
Moni eläinten ystävä karttaa kosmetiikkabrändejä, jotka myyvät tuotteitaan Kiinassa, sillä maan eläinkoepolitiikka on pitkään vaatinut eläinkoetestausta tuontikosmetiikalle. Siinä missä moni maa on höllentänyt kosmetiikan eläinkoevaatimuksiaan tai poistanut niitä, Kiinassa eläintestaus on ollut valtion velvoittamaa.
Meillä EU:ssa kosmetiikan eläinkoekielto on tullut voimaan jo monta vuotta sitten, mutta Kiinassa suunta on ollut eri. Lainsäädäntö on vuosien ajan velvoittanut eläintestausta ulkomaisten yritysten tuotteille, jotka halutaan saada myyntiin Manner-Kiinaan.
Niinpä jos kosmetiikkayritys myy tuotteitaan Kiinassa, se voi pudottaa pohjan eläinkokeettomuudelta. Vaikka yritys ei itse tekisi eläinkokeita, se hyväksyy, että joku toinen suorittaa likaisen työn puolestaan (tässä tapauksessa Kiinan valtio).
Kiina on maailman toiseksi suurin kosmetiikkamarkkina USA:n jälkeen, joten maan eläinkoepolitiikalla on suuri merkitys eläinkokeiden vähentämiselle, sekä myös ylipäätään eettisemmälle kosmetiikkateollisuudelle.
Tilanne ei kuitenkaan ole toivoton, sillä viime aikoina Kiina on löyhentänyt eläinkoevaatimuksiaan tuontikosmetiikalle, ja moni ennen pakollinen testausvaihe on poistunut. Nykyään ulkomaiset yritykset voivat myydä kosmetiikkaa Kiinassa ja välttää eläinkokeet – tietyillä ehdoilla.
Uusin erävoitto eläimille astuu voimaan 2021 keväällä, kun Kiina poistaa pakolliset testaukset tietyille ”tavanomaisille” kosmetiikkatuotteille, joita halutaan saada rekisteröidyksi kiinalaisille kosmetiikkamarkkinoille.
Jos Kiinan eläinkoetilanne kuulostaa monimutkaiselta, sitä se vähän onkin. Viime aikoina muutoksia on tullut paljon ja media uutisoi aiheesta kirjavasti, mutta aiheesta voi hahmotella yleisiä linjoja.
Kokosin tähän postaukseen Kiinan eläinkoepolitiikan suuret linjat ja uusimmat muutokset, jotka astuvat voimaan 2021.

Miten Kiina ja kosmetiikan eläinkokeet liittyvät toisiinsa?
Kiinan yleinen linja tuontikosmetiikkaan on pitkään vaatinut tuotteille turvallisuustestejä, ennen kuin ne voidaan hyväksyä myyntiin Kiinassa.
Pitkään kaikki tuontikosmetiikka on joutunut läpikäymään turvallisuustestit, jotka suoritetaan Kiinan valtion toimesta eläimillä testaten. Tämä siitäkin huolimatta, että turvallisuusarvioinnit oltaisiin tehty jo kertaalleen ilman eläinkokeita vaikkapa EU:ssa, ja vaikka kaikki ainesosat olisivat jo vuosia sitten todettu kainsainvälisesti turvallisiksi.
Vuonna 2014 testausta höllättiin siten, että ulkomaisen yrityksen Kiinassa valmistamaa ”tavanomaista” kosmetiikkaa ei välttämättä tarvinnut testata eläinkokein, mikäli sen turvallisuuden pystyi varmistamaan muulla tavalla. Tämän jälkeen rajoituksia on höllätty myös lisää.
Kiinan eläinkokeista puhuttaessa on tärkeää erottaa ns. ”tavanomainen” (non-special use) ja ”ei-tavanomainen” (special use) -kosmetiikka, sillä näitä koskevat eri testausvaatimukset.
Tavanomainen (non-special use tai general) kosmetiikka sisältää suurimman osan arkikosmetiikasta. Esimerkiksi tavanomaiset hiustenhoitotuotteet, suihkugeelit, meikit, ihonhoitotuotteet ja kynsilakat lasketaan tavanomaiseksi.
Ei-tavanomainen (special use) kosmetiikka puolestaan sisältää tuotteita, joilla on jokin suurempi vaikutus, kuten hiusvärit, permanenttiaineet, ihoa valkaisevat tuotteet, hiustenlähtöä hidastavat tuotteet tai sellaiset tuotteet, joilla kerrotaan olevan aivan uudenlaisia vaikutuksia ja tehokkuutta.
Jaottelu on tärkeä ymmärtää siksi, että eläinkokeita vaaditaan yhä ei-tavanomaiselle ”spesiaalikosmetiikalle”, mikäli tuotteen haluaa saada Kiinan markkinoille myyntiin. Käytännössä eläinkoelakien ja -säädösten kevennykset koskevat vain tavanomaista kosmetiikkaa, kuten shampoita ja ihovoiteita.
Miten kosmetiikan eläinkokeiden teettämiseltä Kiinassa voi välttyä?
Kun yritys haluaa myydä tuotteitaan Kiinassa, se ei automaattisesti tarkoita eläinkokeita. Kosmetiikan pakollisia eläinkokeita voi välttää, jos tuotteet täyttävät jonkin seuraavista kriteereistä.
- Tavanomainen (non-special) use -kosmetiikka ei ole lähtökohtaisesti eläintestauksen vaatimusten piirissä.*
- Eläinkoevaatimukset koskevat vain Manner-Kiinaa. Jos tuotteiden myyntipaikka on Hong Kong, Macao tai Taiwan, Kiinan eläinkoevaatimukset eivät ulotu näille alueille.
- Tuotteiden myynti verkkokauppan kautta suoraan kiinalaisille kuluttajille ei velvoita testaamaan eläimillä.
Kiina on ilmoittanut luopuvansa keväällä 2021 pakollisista eläintestauksista tavanomaiselle tuontikosmetiikalle (kuten shampoille, ihovoiteille ja meikeille). Tämä on todella suuri uutinen, sillä se ulossulkee suuren osan arkikosmetiikasta eläinkoevaatimusten ulkopuolelle. Voit lukea uutisesta esim. täältä ja täältä.
Pakollisista eläinkokeista luopuminen tavanomaisen kosmetiikan tapauksessa edellyttää, että yritys täyttää sekä 1) hyvien valmistustapojen (GMP, Good Manufacturing Practices) ehdot sekä 2) tarjoaa luotettavan turvallisuusarvioinnin tuotteistaan.
But wait. Jotta asia ei olisi liian simppeli, aivan kaikkea ”tavallista” kosmetiikkaa ei ole suljettu ulos eläinkokeista. Myös jollekin tavanomaiselle kosmetiikalle yhä vaaditaan eläinkokeita Kiinassa, mikäli se täyttää tietyt ehdot.
*Seuraavissa tapauksissa eläinkokeita vaaditaan myös ”tavanomaisille” tuontikosmetiikan tuotteille:
- Jos kosmetiikka on suunnattu lapsille tai vauvoille.
- Jos kosmetiikkatuote sisältää täysin uuden ainesosan.
- Jos valmistaja on listattu erityisen tarkkailun kohteeksi NMPA:n (valvontaviranomainen National Medical Products Administration) kriteerien perusteella. Nämä tapaukset ovat ilmeisen harvinaisia.
Voit lukea lisää täältä ja tästä Ethical Elephantin artikkelista.

Mitä on post-market-testaus?
Edellä puhutut ehdot koskevat tuotteiden testaamista ennen kuin ne pääsevät Kiinan markkinoille, eli pre-market-tilannetta.
Kiinan eläinkokeista puhuttaessa kuulee myös termin post-market testing. Tämä tarkoittaa tuotteiden turvallisuustestausta eläinkokein sen jälkeen, kun ne on jo hyväksytty markkinoille ja saatu kauppojen hyllyihin. Testausta tehtäisiin ikään kuin ”pistokokein”, mikäli tuotteen turvallisuudesta olisi epäilyä.
Post-market-testaus on puhuttanut, mutta sen rooli on muuttunut huomattavasti. Vuonna 2019 ilmoitettiin, että post-market-testauksessa ei käytetä enää eläinkokeita, eikä käytäntö ole ollut yleinen vuosiin. Myöskään dataa näistä kokeista ei ole löytynyt.
Mikäli Kiinassa myytävän kosmetiikan turvallisuutta epäillään, tehdään takaisinveto ja pyydetään valmistajaa tarjoamaan lisätodisteita turvallisuudesta (mihin ei vaadita eläinkokeita). Aiheesta on kirjoittanut esim. My Beauty Bunny.
Testataanko Kiinassa valmistettu kosmetiikka eläimillä?
Lyhyesti; Made in China-kosmetiikalle ei vaadita eläinkokeita. On tärkeää erottaa Kiinassa valmistettu ja siellä myytävä kosmetiikka, sillä kosmetiikka joka valmistetaan Kiinassa, ei ole samanlaisten eläinkoevaatimusten alaisena, kuin tuontikosmetiikka.
Moni yritys välttyykin eläinkokeilta siten, että valmistaa tuotteitaan Kiinassa, mutta ei myy niitä Kiinan markkinoilla.
Vuodesta 2014 on ollut mahdollista sekä valmistaa että myydä kosmetiikkaa Kiinassa, ja välttää eläinkokeet, jos yritys täyttää vaadittavat turvallisuusarvioinnit (safety assessment).
On eri keskustelu, haluaako hankkia Kiinassa valmistettua kosmetiikkaa vai tukea lähempänä toimivia yrityksiä, mutta asia koskee etenkin monia tunnettuja amerikkalaisia kosmetiikkayrityksiä (esim. Elf).
Miten Kiinan eläinkoelainsäädäntö on kehittynyt viime aikoina?
Vaikka Kiina ei suinkaan ole luopunut eläinkokeistaan, trendi on selkeästi parempaan päin. Viime vuosina on tullut monia uudistuksia, joilla eläinkokeita on vähennetty. Esimerkiksi vuonna 2020 Kiina hyväksyi myös uusia kosmetiikan testaustapoja korvaamaan tuontikosmetiikan eläinkokeita.
Ja kuten kerroin, viimeisin erävoitto astuu voimaan toukokuussa 2021, kun Kiina poistaa pakollisia testausvaatimuksia tavanomaiselle tuontikosmetiikalle lisää.
Estääkö Leaping Bunny -sertifikaatti kosmetiikan myymisen Kiinassa?
Ei enää nykyisin. Moni on tottunut siihen, että Leaping Bunny -sertifioitu kosmetiikka on automaattisesti poissa Kiinan markkinoilta, sillä eläinsuojelujärjestöjen myöntämän sertifikaatti antaa tiukat ehdot eläinkokeettomuudelle. Esimerkiksi Garnier liittyi sertifikaattiin alkuvuonna 2021 ja vetäytyi samalla myös Kiinan markkinoilta.
Viime aikoina Leaping Bunny -kosmetiikkaa on kuitenkin alettu sallia myös Kiinan markkinoilla, kiitos pilottiohjelman, jossa Cruelty Free International, kiinalainen valvontataho ja yritykset tekevät yhteistyötä.
Näin ollen Leaping Bunny -kosmetiikkaa voidaan nykyään myydä Kiinassa siten, ettei eläinkokeettomuudesta tarvitse lipsua, sillä testausmenetelmiä voi noudattaa valvotusti ilman eläinkokeita.
Bulldog-kosmetiikkamerkki oli ensimmäinen Leaping Bunny-sertifioitu kosmetiikkamerkki, joka alkoi myydä tuotteitaan Kiinassa, samalla säilyttäen sertifikaatin ja sen ehdot eläinkokeettomuudesta. Myös esimerkiksi kotimaisella Lifehairilla on vientiä Kiinaan.
Sen sijaan esimerkiksi australialainen sertifikaatti, Choose Cruelty Free, ei salli listalleen brändejä, jotka myyvät tuotteitaan Manner-Kiinassa.

Uutisissa lukee, että Kiina lopettaa kaikki kosmetiikan eläinkokeet. Pitääkö paikkansa?
Todennäköisesti ei. Moni uutinen on klikkiotsikko, jonka sisältö kertoo esimerkiksi siitä, että Kiinan viranomaiset poistavat yhden pakollisen testin.
Viime aikoina on uutisoitu juurikin siitä, että Kiina poistaa pakolliset testit tavanomaiselle tuontikosmetiikalle, mutta samalla niin kutsuttua erikoiskosmetiikkaa voidaan testata eläinkokein.
Missään nimessä Kiina ei ole lopettanut kosmetiikan eläintestausta. Hyviä parannuksia tehdään, mutta niiden uutisointi on monesti liian optimistista.
Mitä voit itse kysyä yrityksiltä?
Kuluttajalla on usein iso työ selvittää, onko tietty kosmetiikkabrändi arvojensa mukainen. Harva yritys tekee itse eläinkokeita, vaan enemmän kysymys on siitä, voiko se teetättää eläinkokeita toisilla, kuten kumppaneillaan tai vähän mutkan kautta Kiinan viranomaisilla.
EU:n alueella kosmetiikan eläinkokeet on tosiaan kielletty, mutta Euroopan ulkopuolella operoivat yritykset eivät välttämättä täytä eläinkokeettomuuden ehtoja.
Kun yrityksen suhtautumista eläinkokeisiin haluaa selvittää, voi kysyä esimerkiksi
- Viekö yritys tuotteitaan Kiinaan, ja jos vie, millä tavalla eläinkokeettomuus on huomioitu?
- Miten yritys valvoo myös tavarantoimittajiensa eläinkokeettomuutta?
- Onko yrityksellä eläinkokeettomuutensa todisteena sertifikaatteja?
Lue seuraavaksi:
Mitä tarkoittaa vegaaninen kosmetiikka?
Mitä ovat kosmetiikan eläinperäiset aineosat?
5 Kommentit
Kiitos tästä, tämä oli tosi avartava kirjoitus!
Ihana kuulla, kiva jos sait uutta tietoa. 🙂
Kiitoksia hyvästä ja tärkeästä katsauksesta. Osaatko sanoa miten määritellään ”täysin uusi ainesosa”? Valmistamme Reconnecting Nature mikrbikauhetta ja Kiina houkuttaisi, mutta eläinkokeisiin emme koske.
Kiitos kommentista ja hienoa, että eläinkokeettomuus on teille tärkeää! En valitettavasti ole asiantuntija sanomaan, millainen ainesosa lasketaan täysin uudeksi. Yhdessä lähteessäni (Ethical Elephant) viitataan; ”cosmetics claiming new efficacy”. Arvelisin, että tämä on ensimmäistä kertaa markkinoille tuleva jokin ainesosa, josta ei ole vielä aiempia turvallisuustestejä, joita Kiina on hyväksynyt.
[…] Lue lisää Kiinan markkinoiden kosmetiikan eläinkokeista Rabbit Glow –blogista. […]