Kosmetiikka on parhaimmillaan iloa ja hyvinvointia tuottava asia, mutta ensimmäinen sääntö sen käytössä on tietenkin pohtia, mitkä tuotteet ovat oikeasti tarpeellisia ja omalle iholle sopivia.
Vaikka kosmetiikka on minulle tärkeämpi asia kuin monelle keskivertotyypille, se ei tarkoita, että haalisin kaikenlaista kosmetiikkaa kokeilun viehätyksen ilosta. Aivan ensimmäinen asia kosmetiikan vastuullisena kuluttajana on miettiä tuotteiden sopivuutta ja tarpeellisuutta itselle.
Kosmetiikkamarkkina on yksi maailman suurimpia, eivätkä kaikki tuotteet eivät ole vaivan tai kokeilun arvoisia. Markkina on kuitenkin tehokas luomaan tarpeita ja markkinoimaan tuotteita, joista ei ole aitoa hyötyä, ja siksi minäkin olen haksahtanut moneen tuotteeseen, jotka järjellä ajateltuna eivät ole tuottaneet mitään hyötyä, tai olleet jopa haitaksi iholle.
Tämän postauksen tarkoitus ei ole kertoa, että kaikki kosmetiikka on turhaa tai että meikkaus olisi pinnallista, vaan kerron omasta näkökulmastani tuotteista, jotka jätän jatkossakin hyllyyn.
Kosmetiikan vastuulliseen käyttämiseen ja kuluttamiseen kuuluu kriittisyys. Liikkeelle kannattaa lähteä siitä, että pohtii, onko tuotehankinta aidosti tarpeellinen, ja sopiiko tuote ylipäätään omalle ihotyypille.

Turhat kosmetiikkatuotteet – näitä ilman pärjään
Montaa tuotetta olen käyttänyt myös itse, ja todennut myöhemmin, että ilmankin olisin pärjännyt, tai löytänyt paljon paremman vaihtoehdon tilalle.
Kertakäyttöiset puhdistusliinat meikille
Kertakäyttöisiä puhdistusliinoja suositaan etenkin matkalla ja mökillä, sillä niitä on helppo kuljettaa mukana. Kertisliinojen tehokkuus kuitenkin häviää tavanomaisille puhdistusaineille, eikä niitä voi aina käyttää edes silmämeikin kanssa, sillä moni liina kirvelee ihoa. Liinan jälkeen kasvot tulee kuitenkin pestä, ja usein meikkijäämiä jää kasvoille.
Kertakäyttöliinojen sijaan tavallinen puhdistusaine ajaa asian paremmin. Siksi siirrän mieluummin oikeaa puhdistusainetta, esim. puhdistusmaitoa pienempään purkkiin, jos haluan matkaputsarin. Myös esim. konjac sponge -sieni on kevyt kuljettaa matkalle mukana, jos haluaa minimalisoida omaa puhdistustuotearsenaaliaan.
Vaikka liinat olisivat biohajoavia, ovat ne myös vähän turhaa kertakäyttöroskaa.
Meikin kiinnityssuihke
Minulle ei ole ollut koskaan mitään iloa kalliistakaan meikin päälle suihkittavasta suihkeesta eli setting spraysta. En ole rehellisesti huomannut, että meikki kestäisi paremmin, kun sen päälle suihkauttaa erikseen kiinnityssuihketta.
Mielestäni vanha kunnon kiinnityspuuteri on parempi tapa pidentää meikin kestoa, jos meikki tarvitsee ”ekstrapitoa”. Mattapintainen, henkäyksen kevyt viimeistelypuuteri on ollut luottotuotteeni kasvomaskiaikana, sillä se pitää meikin hyvänä pidempään.
Ja mikäli meikin päälle haluaa suihkauttaa jotain virkistävää ja kosteuttavaa, suihkemainen kasvovesi toimii aivan yhtä lailla meikin viimeistelysuihkeena.
Etuna on se, että kasvovesi myös hoitaa ihoa! Usea meikin kiinnityssuihke sisältää esim. silikonia ja muovia, mitä en suihkauttaisi meikin päälle. Sen sijaan esim. aito ruusuvesi toimii täydellisesti, jos kasvoille haluaa nopeaa kuulautta puuteroinnin jälkeen.
Puuteripaperi menee vähän samaan sarjaan kuin kiinnityssuihke; kiiltoa poistavat laput voi korvata vaikka tavallisella paperilla, jos iho rasvoittuu meikin läpi.
Lue myös: Ihonhoidon virheet, joihin olen sortunut

Tietyt huulituotteet
Huultenhoidossa vähemmän on enemmän, sillä pelkällä huulirasvalla ja hellävaraisella kuorinnalla pärjää pitkälle. Tämän vuoksi huulille tarkoitetut kangasnaamiot eli sheet maskit eivät saa minulta kannatusta, sillä saman asian ajaa huolellinen kosteutus ja tuhdimpi huulivoide. Käytän kangasnaamioita kasvoille, mutta huulille en koe niitä tarpeellisena.
Myös huulten oma pohjustustuote eli primer on toinen tuote, jota en ensimmäisenä hankkisi kauniimpien huulten tai pidempikestoisen huulipunan toivossa. Hyvä huulirasva auttaa poistamaan rohtumia, ja jos hakusessa on pidempikestoinen huulipuna, mattapunat kestävät paremmin – ilman erillistä pohjustusta.
Primer tuo myös yhden meikkikerroksen lisää huulille, mikä voi tehdä huulista raskaan tuntuiset.
Huulten primeria ei kannata sekoittaa huultenrajauskynään, josta voi olla etua – ellei sitten vaihda koko huulipunaa kynämäiseksi, jolloin rajauskynääkään ei tarvitse.
Valokynä
Valokynän tarpeellisuus ei ole koskaan auennut minulle, sillä samat vaikutukset saan peiteaineella ja highlighter-tuotteilla. Valokynä tuo sekä valoa että peittävyyttä, mutta sen peittokyky on aika heikko.
Jos haluaa häivyttää tummia silmänalusia, valokynän tilalla kannattaa käyttää tavallista peiteainetta. Peitevoiteessa on enemmän pigmenttiä, joten se peittää tummat silmänaluset paremmin.
Hehkua ja korostusta löytyy myös highlighter-tuotteista, joilla valoa saa kasvoille monipuolisesti. Valokynä sen sijaan tuo valoa, joten se voi korostaa silmäpusseja vahingossa. Rehellisesti – valokynän käytössä on myös niin monta sääntöä ja kikkaa, että koen peiteaineen helpompana.
Selluliittivoiteet
Selluliitti on luonnollinen osa ihoa, joten kannattaa pohtia, miksi siitä haluaisi ylipäätään eroon. Jos ihostaan haluaa kuitenkin sileämmän, selluliittivoiteilla tai -öljyillä se on todennäköistä rahanhukkaa.
Selluliittia esiintyy helposti alueilla, joissa verenkierto on heikentynyt, joten ihon ”stimulointi” ajaa voiteiden asian paremmin. Siksi vanha kunnon kuivaharjaus tekee hyvää iholle ja kiihdyttää pintaverenkierota.
Erään Ylellä näytetyn dokumentin mukaan myös pelkkä ihon kosteuttaminen tavallisella kosteusvoiteella toi iholle kaivattua kimmoisuutta ja tasaisuutta verrattuna kalliisiin selluliittivoiteisiin!

Kollageenia sisältävät kosmetiikkatuotteet
Kollageeni on tämän päivän hittiainesosa, jota käytetään myös kosmetiikassa. Kollageeni on aina eläinperäistä, esimerkiksi naudan nahasta – joten vegaanina jätän kollageenituotteet muutenkin pois laskuista (voit lukea lisää vegaanin kollageeniasioista täältä).
Kosmetiikkatuotteissa kollageenin käyttäminen on erityisen turhaa, sillä kollageenin molekyylikoko on niin suuri, ettei se kykene imeytymäään ihoon ja vaikuttamaan siellä. Nuorekkuutta ei siis kannata etsiä kollageenipurkista!
Kasvojen palasaippua
Tiedän, että moni tykkää käyttää kasvosaippuaa ekologisuuden vuoksi, mutta todella emäksistä puhdistustuotetta kannattaa harkita kaksi kertaa. Monet iho-ongelmat johtuvat pelkästään siitä, että puhdistustuote on liian tehokas, sillä se epätasapainottaa ihoa.
Kasvosaippuan pH-arvo on yleensä vahvasti emäksinen, mikä eroaa ihon omasta luontaisesta pH:sta. Toisin sanoen emäksinen saippua pesee pois ihon omaa suojamuuria eli hydrolipidikalvoa, jonka tehtävä on suojata ihoa – kuivumiselta, mutta myös näpyiltä ja tulehduksilta.
Ihon pH palautuu tuntien kuluessa, joten palasaippua ei ole haitallinen, mutta miksi ihmeessä ihon oma suojamuuri tulisi päivittäin pestä pois, kun kasvot voi pestä hellävaraisemmin.
Jos etsit palatuotetta kasvojen puhdistukseen, suosittelen saippuan sijaan Luonkosin öljypuhdistuskakkua, joka ei järkytä ihon omaa suojamuuria. Öljypesun jälkeen kasvot voi pyyhkäistä vielä biohajoavalla konjac spongella tai kestoliinalla, jos iholla tuntuu öljyisyyttä.
Mikä kosmetiikkatuote on sinun mielestäsi turha? Löysitkö listalta samaistumiskohtia?
Lue seuraavaksi: Mihin kosmetiikkaan kannattaa panostaa, ja missä pärjää vähemmällä?
8 Kommentit
Hyvä näkökulma! Pienellä budjetilla turhia tuotteita tulee ostettua vähemmän, kun kaikkea pitää harkita tarkemmin, mutta sitten toisaalta ärsyttää myös paljon jos tulee käytettyä rajaa johonkin tarpeettomaan… Osaatko muuten suositella edullista puhdistusainetta, joka ei kuivata ja poistaa kevyen meikin? Käytössä on lisäksi välillä konjac sponge, mutta en jaksa käyttää ihon puhdistukseen useampaa ainetta (tällä hetkellä pesen naaman pelkällä vedellä?)
Mitä rajallisempi budjetti, sitä enemmän harmittaa tosiaan hutiostot! Mä oon tykännyt Avrilin maitoputsarista kevyelle meikille, se on edullinen ja riittoisa. Jos meikkiä on paljon, kannattaa ottaa tämän lisäksi avuksi öljyputsari tai jo mainitsemasi konjac sponge. 🙂 Tuote: https://bit.ly/3zPsUZ4
Muuten samaa mieltä, mutta käytän kertispuhdistusliinoja, varsinkin juuri matkoilla.
Kannattaa joskus kokeilla vaihtaa puhdistusaineeseen. 🙂
Mä käytän kertisliinoja meikkaamisen yhteydessä siveltimien puhdistukseen ja tuhrujen pyyhintään kasvoilta 🙂 joskus niitä on ollut asuntoautossa mukana miselliveden kaverina. Ilmankin olen pärjännyt mutta tulee niitä ostettua 😀 mattaavaa kiinnityssuihketta käytän myös mutta lähinnä juhlissa tai jos haluan meikin kestävän aamusta yöhön. Huulimaskeja ja -primereita on jostain tulleina, mutta en kyllä oikeastaan ikinä niitä itse osta eivätkä ne hirmu tarpeellisia itselle ole. En osaa sanoa mikä itselle olisi tosi turhaa, ehkä kasvoöljyt koska en käytä niitä 🙂
Mä puhdistan siveltimet vain pesemällä, joten en oo tarvinnut enää kertisliinoja. 🙂 Kasvoöljy on puolestaan sellainen tuote, jota käytän lähes ympäri vuoden. 😀
Silmänympärysvoiteet, jos ne ei sisällä retinolia tai niillä ei ole joku muu fokus, esim. auttavat turvotukseen. Turhaa on myös kosteussuihkeet, en juurikaan käytä, paitsi meikin kiinnitykseen. Kertisliinoja en käytä, joskus hätätapauksessa reissussa, mut sellaista tilannetta ei ole nyt hetkeen ollut. LOL
Erilliset yövoiteet on myös turhia, sisältö ratkaisee. Olen vähentänyt myös seerumien käyttöä, jotka perustuvat yhteen ainesosaan, järkevämpää käyttää sellaista, mistä saa useampia toimintoja kerralla. Esim. hyaluronihapposeerumia en enää käyttäisi. Selluliittivoiteita en myöskään käytä, enkä muuten mekaanisia ihokuorintojakaan. Meikkisieni, mitä sellaisella tekee? Sormilla onnistuu yhtä hyvin. Just heitin viimeisen beautyblenderini menemään, kun en ollut käyttänyt sitä yli vuoteen, tuskin tulen koskaan ostamaan uutta.
Näitä on oikeasti vaikka kuinka. 😀 Olen luopunut myös sheet maskien käytöstä, sen sijaan sy-iholle tarkoitettuja käytän vielä toisinaan. Ai niin ja myös öljyn käytöstä ihonhoidossa olen luopunut, kunnon voide ajaa saman asian. :p Varmaan jäi vielä monta mainitsematta, koska olen nykyään aika minimaali, mitä ihonhoitoon tulee. Niin ja misellivesi, en ole käyttänyt aikoihin. LOL
Sulla on hyvä lista. 😀 Öljystä en osaa luopua, mutta monesta muusta olen samaa mieltä. 🙂