Käytätkö meikit aina tunnollisesti loppuun, vai pilkottaako meikkilootassa useampi avattu pakkaus? Veikkaan, että vastaus on jälkimmäinen, kuten minullakin. Meikkien määrää voi kuitenkin järkeistää mukavalla haasteella, jota olen pienimuotoisesti tehnyt viime kuukaudet.

Moni kauneusyhteisöä seuraava tuntee sanat pannuprojekti, pan that palette, project pan tai declutter. Vaikka pannusanapari voi kuulostaa hassulta, sen taustalla on hyvä ajatus käyttää jo omistamansa luomivärit tai muut meikit loppuun ja inspiroitua jo omistamistaan tuotteista.
Nimi project pan tai pannuprojekti tulee siitä, että kun luomivärin pohja häämöttää, sivellin osuu kirjaimellisesti pannuun eli luomivärinapin pohjaan – pannuttamalla. Pannutus toki sopii myös muuhun puuterimaiseen tuotteeseen, kuten vaikka poskipunaan.
Vaikka oma kosmetiikkainnostukseni keskittyy ennen kaikkea harkittuun ihonhoitopuoleen, on minullakin luomivärejä enemmän, kuin tarvitsen pitkään aikaan.
Karsin alkuvuonna meikkikaappini perusteellisesti, mutta samalla innostuin uudelleen osasta vanhoista puuterimaisista meikeistä, joita halusin käyttää enemmän. Ja siihen pannuprojekti osui sopivasti!
Vaikka en ole mikään meikkihirmu enkä himoitse uusimpia luomiväripaletteja tai kokoelmia, pidän meikkaamisesta, ja se on minulle tärkeää luovuuta ja itseilmaisua.
Vuosien aikana meikkilaatikkoon oli kertynyt kuitenkin enemmän luomivärejä, joista en halunnut luopua, mutta jotka halusin tehokäyttöön. Siksi pannuprojekti oli sopiva startti meikkien karsinnalle ja meikkilootan minimalisoinnille.
Lukuvinkki: Minimalistinen meikkipussi – nämä ovat monikäyttöisimmät tuotteet

Mitä meikkien karsimisesta ja pannuprojektista voi oppia?
Meikkien pannuprojekti tähtää niiden karsintaan loppuunkäyttämisen kautta. Idea on selkeä; haasteen alussa valitaan meikit, joita käytetään säntillisesti, kunnes niissä alkaa näkyä kulumaa ja / ne loppuvat.
Tein pannuprojektia kevään mittaan täysin oman fiilikseni mukaan; en sen kummemmin kirjannut edistymistä tai siveltimenvetoja. En usko, että olisin saanut haasteesta iloa suorittamalla, joten tein sen oman fiilikseni mukaisesti.
Ennen kaikkea pannuhaaste opettaa arvostamaan sitä, mitä jo omistaa. Kuulostaa filosofiselta, mutta niinhän se vähän myös on. Miksei meikkien kautta voisi myös havainnoida laajemmin tavarasuhtautumistaan ja -suhdettaan.
En usko ostolakkoihin, sillä ajatuksena lakko ajaa ajatuksia juuri siihen, että jokin asia on kiellettyä. En myöskään pidä lakon ”suorittamisen” ajatuksesta, sillä lakolla on aina alkunsa ja loppunsa. Vaikka tuskin aioin luopua luomiväreistä, nyt pannuttamisesta sain konkreettisen muistutuksen siitä, että pärjään vähemmälläkin luomivärimäärällä.
Koska meikkien loppumisen huomaa, niiden loppuun käyttäminen onkin erittäin palkitsevaa. Tänä vuonna olen saanut monta vanhaa meikkiä loppumaan, ja tunne täysin tyhjän meikkipakkauksen poisheittämisestä on juuri niin hyvä mitä ajatella saattaa. Yhdestä on päästy eroon, toista ei ole tarvetta hankkia tilalle.
Siinä missä vaikkapa vaatteiden ”loppuun käyttämistä” on vaikeampi havainnoida, on meikeissä tilanne toinen. Ei jää epäilystä, jos luomiväreistä loppuu pigmentit, meikkivoiteista viimeiset pisarat ja puutereita saa kaivella reunoja pitkin!

Mitä pannuprojektista jää käteen?
- Tiedän yhä paremmin, millaisia meikkejä en jatkossa aio enää hankkia (kuten todella tummia ja mattaisia).
- Voin karsia meikkejäni, ja arvostan jo omistamiani meikkejäni enemmän.
- Uskallan kokeilla enemmän luovia juttuja meikkaamisessa – vaikkapa vanhaa luomiväriä eyelinerina.
- Tunnen sen ilon, kun luomivärin pohja paistaa tai kun tyhjän pakkauksen voi heittää pois, enkä tarvitse tilalle uutta.
- Inspiroidun muiden #panthatpalette #projectpan #pannuhaaste -tyyleistä somessa!
Otin pannuhaasteeseeni mukaan ennen kaikkea luomiväripaletteja, joiden sävyt ovat kuluneet epätasaisesti. Vaikka monta vuotta vanhat paletit eivät ole ulkoisesti enää kovin nättejä, niiden sisältö oli kunnossa, joten miksipä en niitä käyttäisi.
Pannuhaasteeseen olen ottanut mukaan mm. seuraavat meikit:
- Idun Minerals Brunkulla -luomiväripaletti (tyhjenee hyvää vauhtia)
- Inikan luomiväriduo Black Sand (tumma sävy sopi täydellisesti silmänrajauksiin)
- Benecosin vaalea luomivärinappi Frozen Yoghurt (loppuu tällä tahdilla hyvin pian)
- Benecosin luomiväripaletti Coffee Cream (haastavampi, koska mattaisia sävyjä)
- Lily Lolon Bronzer-duon mattainen ja tumma sävy (pikku hiljaa)

Pannuhaasteen alussa olin epäilevä sen suhteen, osaanko tehdä meikkejä tummilla luomiväreillä, joita minulla on eniten käyttämättä. Tyylini on ennen kaikkea vaalea ja luonnollinen, joten tummat jäävät helposti kakkoseksi.
En vieläkään rokkaa täysin tummia sävyjä, mutta olen opetellut luovuutta; tumma luomiväri on todella hyvä esimerkiksi silmänrajauksessa, jopa eyelineriä parempi.
Myös hennot varjostukset onnistuvat hyvin tummilla sävyillä. Ja näin – muutama ennakkoluulo taas rikottu!

Summaten: Pannuhaaste on hauska haaste, jossa saa samaan aikaan käyttää luovuuttaan meikkaajana että oppia arvostamaan enemmän jo omistamiaan meikkejä. Meikkien karsintaa ja minimalisointia tulee tehtyä kuin huomaamatta. Suosittelen kaikille!
Oletko sinä kokeillut pannuhaastetta?
Lue seuraavaksi: Mihin kosmetiikkaan kannattaa panostaa ja missä pärjää vähemmällä?
2 Kommentit
Mä olen kyllä sellainen meikkihirmu ettei mitään rajaa 😀 mutta pannutan kyllä tuotteita ja otan aina kuukaudeksi tiettyjä meikkejä joita haluan kuluttaa pois kuten poskipunia yms. Tämä lause minua kyllä nauratti: ”Siinä missä vaikkapa vaatteiden ”loppuun käyttämistä” on vaikeampi havainnoida, on meikeissä tilanne toinen”. En edes kehtaa paljastaa miten reikäisissä vaatteissa saatan kulkea, mutta kun ne on vaan lempparit ja tosi vaikea luopua hyväksi havaituista. Eli vaatteet kyllä pannutan aina ihan loppuun!!
Tuo on kätevää, että on kuukaudeksi tietyt meikit! Haha, vaatteiden pannutusta teen kyllä etenkin sukkien kohdalla :’D