*mainoslinkki
Vegaaninen eli kasviperäinen kollageeni, onko sitä olemassa? Mitä paljon puhuttu kollageeni itse asiassa onkaan? Tässä postauksessa perehdytään trendaavan kollageenin taustoihin.
Kauneus- ja hyvinvointiskenessä kaikki puhuvat kollageenista. Kollageeniravintolisät ovat nykyään vakionäky monissa kaupoissa, ja kollageeniä löytyy milloin ihonhoitotuotteista, jauheista, proteiinipatukoista, makuvesistä kuin suklaapatukoistakin.
Kollageeni on tärkeä ihon rakennusaine, jolla kerrotaan olevan positiivisia vaikutuksia nuorekkaan, kimmoisan ja rypyttömän ihon tekijänä.
Vegaanit ja kasvissyöjät jäävät kollageenimarkkinoilla sivuun, sillä kollageeni on lähes aina eläinperäistä. Tyypillisesti kollageenilisä on peräisin naudasta, siasta tai kalasta, eli yhteydessä lihantuotantoon.
Koska kollageeni on eläinperäistä, ovatko vegaanit ja kasvissyöjät siis tuomittuja ryppyiseen tulevaisuuteen, jos eivät kerran nauti kollageenilisiä? Valistunut vastaukseni on, että eivät ole, sillä elimistö on siitä viisas, että se valmistaa kollageenia itse. Ja kehon kollageenin tuotantoa voi myös auttaa tehostumaan itse parilla niksillä.
Edit 2023: Nykyään markkinoilla on myös muutamia ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät vegaanista kollageenia. Tekstiä on muutettu siltä osin.

Mitä on kollageeni ja miksi se kiinnostaa ihonhoidossa?
Kollageeniproteiini vaikuttaa suotuisasti eri kudosten muodostumiseen. Kollageenia on esimerkiksi ihossa, nivelissä, rustoissa ja luustossa ympäri kehoa. Kollageenin tärkein tehtävä on edistää ihon, nivelten, jänteiden ja muiden kudosten joustavuutta ja normaalia toimintakykyä.
Kauneusmaailmassa kollageeni kiinnostaa erityisesti siksi, että sen kerrotaan auttavan ihoa pysymään kimmoisana, vähemmän ryppyisenä ja nuorekkaampana. Kollageenin puute voi näkyä iholla esimerkiksi juonteiden lisääntymisenä ja ihon veltostumisena.
Elimistö valmistaa kollageenia luontaisesti, mutta vanhemmiten elimistön kollageenitehtaat kuitenkin hidastuvat. Myös esimerkiksi tupakointi, alkoholi ja liiallinen auringonotto tekevät hallaa kollageenin tuotannolle.
Kollageenista puhuttaessa on tärkeää huomata, ettei EU ei ole tällä tietoa hyväksynyt kollageenituotteille terveysväittämiä, joita yritykset voisivat käyttää tuotteiden markkinoinnissa. Näin ollen kollageenilisiä ei ole EU:ssa sallittua mainostaa lupauksilla, jotka esimerkiksi kertovat, että rypyt oikenevat, jos tätä väitettä ei ole testattu ja todennettu. On kuitenkin viitteitä, että kollageeni saattaa tukea ihon hyvinvointia monella tapaa.
Kollageeni joka tapauksessa kiinnostaa kuluttajia, ja moni haluaa varmistaa kollageenin saantinsa. Olen toki itsekin kiinnostunut oman kollageenitehtaani tehokkaasta toiminnasta!

Onko olemassa kasviperäistä eli vegaanista kollageenia?
Lähtökohtaisesti kollageeni on eläinperäistä, mutta viime aikoina sitä on alettu valmistaa myös vegaanisena kosmetiikkakäyttöön. Mikäli ei erikseen mainita vegaanisuutta, niin kollageeni on eläinperäistä.
Markkinoilla on kahdenlaisia vegaanisia kollageenituotteita:
- Kollageenin tuotantoa tukevia valmisteita, niin kosmetiikassa kuin lisäravinteissa.
- Vegaanista kollageenia sisältäviä (kosmetiikka)tuotteita.
Parin viime vuoden aikana yhä useampi brändi on ottanut valikoimaansa esimerkiksi vegaanisia kollageeniseerumeita tai -voiteita. Tällöin kollageeni on mm. kasviproteiineista, kuten soijasta, maissista tai vehnästä, tai tehty hiivan ja bakteeriprosessin kautta.
Vegaaninen kollageeni muistuttaa ominaisuuksiltaan eläinperäistä, joten nyt onkin loistava aika vaihtaa kollageenikosmetiikat vegaanisiin.

Toimiiko (vegaaninen) kollageeni kosmetiikassa?
Kollageenia sisältävän kosmetiikan voisi kuvitella toimivan siten, että se etsii ihon omaa kollageenia ja pomppaa vahvistamaan sitä. Kuitenkin iholle laitettava kollageeni ei oikeastaan toimi näin, kuten moni haluaisi.
Koska kollageenin molekyylit ovat melko suuria, ne eivät imeydy syvälle ihoon ja näin ollen ne eivät vahvista ihon omaa kollageenia. Kosmetiikan tarkoitus onkin vaikuttaa ihon pintakerroksissa.
Onko vegaaninen kollageeni siis hömppää? Ei – sillä on ihonhoidollisia hyötyjä, mutta vähän erilaisia, mitä ensin luulisi. Tästä olen itsekin oppinut uutta.
💧 Vegaaninen kollageeni auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista iholta, mikä tukee ihon joustavuutta ja ehkäisee kuivuusjuonteita. Monesti rypyt ja juonteet johtuvat silkasta ihon kuivuudesta, jolloin kollageenia sisältävä tuote voi parantaa ihon kuntoa hyvinkin.
💡 Vegaaninen kollageeni ei yksin tee ihosta sileämpää, mutta sillä voi tukea ihon kosteustasapainoa ja sitä kautta nuorekkuutta.
💡 Kosmetiikka voi sisältää myös ainesosia, jotka tukevat ihon omaa kollageenisynteesiä: Esimerkiksi C-vitamiini on tällainen.
Käytän itse vegaanista kollageenikosmetiikkaa nimen omaan kosteutuksessa, vähän samalla tavalla kuten esim. hyaluronihapposeerumeita.
Olen viime aikoina lisännyt löytänyt pari mainiota vegaanista luonnonkosmetiikan kollageeniseerumia, jotka kosteuttavat ja napakoittavat ihoa: *Pai Vegan Collagen 0.9% ja täysin hajusteeton *Santaverde Vegan Collagen Drops.
Santaverde sisältää tehopakkauksen kosteutta myös hyaluronihaposta ja aloe verasta, ja sen sisältämä spirulina myös auttaa tehostamaan kollageenisynteesiä.
Lyhyesti siis: Kollageeni toimii, mutta ennen kaikkea kosteuttajana, eikä niinkään oikean kollageenin korvikkeena.

Muista myös kosmetiikan vanhat tutut anti age -ainesosat
Kollageeni ei suinkaan ole ainoa ainesosa, jolla voi tukea ihon kimmoisuutta ja nuorekkuutta. On hyvä muistaa että kosmetiikassa on jo monia tutkitusti tehokkaita ainesosia, joilla voi tukea ihon uusitumista, heleyttä ja joustavuutta.
Hyaluronihappo tunnetaan ilmiömäisenä ihon anti-age-ainesosana, sillä sen kosteudensitomiskyky on vailla vertaansa. Hyaluronihappo voi sitoa painoonsa verraten jopa 1000-kertaisen määrän kosteutta, jonka se luovuttaa iholle, jolloin pienet ihon pintajuonteet ja rypyt siloittuvat lähes välittömästi.
Hyaluronihappo elvyttää ihon elastiinin ja kollageenin muodostumista, joten se on erinomainen ainesosa tukemaan ihon kimmoisuutta ja kosteustasapainoa.
Lue vertailu hyaluronihapposeerumeista täältä.
A-vitamiinin alkoholimuoto retinoli on myös tutkitusti toimivimpia anti age -ainesosia kosmetiikassa, sillä se auttaa ihon nopeampaa uusitumista ja tukee täten ihon nuorekkuutta. Retinoli boostaa ihon elastiinin ja kollageenin tuotantoa, ja sen hyödyt on huomattu esimerkiksi ihon pintajuonteiden, pigmenttiläiskien ja aknen hoidossa.
Bakuchiol on kasviperäinen ja luonnollinen vastine retinolille, ja se soveltuu myös herkemmälle iholle. Bakuchiolia löytyy monesta luonnonkosmetiikan tuotteesta, ja sitä voi käyttää ikään katsomatta.
Lue lisää: Bakuchiol vs. retinol – Ihoa uudistavat ainesosat, joista kaikki puhuvat
Miten voi tehostaa elimistön omaa kollageenin tuotantoa?
Koska pelkän kosmetiikan käyttäminen ei ole oikotie hyvinvoivaan ihoon, on tärkeää myös tukea ihon omaa kollageenin tuotantoa. Tärkeimmät kaksi asiaa, jotka tehostavat kehon kykyä tuottaa kollageenia, ovat C-vitamiini ja aminohapot eli proteiinit.
Vaikka suurin osa kollageenista on eläinperäistä, vegaanien tai kasvissyöjien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan kollageenin puutteesta tai rupsahtamisesta. Elimistö tuottaa kollageenia itse, ja tätä prosessia voi tukea mm. huolehtimalla C-vitamiinin riittävästä saannista.
C-vitamiinin on todettu tutkimuksissa tehostavan elimistön omaa kollageenisynteesiä, ja tämä on myös hyväksytty terveysväittämä. Vitamiini osallistuu kollageenin tuotantoon esimerkiksi varmistamalla solujen yhteistoiminnan kollageenin muodostumisen aikana. C-vitamiini osallistuu myös esimerkiksi elimistön hyaluronihapon muodostamiseen, ja sen riittävä saanti on kaiken kaikkeaan olennaista ihon hyvinvoinnille.
Elimistö muodostaa kollageenia proteiineista saatavista aminohapoista, joten riittävällä proteiinin saannilla voi turvata kollageenitehtaansa tuotantoa. Tosin lähes jokainen suomalainen saa ravinnostaan tarpeeksi proteiinia, mutta niiden laatuun sopii aina kiinnittää huomiota.
Käytännössä kollageenin rakennusaineita saa mistä vain proteiinista, myös kasviproteiinista.
Kun siis haluat tukea ihosi hyvinvointia ja kollageenin normaalia tuotantoa, seuraavista asioista on todennäköisesti hyötyä.
- Varmista C-vitamiin riittävä saanti! C-vitamiini on tutkitusti tärkeimpiä kollageenisynteesin boostaajia kehossa.
- Varmista kasviperäisten aminohappojen (proteiinien) riittävä ja monipuolinen saanti.
- Seuraavien hivenaineiden on arvioitu tukevan kehon kollageenituotantoa: pii, sinkki, kupari.
- Myös E-vitamiinin saannilla on yleisesti ottaen positiivisia vaikutuksia ihon hyvinvointiin.
- Tiedosta sokerin, alkoholin ja tupakoinnin haitat: esimerkiksi tupakointi pilkkoo ihon kollageenia.
- Muista aurinkosuojat keväästä syksyyn! Myös ihon saama liiallinen aurinko rikkoo myös kehon kollageenin tuotantoa.

Sisäisesti käytettävät vegaaniset kollageeniboosterit ja ihon ravintolisät
Jos haluat tukea ihon kollageenisynteesiä ravintolisien avulla, niitäkin löytyy vegaanisena runsaasti. Kuten tiedämme, ravintolisät eivät korvaa terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, mutta ihon toimintoja niillä voi auttaa.
*Puhdas + Collagen Booster Vegan (myös *maustamaton) @Hyvinvoinnin Tavaratalo. Harvinainen vegaaninen kollageeniboosteri, joka sisältää C-vitamiinia ja aminohappoja, jotka tukevat ihon kollageenin muodostumista. Tuote ei sisällä siis kollageenia, vaan ainesosia, jotka auttavat elimistöä tuottamaan kollageenia myös itse.
Voit lukea kokemuksiani vegaanisesta kollageeniboosterista täältä.
*Nordbo Vegan Collagen Booster (kapseli) – Vegaaninen kollageeni boosteri tukee ihon kollageenin tuotantoa, ei sisällä itse kollageenia.
*Solgar Skin Hair Nails @Hyvinvoinnin Tavaratalo
Piditkö lukemastasi? Ota seurantaan myös Instagram-tilini, jossa jaan lisää tietoa. Kiitos tuestasi!
Onko vegaaninen kollageeni sinulle uusi asia, tai kiinnostaako kollageenin käyttö?