on myös alus- ja päällyslakkoja ja kynsilakapoistoaineita. Edit: myös *uusi kausikokoelma 2022 on mikromuoviton.
- Mikromuoviton
- 15-free-koostumus
- Ei lisättyjä hajusteita (mutta ei tuoksuton)
- Petan ja Vegan Societyn sertifikaatti
- Hyvä koostumus ja kesto



Muita vinkkejä värikkäisiin ja astetta luonnollisempiin kynsiin
Kynsilakan kimalleongelma ratkeaa tietenkin helpoiten siten, ettei käytä glitterkynsilakkoja. Jos kuitenkin löydät itsesi haaveilemasta kauniista kynsistä ainesosiin kannattaa perehtyä.
Monen kynsilakkafanin tuntema värikäs Zoya valmistaa nykyään kynsilakkoja ilman mikromuoviglitteriä.
Zoyan kynsilakkojen kimallus on peräisin synteettisestä micasta, eli mineraalista (ei muovista). Kynsilakkojen koostumus on 10-free, ja ainesosista on poistettu mm. tolueeni, kamferi, formaldehydi, parabeenit ja ftalaatit.
Zoyan kynsilakkoja löytää *täältä Lykosta (ilman tulleja). Kannattaa tarkistaa vielä Zoyan sivuilta, onko kyseisen lakan kohdalla merkintä muovittomasta glitteristä – ilmeisesti lakat ovat siirtymävaiheessa.
Myös Kure Bazaarin kynsilakoista voi puhua parempana vaihtoehtona, sillä näistä lakoista on karsittu kemikaaleja rankalla kädellä. 10-free-kynsilakat on tehty 85% luonnollisista ainesosista, jotka ovat peräisin esim. perunasta ja maissista. Kimalteen alkuperää en tiedä, joten suosittelisin vain ei-kimaltavia ainesosia. *Katso valikoima täältä.
Avrilin 7-free-kynsilakat ovat puolestaan edullisimmasta päästä, kun puhutaan kemikaaleista karsituista lakoista. Sävyjä on lukuisia – ilman glitteriä – ja lakoista puuttuu formaldehydi, ksyleeni, hartsit, kamferi, ftalaatit parabeenit ja tolueenit. *Katso kokoelma tästä.
All Tigersin 9-free-kynsilakat muistuttavat inciltään Kure Bazaaria, sillä niiden koostumus on yli 80% luonnollinen, ja lisäksi lakoissa on Kuren tavoin kynsiä ”hoitavia” ainesosia. Lisäksi osa tuotoista menee tiikerien suojeluun!
Lopuksi täytyy todeta, että vaikka parempia vaihtoehtoja kynsilakoista on olemassa, biohajoavaa glitteriä ei ole laajalti käytössä kynsilakoissa toistaiseksi.
Tämä johtuu ehkä siitä, että kynsilakkapohjan muut ainesosat, kuten liuottimet, ovat niin voimakkaita, ettei kasviperäinen ekoglitter säilyttäisi ominaisuuksiaan muhiessaan kynsilakkapullossa jatkuvasti.
Olen käyttänyt kynsilakan glitterinä myös selluloosasta tehtyä irtoglitteriä, joka on parempi vaihtoehto tavalliselle glitterille.
Ekoglitter ei ole 100% biohajoavaa, vaan yleensä noin 90% luonnossa hajoavaa – esim. Ruohonjuuri kertoo sivuillaan, että heidän glitter maatuu kokonaan 4-6 kk aikana. Päätin kuitenkin käyttää loppuun vuosia sitten hankkimani eko-irtoglitterit sekoittamalla niitä kirkkaan päällyslakan kanssa.

Lue seuraavaksi:
2 Kommentit
Kia-Charlotan kynsilakkoja on pitänyt testata kunhan niistä löytyisi paremmin swatcheja 🙂 odotan jotain tummia ihania syksysävyjä…Itse käytän nykyään ”free-lakkoja”, eipä niitä muita myydäkään jos suomesta ostaa, kaikki vanhat myrkkylakat olen heittänyt pois jo aikoja sitten. Hyvä että nykyään kiinnitetään huomiota pieniinkiin asioihin joita ei itse osaa ajatella esim kynsilakan glitter 🙂
Kia-Charlotan sävyt vastaa hyvin kuvauksiaan, mutta swatchi on aina swatchi. 🙂 Tummat sävyt olis myös ihania!