Sisältää *mainoslinkin

Vegaaniset kengät ovat yksi kysytyimpiä aiheita, kun puhutaan eettisestä vaatetuksesta. Suurin osa kenkien materiaaleista on perinteisesti eläinperäistä materiaalia, ja vasta viime vuosina kenkien vastuullisuuteen on alettu kiinnittää enemmän huomiota.
Paljain jaloin ei tarvitse kuitenkaan kulkea, jos haluaa löytää säähän sopivat, eläineettiset ja vastuullisesti valmistetut kengät. Kokosin muutamia vinkkejä vegaanisista kengistä, joiden valikoima on mukavasti kasvanut viime vuosina.
Mikä tekee kengästä vegaanisen?
Vegaaniset kengät eivät sisällä mitään eläinperäistä, kuten:
- Nahkaa, villaa tai turkista – myöskään pohjallisissa tai koristeissa
- Eläinperäisiä liimoja (tästä ei aina saada varmuutta)
Sen sijaan vegaaniset kenkämateriaalit ovat esim. puuvillaa, hamppua, polyesteriä (myös kierrätettyä!) Pinatexia, korkkia tai muuta nahkaa korvaavaa kasviperäistä jäljitelmää.
Vegaaninen kenkä ei automaattisesti tarkoita epäekologista tuotetta, vaan se voi olla jopa kestävämmin tuotettu kuin eläinperäinen kenkä. Moni karttaa vegaanisia kenkiä, koska luulee, että niiden hiilijalanjälki olisi synteettisen materiaalin vuoksi esim. nahkakenkää suurempi, mutta tämä ei ole yksiselitteistä.
On laskettu, että nahkakenkien hiilijalanjälki voi olla jopa isompi kuin synteettisellä kengällä, koska nahan tuotanto tuottaa paljon Co2-päästöjä. On hyvä myös tietää, ettei esim. nahkakenkäkään ole ”luonnollista” materiaalia, vaan se käsitellään ja parkitaan vahvoilla myrkyillä valmistusprosessissa. Lisätietoa vegaanisten vs. nahkakenkien hiilijalanjäljestä saat Collective Fashion justice -sivustolta ja Instagramista.
Tietenkin jokainen eettisen muodin ystävä toivoo, että vegaanisissa kengissä käytettäisiin yhä enemmän kasviperäisiä nahkajäljitelmiä (mm. ananas- ja kaktus”nahka”), kierrätettyä polyesteria, hamppua ja luomupuuvillaa, jotka ovat parempi vaihtoehto polyesterille.
Toisaalta juuri mikään kenkä ei ole täysin vapaa synteettisistä materiaaleista, ja kenkämateriaali onkin aina kompromissi.
Vegaanisten kenkien tärkeä puoli on myös se, ettei niiden valmistamisessa vahingoiteta eläimiä. Nahkaa ja villa eivät ole sivumateriaaleja, vaan yleensä peräisin tehotuotannosta, joka on eläimille ja ympäristölle haitallista.
Mutta se tietopaketista – katsotaan seuraavaksi vegaaniset kenkävinkit.

Vegaaniset kengät – 10 + vinkkiä eettisiin popoihin
Nostin listalle merkkejä, jotka kertovat vegaanisuuden lisäksi tuotantonsa vastuullisuudestaan, kuten valvotuista työolosuhteista ja hiilijalanjäljen pienentämisestään. Suomessa kenkiä ei juuri valmisteta, mutta EU:ssa työolot ovat joka tapauksessa valvotut.
Huomaa, että kaikki merkit eivät ole täysin vegaanisia, joten niiden valikoimassa voi olla myös ei-vegaanisia kenkiä. Tarkista aina tuotetiedot!
1. Veja – tennareita ja juoksukenkiä
Veja on eettisten sporttikenkien kenties tunnetuin valmistaja, jonka valikoimassa vegaaniset vaihtoehdot on selkeästi merkattu. Veja on tarkka vastuullisuudestaan, johon kuuluu mm. CO2-päästöjen vähentäminen, kierrätysmateriaalien suosiminen ja valvotut työolosuhteet.
*Katso Vejan valikoima esim. Weekendbeestä (tarkasta vegaanisuus materiaalitietoja katsomalla). Weekendbee on suomalainen, eettiseen urheilumuotiin keskittynyt verkkokauppa. *Vejan kenkiä löytyy myös Partioaitasta.
Vegaanisia juoksukenkiä löytyy myös mm. polkujuoksukenkiä tekevältä Hoka-merkiltä. Näitä kenkiä löytyy mm. *Scandinavian Outdoor Storesta ja *Partioaitasta – tarkasta yksittäisen kenkäparin vegaanisuus tuotetiedoista.
2. Saola – säätä uhmaavia ekotennareita
Saola valmistaa simppeleitä ja ekologisia tennareita naisten ja miesten koossa. Kiertotalous on Saolan kenkien ytimessä: materiaalina käytetään kierrätettyä PET-muovia, kierrätettyä merilevää (algae foam), korkkia ja luomupuuvillaa.
Saolan vegaaninen mallisto löytyy Suomesta *Weekendbeestä. Valikoimasta löytyy mm kangastennareita, nahkajäljitelmäkenkiä sekä *vedenpitävät tennarit miesten ja naisten koossa.
Lue kokemuksia Saolan kengistä: Uusia lempivaatteita etsimässä – löytöjä vegaaniseen tyyliin



3. N.A.E Vegan Shoes
N.A.E (”No Animal Explotation”) on portugalilainen vegaaninen kenkävalmistaja, joka valmistaa kenkänsä valvotusti suosien kierrätettyjä ja ekologisempia materiaaleja ja tuotantotapoja.
N.A.E:n kenkämallit ovat trendikkäitä ja monipuolisia: popoja löytyy sporttitennareista korkkareihin ja kauniisin korkkimateriaalista tehtyihin kenkiin.
Suomenkielisiltä sivuilta brändin kenkiä löytyy Ivalon verkkokaupasta.
4. Ecoalf
Ecoalf on erikoistunut kierrätysmateriaalista tehtyihin tennareihin ja lenkkareihin, joista suurin osa ellei kaikki tuotteet ovat vegaanisia. Brändi kierrättää esimerkiksi merestä kerätyn muovin takaisin hyötykäyttöön tennarien pohjiksi tai tekniseksi materiaaliksi!
Ecoalfilla on B-Corp-sertifikaatti, joka todentaa yrityksen yhteiskunnallista ja ympäristöllistä vastuuta, luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä läpi tuotannon.
Ecoalfin kenkiä voi hankkia mm. *kotimaisesta verkkokaupasta Weekendbeestä täältä.
Omistan itse kahden Ecoalfin tennarit, ja olen todella tyytyväinen! Kengät tuntuvat mukavalta jalassa, ne toimivat yhtä hyvin kaupungissa ja lenkkipolulla, ja vastaavat kokoaan. Kuvan kengät ovat ”Patri”-nimiset.


5. Vegaaniset vaelluskengät ja ulkoilukengät
Vegaaniset vaelluskengät ovat ilmeisen harvinaisia, mutta sellaisiakin löytyy! Lowa on keskittynyt vaativiin urheilujalkineisiin, joista löytyy vaihtoehtoja myös täysin ilman eläinperäisiä materiaaleja.
Lowan kengät valmistetaan Euroopassa valvotuissa työolosuhteissa, ja brändi osallistuu myös sosiaalisiin projekteihin kehittyvissä maissa mm. tukemalla lasten koulutusta.
Katso valikoima esim. *Scandinavian Outdoor Storesta, jossa muidenkin merkkien *vegaaniset kengät on merkattu vihreällä tägillä selkeästi.
Myös klassinen nastakenkämerkki Icebug valmistaa vegaanisia kenkiä vaativaan ulkoiluun – kaikki vegaaniset kengät on listattu merkin sivustolle.
6. Komrads
Komrads valmistaa perinteisen tyylisiä tennareita, joissa on huomioitu vastuullinen valmistustapa sekä vegaanisuus. Tennarit valmistetaan mm. omenanahkasta ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen, ja niillä on Peta Vegan -sertifikaatti.
*Katso valikoima Weekendbeestä täältä. Uutuus 2022!

7. Will’s Vegan Shoes
Will’s Vegan Shoesilla on laaja valikoima vegaanisia kenkiä aina korkkareista tennareihin ja loafereihin. Kenkien vastuullisuus saa myös kiitosta – Will’s suosii yhä enemmän kierrättyjä materiaaleja kengissään, ja tuotanto tapahtuu valvotusti Euroopassa.
Kenkiä ei valitettavasti myydä suoraan Suomessa, vaan ne täytyy tilata eurooppalaisesta verkkokaupasta.
8. Palmroth
Hakusessa kauniit ja kestävät design-kengät? Suosittelen katsomaan Palmrothin vegaanikenkien valikoiman. Suomalainen kenkämerkki valmistaa nykyään myös tyylikkäitä vegaanisia nilkkureita ja loafereita. Uusin innovaatio on Vegtile-materiaali, joka hyödyntää ekologisempaa kierrätyspolyesteria.
Palmrothin kenkien valmistusolosuhteet ovat kunnossa, ja tuotanto tapahtuu valvotusti Portugalissa.
Katso Palmrothin vegaanikenkien osasto tästä.
Lue kokemuksia Palmrothin Vegtile -kengistä.

9. Humans are Vain
Humans are Vain on ruotsalainen, täysin vegaaninen kenkävalmistaja, jonka valikoimassa on erityisen trendikkäitä tennareita sekä urheilujalkineita. Materiaaleina suositaan mm. kierrätyspohjaista keinonahkaa sekä innovatiivisia materiaaleja, kuten omenanahkaa. Omistan parit merkin kengät, ja ne ovat olleet todella hyvät!
Kengät valmistetaan EU:ssa, Portugalissa ja Ruotsissa. Merkillä on myös Petan Vegan -sertifikaatti.
Katso valikoima merkin omasta verkkokaupasta.

10. Pomar
Kotimainen Pomar keskittyy valmistamaan kenkiä, jotka eivät hätkähdä sadetta tai lunta, ja useat mallit ovat vedenkestäviä Gore-Tex-kenkiä. Myös askelluksen ergonomia on Pomarille tärkeä asia kenkien suunnittelussa.
Pomarin kengät valmistetaan lähituotantona Virossa, joka on harvinaista tämän päivän mittapuulla (ylipäätään Euroopassa valmistettavat kengät ovat!).
Pomarin vegaaniset kengät on koottu kivasti omalle sivulleen – katso ne tästä. Pomarin valikoimassa on myös useammat vegaaniset talvikengät. Lue kokemuksia: Pomarin vegaanikengät säähän kuin säähän
+ Katso myös nämä
Kaktus kengässä ei ensi alkuun kuulosta kivalta, mutta tiesitkö, että kaktuksesta voi valmistaa nahkajäljitelmää? Espanjalainen Saye on lanseerannut vegaanisen tennarivalikoiman, joka hyödyntää innovatiivista kaktus”nahkaa” muiden ekologisempien kenkämateriaalien ohessa. Materiaaleissa on käytetty myös mm. bambua, kierrätyspolyesteria ja kasvipohjaista biomassaa.
Saye pyrkii olemaan tulevaisuudessa täysin zero waste, ja yritys kompensoi hiilijalanjälkeään mm. puita istuttamalla.
Katso Sayen vegaaninen valikoima tästä. Kengät valmistetaan valvotuissa olosuhteissa Portugalissa.
Myös Alohas-kenkämerkki hyödyntää kaktusta osassa malleissaan.
Legendaarinen Vegetarian Shoes valmistaa niin ikään vegaanisia kenkiä, joskin näitä täytyy tilata brändin brittiläisestä verkkokaupasta.
Jäikö listalta pois jokin mielenkiintoinen vegaaninen kenkälöytö? Huikkaa postauksen kommentteihin vinkkisi!
Lue seuraavaksi:
Vegaaniset laukut ja reput: Kiinnostavat vastuulliset löydöt
9 Kommentit
Mahtavaa, että näitäkin alkaa jo olla kunnolla saatavilla 🙂
Vegaaniset vaelluskengät ovat kuitenkin olleet meikäläisellä pitkään hakusessa, kiitos siis vinkistä! Ja vitsit, että nuo kuvassa olevat Ecoalfin tennarit on hienot…
Kiitos kommentista! Joo, olen kuullut että moni on kaivannut vegaanisia vaelluskenkiä enemmänkin, itsekin yllätyin löydöstä. 🙂
Hei! Miten Ecoalfit vastaavat mielestäsi kokoaan?
Moi! Ecoalf vastaa mielestäni hyvin kokoaan kahden kenkäparin perusteella. Kannattaa ottaa mitat kuitenkin jalasta, verrata sitä kokotaulukkoon ja katsoa kunkin kenkäparin tiedoista, että onko koko ”normaali”.
Hei! Kiitos listasta! Juoksukenkä -osastolla paljon vegaanisia kenkämalleja löytyy On- ja Icebug -merkeiltä.
Kiitos lisäyksestä. 🙂
Wildling Shoesilla on useita vegaanisia, ekologisia ja eettisesti Euroopassa valmistettuja paljasjalkakenkiä. Mulla on yhdet vakosamettitennarit niiltä ja on ehkä mukavimmat kengät ikinä.
Kiitos vinkistä! Näistä kengistä en olekaan kuullut. 🙂
Omat suosikit, keltalappuiset ja klassiset Dr.Martensit
https://www.drmartens.com/fi/fi/unisex/vegan/c/04060000